EĞİTİM - 14 Mart 2018 Çarşamba 13:36

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongreleri başladı

A
A
A
Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongreleri başladı

Maltepe Üniversitesi tarafından 2013 yılından bu yana her yıl düzenlenen Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongreleri’nin 6’ıncısı başladı.

Maltepe Üniversitesi tarafından 2013 yılından bu yana her yıl düzenlenen Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongreleri’nin 6’ıncısı başladı.



Dünya sorunlarını çözümlemek ve yeni çözüm yolları geliştirmek amacıyla her yıl düzenlenen Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongreleri’nin (MUISC) 6’ıncısı Marmara Eğitim Köyü’nde başladı. Öğrencilerin akranlarıyla uluslararası boyutta bilgi bağlamında buluşmalarını hedefleyen ve konuşmacıların hepsinin öğrenci olduğu Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongreleri’ne ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencileri katılabiliyor. Ana konuşmacıyı ve davetli konuşmacıları da yine öğrenciler belirliyor. Kongrenin başkanı da öğrenci oluyor. Ayrıca sektör deneyimi bulunanlar, ana konuşmacı olarak davet ediliyor ve böylece öğrencilerin sektörle de buluşması sağlanıyor.



"Yurtdışından gelen çok kişi var"


Kongre öncesinde İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, düzenlenen kongre hakkında bilgiler vererek, şu ifadeleri kullandı:


“Bu çalışmalarda öğrenciler davet mektuplarını hazırlıyorlar. Daha sonra bilimsel destek alıyorlar. Uluslararası bir kongreden ne bekleniyorsa aynı şeyi yapıyorlar. Akademik olarak danışmanlık yapan bilim heyetlerimiz var. Kurullardan gelen sonuçlara göre kabul mektuplarını yine öğrencilerimiz yolluyor. Yurtdışından gelen çok kişi var. Mesela 2013 yılında 40’ın üzerinde, 2014’te 50’nin üzerinde, 2015’te de aynı şekilde 60’a yakın olmak üzere çok sayıda ülkeden öğrenci katıldı kongrelerimize Genel olarak söyleyecek olursam bin 550 civarında şimdiye kadar bildiri sunuldu; poster çalışması yapıldı. Yuvarlak masa toplantıları veya atölyeler düzenlendi. Her kongrede 1 veya 2 ana konuşmacı olur. Aynı şekilde bunu da biz sağlıyoruz. Yurtdışından gelen konuşmacılarımız olduğu gibi ülkemizden özel sektör temsilcileri, akademisyenler, kamu sektöründen gelen temsilcilerle de ana konuşmacı konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”



“Bu seneki tema ‘Mimarlık adına pasif tasarım”


Maltepe Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğrencisi ve Kongre Başkanı Naci Hakan Zehirlioğlu ise kongrenin öğrencilerin kendini ifade etmesi veya yeni şeyler öğrenmesi bakımından önemli olduğuna vurgu yaparak, “Bu etkinlik tamamen öğrencilerin kendini ifade etmesi veya yeni şeyler öğrenmesi açısından önemlilik arz ediyor. Öğrenciler yeni ilişkiler kuruyorlar. Hem Türkiye’den hem dünyanın çeşitli ülkelerinden konularla ilgili sunum yapıyorlar. Bu seneki tema ‘Mimarlık adına pasif tasarım’ olarak belirledik. Mühendislik ve Meslek Yüksek Okulu tabanındaki ‘Akıllı sistemler’ olacak. Her iki konuda da Filipinler, Ürdün, Filistin, Ukrayna ve Portekiz’den katılımcılarımız konuşmalarını yapacak. Bunlarda hem pasif dizayn hem de akıllı sistemler olarak değişiyor. Akıllı sistemler üzerinde genelde yoğunluk var. Enerji etkinliğinden mobil cihaz tasarımına ve bu cihazın günlük hayattaki entegrasyonuna birçok konu başlığında değişkenlik gösteriyor” diye konuştu.



