GENEL - 13 Şubat 2017 Pazartesi 11:43

Suriye göçünün ekonomik katkısı yüksek

A
A
A
Suriye göçünün ekonomik katkısı yüksek

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık, Suriye’deki karışıklık nedeniyle Türkiye’ye gelen mülteci nüfusunun genç ve dinamik yapısına dikkat çekti. Kolukırık, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın her dönemde göç aldığına vurgu yaparak "Zaman zaman kısıtlamalar yaşansa da dünyada güçlü ekonomiye ve istikrara sahip devletlerin tamamı göç almaya devam ediyor. İyi yönetilmesi durumunda Türkiye lehine olumlu görünümü daha fazla olabilecek bir insan hareketliliği ile karşı karşıyayız. Ekonomik etkileşim, beklenti, ihtiyaç ve piyasa şartları kendi içerisinde yeni yapılanmalara zemin hazırlıyor ve benzeştiriyor” şeklinde konuştu.

"Zira Suriyeli nüfusun genelini genç nüfus oluşturuyor"
AÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık, Türkiye’de bulunan Suriyelilerin büyük bölümünü çalışabilir yaştaki genç nüfusun oluşturduğuna dikkat çekti. Kolukırık “Suriye göçünün fırsat ya da tehdit olarak görülmesi Türkiye’nin tamamen kendisinin belirleyeceği bir şey. Zira Suriyeli nüfusun genelini genç nüfus oluşturuyor. Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili sayısal bir rakam verecek olursak yüzde 74’ü 34 yaş altı. Genç, dinamik eğitilebilir, meslek kazandırabilir ve ülkeye çok kolay uyum sağlayabilir bir göçmen nüfusu var elimizde” dedi.

Suriye göçünün politize edilmesi doğru değil
Suriyeliler konusunun sadece siyasal zemin üzerinde tartışılmasının doğru sonuçlar doğurmayacağını söyleyen Kolukırık, “Türkiye’deki Suriyeliler gündeme geldiğinde genellikle konunun siyasal boyutu ortaya çıkıyor ve tartışılıyor. Sorun karşısında kısır tartışmalar yapmak yerine ülke için ne yapılması gerektiğini konuşmak daha anlamlı. Suriyeliler açısından geri dönülmez bir sürece girildiğini tüm dünya ile birlikte bizde görüyoruz. Başlangıçta bugün ya da yarın savaşın biteceği ve Suriyelilerin ülkelerine geriye döneceği düşünüyordu. Kabul etmek gerekir ki, Suriye’nin içinde bulunduğu durumdan çıkması uzun bir zaman alacak. Yakılan, yıkılan, evini ve işini kaybeden milyonlarca Suriyelinin savaş bittiğinde dahi ülkesine dönmesinin çok güç olduğunu fark etmek durumundayız” ifadelerini kullandı.

Suriyeli göçmenler isteyerek kalmadılar
Suriyeli göçmenler isteyerek kalmadılar diyen Prof. Dr. Suat Kolukırık, Suriyeli göçmenlerin Türkiye’ye gelişlerinin bir tercihten ziyade zorunluluk olduğunu ve topluma ve ekonomiye katkı sunabilir durumda olanlara vatandaşlık hakkı verilmesin de dikkate alınması ve tartışılması gerektiğini vurguladı. Kolukırık, “Suriyeliler bizim komşumuz. Yüz yıl öncesine baktığımızda, İstanbul merkezli bir devletin parçasını oluşturmuşlar. Hiç kimse vatanını nedensiz terk etmek istemez. Bugün binlerce Suriyeli gelinimiz var. Türkiye’de doğmuş 200 bine yakın Suriyeli bebek ve çocuk var. Türkiye’deki Suriyeliler konusu artık yarını birlikte kurabilir miyiz noktasında değerlendirilmelidir. Hiçbir Suriyeli Türklerin elinden işlerini almak için Türkiye’ye gelmedi. Göçün doğasında göç edilen yerde kalmak diye bir gerçeklik var. Türkiye’nin ortaya koyacağı yeni bir göçmen uyum programı, sorunların çözümünde önemli bir adım oluşturacaktır ve reel politik olarak bu konuya odaklanılmalıdır” dedi.

