GENEL - 24 Nisan 2012 Salı 14:59

İHD SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMININ TANINMASINI İSTİYOR

A
A
A
İHD SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMININ TANINMASINI İSTİYOR

İnsan Hakları Derneği (İHD), Sultanahmet Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde düzenlediği eylemde sözde Ermeni soykırımı iddialarının tanınmasını istedi.
İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa karşı Komisyonu üyeleri, bir grup Ermeni vatandaşla birlikte Sultanahmet`teki Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde eylem yaptı. Osmanlı döneminde cezaevi olarak kullanılan müzenin önünde bir araya gelen grup, sözde Ermeni soykırımının burada başladığını iddia ederek, müzenin bahçesine karanfil bıraktı. Müze önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, "Ermeni aydınlar ölüm yolculuğuna çıkarılmadan evvel burada tutuldular. Türk-İslam Eserleri Müzesi-1915`te cezaevi, 1915
soykırımdır, soykırım insanlık suçudur" yazılı pankartlar taşıdı.
Sözde Ermeni soykırımı iddialarının tanınması yönünde çağrı yapan grup adına konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, geçen yıl da bu mekanda bir araya geldiklerini ve bu mekanın suç mahallerinden biri olduğunu ileri sürdü. Ermeni aydınların evlerinden alınarak Anadolu`ya götürüldüğünü savunan Boğa, burada bir süre tutulduklarını ileri sürdü.
İHD Yönetim Kurulu Üyesi Meral Çıldır ise, Kilikya Katolikosluğu`na yazdıkları mektubu okudu. 24 Nisan`ın sözde Ermeni soykırımı iddialarının başlangıç günü olduğu belirtilen mektupta, "İstanbullu Ermeni aydınlarının tutuklanışının 97. yıldönümü. 24 Nisan 1915`te İstanbul`daki tutuklamalarla başlayan soykırım sürecinde tarihi batı Ermenistan`ın yüzyıllardır yalnızca ruhani merkezlerinden biri olmakla kalmayıp, kültürel ve sosyal kimliğini de temsil eden Klikya Katolikosluğu ait olduğu topraklardan
kovularak Beyrut`a sürüldü. Bizler bu mektubu katolikosluğunuzun ait olduğu yerin bu toprak olduğu inancımızı ifade etmek için yazıyoruz" ifadeleri yer aldı.
Grup, daha sonra Sirkeci Postanesi`ne yürüyerek, mektupları postaya verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Selçuklu Belediyesi, Saraybosna ve Zenica’da çocukların yüzünü güldürdü Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, her yıl Bosna Hersek’in Saraybosna ve Zenica şehirlerinde düzenlenen “Türkiye Günleri Çocuk Şenliği”nde açtığı stantta çocuklara keyifli anlar yaşattı. Etkinlikte halk oyunları gösterisi de gerçekleştirildi. Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından Bosna Hersek’in Saraybosna şehrinde bu yıl 2.’si düzenlenen “Türkiye Günleri” etkinliği ve Zenica şehrinde düzenlenen “Çocuk Şenliği”nde Selçuklu Belediyesi de stantlarıyla Konya’yı temsil ediyor. Yunus Emre Enstitüsü’nün, Türkçe öğrenen binlerce Bosnalı çocuğu bir araya getirdiği geleneksel çocuk şenliğinin 11. yıl dönümüne özel olarak “Türkiye Günleri”nin ikincisi başladı. “Ecdat yadigarı Bosna’da çocuklarımızın yüzünü güldürdük.” Ecdat yadigari Bosna Hersek ile gönül bağlarının çok güçlü olduğunun altını çizen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, bu bağları her fırsatta daha da kuvvetlendireceklerini söyledi. Başkan Pekyatırmacı, “Bosna Hersek Evlad-ı Fatihan. Bizim için bir ecdat yadigarı. Onun için biz her zaman Bosna Hersek ile birlikteyiz, beraberiz. Bu birlikteliğimizi beraberliğimizi çeşitli vesilelerle farklı platformlarda gösteriyoruz. Bunlardan bir tanesi de Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği bizim de belediye olarak katıldığımız Türkiye Günleri ve Çocuk Şenliği etkinlikleri. Burada açtığımız stantlarda yüz boyama etkinliklerimizle çocuklarımızın yüzünde tebessüme vesile olurken halk oyunları ekibimizle Konya’yı ve ülkemizi temsil ettik. Bundan sonra da Evlad-ı Fatihan ve ecdat yadigarı olan Bosna’yla birlikteliğimiz devam edecek. Ben organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz her zaman Bosna Hersekli kardeşlerimizin yanındayız, yanlarında olmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak hem İslam aleminin hem de mazlum milletlerin yanındayız ve yanlarında olmayı sürdüreceğiz” dedi. Bosna Hersekliler Türk mutfağının lezzetlerini tadarken, çocuklar da etkinlik alanında gönüllerince eğlendi. Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü, Saraybosna’daki Safet Zajko Parkı’nda Türk mutfağının iç pilav, reyhan şerbeti, muhammara, baklava ve kavurma gibi lezzetlerinin tanıtılacağı bir gastronomi etkinliği de düzenleyecek. Selçuklu Belediyesi’nin standının da yer aldığı etkinlikte çocuklara yönelik halat çekme, çuval yarışı, boya kitapları, topaç çevrime, uçurtma şenliği gibi etkinliklerin yanı sıra ebru gösterisi ve yüz boyama gibi bir dizi faaliyete yer verilecek. Etkinlik çerçevesinde etno müzik konserinde Zejd Soto ve Arslanbek Sultanbekov eserleriyle sahne alacak. Selçuklu Belediyesi halk oyunları ekibindeki öğrenciler de halk oyunları performansıyla hem Konya’yı hem de Türkiye’yi temsil edecek. Şenlik, 14 Mayıs’ta Zenica kentinde düzenlenecek etkinliklerle sona erecek. Selçuklu Belediyesi Zenica’da da halk oyunları ekibiyle sahne alacak.