GENEL - 22 Şubat 2018 Perşembe 13:04

Türkiye, tatlıda çikolata ve vanilyadan, tuzluda ise peynir ve baharattan vazgeçemiyor

A
A
A
Türkiye, tatlıda çikolata ve vanilyadan, tuzluda ise peynir ve baharattan vazgeçemiyor

İlk kez 2017‘de Belçika’nın başkenti Bruksel’de European Flavour Association (EFFA) organizasyonuyla gerçekleşen Flavourday; Londra, Kopenhag ve Paris’ten sonra Gıda Aromaları ve Uçan Yağlar Sanayicileri Derneği (AREP) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi.

İlk kez 2017‘de Belçika’nın başkenti Bruksel’de European Flavour Association (EFFA) organizasyonuyla gerçekleşen Flavourday; Londra, Kopenhag ve Paris’ten sonra Gıda Aromaları ve Uçan Yağlar Sanayicileri Derneği (AREP) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi.



Gıda sanayinde kullanılan, kısaca aroma diye adlandırılan tat ve koku verici maddelerin tüketicilere tanıtılması, aromayla ilgili tüketicilerin zihnini meşgul eden konulara açıklık getirilmesi amacıyla dünya genelinde EFFA bünyesinde yapılan ’Flavourday’ organizasyonlarının 5’incisi ’İstanbul Flavourday’, Gıda Aromaları ve Uçan Yağlar Sanayicileri Derneği (AREP) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili daire başkanlığı temsilcileri, EFFA yetkilileri, iş dünyasının sektör temsilcileri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen etkinlikte aromanın gıda sektörüne olan etkisi ve aromaya dair dünyadaki ve Türkiye’deki güncel trendler katılımcıların bilgisine sunuldu.



Etkinlik sabah oturumlarında EFFA Teknik Regülasyon Direktörü Dr. Jan Demyttenaere AB Aroma Vericiler Mevzuatı ile ilgili güncel bilgileri katılımcılarla paylaşırken, Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakultesi, Farmakognozi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Husnu Can Başer, ’Türkiye’nin Önemli Aromatik Bitkileri ve Uçucu Yağları’ başlıklı sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Can Karaça ise konuyu ’Aroma Vericiler ve Üretim Yöntemleri’ ekseninde irdeledi.



Araştırma sonuçlarına göre aromalar, gıda tüketim tercihlerinde kritik rol üstleniyor


Mintel Küresel Gıda Analisti Emma Schofield, öğleden sonraki oturumda gerçekleştirdiği ’Tüketicilerin Gıda Seçimindeki Unsurlar’ başlıklı sunumuyla Türkiye ve dünyadaki aromalarla ilgili güncel trendleri ve konuyla alakalı tüketici araştırmalarının sonuçlarını katılımcılarla paylaştı.



Avrupalıların yüzde 60’ı yiyecek ve içecek seçerken öncelikle aroma ve tat diyor


Mintel Küresel Gıda’nın araştırma sonuçlarına göre, Avrupalı tüketicilerin yüzde 60’ı gıda satın alma tercihlerinde tat ve aromayı birinci sıraya koyuyor. ABD’de ise bu oran yüzde 33 seviyesinde kalıyor. Kalite, gramaj ve paketleme ise tüketicilerin tercih sırasında dikkat ettikleri diğer önemli kriterler arasında yer alıyor.



Türkiye, tatlıda çikolata ve vanilya, tuzluda ise peynir ve baharat tatlarından vazgeçemiyor


Araştırmaya göre, tatlı atıştırmalıklar kategorisinde Türk tüketiciler tercihini yüzde 52 ile çikolata ve yüzde 29 ile vanilyadan yana kullandı. Tuzlu atıştırmalıklarda aroma tercihleri ise peynir yüzde 12, baharat yüzde 11, soğan yüzde 9 şeklinde sıralanıyor.



Yerel tatlar, aromada yaratıcılığın önünü açıyor


Araştırmanın bir diğer sonuçlarına göre, yerel tatlar otantik bulunduğu için aromalara da ilham kaynağı oluyor ve Avrupalı tüketiciler (yüzde 48) tarafından tercih ediliyor. Örneğin: Türk kahveli puding, Türk kahvesi aromalı kurabiye, çikolata aromalı mokka kahve, limon ve bergamot aromalı buzlu çay, tahinli-cevizli dondurma.



’Gıda Tercihinde Aromaların Yeri’ tüm yönleriyle tartışıldı


Etkinlik kapsamında Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen moderatörlüğünde ’Gıda Tercihinde Aromaların Yeri’ temalı interaktif bir panel düzenlendi. Panelde aroma sektörünün dünden bugüne Türkiye’deki gelişimi ve gıda sektörüne olan katkısıyla ilgili değerlendirmede bulunan AREP Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yasa, ’’Aroma vericiler, gıdaya lezzet ve çeşitlilik kazandıran önemli bileşenlerdir. İlk çağlardan beri baharatlar ve esansiyel yağlar gıdalara aroma vermek amacıyla ilave edilmektedir. Gunumuzde yeni ve çeşitli lezzetlere olan talebin artmasıyla, aroma vericiler hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir’’ dedi.


Panelin bir diğer konuk konuşmacısı Prof. Dr. Aziz Ekşi de, aromaların gıda sektörüne etkileri konusundaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Prof. Dr. Ekşi, ’’Aromalar; gıda sektöründe pek çok alanda ürünlerin tüketiciler tarafından tercih edilebilirliğini artırmak amacıyla kullanılmaktadır’’ dedi.



’’Çocuklukta yediğimiz yiyeceklerin tadını hayat boyu arıyoruz’’


Panelin bir diğer konuşmacısı Koku Uzmanı Vedat Ozan ise tüketicilerin gıda tercihlerinde tat algısının hafıza ile olan ilişkisi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Ozan, ’’Genel beslenme alışkanlıkları, aile, arkadaş çevresi, reklamlar ve besinlerin bulunabilirliği gibi faktörlerden etkileniyor. Hafıza ise beslenme tercihlerinde kritik bir önem taşıyor. Çocukluk döneminde tükettiğimiz gıdaların tatları hafızamıza kazınıyor ve yaş ilerledikçe deneyimlediğimiz yiyecekleri beğenip beğenmeme konusunda belirleyici bir rol üstleniyor. Bir bakıma çocukken yediğimiz yiyeceklerden aldığımız tadı ve zevki ömrümüz boyunca arıyoruz da denebilir’’ şeklinde konuştu.



’Aroma Tadım Etkinliği’ne yoğun ilgi


Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen ilgi çekici aktivitelerden bir tanesi de ’Aroma Tadım Etkinliği’ydi. ’İstanbul Flavourday’i takip eden konuklar etkinlik alanına kurulan standlarda farklı aromaları deneyimleme fırsatını yakaladı. Baharat ve mango aromalı atıştırmalık kekler, kırmızı renkli muz aromalı içecekler, zahter aromalı sürme peynir, vanilya aromalı buzlu köpüklü kahve ve kestane aromalı pamuk şeker konukların en çok ilgi gösterdiği aromalı ikramlar arasında yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.