ÇEVRE - 18 Aralık 2017 Pazartesi 17:17

Organik gıdanın ilk adımı organik gübre

A
A
A
Organik gıdanın ilk adımı organik gübre

Çevre konusunda yaptığı çalışmalar ve geri dönüşüm projeleriyle öne çıkan Kartal Belediyesi, Türkiye’de ilk kez Kırmızı Solucan Gübresi Çalıştayı düzenledi.

Çevre konusunda yaptığı çalışmalar ve geri dönüşüm projeleriyle öne çıkan Kartal Belediyesi, Türkiye’de ilk kez Kırmızı Solucan Gübresi Çalıştayı düzenledi.


Türkiye’nin ilk kırmızı solucan gübresi çalıştayı Kartal’da düzenlendi. Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya ev sahibi olarak Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve Kartal Belediyesi Başkan Yardımcılarının yanı sıra Türkiye’nin pek çok yerinden il ve ilçe yöneticileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dernek temsilcileri, girişimciler, yatırımcılar ve konuya ilgi duyan vatandaşlar katıldı.


Kırmızı Solucan Gübresi ile ilgili ilk geniş kapsamlı çalışma olan çalıştayın açılış konuşması yapan Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars; Kartal Belediyesi’nin 2013 yılında Kartal Fen Bilimleri Okulu ile birlikte Kırmızı Solucan Gübresi Üretim Projesi’ni başlattığını ve zaman içinde projeyi daha büyük ölçeğe getirmeyi hedeflediğini söyledi. Kırmızı solucan gübresinin ülke toprakları için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak adına geniş katılımlı bir çalıştay düzenlediklerini belirten Kars, solucan gübresinin kullanımının arttığını ve besinlerin değerini azaltarak toprakları kirleten kimyasal gübrelere alternatif olduğunu vurguladı. Kartal Belediyesi’nin bugüne kadar talep eden yüzlerce vatandaşa solucan ve vermikompost sistem temin ettiğini aktaran Dr. Dilek Kars, bu konuda hem birebir, hem de toplu eğitim programları düzenlediklerini hatırlattı.


Açılış konuşmalarının ardından, ‘Kırmızı Solucan Gübresi Çalıştayı’nın ilk oturumu yapıldı. İlk konuşmacı olan Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersöz Gonca, bilimsel adı Eisenia Fetida olan Kırmızı Kaliforniya solucanlarının fizyolojisini anlattı. Gonca’nın ardından Solucan Gübresi İşletmecileri Derneği Başkan Yardımcısı Dursun Yaz; kırmızı solucan ve kırmızı solucan gübresi üretimi, kırmızı solucan çayı (vermiçay) üretimi ile ilgili bilgi verdi. İlk oturumun son konuşmacı ise ev ve işyeri ortamında solucan gübresi yapımını anlatan Pınar Yüce oldu. İlk oturumun ardından başlayan soru cevap kısmında ise vatandaşlar konuşmacıları soru yağmuruna tuttu.


Öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumda ilk konuşmacı olan Türkiye Solucan Gübresi Üreticileri Derneği Başkanı Rasim Aydın, Türkiye’de sektörün durumunu anlattı. Dünyada solucan gübresi sektörü ve Türkiye’nin yerini anlatan ikinci konuşmacı Ekosol Tarım ve Hayvancılık firmasının sahibi Burçin Karababa’nın bu sektöre giriş hikayesi dinleyicilerin ilgisini çekti. Bir anne olarak çocuğuna organik sebzeler hazırlamak için bu sektör ile tanıştığını ve devamını aktaran Karababa’nın ardından biyolog Osman Şen; solucan gübresi üretimindeki ticari uygulamaları anlattı. Oturumun son konuşmacısı ise ‘Solucan Gübresi Üretiminde Oluşabilecek Riskler ve Sorunlar’ adlı sunumuyla Ziraat Mühendisi Güler Cebbar oldu.