Suriyelilerin ekonomik katkısını görmek durumundayız
Prof. Dr. Suat Kolukırık şöyle devam etti: “Suriyeli göçmenlerin Türk ekonomisi üzerindeki etkilerine baktığımızda risk ve fırsatların iç içe geçtiği bir süreç yaşanıyor. Arsa, konut, depo, işyeri talebi ve fiyatlarındaki artışın yanı sıra çalışabilir yaştaki sığınmacı nüfusun varlığı ile Türkiye’ye taşınan iş yapma kapasitesinin yüksekliği, göçün maliyet ve fırsat dengesini yeniden konumlandırdığı bir tablo var. Ayrıca Ortadoğu ile ticaret ve yatırım ilişkisi olan Suriyeli girişimcilerin varlığı ve Türkiye’ye taşınan sermaye ve üretim kapasitesi son derece önemli. Sığınmacılar içerisinde çalışabilir yaşta olan nüfus oranının yüksekliği ve vasıfsız işgücü gerektiren alanlarda istihdam açığının giderilmesinde Suriyeli nüfusun belirleyiciliğini göz ardı edemeyiz. Diğer bir ifadeyle Suriyeli sığınmacıların Türk ekonomisine katkısı hiçte azımsanmayacak boyutta ve sadece tüketici değiller."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ticaret Bakanlığı: "İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu" Türkiye, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları ve insani yardımları engellemesi üzerine, İsrail’le tüm ihracat ve ithalat işlemlerini durdurma kararı aldı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bilindiği gibi, İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırıları neticesinde bugüne kadar 15 bini çocuk, 35 binden fazla Filistinli sivil hayatını kaybetmiş, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşı ise yaralanmıştır. Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır. Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur. Bununla birlikte, İsrail’in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir” denildi. Açıklamada, “Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir” ifadeleri yer aldı.
Malatya Milletvekili Ölmeztoprak’tan yeni sanayi sitesi açıklaması AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Milletvekilleri Büelnt Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a gerçekleştirilen ziyarette Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinin görüşüldüğünü belirterek, Küçük Sanayi Sitesi esnafının mağdur olmaması için tüm gayretin gösterildiği ifade etti. Milletvekili Ölmeztoprak ziyarete dair yaptığı açıklamada, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile, Malatya’mızın sanayi alanı ve faaliyetleri ile ilgili finansman programını detaylı ve öngörülebilir şekilde görüşülerek, şehrimizin sanayi ve endüstri alan konuları geniş bir biçimde ele alındı. Altay Kışlası’nın arazisi üzerindeki yeni sanayi alanı için çalışmalar ise hızla ilerliyor, küçük sanayi sitesi ile ilgili en ufak bir mağduriyet bırakmadan bu alanın çözümü inşallah sağlanacak. Organize Sanayi Bölgesi’nde kamulaştırma arıtma, elektrik alt yapı ve alan üzerinde özellikle çevre sağlığı açısından aciliyetinin üzerinde büyük ölçekte durduk. Esnafımız için faizsiz KOSGEB kredileriyle ilgili gelişmeleri de takip ediyoruz. Metropol ilçelerimiz Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizdeki mevcut ve planlanan sanayi alanları ile özel sektörlere yönelik yatırımcıyı teşvik edecek bölge ve maddeleri istişare edildi. Sayın Bakanımıza Malatya’mıza verecekleri desteklerden dolayı hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Milletvekili Ölmeztoprak, heyetle birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş’ede ziyaretlerde bulunularak Malatya’nın temel ekonomik parametreleri ile istişarelerde bulunduklarını kaydetti.