ÇEVRE - 10 Mart 2025 Pazartesi 18:26

Eğirdir Gölü’nde yeni düdenler su tehlikesini büyütüyor

A
A
A
Eğirdir Gölü’nde yeni düdenler su tehlikesini büyütüyor

Eğirdir Gölü’nde geçtiğimiz yıl DSİ tarafından kapatılan düdenlerin 100 metre uzağında yeni düdenler oluştu. Isparta İl Genel Meclisi Üyesi Abdurrahman Sinap, iş makineleriyle düdenleri kapatma çalışmaları yapılsa da bu önlemlerin yeterli olmadığını belirterek, su kaybının kontrolsüz devam ettiğini söyledi.


Isparta’nın can damarı olan Eğirdir Gölü’nde su kaybı tehlikesi büyüyerek devam ediyor. Barla Boyalı Süpürgelik mevkiinde DSİ tarafından geçtiğimiz yıl kasım ayında kapatılan düdenlerin yaklaşık 100 metre uzağında yeni bir düden oluştu. Bölgede incelemelerde bulunan Isparta İl Genel Meclisi Üyesi Abdurrahman Sinap, gölün kritik bir noktaya geldiğini vurgulayarak, yetkililere çağrıda bulundu. Sinap, "16 Ekim 2024 tarihinde bu bölgedeki düdenleri tespit ederek yetkililere bildirdik. DSİ, kasım ayında bu düdenleri kapattı. Ancak sadece 100 metre ileride yeni bir düdenin oluştuğunu görüyoruz. Su kontrolsüz şekilde akarak kayboluyor" dedi.



"Eğirdir Gölü binlerce kişinin geçim kaynağı"


Gölün sadece bir doğal güzellik olmadığını, binlerce insanın geçim kaynağı olduğunu hatırlatan Sinap, "Tarım ve balıkçılık bölge halkının en önemli gelir kaynağı. Eğer bu gölü koruyamazsak tarım biter, balıkçılık biter, Eğirdir biter. Gölümüz can çekişiyor" diye konuştu.



"Eğirdir Gölü’nün çevresinde hala açık sulama yapılıyor"


Sinap, bölgede kapalı sulama sistemine geçişin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Eğirdir Gölü’nün çevresinde hala açık sulama yapılıyor. Artık bu çağ dışı sulama sistemini tamamen bırakmalıyız. Eğirdir Boğazova’ya su taşıyan 24 kilometrelik sulama kanalının da kapalı sisteme dönüştürülmesi gerekiyor" dedi.



Eğirdir Gölü’nde yeni düdenler su tehlikesini büyütüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kaza sonrası sürücü kaçtı, yaşlı çift geldi: Polisi ikna etmek için dakikalarca dil döktüler Kırıkkale’de takla atarak şarampole devrilen otomobilin sürücüsü, kaza sonrası kayıplara karıştı. Kazanın ardından olay yerine eşiyle birlikte gelen bir vatandaş ise aracı kendisinin kullandığını öne sürdü. Dakikalarca dil döken yaşlı çift, polis ekiplerini ikna etmeye çalıştı. Kaza, gece saatlerinde Kırıkkale-Ankara karayolunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 71 AEP 662 plakalı Hyundai marka otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıktı. Takla atan otomobil, şarampole devrildi. İhbar üzerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler, araçta yaptıkları incelemede alkol şişeleriyle karşılaştı. Sürücünün ise kazanın ardından olay yerinden kaçtığını belirledi. Kazanın ardından eşiyle birlikte olay yerine gelen bir vatandaş, aracı kendisinin kullandığını iddia etti. Panik yaptığı için olay yerinden ayrıldığını söyleyen vatandaş, "Vallahi ben sürüyordum arabayı. Tansiyonum yükseldi. Arabanın anahtarı da bende. Beni araçtan başkaları çıkarttı. Korktum, panik yaptım. Beni başkaları eve götürdü, hanımı aldım geldim" diyerek kendini savundu. "Siz bize inanmıyorsunuz, biz de size söylemiyoruz" Polis ekipleri, araçta bulunan alkol şişeleriyle ilgili de yaşlı çifte soru yöneltti. Vatandaş, alkol şişelerinin araca daha önce konulmuş olabileceğini öne sürdü. Dakikalarca polis ekiplerine kazayı kendilerinin yaptığını anlatmaya çalışan çift, ekipleri ikna edemedi. Polis ekiplerinin araç sahibinin ismini sorması üzerine kadının, "Siz bize inanmıyorsunuz, biz de size söylemiyoruz" sözleri dikkat çekti. Kaza yaptığını öne süren kişinin üzerinde belirgin yara izine rastlanmaması da ekiplerin şüphesini artırdı. Bu sırada fenalaşan kadın için olay yerine sağlık ekipleri çağrıldı. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından kadın, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Şarampole devrilen otomobil, yapılan incelemenin ardından bulunduğu yerden kaldırılarak otoparka çekildi. Polis ekipleri, kazanın gerçek sürücüsünün belirlenmesi için çalışma başlattı. Kazayla ilgili soruşturma sürüyor.