SAĞLIK - 21 Ağustos 2023 Pazartesi 10:44

Iğdır’da vatandaşlar serinlemek için tuz mağarasına akın ediyor

A
A
A
Iğdır’da vatandaşlar serinlemek için tuz mağarasına akın ediyor

Hava sıcaklıklarının bazı günlerde 40 dereceye kadar dayandığı Iğdır’da vatandaşlar serinlemek için Tuzluca ilçesinde bulunan tuz mağarasına akın ediyor.


Doğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinin sofralık, sanayi ve karla mücadelede kullanılan tuzunun çıkarıldığı Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde bulunan Tuz Mağarası; 2,5 yıl önce turizme kazandırıldı. Yılın dört mevsiminde ziyaretçi alan mağara, yaz ayında daha çok rağbet görüyor. Sıcak havaların etkili olduğu Iğdır’da vatandaşlar doğal klima görevi gördüğü için serin olan Tuz Mağarası’na akın ediyor. Yerli ve yabancı birçok insanın dolaştığı mağara, tur şirketleri tarafından rotaya da katılmış durumda. Iğdır Valiliği öncülüğünde açılan ve işletmesi Tuzluca Kaymakamlığı tarafından yapılan mağarada çalışmalar da devam ederken, ziyarete gelen vatandaşlar dışarı ile içerideki hava değişimini hemen fark ediyor. Aslen Iğdırlı olan ve İstanbul’da yaşayan Selahattin Adıgüzel, Tuzluca’daki mağaraya hem gezmek hem de serinlemek için geldiğini belirterek, “Daha öncesinde burası bu halde değilken bile biz burada piknik yapıyorduk. Çünkü dışarıda hava sıcaklığı 36 ve 40 dereceye dayanırken, burası eksi 10 dereceyi buluyordu, soğuk oluyordu. Çok harika bir havası var. Ayrıca astım hastalığına, nefes darlığına, sinir ve strese de çok iyi gelen bir yerdir. Şahit olduğumuz bir diğer durum ise hasta olan insanlar hastanede ilaç almamak için burayı tercih ediyor ve gerçekten ilaç kullanmıyor” dedi.


Kars Kağızman’dan gelen Safiye Değirmen, mağaranın sağlık ve serinlemek için çok iyi bir yer olduğunu söyleyerek, “Burası atalarımızın yeri imiş, çok da güzel bir yer. Gezmeye gelinecek ve değerlendirilebilecek bir yer. Yerden suya yakın olduğu için ve kayalıklar olduğu için çok serin bir yer” dedi.



