EKONOMİ - 03 Nisan 2018 Salı 15:24

Sigortalanan tarımsal varlık bedeli yıllık bazda yüzde 24 arttı

A
A
A
Sigortalanan tarımsal varlık bedeli yıllık bazda yüzde 24 arttı

2018 yılı ilk çeyreğinde ülke genelinde tüm tarım sigortası branşlarında sigortalanan tarımsal varlık bedeli bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış ile 19 milyar TL’ye yükseldi.

2018 yılı ilk çeyreğinde ülke genelinde tüm tarım sigortası branşlarında sigortalanan tarımsal varlık bedeli bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış ile 19 milyar TL’ye yükseldi.



Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş.’den (TARSİM) yapılan açıklamada Sistem’in 2018 yılının ilk çeyreğinde büyümesini sürdürdüğü ve tüm branşlarda başarılı sonuçlar elde edildiği belirtildi. Kurum’dan yapılan açıklamada, 2018 yılında, ülke genelinde tüm tarım sigortası branşlarında sigortalanan tarımsal varlık bedelinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış ile 19 milyar TL’ye, toplam prim üretiminin yüzde 15 artış ile 1 milyar 200 milyon TL’ye, sigortalı büyükbaş ve küçükbaş hayvan adedinin yüzde 33 artış ile 748 bin adede, poliçe adedinin 1 milyon 200 bin adede ve sigortalı alanın 17 milyon dekara ulaştığı bildirildi.



Açıklamada ilçe bazlı kuraklık verim sigortası ve hayvan hayat sigortaları ile ilgili şu bilgiler yer aldı:


“Geçtiğimiz yıl sadece buğday ürününde uygulamaya alınan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında, 2018 yılı ekilişleriyle ilgili olarak buğday ile birlikte arpa, çavdar, tritikale, yulaf ve bu ürünlerin tohumluklarına da teminat verilmeye başlandı. Bu ürünler, başta kuraklık olmak üzere, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış risklerine karşı güvence altına alınabiliyor ve çeşitli indirim olanaklarının yanı sıra Devletimiz üreticimizin primine yüzde 60 oranında destek sağlıyor.



Bu yılı değerlendirdiğimizde, 69 ilin 444 ilçesindeki 6 bin 300’ün üzerindeki köyde 83 bin adet poliçe tanzim edilmiştir. Geçen yıl ile mukayese edildiğinde yüzde 21’lik artış yaşanmıştır. Ayrıca 1 milyon 400 bin dekar alan sigortalanmış olup, en çok poliçe tanzim edilen iller sırasıyla Sivas, Ankara, Kütahya, Kahramanmaraş, Eskişehir ve Afyon olmuştur. Bu durum üreticimizin sigortayı benimsediğini, ilginin bir önceki yıla göre arttığını ortaya koymaktadır.



Hayvan hayat sigortalarında yüzde 33 artış


Geçtiğimiz yıl hırsızlık, bu yıl ise ihbari mecburi hastalıkların büyük bir çoğunluğunun teminat kapsamına alınması ve Devletimizin ülkemizdeki hayvancılık sektörünü teşvik etmeye yönelik hayata geçirdiği projeler, Hayvan Hayat Sigortalarına ivme kazandırmış, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 oranında artış yaşandı.”



