ÇEVRE - 03 Haziran 2021 Perşembe 11:22

Emekli akademisyen modern sera kurdu, topraksız meyve fidanı üretiyor

A
A
A
Emekli akademisyen modern sera kurdu, topraksız meyve fidanı üretiyor

Isparta’da emekli öğretim üyesi Dr.

Isparta’da emekli öğretim üyesi Dr. Abdullah Kankaya, kurduğu serada Hindistan cevizi, torf ve ponza kullanarak, saksıda topraksız meyve fidanı üretiyor. Kankaya, topraklı üretimde 2 yılda bir kez fidan üretilirken, modern serada yılda 2 kez fidan üretimi yapabildiklerini belirtti.


Ziraat Fakültesinden emekli olan Dr. Abdullah Kankaya, kendisini meyveciliğe verdi. Atabey ilçesinde modern bir sera kuran Kankaya, kış mevsiminin sert ve soğuk geçtiği Isparta’da yılda 2 kez meyve fidanı üretmeyi başardı. Fidanları saksıda üreten Kankaya, toprak yerine Hindistan cevizi, torf ve ponza karışımı kullanıyor. Kurduğu bilgisayarlı sulama sistemiyle de su tasarrufu sağlayan Kankaya, ürettiği fidanları yurt içinin yanı sıra yurtdışına da pazarlıyor.



“Yılda 2 kez fidan üretebiliyoruz”


Meslek hayatında modern meyveciliğin öncü isimlerinde biri olduğunu belirten Abdullah Kankaya, daha önce fidanları dış arazide 2 yılda bir kez üretebildiklerini belirterek, “Burada ise yılda 2 kez fidan üretebilir miyiz ayrıca topraktan bulaşan hastalık ve zararlıları ortadan kaldırabilir miyiz, iklimi, suyu ve gübreyi kontrol edebilir miyiz diyerek topraksı kültürde, saksıda fidan üretimine başladık. Topraksız kültür dediğimiz normal arazide gördüğünüz toprak haricinde torf, kokopit ve ponza karışımıyla saksılara konulması ve bunun içerisinde fidan üretilmesidir” dedi.



“152 bin fidan dikebiliyoruz”


Meyve fidanı üretimi için toplam 4 bin 100 metrekarelik bir alan oluşturduklarına değinen Kankaya, “Bu alana bir defada 152 bin fidan dikebiliyoruz. Bunun da yüzde 80-90’ını fidan haline getirebiliyoruz. Bu bittikten sonra ikinci olarak aynı yıl serayı tekrar kullanma şansımız oluyor” dedi.



“Dışarıda üretseniz belki 8-10 kat daha fazla su kullanacaksınız”


Seranın en önemli özelliklerinden biri iklim, su ve beslemenin kontrol edilebilir olmasını gösteren Abdullah Kankaya, Isparta’nın soğuk hava koşullarına sahip olması nedeniyle kış mevsiminde kalorifer kullandıklarını söyledi. Topraksız üretimin su tasarrufu da sağladığını kaydeden Kankaya, “Damlama sulama sistemleri veya basınçlı sulama sistemleri su tasarrufu yönünden en önemli kullanacağımız araçlardan biridir. Özellikle su sıkıntısı çekilen bu günlerde çok daha önem kazanmaktadır. Burada saksıda üretim yaptığınız için ve her defasında 2-3 dakikalık bir sulamayla günde istediğiniz kadar su ve gübre verebildiğiniz için büyük bir su tasarrufu sağlamaktadır. Aynı bitkiyi dışarıda üretmek zorunda olsanız belki 8-10 katı su kullanmak zorunda kalırsınız” diye konuştu.



“Fidan üretiminin topraksız kültürde, saksıda üretime doğru gitmesi gerekir”


Kankaya, dünyada topraksız tarımın hızla arttığını belirterek, “Hastalık ve zararlıların hızlı bir şekilde yayılmasının önlenmesi gerekmektedir. Buralar kontrollü şartlar olduğu için hem havadan bulaşan hem topraktan bulaşan hem de suyla bulaşan birçok hastalık ve zararlıların önüne geçmiş oluyorsunuz. Ülkenin bitkisel sağlığını garanti altına almış oluyorsunuz. Bu nedenle üretimin bu yönde desteklenmesi ve tamamen fidan üretiminin topraksız kültürde, saksıda üretime doğru gitmesi gerekir. Bazı saksıda üretimde dışarıdaki bahçe toprağını da kullanıyorlar, biz onu kastetmiyoruz. Tamamen toprağın kullanılmadığı Hindistan cevizinin kabuğu veya torf gibi malzemelerden bahsediyoruz. Bence ülkenin bu üretime doğru gitmesi ve Tarım Bakanlığı’nın teşviklerinin bu yönde olması gerekir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Eski milli futbolcu 11 ayda üçüncü acıyı yaşadı Eski milli futbolcu Yıldıray Baştürk, 11 ay içerisinde kaybettiği iki amcasının ardından 81 yaşındaki babası Muzaffer Baştürk’ü yitirmenin acısını yaşadı. Bartın’da düzenlenen cenaze törenine Yıldıray Baştürk’ün yanı sıra eski milli futbolcular Hamit Altıntop ve Ünal Alpuğan da katıldı Eski milli futbolcu Yıldıray Baştürk’ün yaklaşık 4 yıl önce felç geçiren ve bir hafta önce kanser teşhisi konulan babası 81 yaşındaki Muzaffer Baştürk, tedavi gördüğü Almanya’da dün hayatını kaybetti. Büyük acı yaşayan Yıldıray Baştürk’ün 11 ay önce küçük amcasını yaklaşık 4 ay önce de diğer amcasını kaybettiği öğrenildi. Son 11 ayda üçüncü acıyı yaşayan Yıldıray Baştürk’ün babası Muzaffer Baştürk, memleketi Bartın’ın Kozcağız Beldesi’nde düzenlenen cenaze törenin ardından dualarla son yolculuğuna uğurlandı. Kozcağız Beldesi Ahmetler Mahallesi’ndeki evlerinin önünde yapılan duaların ardından cenaze Kozcağız Merkez Camii’ne getirildi. İkindi namazına müteakiben kılınan cenaze namazına Yıldıray Baştürk, kardeşleri Metin ve Ahmet’in yanı sıra eski milli futbolcular Hamit Altıntop ve Ünal Alpuğan, Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman, Gençlik ve Spor İl Müdürü Halil Akkaş, Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileri, Almanya ve Türkiye’den yakınları, sevenleri ve komşuları katıldı. Muzaffer Baştürk’ün cenazesi Kozcağız Belediye Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi. Cenazede Yıldıray Baştürk’ü bir an olsun yalnız bırakmayan Türkiye Futbol Federasyonu Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop ve eski milli futbolcu Ünal Alpuğan’ın da üzgün olduğu görüldü. Cenazeye katılan Bartın belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya ve Kozcağız Belde Belediye Başkanı Mustafa Karaman yaptığı açıklamada, yakından tanıdıkları Muzaffer Baştürk için rahmet, ailesine ve yakınları ise baş sağlığı ve sabır diledi. Öte yandan Yıldıray Baştürk’ün amcasının oğlu olan 65 yaşındaki Recep Baştürk ise, acı haber nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu ifade ederken, Yıldıray’ın son 11 ay içerisinde 3 büyük acı yaşadığını kaydetti. Recep Baştürk, Yıldıray’ın 11 ay önce küçük amcası Mehmet Baştürk’ü, 4 ay önce de ortanca amcası Osman Baştürk’ü kaybetmenin hüznünü yaşadığını da sözlerine ekledi.