“Organik gıdaya ulaşmanın yolu, organik üretim ve organik gübre”


Çalıştayda konuşan ve göreve geldiği 2009 yılından bu yana, Anadolu yakasının yüzde 100 Ekolojik ilk pazarını kurmak gibi birçok çevre, doğal hayatı koruma ve güvenli gıdaya yönelik projeyi hayata geçiren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz konuşmasında, çocuğuna güvenli gıda ararken sektöre giren Burcu Karababa’nın hikayesinden etkilendiğini belirtti. Herkesin aynı tehlike ve riskin altında olduğunu kaydeden Başkan Altınok Öz, güvenilir gıdaya ulaşmanın bir yolu olduğunu, onun da organik üretim olduğunu söyledi. Ufak bir üretim ile başlayan bu çabayı toplumun bilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Altınok Öz, organik gıdanın ilk adımının da organik gübre olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Başkan Altınok Öz, katılımcılara Kartal heykeli takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Organik Sason çileğinde yılın ilk hasadı bereketli başladı Batman’ın Sason ilçesinde organik olarak yetiştirilen, rengiyle göze hitap eden, tadı ve kokusuyla da iştah kabartan meşhur Sason çileğinde yılın ilk hasadına başlandı. Devletin sağladığı yüzde 80 hibeyle ekilen çilek tarlalarında 2024 yılının ilk hasadına başlanmasıyla çiftçinin de yüzü gülüyor. Tütüne alternatif olarak 2011 yılında devlet desteği ile ilçede ekimine başlanan ve her geçen yıl yaygınlaştırılan Sason çileği, hasadın başlanmasıyla tezgahlarda yerini aldı. İlçede organik olarak yetiştirilen, rengiyle göze hitap eden, tadı ve kokusuyla da iştah kabartan meşhur Sason çileği tezgahlarda şu anda kilogramı 50 liradan, kasa halinde ise 150 liradan satılıyor. Kış ayları ve ilkbahardaki yağışların normal geçmesinin ardından bol ve bereketli bir hasat beklediklerini belirten çilek yetiştiricilerinden Hasan Erikli, "Sason’da organik olarak yetiştirilen çilekte yılın ilk hasadına başladık. Bereketli bol bir hasat bekliyoruz. Ürünlerimiz oldukça sağlıklı görünüyor. Organik çilek üretiyoruz. İlk hasadımız olduğu için şimdilik 1 kilogramını 50 TL’den satıyoruz. Daha sonra mahsulümüz arttığında zamanla fiyatını daha aşağıya çekeceğiz. İlk hasadımızdan elde ettiğimiz çileği Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde satışa sunuyoruz. İlerleyen zamanda mahsulün artmasıyla komisyoncuların aracılığıyla batıdaki bütün illere göndererek satıyoruz" dedi. “Organik Sason çileğinin tadı ve kokusu çok güzel” Havaların ısınmasıyla birlikte çilek hasadına başladıklarını belirten hasatta çalışarak geçimini sağlayan kadınlardan Menice Erikli, “Çilek olgunlaştıkça tadı ve kokusu daha da güzelleşiyor. Bu yıl havaların güzel olması nedeniyle daha erken toplanmaya başladık. Bizler topladıkça buraya gelen komisyonculara satışa sunuyoruz. Bazı çiftçilerimiz de yolda satışa sunuyor. Bölgedeki kadınlara da iş olanağı sağlıyor. Ev hanımları sadece evde değil çilek tarlalarında da çalışarak geçimlerine katkı sağlıyor. Sason çileğinin farkı organik olarak yetiştirilmesinden kaynaklanıyor” diye konuştu. Özellikle Batman yolu üzerindeki köylerde yaşayan vatandaşların önemli geçim kaynakları arasında olan Sason çileğinin, 8 ay boyunca üretimi devam etmesi bekleniyor.