Iğdır’da vatandaşlar serinlemek için tuz mağarasına akın ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Uzmanı tanımladı, "Veteriner hekimler gıda zincirinin temel taşı konumundadır" Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış Atalay Uslu, 25 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, veteriner hekimlerin gıda zincirir temel taşı olduğunu söyledi. Veteriner hekimliğin toplum sağlığı ve gıda güvenliği açısından taşıdığı hayati öneme dikkat çeken Prof. Dr. Uslu yaptığı açıklamada, "Her yıl Nisan ayının son cumartesi günü kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü, yalnızca hayvan sağlığını değil, aynı zamanda insan sağlığını ve gıda güvenliğini de koruyan, veteriner hekimlerin önemini hatırlatan özel bir gündür. Günümüzde gıda, sadece bir tüketim unsuru değil; ülkelerin ekonomik, sosyal ve hatta politik dengelerini etkileyen stratejik bir ürün haline gelmiştir. Bu nedenle güvenli, sürdürülebilir ve yeterli gıda üretimi her zamankinden daha kritik bir öneme sahiptir." ifadelerini kullandı. Gıda Zincirinin Temel Taşı: Veteriner Hekimler Veteriner hekimliğin gıda üretim sürecindeki kritik rolüne değinen Prof. Dr. Uslu, "Veteriner hekimler, hayvansal üretimin her aşamasında aktif rol alarak gıda zincirinin temel taşı konumundadır. Çiftlikten sofraya uzanan süreçte hayvan sağlığını koruyan, hastalıkları önleyen ve üretim standartlarını denetleyen veteriner hekimler, sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmanın güvencesidir. Özellikle hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıkların kontrolünde üstlendikleri rol, halk sağlığının korunmasında ne kadar kritik bir görev üstlendiklerini açıkça göstermektedir." dedi. Sürdürülebilir Üretimde Veteriner Hekimlerin Önemi Veteriner hekimliğin gıda üretimindeki rolüne dikkat çeken Prof. Dr. Uslu, artan dünya nüfusu ve değişen tüketim alışkanlıklarının gıda üretiminde verimliliği artırma ihtiyacını beraberinde getirdiğini ifade etti. Bu noktada veteriner hekimlerin; bilimsel bilgi, teknoloji ve etik sorumluluk çerçevesinde üretimin sürdürülebilirliğini sağladığını belirten Prof. Dr. Uslu, antibiyotik kullanımı, hijyen standartları ve hayvan refahı gibi alanlarda yürüttükleri çalışmaların hem gıda kalitesini yükselttiğini hem de toplum sağlığını güvence altına aldığını vurguladı. Dünya Veteriner Hekimler Günü Mesajı Son olarak Dünya Veteriner Hekimler Günü’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Uslu, insanlığın sağlıklı geleceği için büyük bir özveriyle görev yapan tüm veteriner hekimlerin bu özel gününü kutladığını ifade etti. Veteriner hekimlerin gıda güvenliği, halk sağlığı ve sürdürülebilir yaşam açısından vazgeçilmez bir meslek grubu olduğunu bir kez daha dile getirdi.
Mersin Mersin’de edebiyat buluşması: Dr. Nedim İnce okurlarıyla bir araya geldi Mersin’de hekimliği ve yazarlığıyla tanınan Toros Devlet Hastanesi eski Üroloji Uzmanı Op. Dr. Nedim İnce, 6’ncı kitabı ’İnsan Dediğin Derya Deniz’ için düzenlenen tanıtım, imza ve söyleşi gününde okurlarıyla buluştu. İçel Sanat Kulübünde gerçekleştirilen etkinlik, sanatseverlerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Gazeteci Kıymet Gökçe’nin moderatörlüğünde düzenlenen programda İnce, yazarlık serüvenini ve Mersin ile olan bağını anlattı. Okurlarıyla birebir sohbet etme fırsatı bulan İnce, kitabını imzalayarak katılımcılarla samimi anlar yaşadı. İnce, konuşmasında Mersin’e ilk geldikleri yıllarda kimseyi tanımadıklarını belirterek, tanıştıkları kişilerin hayatlarında önemli etkiler bıraktığını söyledi. Yazarlık sürecinin Yelken Kulübünde başladığını ifade eden İnce, daha sonra yerel gazete sahibi Ahmet Leventyürü’nün ısrarı ile köşe yazarlığına yöneldiğini ve ilk kitabı ’Sağlık Olsun’un bu süreçte ortaya çıktığını dile getirdi. Mersin’de geçirdiği yılların hayatında özel bir yere sahip olduğunu vurgulayan İnce, "Bir insanın en büyük ihtiyaçlarından biri kabul edilmek ve değerli olduğunu hissedebilmektir. Burada bunu fazlasıyla hissediyorum. İyi ki Mersin’e gelmişim" dedi. Ayvalık’ta yaşamasına rağmen gönlünün Mersin’de olduğunu ifade eden İnce, sağlığı el verdiği sürece yazmaya devam edeceğini kaydetti. Programda İnce’nin dostları da söz alarak yazarla ilgili düşüncelerini paylaşırken, eserlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Etkinlik, imza töreninin ardından sona erdi.
İstanbul Atila Gerin: "Kümede kalmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" Eyüpspor Teknik Direktörü Atila Gerin, Gaziantep FK maçının ardından yaptığı açıklamada, "Kümede kalmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi. Trendyol Süper Lig’in 31. hafta maçında Eyüpspor, konuk ettiği Gaziantep FK’yı 3-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Eyüpspor Teknik Direktörü Atila Gerin, "Çok önemli bir düzlüğe girdik. Son 4 final maçımızın kaldığını söylemiştik. Bu müsabaka, onun ilk ayağıydı. Geçen hafta galip gelerek buraya moralli gelen bir Gaziantep vardı. Bizim için artık her maç zor. her maç zor ve önemli. Ona göre hazırlanıyoruz. Ona göre planlamalar yapıyoruz. Bugün oyunu ne kadar sabırlı tutabilirsek, blokta kalarak pas yapıp onları baskıdan uzak tutabilirsek bize avantaj olacağını düşündük. Planımız da işledi. İkinci yarıda birçok pozisyona girdik. Maçı hak ettik. Bundan sonra her puan bizim için önemli. Kümede kalmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Çocuklarıma çok teşekkür ediyorum. İnanılmaz mücadele ettiler ve özveri koydular ortaya. Sınırlarını zorladılar. Hepsini yürekten kutluyorum. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Önümüzde çok önemli bir Kayserispor maçı var. Direk rakibimiz. Kayserispor ile oynayacağımız müsabaka bizim için alt sıraların bir finali gibi olacak. Alt tarafın Kayserispor ile çok büyük bir final oynayacağız. Ona göre hazırlanacağız. Yarından itibaren çalışmalara başlayacağız. Takımımızı, semtimizi sahada en iyi şekilde temsil edip Süper Lig’de kalmak istiyoruz" diye konuştu. "Umut Bozok, benim Suarez’im" Umut Bozok’un performansı hakkında konuşan Gerin, "Umut Bozok muhteşem oynuyor. Bizim sistemimizin en önemli parçası. Ondaki yetenek Türkiye’de kimsede yok bana göre. Biz de olması büyük kazanç. Zaten bu ligde gol kralı olmuş bir oyuncu. Umut benim Suarez’im. İnşallah daha iyi olur. Bu performansına biraz daha erken başlayabilseydi, santrfor sıkıntı yaşadığımız bu süreçte milli takımın geniş kadrosunda yer alabilecek bir oyuncuydu. Montella hocamızın da bana göre oyun sistemine uygun bir oyuncu. Fizik ve mental olarak çok hazır olduğunu düşünüyorum. İyi ki bizim takımımızda" şeklinde konuştu.