ASAYİŞ - 13 Mart 2026 Cuma 17:42

İran’dan Nahçıvan’a İHA saldırısı sonrası kapatılan sınır kapıları yeniden açıldı

A
A
A

Sınır kapıların açılmasıyla birlikte bölgede oluşan tır yoğunluğu da azalmaya başladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, 5 Mart’ta İran topraklarından Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlendiğini duyurdu. İHA’lardan birinin Nahçıvan’daki uluslararası havalimanına, diğerinin ise Şekerabad köyündeki okul binasının yakınına düştüğü bildirildi. Saldırılarda havalimanı binasında hasar meydana gelirken, 4 sivilin yaralandığı açıklandı. Olayın ardından İran’ın Bakü Büyükelçisi Mücteba Dermiçilu Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak protesto notası verildi. Saldırı sonrası Nahçıvan ile İran arasındaki ana geçiş noktası olan Culfa (Jolfa) kentindeki Culfa Sınır Kapısı geçici olarak kapatıldı ve sınırda giriş çıkışlar durduruldu. Bunun üzerine Türkiye’den Nahçıvan’a da tır girişleri durduruldu. Bu süreçte sınır hattında tır yoğunluğu oluştu. Yetkililerin yaptığı değerlendirmelerin ardından sınır kapısı yeniden açıldı. Kapının açılmasıyla birlikte tır geçişleri de tekrar başladı.

Türkiye açısından önemli bir ticaret hattı olan Dilucu Sınır Kapısı üzerinden çıkan tırlar Nahçıvan üzerinden İran’a, oradan da Azerbaycan ve Orta Asya’ya ulaşıyor. Özellikle Iğdır ve Doğu Anadolu’daki ihracat için stratejik öneme sahip olan bu hat üzerinden Orta Asya’dan gelen tırlar da Türkiye’de tüketim, sanayi ve limanlara taşınırken, bir kısmı Türkiye üzerinden Avrupa’ya transit geçiş yapıyor.

İran’dan gelip Gürcistan’a giden tır sürücüsü Yunus Fettulahi, "İran’da bu ara durumlar kötüdür ama biz yine de çalışmaya devam ediyoruz. Zaten sınır kapısı önceden de kapalıydı. Burası da iki üç gündür kapalıydı, şimdi yeni açıldı. Ülkemizde savaş var ama çalışmak zorundayız. Türkiye ile kardeşiz. Buradan gelip giderken bizim plakaları görünce, İran tırı olduğunu anlayınca yardımcı oluyorlar. Her şeyi soruyorlar, biz de anlatıyoruz. Aynı kardeş gibiyiz" dedi.

İran’dan Nahçıvan’a İHA saldırısı sonrası kapatılan sınır kapıları yeniden açıldı

Sebahattin Yum

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kurşunlanan evde anne-oğul yaralandı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde iddiaya göre alacak verecek meselesi yüzünden aralarında husumet bulunan 2 aile arasında çıkan kavgada 2 ikamet kurşunlandı. Kurşunlanan ikametin birinde anne ve oğlu saçmaların isabet etmesi sonucu yaralandı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Battalgazi Mahallesi Derinçay Sokak’ta meydana gelen olayda, iddiaya göre daha önceden aralarında alacak verecek meselesi yüzünden husumet bulunan 2 aile arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından E.U. ve D.U. tüfekle anne N.E. ve oğlu İ.E.’nin yaşadığı ikamete ateş açtı. Olayda, N.E. ve İ.E. saçmaların isabet etmesi sonucu yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de anne ve oğlunu olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda şüpheliler E.U. ve D.U. yakalanırken, aynı saatler içerisinde olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir kurşunlama olayı daha gerçekleşti. Yine Battalgazi Mahallesi’nde bulunan Nazır Geçidi Sokak üzerinde kimliği belirsiz şahıslar tarafından bir ikamete ateş açıldı. Kurşunlar ikamete isabet ederken, olayda yaralanan olmadı. Polis ekipleri ikinci kez gerçekleşen kurşunlama olayının şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. , Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.