EKONOMİ - 02 Mayıs 2012 Çarşamba 10:29

TARIMSAL İŞLETMELERDE ÜCRET YAPISI

A
A
A
TARIMSAL İŞLETMELERDE ÜCRET YAPISI

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, 2011 yılında tarım işletmelerinde mevsimlik tarım işçilerinin ortalama günlük ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 12,44 arttı.
2011 Tarımsal İşletmeler (hane halkı) Ücret Yapısı Araştırması sonucuna göre, hane halkı tarım işletmelerinde 2011 yılında mevsimlik tarım işçilerinin ortalama günlük ücretleri 2010 yılına göre yüzde 12,44 oranında artarak 32,91 TL, sürekli tarım işçilerinin ortalama aylık ücretleri ise yüzde 10,75 oranında artarak 978,97 TL olarak gerçekleşti.
Mevsimlik kadın tarım işçilerinin ortalama günlük ücretleri 2010 yılına göre, yüzde 15,23 artış göstererek 28,52 TL olarak gerçekleşirken, erkek işçi ücretleri yüzde 11,08 oranında artış göstererek 38,41 TL olarak gerçekleşti.
Sürekli tarım işçilerine ödenen ortalama aylık ücreti ise 2010 yılına göre, kadın işçiler için yüzde 2,27 oranında artarak 748,14 TL, erkek işçiler için yüzde 12,79 oranında artarak 1021,76 TL olarak gerçekleştiği görüldü.
Mevsimlik tarım işçilerinin en yüksek ortalama günlük ücretlerinin kadın işçiler için Giresun, erkek işçiler için Ardahan`da gerçekleştiği belirtildi.
Hanehalkı tarım işletmelerinde mevsimlik tarım işçilerine yapılan en yüksek ortalama günlük ücret ödemesi kadın işçiler için 37,36 TL ile Giresun, erkek işçiler için 53,67 TL ile Ardahan`da gerçekleşti. En düşük ücret ise, kadın tarım işçileri için 22,45 TL ile Balıkesir, erkek tarım işçileri için 28,26 TL ile Hatay`da gerçekleşti.
Hanehalkı tarım işletmelerinde sürekli tarım işçilerine ödenen ortalama aylık ücret ödemeleri irdelendiğinde, kadın işçilere 759,87 TL ile Antalya`nın ve erkek işçilere 1316,67 TL ile Bursa`nın en yüksek ödemenin yapıldığı iller olduğu görüldü. En düşük ücretler ise, kadın işçiler için 675,00 TL ile Mersin`de, erkek işçiler için 718,06 TL ile Malatya ilinde gerçekleşti.
Hanehalkı tarım işletmelerinde en fazla mevsimlik tarım işçisi çalıştırılan faaliyetlerden biri olan çapalama faaliyeti (meyve dip çapası ve meyve arası çapalama dahil) için seçilmiş ürünlerde en yüksek ortalama günlük ücret kadın işçiler için 44,32 TL olarak fındıkta, erkek işçiler için 49,37 TL olarak elmada gerçekleşti.
Aynı araştırmanın sonucuna göre, hanehalkı tarım işletmelerinde en fazla mevsimlik tarım işçisi çalıştırılan faaliyetlerden bir diğeri olan hasat (biçme - ürün toplama - söküm) faaliyeti için seçilmiş ürünlerde en yüksek ortalama günlük ücret kadın işçiler için 36,14 TL olarak kestanede, erkek işçiler için 56,37 TL olarak fiğ (dane) de gerçekleşti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Rizeliler açıklanan çay taban fiyatını az buldu Rizeli çay müstahsilleri, geçtiğimiz gün açıklanan çay taban fiyatını yeterli bulmayarak, en az 20 TL bandında olması gerektiğini savundu. 4 Mayıs itibarıyla açılan çay sezonunda üreticiler bahçelerine girerek hasada başladı. Müstahsiller tarafından beklenen 2024 yaş çay taban fiyatı ise 11 Mayıs Cumartesi günü Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarından duyuruldu. 2023 yılı yaş çay taban fiyatı 11 TL iken, 2024 yılında yüzde 54,54 zam yapılarak yaş çay taban fiyatı 17 TL’ye yükseltildi. 30 kuruşluk destekleme ise 2 TL’ye çıkartıldı. Rizeli üreticilerin bir kısmı belirlenen zammı beğenmezken, bir kısmı ise fiyattan memnun olduğunu dile getirdi. “Biz devletimizin her zaman yanındayız” Açıklanan destekleme ile birlikte 19 TL’nin en az 22 TL olması gerektiğini savunan Tevfik Çil isimli çay müstahsili, “Yaş çay taban fiyatı hiç vermediler. Köyleri mecbur ilk zamanlarda organik çaya, ondan sonra herkes yan çizdi. Bilhassa ÇAYKUR Genel Müdürü hiçbir zaman çay konusuna çıkıp bir açıklama yapmadı. Müstahsilin yanında hiçbir zaman yer almadı. Yani yalandan tutturmuşlar bir devlet işi. Herkes Devletini seviyor. Hiç yalandan o yana bu yana vurmasınlar. Vatandaşı biraz dinlesinler. 22 TL’den aşağıya düştü mü hepten zarar. STK’ların istediği 25 TL ama 25 verme 22 TL ver hiç olmazsa. Böyle bir dünya var mı ya? Hiç para verdikleri yok. Hiç vermeseydin daha iyiydi. Eğer bu devlet eğer zarardaysa zaten hiç vermesinler. Çay parası da vermesinler. Biz devletimizin her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı. “20, 22 TL olması lazım” İşçi maliyetlerinin ve gübre maliyetlerinin yüksek olduğuna değinen Ayhan Karafazlı ise, “Ben fiyatı az buldum. En az 20 lira olması lazımdı. Desteklemesiz düz 20 lira. Destekleme bir sene sonra alacaksın. Bence azdır. Yani 20, 22 TL olması lazım. Gübrenin fiyatı kaç para? 16 bin lira gübrenin tonu. Bunun toplaması var, maliyeti var. Zaten 16, 17 bin lira bir işçinin maliyeti geliyor. Bence azdır yani” şeklinde konuştu. Açıklanan çay fiyatının güzel olduğunu dile getiren Hüseyin Güney isimli çay müstahsili de, “Çok iyi oldu ya. İyi, normaldi yani. Millet ne istese diyor yani. Millete 50 de versen gene az buluyor. Şimdi normal bir fiyat verdiler” diye konuştu. Çay fiyatının normal olduğunu ifade eden çay üreticisi İrfan Uzun da, “Çay taban fiyatı normal. Kim kime veriyor? Buğdaya ne veriyor? Bundan 3-4 defa ürün alıyorsun. Bu millet böyle ister. Ver, ver. 100 TL de versen yine ver der. Şimdi bende çay toplamaya gideceğim” dedi.