İlerleyen dönemlerde, çok daha fazla üreticinin Sistem’e dahil olup, TARSİM’in sunduğu imkanlardan faydalanmasının hedeflendiğinin belirtildiği açıklamada “Üretimini kesintisiz bir şekilde devam ettirerek, rahat bir nefes almasıdır. Üreticimizin refahının ve ülkemizdeki tarımsal üretimin arttırılmasına odaklanarak, Sistem’in sürdürülebilir yapısının korunmasına ve sigorta kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalarımıza ülkemizin 2023 vizyonu doğrultusunda ara vermeden devam edeceğiz” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta üniversite öğrencileri İsrail zulmüne karşı eylem başlattı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversitelerde Filistin için yapılan eylemlere Kars’ta üniversitesi öğrencilerinden destek geldi. Kampus içerisinde çadır kuran öğrenciler, burada Gazze dayanışması için nöbet tutacaklarını açıkladı. Üniversite öğrencileri adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Öğrencileri Temsilcisi Muhammed İkbal Gül, “İsrail’in kanlı terör eylemlerinin başladığı ilk günden beri tüm dünyada Siyonist rejimin işlediği vahşetlere karşı halk kitlelerinin katıldığı gösterilerle insani tepkiler ortaya konulmuştur. Son olarak ABD’de bulunan seçkin üniversitelerde öğrenci ve akademisyenler Gazze’de 200 günü aşkın süredir devam eden İsrail soykırımına karşı onurlu bir direniş başlatmıştır. ABD’de bulunan üniveristelerde başlayan ve ‘Kampus İntifadası’ olarak ifade edilen eylemler, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan seçkin üniversitelere de yayılarak küresel bir tepki haline dönüşmüştür” dedi. Gül, “Bizlerde burada bu onurlu tepkiye desteğimizi ilan ediyoruz. İsrail tarafından Gazze’de yapılan sistemli soykırıma karşı durmak adına insanlığın sesi olarak demokratik tepkilerini ortaya koyan öğrenci ve akademisyenleri selamlıyor ve üniversite öğrenci ve akademisyenleri olarak kendileri ile dayanışma içerisinde olduğumuzu ilan ediyoruz” diye konuştu. Üniversite öğrencileri yapılan basın açıklamasının ardından kampus içerisinde kurulan çadırlarda nöbet tutmaya başladı. Öğrenciler hafta sonu da İsrail’e teki yürüyüşü gerçekleştirecek.
Samsun 450 binden fazla şahsın GBT kontrolü yapıldı, 512 aranan şahıs yakalandı Samsun Emniyet Müdürlüğü ekipleri geçen Nisan ayında 450 binden fazla şahsın GBT kontrolünü yaptı, 512 aranan şahsı yakaladı. Denetimlerde 32 bin 633 araca işlem yapıldı, bin 798 araç trafikten men edildi. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 01-30 Nisan 2024 tarihleri arasında uygulama ve denetimler gerçekleştirildi. Uygulama ve denetimlerde toplam 450 bin 203 şahsın GBT kontrolü yapıldı. Yapılan kontroller ile operasyonel çalışmalar sonucu toplam 512 aranan şahıs yakalandı. 134 bin 353 araç kontrol edilerek 32 bin 633 araç ve sürücüsüne işlem yapıldı, bin 798 araç trafikten men edildi. 99 adet ruhsatsız tabanca-37 adet kurusıkı tabanca, 59 adet av tüfeği-3 bin 720 adet çeşitli çaplarda fişek, 457 adet kesici alet, 1 kilo 597 gram metamfetamin-29 gram kokain, 1 kilo 446 gram sentetik kannabinoid (bonzai)-76 gram skunk, 1 kilo 370 gram esrar-123 bin 515 adet sentetik ecza, 693 adet ecstasy hap-0,45 gram eroin, 21 kök kenevir, 541 litre etil alkol, 1 adet sigara sarma makinesi, 200 paket sigara, 54 adet elektronik sigara, 3,5 litre kaçak içki, 84 bin 800 adet boş makaron, 5 bin 580 adet dolu makaron, 111 adet tarihi eser sikke, 1 adet gümrük kaçağı oto,28 adet APP plaka, 4 bin 631 adet emtia ele geçirildi. Terör örgütüne üye olmak suçundan 13 şahsa işlem yapıldı. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünce “insan ticareti, göçmen kaçakçılığı ve fuhuş” suçlarına ilişkin çalışmalar kapsamında toplam 9 şahıs yakalandı, ayrıca ülkede yasal kalış süresi sona eren/ülkeye yasa dışı yollardan giren toplam 77 yabancı uyruklu şahıs yakalanarak GÖKSEM’e teslim edildi. Bu şahıslardan 58 şahıs, GGM sevk/doğrudan sınır dışı edildi. Merkez ve dış ilçelerde lise öğrencilerine yönelik bilgilendirme ve önleme faaliyetleri kapsamında 22 okulda bin 351 öğrenciye “Gençlik ve Güvenli Gelecek” konulu konferans düzenlendi. Ayrıca eğitim faaliyetleri kapsamında araç sürücüleri ve yayaların trafik kurallarına uymalarının sağlanması, trafik kuralları konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla araç sürücüsü ve yolcuları olmak üzere 5 bin 572 kişiye trafik eğitimi verildi.