EĞİTİM - 10 Nisan 2017 Pazartesi 10:36

Uzmanlar havacılığı GTÜ’de tartıştı

A
A
A
Uzmanlar havacılığı GTÜ’de tartıştı

‘Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları Çalıştayı’ Uluslararası Sürdürülebilir Havacılık Derneği (SARES) işbirliği ile Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) yapıldı.

‘Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları Çalıştayı’ Uluslararası Sürdürülebilir Havacılık Derneği (SARES) işbirliği ile Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) yapıldı.


Türkiye’de havacılık sektörünün geldiği nokta, milli ve yerli imkânlarla geliştirilen savunma sanayi ürünlerinin durumunun, sektörün yaşadığı sorunların tartışıldığı “Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları Çalıştayı” Onursal Başkanlığı’nı Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün’ ün yaptığı Uluslararası Sürdürülebilir Havacılık Derneği (SARES) işbirliği ile Gebze Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Çalıştaya havacılık alanında çalışan bilim adamları ile sanayide bu alanda çalışan mühendis ve araştırmacılar katılım sağladı. GTÜ Elektrik- Elektronik Mühendisliği salonunda 6-7 Nisanda yapılan çalıştay SARES Başkanı Prof. Dr. T. Hikmet Karakoç ve GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün’ün yaptığı açılış konuşmaları ile başladı. Konuşmasında Karakoç sürdürülebilir havacılık konusundaki gelişmelere büyük oranda genç araştırmacıların dikkatini çekmek amacı ile bu çalıştayı düzenlediklerini belirtti. Geleneksel hale getirmeyi umut ettiklerini ifade ettiği bu ilk çalıştayın GTÜ Kampüsünde gerçekleşmesine imkan tanıyan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün’e de teşekkür etti.


“Havacılık serüvenine katkımızı sağlayacağız”


Ev sahibi olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten GTÜ Rektörü Prof. Dr. Görgün konuşmasında, "Sürdürülebilir havacılık araştırmaları konusu üniversitemizin gündeminde olan bir konu. İnterdisipliner bir konu, bilgisayar, elektronik, malzeme, nanoteknoloji gibi birçok enstitümüzü, araştırmacılarımızı ve öğrencilerimizi ilgilendiren bir konu olması nedeni ile önemsiyoruz. Köklü medeniyetimize baktığımızda batıdan çok çok önce İsmail Cevheri ile başlayan havacılık serüvenimiz bin yılı aşkın bir süredir devam etmektedir. Günümüzde milli helikopterimizin yapılması, insansız hava araçlarındaki gelişmeler ve 2023 yılında hedef olarak ortaya konulan milli uçağımız yine bu serüven içinde önemli kilometre taşları oluşturuyor. Bunları gerçekleştirirken Gazi Mustafa Kemal’in ‘İstikbal göklerdedir’ cümlesini düstur edinen ve yine kendisinin tüm ümidi gençliktedir sözünden kuvvet alan ülkemizin pırıl pırıl gençlerine güveniyoruz. Bu alanda yapacakları katkıları da bekliyoruz. Geçtiğimiz yaz ayı sonunda TÜBİTAK düzenlediği uluslararası insansız hava araçları yarışında proaktif rol alarak üniversitemizde düzenlenmesini istedik. Bu yarışmada bizde heyecanla yarıştık. O ve bu çalıştay gibi bu alana yönelik her türlü adımı desteklemeye ve katkı sunmaya üniversite olarak devam edeceğiz” dedi.


Çalıştay sektörün önemli isimlerini bir araya getirdi


Çalıştaya katılan Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beycan İbrahimoğlu Plazma ‘Teknolojilerinin Havacılıkta Uygulanması’, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış ‘Hava Alanlarında Sürdürülebilirlik ve Enerji’, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. ‘Chingiz Hajıyev Uçuş Kontrol Sistemlerinde Arıza Tespiti, Teşhisi ve Yeniden Şekillendirilebilir Kontrol’, Pars Makine’dan Prof. Dr. İbrahim Sinan Akmandor, Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu ‘Özgün Türbo-Döngüsel Motor Tasarımı, imalatı ve Komponent Performans Değerleri’, Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rafig Mehdiyev ‘MR-Process Yanma Mekanizması Kullanılarak İnsanız Hava Aracı için Yeni Nesil Wankel Motor Geliştirilmesi’ sunumlarını yaptı.


Ayrıca çalıştayda sunum yapan diğer isimler ve konu başlıkları şöyle:


“Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SARES Başkanı Prof. Dr. Tahir Hikmet Karakoç ‘SARES ve Sürdürülebilir Havacılık Teknolojileri’, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (E) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın ‘Göğüş Havacılık Mühendislisinde Sürdürülebilirlik Kavramı’, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz YAMAN ‘Büyük Oranda Şekil Değiştirebilen Kanatlar ve Kontrol Yüzeylerine Sahip Geleceğin Hava Taşıtlar!’ , TEI Ar-Ge Direktörü Prof. Dr. Ali Osman Ayhan ‘TEI’nin Motor Tasarım ve Geliştirme Serüveni’,GE Türkiye Teknoloji Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay ‘Havacılık Sektöründe Yenilik için İşbirliği.


SSM İnsansız ve Akıllı Sistemler Daire Başkanı Gökhan Uçar ‘SSM IHA Projeleri ve IHA Yol Haritası’ , Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Adnan Midilli ‘Sürdürülebilir Havacılık için Teknolojik İnovasyon Stratejileri ve Yönetimi’, Saha İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş ‘Kümelenmeyle Oluşan Kolektif Gücün Savunma, Havacılık, Uzay Sanayi ve Teknolojisinin Gelişmesine Katkıları’, Kale Havacılık Danışmanı Yalçın Yılmazoğlu ‘Savunma ve Havacılık’ta İleri Kompozit Üretimine Geçişi”.


