ÇEVRE - 26 Ocak 2025 Pazar 12:04

Yalvaç’ın 825 yıllık çınar ağacı tarihe köklü bir tanıklık yapıyor

A
A
A
Yalvaç’ın 825 yıllık çınar ağacı tarihe köklü bir tanıklık yapıyor

Isparta’nın Yalvaç ilçesinin merkezinde yer alan 825 yıllık çınar ağacı, tarihi ve görkemiyle bölgenin simgesi haline gelmiş durumda. Pazar Yukarı Mahallesi’nde bulunan ve 1992 yılında doğal anıt olarak tescillenen bu asırlık çınar, gölgesindeki kıraathanelerde dost sohbetlerine ev sahipliği yapıyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan çınar, geçmişle bugün arasında köprü kurarak Yalvaç’ın köklü tarihine ve kültürüne ışık tutmaya devam ediyor.


Isparta’nın Yalvaç ilçesinde, kökleriyle toprağa, dallarıyla gökyüzüne uzanan 825 yıllık çınar ağacı, tarihe meydan okumaya devam ediyor. Pazar Yukarı Mahallesi’nde bulunan ve 1200’lü yıllarda dikildiği tahmin edilen asırlık çınar, bölge halkının ve turistlerin ilgi odağı haline geldi. Gövde çevresi 11 metre, dallarının uzunluğu ise 10 ila 18 metre arasında değişen çınar, 11 Mayıs 1992’de Antalya Koruma Kurulu tarafından “doğal anıt” olarak tescillenerek koruma altına alındı. Tarih boyunca Yalvaç’ın merkezi olarak kabul edilen bu görkemli ağaç, günümüzde de hem yerli hem de yabancı ziyaretçileri ağırlıyor.


825 yıllık Çınarın gölgesinde sohbetler ve kahve keyfi


Tarihi çınarın gölgesinde kurulan nostaljik kıraathaneler, yıllardır dostların buluşma noktası olmaya devam ediyor. Buraya gelenler, yemyeşil dalların altında kahvelerini yudumlayarak hem huzur buluyor hem de geçmişin izlerini yaşıyor. Yalvaçlı bir vatandaş, “800 yıllık bir çınar ağacının altında oturuyoruz şu anda. Kışın bile bir güzel, yazın ise daha güzeldir yemyeşil. Buradaki kahvelerde çok güzel nostalji kahveler. Arada sırada dostlarımla gelir, otururuz. Buranın güzelliği anlatılarak ifade edilmez” dedi.