Trabzon Akçaabat’ta robotik kodlama kursu yoğun ilgi görüyor Trabzon’un Akçaabat ilçesinde belediye tarafından açılan Robotik Kodlama ve Steam kursu, geleceğin yazılımcı minikleri tarafından yoğun ilgi görüyor. Akçaabat Belediyesi Spor Eğitim Merkezinde hafta sonu alanında uzman eğitmenler tarafından verilen Robotik Kodlama ve Steam kursunda toplamda 80 öğrenci yer alıyor. Robotik Kodlama ve Steam kursuyla inovatif düşünce ile geleceğin yazılımcılarını yetiştirmenin yanı sıra teknolojiyi tüketen değil üreten bir nesil inşa etmeyi amaçladıklarını belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Robotik kodlama eğitiminde örnek bir ilçe olmayı hedefliyoruz. Türkiye Yüzyılı, teknoloji alanında yenilikçi fikirler üreten gençlerin azmi ve gayretiyle kök salacaktır. Robotik Kodlama ve Steam Atölyemizde öğrencilerimize robotik kodlamanın tüm aşamaları üzerine eğitimler veriyoruz. Öğrencilerimiz burada temel kodlama kavramlarıyla eğlenceli bir şekilde tanışmış oluyor ve güçlü bir kodlama temeli kazanarak kendini geliştirebilme şansına da ulaşmış oluyor. Öğrencilerimizi bilişim alanında üretici hale getirip, teknolojiler üretecek genç nesillerin yetiştirilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz. Kursumuzun açıldığı günden beri yoğun bir ilgi görmesi bizleri mutlu ediyor. Robotik kodlama eğitimlerinde örnek ve öncü bir ilçe olmak için büyük bir gayret ve özveriyle çalışıyoruz. Bu kurs sayesinde çocuklarımız bilgisayar ve tablet oyunlarını sadece oynayarak pasif olmaktan çıkacaklar ve o bilgisayar oyunlarını yazan, baştan oluşturan çocuklar haline dönüşmüş olacaklar. Ailelerimiz çocuklarını buraya gönül rahatlığıyla gönderiyor, çünkü burada bilimsel çalışma var, teknolojik eğitimler var, çocuklarımız hem eğleniyorlar hem de kendi yeteneklerini ön plana çıkartıyorlar. Geleceğin en gözde mesleklerinden olan kodlama ve yazılım konularında verilen eğitimlerle birlikte gençlerimiz kendilerini bu alanda geliştirmek için gereken temel yöntemleri yenilikçi bir yaklaşım ve eğitim ile öğrenmiş oluyor” dedi.
Kayseri Kadın kooperatifleri sayısı 43’e ulaştı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ile Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in özel önem vererek gerek büyükşehir gerek valilik gerekse diğer kurum ve kuruluşların destek verdikleri Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin sayısı 43’e ulaştı. Kayseri’de, kadın girişimcilerin gelişmesi, girişimlerinin desteklenerek kentte üretim ile ticaretin birer halkası haline gelmesi için kurularak yaygınlaştırılması sağlanan Kayseri Kadın Kooperatifleri, sayısını arttırıyor. Kayseri Valiliği koordinasyonunda başta Kayseri Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kentteki kurum ve kuruluşlar tarafından da desteklenen Kayseri Kadın Kooperatifleri, hem sayısını hem de üretimlerini çoğaltıyor. Vali Gökmen Çiçek önderliğinde kurulan Kayseri Kadın Kooperatifleri Koordinasyon Merkezi’nde faaliyetlerini yürüten ve Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kurum kuruluşların destek verdiği Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin sayısı başta 22 iken, aradan geçen yaklaşık 2 yıllık süreçte ortalama iki kat artış göstererek 43’e ulaştı. Büyükşehir Belediyesi ile Kayseri Valiliği iş birliğinde kadın girişimini desteklemek ve kadın istihdamını arttırmak amacıyla kurulan Kayseri Kadın Kooperatifleri, her geçen gün büyürken pek çok alanda da üretim gerçekleştiriyor. Gıdadan el işlerine, giyimden ev eşyasına kadar pek çok konuda kadın eli üretimde söz sahibi olurken, istihdam da gerçekleştirilmiş oluyor. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in önderliğinde kurulan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatları doğrultusunda ise Büyükşehir Belediyesi tarafından kuruluşunda yer tahsisinden, malzeme, ekipman ve pazarlama desteğine, ürün desteğinden bütçe desteğine kadar önemli desteklerin sağlandığı Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin üyeleri ise her fırsatta Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç’a söz konusu irade ve desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletiyor. Sayıları artan Kayseri Kadın Kooperatifleri, her geçen gün üretimini de arttırarak ürün yelpazesini genişletiyor.