SPOR - 27 Temmuz 2017 Perşembe 11:20

(Özel Haber) Cengiz Günaydın: "Süper Lig kulüpleri cami güvercini gibi... Doymuyorlar"

A
A
A
(Özel Haber) Cengiz Günaydın: "Süper Lig kulüpleri cami güvercini gibi... Doymuyorlar"

Karagümrük Spor Kulübü Başkanı ve aynı zamanda 2.

Karagümrük Spor Kulübü Başkanı ve aynı zamanda 2. Lig ve 3. Ligler Kulüpler Birliği Başkanı olan Cengiz Günaydın, çarpıcı açıklamalar yaptı. Günaydın, meclisin yasayla alt lig kulüplerine tanıdığı parayı alamadıklarını belirtirken, "Süper Lig kulüpleri cami güvercini gibi. Ne verirseniz yiyorlar ama doymuyorlar" dedi.


İstanbul’un en eski kulüplerinden birisi olan Spor Toto 2. Lig temsilcisi Karagümrük’ün başkanlığını yapan ve aynı zamanda 2. Lig ve 3. Lig Kulüpler Birliği Başkanı olan Cengiz Günaydın, İHA’ya önemli açıklamalarda bulundu. Bu sezon iyi bir Karagümrük izleteceklerini söyleyen Günaydın, “Hedefi olan, şampiyonluğa oynayan bir Karagümrük. Zor bir gruptayız. Ama biz de mevcut kadromuzu koruduk. 3, 4 net takviye yaparak yukarıyı zorlamak istiyoruz. Hakkımızda hayırlısı olsun. Ama iyi bir Karagümrük izleyeceğimizin sözünü verebilirim. İnşallah Karagümrük eski günlerine dönecek. Eski dönemlerde nüfus yoğunluğu, nüfus yapısı, saha durumu ve imkanlar çok farklıydı. Karagümrük Stadı, amatörlerin Wembley’yiydi. Rahmetli Osman hocamız, yiğit namıyla anılır, Lağım Osman, o dönemde çok iyi oyuncular yetiştiriyordu. Biz de onun yolunda ilerlemek istiyoruz. İmkanlar çerçevesinde altyapıdan oyuncu yetiştirmek istiyoruz ama bizim zorluğumuz, yeteri kadar nüfus yoğunluğunun olmaması. Küçük çocuk bulmakta zorlanıyoruz. İnşallah sezon içerisinde, önümüzdeki senelerde bizler de o yolda ilerleyeceğiz Allah’ın izniyle” ifadelerini kullandı.



“Yasayla verilen hakkımızı alamıyoruz”


Bu sezon yayın haklarıyla ilgili olarak girişimlerinin olacağını söyleyen Cengiz Günaydın, “Biz, yasayla bize verilen hakkı alamıyoruz. 2. Lig ve 3. Lig Kulüpler Birliği olarak, isim hakkı olarak meclisimizin yasayla bize verdiği hakkı alamıyoruz. Bu hakkı 12 yıldır alamıyoruz. Bu hakkı Süper Lig kulüpleri alıyor. Biz alt lig kulüpleri olarak ve buna amatör kulüpler de dahil, naklen yayından gelir elde edemiyoruz. 0 Lira alıyoruz. Bizim en büyük destekçimiz şu anda çatısı altında bulunduğumuz Türkiye Futbol Federasyonu. Bu anlamda Başkanımız Sayın Yıldırım Demirören’e çok teşekkür ediyorum. Diğer destekçimiz ise Spor Toto Teşkilat Başkanlığı. Biz buradaki gelirlerle dönebiliyoruz. Arada inanılmaz bir uçurum var. Süper Lig’deki bir kulüp aldığı galibiyete 2 milyon Lira gelir elde ederken, 3. Lig’de bir kulübün sezon boyunca elde ettiği gelir 1 milyon 200 bin Lira. Yani 1 galibiyet kadar değeri hatırı yok. Bu geliri elde edebilmek için bundan sonraki süreçte Kulüpler Birliği olarak ciddi bir çaba sarf edeceğiz ve hakkımızı alana kadar da uğraşacağız” diye konuştu.