Tarihe ayna tutan bir sembol


Yalvaç’ın simgesi olan çınar ağacı, yalnızca doğaseverlerin değil, aynı zamanda tarih meraklılarının da vazgeçilmez duraklarından biri. Çınarın etrafında şekillenen Yalvaç efsaneleri, bölge halkının kültürünü yaşatmaya ve geçmişle bugün arasında bir köprü kurmaya devam ediyor. 825 yıllık çınar, Yalvaç’ın köklü medeniyetine ışık tutan bir sembol olarak yaşamaya devam ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Amasya’da Ramazan pideleri meslek liselilerden Amasya’da hastane ve okul pansiyonlarının ihtiyacı olan Ramazan pideleri, meslek lisesi öğrencileri tarafından hazırlanıyor. Amasya Borsa İstanbul Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 5 öğrenci ve 2 usta, günlük 500 pide hazırlayıp iftar sofralarına gönderiyor. Hijyen ve gıda güvenliğine dikkat eden pideci liseliler ‘Maskeli beşler’ olarak tanınıyor. Ellerde şekillenen hamur lezzetli pidelere dönüşüyor 180 öğrencinin eğitim aldığı okulun modern atölyesinde üretimin her etabında hijyen ile gıda güvenliğine önem veren Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri, elleriyle şekillendirdikleri hamurları fırında pişirip lezzetli pidelere dönüştürüyor. Mezun olduğu okulunda usta öğretici Baba mesleği olan pideciliği mezun olduğu okulunda üstlendiği usta öğretici göreviyle sürdürdüğünü belirten Ali Erdem Küpçü, "Burada Ramazan pidesi ve ekmek yapıyoruz. Öğrenci kardeşlerimizin de mesleği öğrenmelerini sağlıyoruz. Hastaneye, belediyeye, okul pansiyonlarına günlük 500 pide satıyoruz" dedi. Onlara ‘Maskeli beşler’ diyorlar Mezun olduktan sonra pidecilik alanında iş bulmayı isteyen 12. sınıf öğrencisi Alican Petek, "Sürekli maske ve bone taktığımız için arkadaşlarımız bize ‘Maskeli beşler’ diyor. Hijyen ve gıda güvenliğine çok dikkat ediyoruz" diye konuştu. Pideler bol susamlı Ekibe bu yıl katılan 9. sınıf öğrencisi Sadık İlistir de, bol susamlı pidelerinin yapımında iddialı olduklarını söyledi. (MÇ-)
Kütahya Kütahya OSB’de fidan dikim etkinliği Kütahya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte kadın yatırımcılar ve çalışanlar, kalıcı bir hatıraya dönüştürmek amacıyla fidan dikim etkinliğinde bir araya geldi. Programın açılış konuşmasını Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu yaptı. Eskioğlu konuşmasında kadınların toplumdaki yerine dikkat çekerek, "Kadınların hayatımızdaki yerini ve kıymetini her zaman biliyoruz ancak iki kız çocuğu babası olduktan sonra bunu çok daha derinden hissetmeye başladım. Kadınların emeği, üretkenliği ve hayatın her alanına kattığı değer gerçekten çok kıymetli. Bugün burada hem bu değeri vurgulamak hem de gelecek nesillere bırakılacak bir hatıra oluşturmak adına birlikte fidan dikmekten büyük mutluluk duyuyorum. Kadınların üretimde, yönetimde ve hayatın her alanında daha güçlü bir şekilde var olmasının toplumumuz için büyük bir kazanım olduğuna inanıyorum" dedi. Ardından söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli ise konuşmasında kadın ve erkeğin birbirini tamamlayan iki önemli güç olduğunu vurguladı. Sürmeli, toplumda ayrım yerine birlik ve dayanışmanın önemine dikkat çekerek kadınların üretimden sosyal yaşama kadar birçok alanda önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Bu tür etkinliklerin birlikte üretme ve dayanışma kültürünü güçlendirdiğini belirtti. Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından fidan dikimi gerçekleştirildi. Dikilen her fidana, fidanı diken kişinin adına hazırlanan hatıra kartları bağlandı. Program sonunda katılımcılara hatıra niteliğinde katılım ve teşekkür sertifikaları ile çiçek takdim edildi. Etkinlik, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Kocaeli Kocaeli’de 3 bin 593 bağımsız birim dönüşecek Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, 5 ilçedeki 10 bölgede hak sahipleriyle uzlaşma sağlanarak arazi ölçüm ve projelendirme aşamasına geçildi. Kentin deprem riskine karşı daha dirençli hale getirilmesi amacıyla başlatılan "5000 Bağımsız Birim Dönüşüm Projesi" sürüyor. Kent genelinde 7 ilçe ve 14 bölgede yürütülen görüşmeler sonucunda 8 bölgede yasal çoğunluk sağlandı. Kalan 6 bölge için hak sahipleriyle uzlaşma sağlanamazken, Darıca ilçesinde yer alan Eren ve Hisarkent sitelerinde de hak sahiplerinin büyük çoğunluğuyla anlaşılarak bu alanlar projeye dahil edildi. Böylece İzmit, Darıca, Derince, Gölcük ve Körfez ilçelerinde teknik çalışmaların başlatıldığı bölge sayısı 10’a, dönüşecek bağımsız birim sayısı ise 3 bin 593’e ulaştı. Uzlaşma sağlanan bölgeler ve proje detayları Proje alanlarındaki güncel detayların da paylaşıldığı açıklamada, arazi ölçüm ve projelendirme aşamasında olan İzmit Kadıköy Mahallesi’nde 38 bin 100 metrekare alanda 928 bağımsız bölüm ve 1018 hak sahibi bulunduğu belirtildi. Darıca ilçesindeki Kazım Karabekir Mahallesi’nde 15 bin 300 metrekarede 312 bağımsız bölüm ve 188 hak sahibi, Bağlarbaşı Mahallesi’nde 12 bin 447 metrekarede 277 bağımsız bölüm ve 298 hak sahibi, Hisarkent Sitesi’nde 24 bin 657 metrekarede 524 bağımsız bölüm ve 817 hak sahibi, Eren Sitesi’nde ise 13 bin 277 metrekarede 173 bağımsız bölüm ve 189 hak sahibiyle yola devam ediliyor. Çalışmaların sürdüğü diğer ilçelerden Körfez Güney Mahallesi’ndeki 15 bin 809 metrekare alanda 259 bağımsız bölüm ve 240 hak sahibi bulunurken; Derince ilçesi Çenedağ Mahallesi’nde 17 bin 900 metrekarede 394 bağımsız bölüm ve 371 hak sahibi, Dumlupınar Mahallesi’nde 7 bin 300 metrekarede 150 bağımsız bölüm ve 142 hak sahibi, Yavuz Sultan Mahallesi’nde ise 13 bin 539 metrekarede 194 bağımsız bölüm ve 211 hak sahibiyle uzlaşma sağlandığı ifade edildi. Gölcük Donanma Mahallesi’nde ise 12 bin 53 metrekare alanda 382 bağımsız bölüm ve 436 hak sahibinin projeye dahil olduğu kaydedildi. İrtibat ofisleri kuruldu Vatandaşların kentsel dönüşüm süreci hakkında detaylı bilgi alabilmesi ve görüşmelere katılabilmesi amacıyla 5 farklı noktada irtibat ofisleri kuruldu. Bu kapsamda, İzmit Kadıköy Mahallesi, Darıca Fevzi Çakmak Mahallesi, Gölcük Merkez Mahallesi’ndeki ofislerin yanı sıra; Derince ve Körfez bölgeleri için Deniz Mahallesi’nde ile Körfez Tütünçiftlik Güney Mahallesi Kültür Merkezi’nde oluşturulan aktif ofislerin hizmet vermeye devam ettiği bildirildi.