Çalıştayda SARES Üstün Hizmet Ödülü ODTÜ Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yalçın Göğüş’e verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı Sergisi Beyoğlu Belediyesi’nde gerçekleşti Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi Beyoğlu Beleditesi’nin 6. Daire’sinde yer alan Sanat Galerisi’nde gerçekleşti. Sanatçının kişisel suluboya çalışmalarının yer aldığı, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergi, 10 Ekim 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in de katılımıyla gerçekleşti. Açılış sonrası Işık Özışık ile beraber sergiyi gezen Başkan Güney, eserler hakkında sanatçıdan bilgi aldı. Sanatçının tamamı suluboya çalışmalarından oluşan, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergisine Brezilya İstanbul Başkonsolosu Ruy Pacheco de Azevedo Amaral, Cezayir İstanbul Konsolosu Abbi RATIBA, CHP Meclis Üyesi Işık Öğütçü, Beyoğlu Muhtarlar Derneği Başkanı Songül Öztunç ve diğer davetliler de katılım gösterdi. Sergide yer alan eserlerin sahibi olan sanatçı Işıl Özışık sergiyle ilgili şunları söyledi, “Retrospektif bir sergi. Başlangıçtan bu yana, yani 1960 yılının sonlarından zamanımıza kadar olan 65 yılda yaptığım resimlerin bir özeti bu. Çoğunlukla aşığı İstanbul’dan yaptığım peyzajlar. Bir kısmını oturduğum yerden birebir karşılığını yaptım. Bir kısmını da eskizini alıp galerimde bitirdim. 65 yıl başarılarla, bazen hüzünle sükut-u hayalle geçti. Güzel günlerdi. Resim yapmak, objeyle baş başa kalmak, bende güzel anılar bırakıyor” İfadelerini kullandı. Yaşına rağmen yorgun olmadığını ve çalışabildiğini söyleyen Özışık, “86 yaşındayım. Devam edeceğim. Yorgun değilim. Çalışabiliyorum. Günde bazen üç, bazen iki, bazen bir resim, bazen de hiç resim yapmadan dinleniyorum. Resimle güzel günler geçiriyorum. Bir yıl içinde herhalde açamayacağım. Belki bir dahaki yıl açarım. Deniz ve kıyı resimlerini yapmayı çok seviyorum. Bazen kırsal resimler yapmayı seviyorum. Eserlerin tamamı suluboya. Neden suluboya olduğunu soruyorlar. Ben özel hayatımda da biraz suluyum. Mizahı çok severim. Herhalde başarım varsa eğer bunu mizaha da borçluyum” dedi. Açılış davetlilerin sergiyi gezmesiyle devam etti.
Samsun Başkan Kul: “Gazilerimizin rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” SAMSUN (İHA) – Samsun’un Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” dedi. Terme’nin Kocaman Mahallesi’nden olan ve Samsun şehir merkezinde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, sadece yaz aylarında Kocaman Mahallesi’ndeki evinde yaşıyor. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan’ın Kocaman Mahallesi’nde bulunan evinde ziyaret ederek, gazilere olan minnet ve şükranlarını ifade etti. Parkinson hastası olan Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, dün evinde geçirdiği bir kaza sonucu yaralandığı için Başkan Kul, geçmiş olsun dileklerini iletti. Kıbrıs Gazisi ve yakınları ile bir süre görüşen Başkan Kul, gazinin talep ve önerilerini dinledi. Sadece yaz aylarında yaşadıkları evle ilgili olarak mevcut sorunların giderilmesi için çalışma başlattıklarını belirten Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız. Gazimizin kısa süreli de olsa yaşadığı bu yerle ilgili ne gazimizden ne de yakınlarından belediyemize herhangi bir talep gelmemesine rağmen ekiplerimiz evlerinin bulunduğu bölgede incelemeler yaptı. Gazimizin yaşadığı mahalleye kadar beton yolumuzu daha ilk görev yılımızda yapmıştık. Beton yoldan gazimizin yaşadığı eve kadar 100 metrelik bir stabilize yol var, o yolun durumu da gayet iyi fakat gazimizin evi dik bir yamaca yapıldığı için evlerinin bulunduğu alanda yağışlı günlerde de sorun olmaması adına ekiplerimizin yapacakları incelemenin ardından gerekli çalışmaları yapacağız. Yakın bir zamanda yeniden Samsun şehir merkezinde bulunan evlerine taşınacak olan gazimizi burada kaldığı süreç içinde rahat etmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız” diye konuştu.
Samsun OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) yeni rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın 2024/335 sayılı kararı yayımlandı. 20 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince Prof. Dr. Fatma Aydın atanmıştır” denildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararla birlikte, 13 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın yerine Prof. Dr. Fatma Aydın atanmış oldu. Fatma Aydın kimdir? Fatma Aydın, 10 Ocak 1969’da Manisa’da doğdu. Orta ve lise eğitimini İzmir İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Akademik kariyerine Atatürk Üniversitesi Dahiliye Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladı. Akabinde 1997-2001 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Deri ve Zührevi Ana Bilim Dalı’nda uzmanlığını tamamladı. Aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda 2007-2013 yılları arasında doçent, 2013 yılından itibaren ise profesör ünvanıyla görevlerine devam etti. Ayrıca, 2014-2015 yıllarında sırasıyla OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Tıp Fakültesi Dekanı ve 2017-2019 tarihleri arasında OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı olarak görev aldı. 2015 tarihinden itibaren Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor. Evli olup, Orhun Utku Aydın adında bir oğlu var.