ÇEVRE - 06 Kasım 2025 Perşembe 15:47

Obrukların oluştuğu, duvarların çatladığı Eğirdir’de AFAD incelemeleri sürüyor

A
A
A
Obrukların oluştuğu, duvarların çatladığı Eğirdir’de AFAD incelemeleri sürüyor

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde meydana gelen obruklar ve bazı evlerin duvarlarındaki çatlaklarla ilgili AFAD ekipleri bölgede incelemelerini sürdürürken Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, "Burada oluşan yarıklar bir fay hattı mı yoksa susuzluktan kaynaklı bir doğa olayı mı yapılan inceleme sonrası belli olacak" dedi.


Eğirdir ilçesi Bağlar Mahallesi Çiçeklikaya mevkiindeki bir elma bahçesinde, yaklaşık 1 metre derinliğinde obruklar meydana geldi. Obrukların çevresinde toprakta çökme izlerine rastlanırken, bahçe içerisinde yer alan evin duvarlarında da gözle görülür çatlaklar oluştu. Olayın ardından bölgeye gelen Isparta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, alanda ön inceleme çalışması gerçekleştirdi. Yapılan ilk tespitlerde obrukların çevresinde zemin deformasyonu ve yapı duvarlarında ilerleyen çatlaklar bulunduğu belirlendi. AFAD teknik ekibinin bölgede başlattığı detaylı incelemelerin bugün de devam ettiği öğrenildi. Ekipler, obrukların çevresinde ve çatlakların oluştuğu yapılarda ölçüm ve gözlem çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, ön değerlendirmelerin ardından bölgede "jeolojik ve zemin etüt çalışmaları" yapılacağını bildirdi.



"Çiftçilerimizden özellikle su konusunda daha duyarlı olmalarını istiyorum"


Isparta Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, yaşanan olayın bölge için endişe verici olduğunu belirterek, "Burada bir bahçemiz, bahçemizin bulunduğu yerde de bir ev var. Şu an da AFAD ekiplerimiz burada incelemelerini gerçekleştiriyor. Şimdi bu olayın fay hattından kaynaklı mı yoksa susuzluktan olayı olan bir doğa olayı mı olduğunu incelemelerden sonra anlayacağız. Buradaki tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Malum şu anda biz bir meyve iliyiz. Bu yıl da Eğirdir Gölü’nden su verilmediği için çiftçilerimiz sondaja yüklendi. Onlar da haklılar. Burada su olmazsa eğer meyveler büyümez. Burada insanlarımızın suyu daha dikkatli kullanmasını söylemem gerekiyor. Çiftçilerimizden özellikle su konusunda daha duyarlı olmalarını istiyorum. Bu obrukları daha önce Konya ilimizde sık sık görüyorduk. Burası da aynı şekilde olmasın diye elimizden geleni yapıyoruz" dedi.


Uzman ekiplerin hazırlayacağı rapor doğrultusunda, bölgede gerekli güvenlik önlemlerinin artırılacağı ve muhtemel risklere karşı önlem planı hazırlanacağı bildirildi.



