GENEL - 30 Ekim 2020 Cuma 12:58

Isparta’da Cumhuriyet TIR’ı ve mehteran gösterisi renkli anlar yaşattı

A
A
A
Isparta’da Cumhuriyet TIR’ı ve mehteran gösterisi renkli anlar yaşattı

Isparta’da Cumhuriyetin 97.

Isparta’da Cumhuriyetin 97. kuruluş yıldönümü, yoğun yağışa rağmen coşkuyla kutlandı. Isparta Belediyesi’nin Türk Bayrakları ve balonlarla süslediği Cumhuriyet Bayramı TIR’ı şehirde tur attı. Mehteran gösterisi düzenlendi.


Isparta’da, Cumhuriyetin kuruluşunun 97. yıldönümü kutlamaları büyük coşku ile gerçekleştirildi. Gündüz düzenlenen programların ardından akşamda Isparta Belediyesi tarafından sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak bir dizi etkinlik düzenlendi. Cumhuriyet kutlamaları kapsamında ilk olarak akşam saat 20.00’da belediye önünden hazırlanan Cumhuriyet Bayramı TIR’ı ile şehir turu yapıldı. İtfaiye aracının da bulunduğu konvoya vatandaşlar da büyük ilgi gösterirken, bazı araç sürücüleri de konvoya eşlik etti. Türk Bayrakları ve balonlarla süslenen TIR şehir turu attı. Vatandaşlarda evlerinin balkonlarına ve pencerelere çıkarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusuna eşlik etti.


Şehir turunun ardından ‘Arabanı Çek İzle’ Sinema Günleri etkinliklerinin yapıldığı alana gelen TIR, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen ile vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılandı.


Sinema Günleri kapsamında alanı dolduran vatandaşlara ayrıca Isparta Belediyesi Mehteran Ekibi tarafından gösterisi sunuldu. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen alanda bulunan çocuklarla tek tek ilgilendi. Vatandaşlar ellerine aldıkları Türk Bayrakları ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. Sinema öncesinde saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşımız hep birlikte coşkuyla okundu. Vatandaşların ve çocukların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayan Başdeğirmen çifti, ardından filmi izlemek için araçlarına geçti.


Sinema izlemek için rezervasyon yaptıran ancak araçları bulunmayan vatandaşlar için de belediye tarafından hizmet araçları tahsis edildi.


Çanakkale Savaşı sırasında Avustralya’da yaşayan iki Türk’ün ülkeleri için verdikleri kahramanlık mücadelesini konu alan Türk İşi Dondurma filmi öncesinde vatandaşlar araçlarının kornalarını çalarak, selektör yaparak ve dörtlüleri yakarak Cumhuriyetin kuruluşunun 97.yıldönümünü kutladı.


Pazaryerine kurulan dev ekranda yaklaşık 200 aracın alındığı arabada sinema keyfinde vatandaşlar filmin sesini kapalı devre radyo sistemiyle araçlarından dinledi, filmi izleyen vatandaşlar duygulandı. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla böylesine güzel bir etkinlik düzenlemesinden dolayı duydukları memnuniyetlerini dile getiren vatandaşlar teşekkür etti.