“100 yıllık kulüpler yok olma tehlikesi yaşıyor”


Yayın hakları geliri konusunda farklı bir imkan oluşturulabileceğini sözlerine ekleyen Günaydın, “Biz 90 kulüp olarak Türkiye’nin 45 şehrini temsil ediyoruz. Düşünün Türkiye’nin her hafta 45 noktasında her hafta maç oynanacak ve her hafta maçlara binlerce insan çekeceğiz. Bizim sosyal olarak bir ayrıcalığımız var. Bugün Cizre’de, Kırklareli’de, Ergene Velimeşe’de, Yomra’da maç oynanacak. Oradaki insanlar gidip bu maçları izliyor. Ama inanılmaz bir adaletsizlik var. Gelir dağılımında inanılmaz bir eşitsizlik var. Bir tarafta 3 milyar Dolar yayın ihalesi alan Kulüpler Birliği, diğer tarafta kendi yağıyla dahi kavrulamayan profesyonel kulüpler. Bunun dengesinin sağlanması lazım. Yukarıdan aşağıya doğru mutlaka aktarımların olması lazım. Sadece devletimizin ya da Türkiye Futbol Federasyonu’nun bize vereceği yardımlarla bu kulüpler dönmez. 100 yıllık tarihi olan kulüpler geliri olmadığı için amatör kümelere düştü. Bugün ülkede neredeyse 100 yıllık tarihi olan şirketler yok, ama 100 yıllık kulüpler amatöre düştü. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Bunun sebebi yukarıdan aşağıya gelir dağılımının adaletli şekilde dağılmaması. Bunun için de çaba sarf edeceğiz” açıklamasını yaptı.



“Dünya 5’ten büyük, Türkiye’de futbol da 4’ten büyük”


Süper Lig’in alt lig kulüplerine 1 lira dahi vermediğini belirten Cengiz Günaydın, “İngiltere Premier Lig’de alt lig kulüplerine yüzde 20 gelir veriliyor. Bizde 1 Lira verilmiyor. Ve bu meclis tarafından yasayla bize verilmiş bir hak. İsim hakkı geliri bizim tek kaynağımız ama 12 yıldır bu parayı alamıyoruz. Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’yle ilgili ‘Dünya 5’ten büyüktür’ sözü var. Çok doğru. Biz de diyoruz ki Türkiye’de futbol 4’ten büyüktür. 4 büyüklerden daha büyüktür. Biz 90 kulüp olarak 45 şehri temsil ediyoruz ve onlardan daha büyüğüz. Şu anda Süper Lig kulüpleri cami güvercini gibi, ne verirseniz yiyorlar ve doymuyorlar. Türkiye Futbol Federasyonu’nun naklen yayından aldığı gelir de yüzde 12’den yüzde 4’e düştü. Bu ne demek, bundan sonraki süreçte 2. Lig ve 3. Lig kulüplerine daha az para verilecek ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayız demek. Ben buradan Sayın Bakanımıza, Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, Sayın Cumhurbaşkanımız’ın Başbakan olduğu dönemde bizlere yasayla meclisin tanıdığı hakkın, bize ödenmesini istiyoruz” dedi.



“Paranın kontrolü Süper Lig A.Ş.’de”