Obrukların oluştuğu, duvarların çatladığı Eğirdir’de AFAD incelemeleri sürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Ümmet iftarında gönüller bir oldu Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde geleneksel hale gelen "Ümmet İftarı", bu yıl soğuk hava nedeniyle Tekke Camii’nde gerçekleştirildi. Mazlum coğrafyalardaki Müslümanlarla dayanışma sergilemek amacıyla düzenlenen programda, çocuklar için "Ramazan Treni" yürüyüşü de yapıldı. Tavşanlı’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa organize ettiği "Ümmet İftarı", geniş bir katılımla icra edildi. Yıllardır Cumhuriyet Meydanı’nda açık havada düzenlenen program, bu yıl çocukların ve ailelerin olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için Tekke Camii içine taşındı. İftar öncesinde, Saraybosna’da yıllardır uygulanan "Ramazan Treni" geleneği Tavşanlı sokaklarında hayat buldu. Saat Kulesi önünde toplanan aileler ve çocuklar, ilahiler eşliğinde Tekke Camii’ne kadar "Saygı Yürüyüşü" gerçekleştirdi. Renkli görüntülerin oluştuğu yürüyüşte, Ramazan ayının manevi coşkusu ilçeye yayıldı. Programın amacına dair açıklamalarda bulunan Tavşanlı İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Talha Kılınç, 2006 yılından bu yana bu geleneği sürdürdüklerini belirtti. Kılınç, "Bu yıl Ramazan’ın ümmet iftarını sivil toplum örgütleri olarak birlik içinde yapıyoruz. Amacımız, mazlum ve mahzun coğrafyalardaki Müslüman kardeşlerimizi anlayabilmek, onlarla hemhal olmaktır. Onların yediklerini yemek, onların halini bir nebze olsun hissedebilmek adına ’az aşla’ iftarımızı yaptık. Tavşanlı’daki bu birliktelik, milli ve manevi konulardaki ortak duruşumuzun bir nişanesidir" dedi. Programa ilahileriyle renk katan Ender Gençler İlahi Korosu adına konuşan Hamza Nazir Saltabaş ise, Ramazan ayı boyunca ilçedeki camilerde Enderun usulü teravih namazı geleneğini yaşattıklarını ifade ederek, tüm ilçe halkını bu manevi atmosfere davet etti. İftar sofrasında simit, hurma ve su gibi mütevazı ikramlarla oruçlarını açan vatandaşlar, hep birlikte edilen duaların ardından camiden ayrıldı.
İstanbul UEFA Şampiyonlar Ligi: Juventus: 1 - Galatasaray: 0 (İlk yarı) Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi play-off eleme turu rövanş maçında deplasmanda İtalyan temsilcisi Juventus ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı ev sahibi ekibin 1-0 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 2. dakikada sağ kanattan Barış Alper Yılmaz’ın kullandığı köşe atışında kale önünde Sanchez’in kafa vuruşunda kaleci Perin topu kurtardı. 4. dakikada sol kanattan Kenan Yıldız’ın ortasında ceza sahasında Gatti’nin kafa vuruşunda top üstten dışarı çıktı. 11. dakikada sağ kanattan Jakobs’un kullandığı taç atışında ceza sahası içinde Abdülkerim’in kafayla indirdiği topa Osimhen’in gelişine vuruşunda kaleci Perin topu son anda kornere çeldi. 22. dakikada Locatelli’nin ceza sahası dışından sert şutunda kaleci Uğurcan gole izin vermedi. 30. dakikada ceza sahası sol çaprazdan Kenan Yıldız’ın şutunda Sanchez’e de çarpan topu kaleci Uğurcan kornere çeldi. 35. dakikada ceza sahası içinde Torreira’nın Thuram’a yaptığı hareket sonrası hakem Pinheiro penaltı noktasını gösterdi. 37. dakikada penaltıyı kullanan Locatelli topu ağlarla buluşturdu. 1-0 Stat: Allianz Hakemler: Joao Pinheiro, Bruno Jesus, Luciano Maia Juventus: Perin, Kelly, Gatti, Koopmeiners, Kalulu, Locatelli, Thuram, McKennie, Kenan Yıldız, Conceiçao, David Yedekler: Michele Di Gregorio, Carlo Pinsoglio, Bremer, Filip Kostic, Javier Gil, Niccolo Rizzo, Jeremie Boga, Vasilije Adzic, Fabio Miretti, Edon Zhegrova, Lois Openda Teknik Direktör: Luciano Spalletti Galatasaray: Uğurcan Çakır, Roland Sallai, Davinson Sanchez, Abdülkerim Bardakcı, Ismail Jakobs, Lucas Torreira, Mario Lemina, Gabriel Sara, Barış Alper Yılmaz, Noa Lang, Victor Osimhen Yedekler: Batuhan Şen, Günay Güvenç, Eren Elmalı, Kaan Ayhan, Wilfried Singo, Sacha Boey, Leroy Sane, İlkay Gündoğan, Yaser Asprilla, Mauro Icardi, Yunus Akgün, Ahmed Kutucu Teknik Direktör: Okan Buruk Gol: Locatelli (dk. 37 pen.) (Juventus) Sarı kartlar: Kelly, Kenan Yıldız, Carlo Pinsoglio (Juventus), Osimhen, Roland Sallai (Galatasaray)