Vatandaşlar, düzenlenen etkinliği çok güzel bulduklarını dile getirerek, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramına anlamlı bir etkinlik oldu. Memnunuz. Başkanımıza teşekkür ederiz. Bu etkinliklerin devamını bekliyoruz. Gerek Isparta içindeki vatandaşlarımız gerekse dışarıdan gelenler için de güzel bir etkinlik. Çok başarılı bulduk” görüşlerinde bulundular.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana ’Yeşil Cami’ sarmaşıklarına kavuştu Adana’da baharın gelmesiyle birlikte duvarları, kubbesi ve minaresini saran sarmaşıklar nedeniyle ’Yeşil Cami’ olarak anılan Köprüköy Camii, bu sene de yeşil haline kavuştu. Merkez Yüreğir ilçesi Köprülü Mahallesi Seyhan Nehri kıyısında 1930 yılında ibadete açılan Köprüköy Camii’ne, yaklaşık 55 yıl önce Gülek Boğazı’ndan getirilen bir kök sarmaşık dikildi. Aradan geçen yıllar içinde o sarmaşık yeni kökler saldı. Sarmaşık, caminin duvarları, kubbesi ve minaresini sardı. Cami yeşile bürününce, adı da ’Yeşil Cami’ olarak anılmaya başlandı. Caminin avlusu da begonya ve gül türlerinin yanı sıra lavanta, nar, nergis, defne ve gelin duvağı gibi çok sayıda bitki türüyle botanik bahçesine döndü. Hava sıcaklığının yükselmeye başladığı kentte vatandaşlar namaz saatleri dışında da camide vakit geçiriyor. Vatandaşlara huzur veren cami, birçok dizi ve filmde de yer alarak ismini duyurmaya devam ediyor. "Gül ve çiçek eksik olmuyor" İhlas Haber Ajansı’na konuşan cami müezzini İbrahim Aydın, "Bu sene de sarmaşıklarımız açtı. Sarmaşıkların yanı sıra güllerimiz ve birçok çiçek türü de var. Yerli ve yabancı turistler sık sık buraya geliyorlar. Çok uzaklardan gelip fotoğraf çekiyorlar. Gelen kişiler caminin içerisini de geziyorlar. Böyle ziyaretçileri gördüğümüz zaman çok mutlu oluyoruz. Burada zaman zaman 20’ye yakın çiçek türü oluyor. Burada hiçbir zaman gül ve çiçek eksik olmuyor" ifadelerini kullandı. "İnsanımız ve camimiz çok güzel" Cami cemaatinden Mustafa Durur ise herkesi camiye davet ederek, "Sarmaşıklar kuruyor ama her sene tekrar kavuşuyoruz. Burada oturanlar mahallemizin yerlisi ve bu güzellik ondan kaynaklanıyor. Burada çok güzel bir atmosfer var. Bir dönem muhtarlık yapmıştım, internetten numarayı bulup beni arayan çok oldu. Buranın adresini soranlar oldu ve birçoğuna fotoğraflarını yolladım. Burayı gelip görsünler mahallemiz, insanımız ve camimiz çok güzel" diye konuştu.
Bursa Hıdrellez geleneği 900 yıldır sürüyor Bursa’da Kozluören Köyü’nde yapılan 900 yıllık hıdrellez adeti bu yıl da yerine getirildi. Köyün kadınları sabah saatlerinde yapılan kahvaltı sonrası kazanları ateşleyerek akşam saatlerinde yapılacak ziyafet için hazırlıklara başladı. Köyün 9 noktasında kazanların başına geçen kadınlar akşam saatlerinde de kadınlar matinesinde doyasıya eğlendi. Bursa’da kuruluşu Osmanlı dönemi öncesine dayanan Kozluören köylüleri, 900 yıllık hıdrellez geleneklerini bu yıl da yerine getirdi. Sabahın erken saatlerinde uyanan köylü kadınlar kahvaltının ardından köyün 9 noktasında kurulan kazanların başına geçti. Henüz coğrafi işaret sürecinde olan Selçuklu mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden olan Dede Çorbası ve Çullama’yı gelecek nesillere aktarmak istediğini belirten kadınlar, yemek tariflerinin de kuşaktan kuşağa aktarıldığını kaydetti. Odun ateşiyle kaynayan kazanlarda çeşitli yemekleri pişiren kadınlar öğlen saatlerine kadar akşam yapılacak ziyafet için hazırlık yaptı. Akşam saatlerinde ise sabah yapılan yemeklerle ziyafet çeken köy halkı, daha sonra köy meydanında kurulan alanda kadınlar matinesi düzenleyerek doyasıya eğlendi. Yüzlerce yıllık gelenek nesilden nesile aktarılıyor 900 yıllık geleneğe sahip çıktıklarını ifade eden Kozluören Kadınlar Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ruhsel Demirtaş, “Mayıs ayının ilk haftasında gerçekleştiriyoruz. İmece usulü yapıyoruz köyümüzün hıdrellezi deriz. Geleneğimiz eskiye dayanıyor 900 yıllık. Köyde 9 mahalle var pilav pişirip gelen misafirlere ikram ediyoruz. Akşamüstü de kadınlara eğlencemiz var. Eskiye dayanan büyüklerimizin yaptığı bir gelenek. Bizde onu devam ettiriyoruz. Pilav ve zerde tatlımız var. Bütün köy halkı aynı şeyi yapar. Komşularımız ve arkadaşlarımız yardımcı oluyor. Piştikten sonra herkese dağıtırız” şeklinde konuştu. Kozluören hıdrellezi ziyafetle kutluyor Kozluören Köyü Muhtarı Mehmet Çalışkan, “Köyümüzün kuruluşu Osmanlı dönemi öncesine dayanıyor. Yüzyıllardır adetlerimiz köyde devam ediyor. Geleneğimiz Kozluören Mahallesi’nin 9 ayrı sokağında imece usulü herkesin katkısıyla gerçekleşiyor. Köy halkımız pilav, zerde tatlısı ve dede çorbası yaparak adeti sürdürüyor. Sabah hep beraber kahvaltı yaptıktan sonra yemeklere başlarız. Hıdrellez tarihine denk geliyor. Mayıs ayının ilk haftasında gerçekleştiriyoruz. Yemek dağıtılarak evlerde yeniyor. İş bittiğinde akşam kadınlar kendi aralarında eğlence düzenliyor. Desteği olan emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.