EKONOMİ - 04 Ağustos 2022 Perşembe 15:45

Çaltı sarımsağına coğrafi işaret

A
A
A
Çaltı sarımsağına coğrafi işaret

Isparta’nın Gelendost ilçesine bağlı Çaltı köyünde temel geçim kaynağı haline gelen Çaltı sarımsağı, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.

Isparta’nın Gelendost ilçesine bağlı Çaltı köyünde temel geçim kaynağı haline gelen Çaltı sarımsağı, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.


Çaltı’da yıllardır ata tohumları kullanılarak yetiştirilen ve köyün temel geçim kaynaklarından biri haline gelen sarımsak aroması ve tadıyla ön plana çıkarken, bu özelliği tescillenmesini sağladı. Köyde üretilen sarımsak için Isparta Valiliği İl Özel İdaresi tarafından yapılan başvuru sonrasında Çaltı sarımsağı Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. ’Gelendost Çaltı sarımsağı’ olarak tescillenen sarımsaklar artık bu marka ismiyle tüketiciye sunulacak.


Isparta Valisi Aydın Baruş, Çaltı köyüne gerçekleştirdiği ziyarette tescil belgesini köy muhtarı Ramazan Çetinkaya’ya verdi. Vali Baruş, 2020 yılında yapılan müracaat sonrasında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’nin alındığını belirterek, “Çaltı sarımsağı köyümüz için önemli bir ürün. Çünkü geleneksel olarak çok uzun yıllardır üretilen bir tarım ürünü. Özellikle kokusu, tadı ve yoğun aroması ile tercih edilen sarımsak türü. Bu belgenin alınması köyümüzde üretilen sarımsağın pazarlanması açısından da bir avantaja dönüşebilir. Tabii bunu iyi kullanmamız lazım, yani buradan ürün çıkışı yaptığımız zaman sarımsağın üzerinde Çaltı sarımsağı damgasını, sertifikasını kullanmamız gerekiyor. Coğrafi işaretin alınması, bir ürünün yetiştiği bölgenin damgasını taşıması çok önemli. Umarım Çaltı sarımsağı hak ettiği değeri bu belge sayesinde daha iyi bir şekilde bulur ve çiftçimiz, köylümüz de alın terinin karşılığını alır. Sarımsağımızın diğer bir özelliği de ata tohumundan üretilmesi. Doğal bir ürün, doğal olması da bize bir avantaj sağlıyor. Coğrafi işaretle birlikte Çaltı sarımsağının Türkiye’nin değişik yörelerine ulaşarak hak ettiği değeri bulacağını düşünüyorum. Üretim yapan tüm çiftçilerimizin eline sağlık diyorum. Belgeniz hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Rektör Sözbir “Bilim olmadan teknoloji olmaz” Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen programın konuğu Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir oldu. Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, Genel Sekreter Nihat Yıldız ile Daire Başkanları ve öğrenciler katıldı. Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı’nın sorularını yanıtlayan Nedim Sözbir; eğitim, çalışma, kariyer hayatı ile Düzce Üniversitesi’nin gelecekteki planları ve hedefleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Uydu alanında aldığı eğitimlerden ve tecrübelerinden söz eden Sözbir, TÜRKSAT 6A uydusunun çalışma ekibinde yer aldığını belirterek bu uydunun özellikleri hakkında bilgiler paylaştı. Bilimi toprağa, ağacı teknolojiye, sanayiyi de meyveye benzeten Prof. Dr. Nedim Sözbir, bilim olmadan teknolojinin de olmayacağını vurguladı. Zekanın başarıda yüzde 1 etkisi olduğunu dile getiren Sözbir, çalışmanın önemi üzerinde durdu. Düzce Üniversitesi’nin proje sayılarını artırarak sıralamalarda daha üst sıraları hedeflediğini ifade eden Nedim Sözbir, öğrencilerin topluluklarda görev almasını ve ortak ders çalışmalarını tavsiye ederek eğitim ve kariyer alanında yol gösterici açıklamalarda bulundu. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.