İsim hakkı geliriyle ilgili olarak 2. Lig ve 3. Lig kulüplerinin muhatabının Türkiye Futbol Federasyonu olduğunu ifade eden Cengiz Günaydın, “Yasa, yetkiyi Türkiye Futbol Federasyonu’na verdi. Ama en son yapılan Süper Lig A.Ş.’yle işin şekli değişti. Şu anda paranın kontrolü de, paranın sahibi de Süper Lig A.Ş. oldu. Biz bu anlamda girişimde bulunduk. İnşallah bir sonuç alacağımızı ümit ediyorum ama zor görünüyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da ‘kadına yönelik şiddetle mücadele’ semineri verildi Elazığ genelinde hizmet veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi çalışanlarına “kadına yönelik şiddetle mücadele” ve “erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele” eğitim semineri verildi. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) koordinasyonunda İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı katkılarıyla il genelinde hizmet veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi çalışanlarına yönelik seminer düzenlendi. Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen seminerde sinevizyon gösterimi destekli ‘kadına yönelik şiddetle mücadele’ ve ‘erken yaşta ve zorla evlilikler ile mücadele’ konuları hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Seminerde, şiddetin tanımı, türleri, yaygınlığı, şiddet mağduru kadınlara sunulan hizmetler, aile içi şiddetle mücadelede yasal mevzuat, erken yaşta ve zorla evliliklerde yasal mevzuat ve tedbir kararları ve elektronik kelepçe konuları anlatıldı. Öte yandan, kolluk kuvvetleri tarafından Kadın Destek Uygulaması (KADES) ile Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı ve 6284 sayılı kanun ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak broşür dağıtıldı. Gerçekleştirilen seminer hakkında bilgi veren Elazığ Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürü Ömer Faruk Ergün, “İlimiz 2022-2025 yılları kadına yönelik şiddetle mücadele il eylem planı çerçevesinde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi çalışanlarına yönelik ‘kadına yönelik şiddetle mücadele’ ve ‘erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele’ farkındalık eğitim çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kadına yönelik şiddetin her türlüsünü önlemek amacıyla toplumun her alanına inebildiğimiz, gidebildiğimiz her alana ulaşmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.
Muğla Muğla’da ’Çanakkale Ruhu’ Fotoğraf yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi Diyanet İşleri Başkanlığı Gençlik Koordinatörlüğü’nün üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği “Çanakkale Ruhu” Fotoğraf Yarışmasına katılarak Muğla’da dereceye giren öğrencilerin ödülleri Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı tarafından takdim edildi. Yarışmada birinci olan MSKÜ Sınıf Öğretmenliği öğrencisi Büşra Tufan ile ikinci olan MSKÜ İslami İlimler Fakültesi öğrencisi Fatih Akagündüz’ü makamında kabul eden Müftü Çapçı, Diyanet İşleri Başkanlığı Gençlik Koordinatörlüğü tarafından “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısı ile Üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen “Çanakkale Ruhu” adlı yarışmaya katılımları dolayısı ile kendilerine teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi. Dereceye giren öğrenciler Tufan ve Akagündüz de Müftü Çapçı’ya teşekkür ederek manevi yönden kendileri için kıymeti maddiyattan daha yüksek olan bu yarışmaya katılmaktan şeref duyduklarını dile getirerek, düzenleyen yetkilere teşekkür etti. Daha sonra ödül törenine geçildi. TDV Muğla Şubesi’nin katkılarıyla hazırlanan ödül zarflarını, Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı öğrencilere verdi. Gençlik Koordinatörü ve İl Vaizi Cüneyt Çakır ve TDV Muğla Şube Uzmanı Kahraman Kazandere’nin de hazır bulunduğu törende öğrenciler dereceye girdikleri fotoğraflar ile birlikte objektiflere poz verdi.
Gaziantep Halı Sektörü Afrika’da büyümeyi hedefliyor Ticaret Bakanlığının desteği ile Batı Afrika’da yeni pazar arayışlarını sürdüren Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği’nin Sektörel Ticaret Heyeti, Moritanya’daki temaslarının ardından Senegal’e geçti. Senegal’in başkenti Dakar’da Senegalli halı ithalatçılarıyla bir araya gelerek B2B görüşmelerini gerçekleştiren ve yerinde pazar araştırması da yapan GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan başkanlığındaki heyet, buradaki temaslarını tamamlayarak yurda döndü. Gaziantep’i dünya halı üretiminin başkenti haline getiren Gaziantepli halıcılar, ihracatın sürdürülebilirliğinin geliştirilmesi ve yeni pazar arayışları için hedef olarak seçtikleri Afrika kıtasındaki temasları kapsamında bu kez de Moritanya ve Senagal’i ziyaret ettiler. Depremden sonra yurtdışı faaliyetlerine bir süre ara vermek zorunda kalan halıcılar, Kenya, Tanzanya, Malezya, Avustralya ve Hindistan’a Sektörel Ticaret Heyleri düzenledikten sonra bu kez rotayı Batı Afrika’ya çevirerek Moritanya ve Senegal’i mercek altına aldılar. “Sürdürülebilir halı ihracatı için dünyanın her noktasına ulaşmaya devam edeceğiz” Moritanya’daki temaslarını tamamlayan heyet Senegal’de de hedeflerine ulaşarak ülkenin en büyük halı ithalatçılarıyla bir araya geldi. Afrika pazarına yönelik sürdürülen çalışmaları değerlendiren GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan yaptığı açıklamada, “Halı sektörü Türkiye için büyük önem taşıyan, doğrudan ve dolaylı yollardan yüzbinin üzerinde istihdama imkân veren bir sektör. Bizim için kıymetli olan sektörümüzün geleceğini garanti altına almak ve sürdürülebilir ihracatı sağlayabilmek için yürüttüğümüz yeni pazar arayışlarında en önemli hedefimiz 54 ülkeden oluşan Afrika pazarıdır. Afrika, gelişmekte olan ve ülke ihracatı açısından büyüme potansiyeli yüksek bir pazar. Buradaki pazar payımızı arttırmak ve firmalarımızın daha fazla ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamak için Ticaret Bakanlığımızın desteklediği projelerimizle sürekli sahadayız. Moritanya ve Senegal’e yönelik olarak düzenlediğimiz Sektörel Dış Ticaret Heyetlerimiz başarılı temaslar sağladı. Her iki ülkenin de sektörümüz için ayrı ayrı önemi var. Elbette sık sık bu ülkelere giderek yenilikçi ürünlerimizi tanıtmak ve bu ülke kültürlerini yakından tanıyarak bu kültürlere yönelik üretim gerçekleştirmek işin en doğrusudur. Moritanya ve Senegal temaslarımızı başarılı bir şekilde tamamlayarak ülkemize döndük. Bizleri destekleyen başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere bütün sektör temsilcilerimize teşekkür ediyorum” dedi. Moritanya’nın başkenti Nuakşot ve Senegal’in başkenti Dakar’daki temaslarını tamamlayan Gaziantepli halıcılar Gaziantep’e döndü.