“Bir insanın bütün hatıralarını işlemek mümkün”


‘Akıllı Sitemler: Akıllılığın Yeni Formu’ başlıklı sunumu gerçekleştiren Doç. Dr. Şadi Evren Şeker, veriyi ve akıllı sistemleri ön plana çıkartmayı hedeflediklerini belirterek, “Veriyi değere çevirmek bizim işimiz. Bu firmalar için paraya çevirmek oluyor. Sivil Toplum Kuruluşları veya bir kamu kuruluşu için de değere çevirmek oluyor. Verinin olduğu her yerde iş yapıyoruz ve veri her yerde. Bugün bir insanın DNA’sı 1 gigabyte’lık yer kaplıyor. Veya bir insanın doğduğu günden 80 yaşına kadar olan her anını kameraya çekseniz 1 terabyte’lık veriye sıkıştırılabiliyor. Bu hatıraları, DNA’yı, genleri alıp işlemek mümkün. Bir insanın bütün hatıralarını işlemek mümkün. Bunu pazarlama için kullanmak, davranışlarını analiz yapmak, bu kişinin siyasi görüşünü tahmin etmek, ileride ne yapacağını tahmin etmek mümkün. Bunların üzerinde çok ciddi algoritmalar çalışıyor. Bunu önde götüren ülkeler öne geçiyorlar. Bizim de amacımız bu konuda Türkiye’de bir farkındalık oluşturmak ve bununla ilgili yapılacak şeylerin üstünden geçmek. Bu toplantıda da amacımız veriyi ve akıllı sistemleri ön plana çıkartmak. Artık insanın işleme kapasitesinin çok üzerinde olan bu veriyi alıp anlamlı hale getirmek ve bunun için neler yapılabileceğini tartışmak” ifadelerini kullandı.



Bin 500’ün üzerinde öğrenci katıldı


Bu yıla kadar fakülteler tarafından ayrı ayrı düzenlenen kongrelerin fakülteler birleştirilerek üç büyük kongre olarak yapılması planlandı. Mimarlık ve Mühendislik Kongresi, 14-15-16 Mart tarihlerinde yapılacak. Ana başlıkları ise, Akıllı Sistemler/Pasif Tasarım. Tıp Bilimleri ve Hemşirelik Kongresi, 21-22-23 Mart’ta düzenlenecek; başlıkları, Sağlıkta Mültidisipliner Yaklaşım. Güzel Sanatlar İnsan ve Toplum Bilimleri Kongresi, 17-18-19-20 Nisan’da ve başlık 21’inci Yüzyılın Küresel Sorunları ve Çözüm Yolları olarak belirlendi.


Kongrelere şimdiye kadar 2013’te 44, 2014’te 50, 2015’te 54, 2016’da 45, 2017’de ise 42 ülkeden toplamda bin 500’ün üzerinde öğrenci katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce DİKAB Başkanı Faruk Özlü oldu Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği (DİKAB) Meclisi, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Görev dağılımının yapıldığı toplantıda, Birlik Başkanlığına Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü seçildi. Düzce Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirilen DİKAB Meclis toplantısına, Vali Selçuk Aslan, birliğe üye belediyelerin ve özel idarenin temsilcileri katılım sağladı. Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal başkanlığında yapılan toplantıda, yapılan gizli oylamada, DİKAB Başkanlığı’na Faruk Özlü getirilirken, Düzce İl Genel Meclisi Üyesi Şükrü Sert Meclis 1. başkan vekili, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak Meclis 2. başkan vekili seçildi. Katip Üye seçiminde ise Çilimli Belediye Meclis Üyesi Muhammet Kaplan ve Yığılca Belediye Meclis Üyesi Ercüment Şahin asil, Akçakoca Belediye Meclis Üyesi Sefer Tuzcuoğlu ve Gümüşova Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Daymaz ise yedek üye olarak belirlendi. Birlik encümen üyeliğine de, İl Genel Meclisi Üyesi Şükrü Sert, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal ve Gümüşova Belediye Başkanı Kenan Sübekçi getirildi. Plan ve Bütçe Komisyonu ise, Yığılca Belediye Başkanı Selami Savaş, Beyköy Belediye Başkanı Fatih Ocak ve Çilimli Belediye Başkanı Yılmaz Yıldız’dan oluştu. Toplantıda, DİKAB Başkanlığı’na seçilen Özlü’ye proje ve protokol yetkisi de verildi. Faaliyet alanında sokak hayvanları da eklendi Öte yandan meclis toplantısında, Düzce İli Katı Atık Birliği’nde tüzük değişikliği kararı da alındı. Yapılan değişiklik ile Düzce’de katı atıkların bertarafı için kurulmuş bulunan ve Düzce Belediyesi, İl Özel İdaresi ve ilçe-belde belediyelerinin ortağı olduğu birliğin faaliyet alanına başıboş ve sahipsiz sokak hayvanları da eklendi.