GENEL - 15 Mart 2019 Cuma 10:28

Iğdır’da çiftçi buluşması gerçekleşti

A
A
A
Iğdır’da çiftçi buluşması gerçekleşti

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen “2.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen “2. Çiftçi Buluşması” Kültür Merkezinde düzenlendi.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, bilgilendirici video gösterimi ve konuşmaların yapılması ile devam etti.


Toplumun temel beslenme gereksinimlerini karşılayan, istihdam oluşturan, sanayiye ham madde sağlayan, ihracat ürünleri ile ülkeye gelir getiren ve milli ekonominin temel sektörlerinden biri olan tarım sektörünün stratejik önemine değinen Iğdır Valisi Enver Ünlü, “Biliyorsunuz 2018 yılında ÇKS’da kayıtlı yaklaşık 7 bin çiftçimize devletimiz sadece Iğdır’da 33 Milyon TL hibe verdi. Yeter ki üretelim, kazanalım, kalkınalım diye. Biz önemli bir tarım ve hayvancılık şehriyiz. Tarıma dayalı sanayi ilimizde gelecek vaat ediyor. Bizim potansiyelimiz çok yüksek. Ünlendi Barajı büyük bir ihaleyle yatırım programına alındı. Bu çok önemli bir proje. Üreten, çalışan, ülkesi için kazanan ve kazandığını ülkesi için harcayan herkesin başımızın üstünde yeri var. Hem geleneksek hem de modern tarımla kendimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Küçükbaş hayvancılık ve yaylacılık özellikle bizim vazgeçilmezimiz. 82 milyon nüfusumuzu doyurup, sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için, bunun da ötesinde ihracat etmemiz ve marka oluşturmamız için üretmemiz lazım. Özellikle ’’Genç Çiftçi Projesi’’ kapsamında da devletimiz önemli desteklemelerde bulundu. Ben genç çiftçi kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Başarılı olmak zorundayız. Arkadaşlarımız köy köy gezip, gerekli bilgilendirmelerde bulunuyorlar. İl Özel İdaremizden önemli desteklemelerde de bulunduk, tarıma ve hayvancılığa verdiğimiz desteği yüzde yüz artırdık. Çiftçilerimiz için ne gerekiyorsa yapacağız. Bir yandan pamukta çok önemli bir sınai ürün, katma değeri yüksek. Çırçır fabrikaları konusunda da ilimizi teşvik kapsamına aldırdık. İnşallah yakında tekrardan çırçır fabrikalarının sesini duyacağız. Pamuk gibi endüstriyel bir ürünün ilimizde ivmesini artıracağız” dedi.


Program, teşekkür belgesi ve plaket takdiminin ardından çekilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Kırsaldaki Çınarlar’ projesi ile kırsalda yaşamını sürdüren, özellikle kendi ev ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için evlerine giderek hizmet veriyor. Ekipler, proje kapsamında vatandaşların temizlik, tamirat, soba kurulumu ve daha birçok konuda yanlarında oluyor. Hizmet kapsamında bugüne kadar 761 aileye 12 bin 728 kez hizmet verilerek vatandaşlara önemli bir destek sağlandı. Nurten Kaleli; “Büyükşehir ekipleri ailemizin birer ferdi oldular” Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesi’nde eşi ve oğluyla oturan Nurten Kaleli, Kırsaldaki Çınarlar hizmeti ile Büyükşehir ekiplerinin belli dönemlerde kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve gelen ekiplerin ailelerinin birer ferdi olduğunu belirtti. Nurten Kaleli; “80 yaşındayım, eşim ve oğlumla yaşıyorum. Eşim felç geçirdi. Benim de gücüm kalmadı. Ev temizliğinden diğer işlere Büyükşehir ekipleri hep yanımda oluyor. Siliyorlar, süpürüyorlar, camları temizliyorlar. Onlar geliyoruz dediğinde ben çayı koyuyorum, çaylarını içip işlerine öyle başlamalarını istiyorum. Çünkü onlar da bizim ailemizin bir ferdi oldular” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Kırsaldaki Çınarlar ekibinden Deniz Çağlar vatandaşların evlerine giderek tadilat, temizlik ve isteklerine göre birçok hizmeti verdiklerini söyledi. Deniz Çağlar; “Kendine bakamayan, yaşlı vatandaşlarımıza Kırsaldaki Çınarlar projemizle hizmet veriyoruz. Evlerinde temizlik, tadilat, odun kırma neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Nurten teyzemize de aylık periyotlara göre uğruyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetimizle onların yanında oluyor, dualarını da alıyoruz.” Kırsaldaki Çınarlar ekibinin diğer üyesi Gülden Madran da genel temizlik, dolap, kapı, cam temizliği, süpürge gibi hizmetlerle vatandaşlara hizmet verdiklerini ve kendilerini gittikleri evin bir ferdi gibi hissettiklerini belirtti.
Aydın Nazilli’de öğrenciler projelerini görücüye çıkardı Nazilli Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Bilim Fuarı törenle açıldı. Öğrenciler, hazırladıkları projelerini heyecanla protokol üyelerine anlattı. Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi’nde Bilim Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Fuarda öğrenciler, hazırladıkları bilimsel çalışmaları davetlilere detaylarıyla anlattı. 17 projenin yer aldığı fuarda 13 tasarım, 4 inceleme, 1 de araştırma projesi yer aldı. Öğrencilerin yaptığı birbirinden farklı çalışmalar, protokol üyelerinden tam not aldı. Fuarın tek araştırma projesi olan “Bukalemun Saha Çalışması” projesi dikkat çekti. Bukalemunların tanıtımını ve ekosisteme olan katkılarının öne çıkarıldığı çalışmada öğrenciler, köylerdeki vatandaşlara bukalemunlar hakkında bilgi verdi ve bu hayvanın ne kadar tanındığına dair araştırma yaptı. Alper Barlık danışmanlığında projeyi hazırlayan öğrenciler İlknur Atik ve Bahriye Çiftçi, bukalemunların öldürülmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bu projeyi hazırlamaktaki amacımız bukalemunların tanıtımlarını sağlamak ve bitki zararlıları ile mücadelesinde etkisini göstermek. Kıyı bölgelerinde daha çok varlık gösteriyor. Hassas bir hayvan oldukları için en ufak bir etkileşimde ölebiliyorlar. Bu yüzden insanlarımızı bilinçlendirmek amacıyla bu projeyi hazırladık. Soylarını devam ettirmek istiyoruz. İnsanlar bukalemunları yakalayıp öldürüyor, bazıları ilaç yapıyor. Tıpta böyle bir şeyin karşılığı yok ama halk arasında böyle bir inanış var. Arslanlı Mahallesini pilot bölge olarak seçtik. Mahalle sakinlerine bukalemunları tanıttık. Orada 100 kişi ile röportaj yaptık, 78 kişi bukalemunları tanımadığını söyledi. Kalanı ise tanıyıp öldürdüklerini söyledi. Biz de yararlarını anlattık” ifadelerini kullandı.