SAĞLIK - 09 Mayıs 2018 Çarşamba 16:31

Dr. Cem Caniklioğlu, görünmeyen diş tellerini anlattı

A
A
A
Dr. Cem Caniklioğlu, görünmeyen diş tellerini anlattı

Ortodonti Uzmanı Dr.

Ortodonti Uzmanı Dr. Cem Caniklioğlu, görünmeyen diş tellerinin kullanıldığı lingual ortodonti yöntemi hakkında bilgiler verdi.



Görünmeyen diş tellerinin kullanıldığı lingual ortodonti yönteminin, diş teli takma konusundaki kaygılara son vererek sağlıklı dişlere ve estetik gülüşlere kavuşmayı sağladığını belirten Ortodonti Uzmanı Dr. Cem Caniklioğlu, lingual ortodonti yöntemi hakkında bilgiler verdi.


Dişlerinde çarpıklık, açıklık ya da düzensizlik ile ilgili problem yaşadığı halde ortodontik tedaviye ve diş teli kullanmaya sıcak bakmayan birçok kişinin olduğuna dikkat çeken lingual ortodonti Uzmanı Dr. Cem Caniklioğlu, ’’Düzgün dişlere ve güzel bir gülüşe sahip olmak isteyen ve bu amaçla ortodontistlere başvuran çoğu kişi estetik kaygıdan dolayı diş teli kullanmak istemiyor. Gelişen teknolojiler ile birlikte artık diş teli kullanımı kabus olmaktan çıkıyor. Ortodonti tedavilerinde sıkça öne çıkan yöntemlerden biri olan görünmeyen diş telleri son yıllarda birçok hastaya başarıyla uygulanıyor. Dişlerin dışarıdan görünen yüzeyleri hiçbir şekilde etkilenmiyor ve bu tedavi ile dişlerdeki düzelme sırasında özgürce gülümsemek ve konuşmak mümkün oluyor’’ şeklinde konuştu.



’’Yazı düzgün dişler ve estetik bir gülüşle karşılayın’’


Yaklaşan yaz ayları öncesi estetik açıdan düzgün dişler ve mükemmel bir gülüşe sahip olmak için ortodontistlere başvuran kişilerde artış olduğuna dikkat çeken Dr. Caniklioğlu, ’’Yaza fit ve bakımlı girmek isteyenler fiziksel görünümün yanı sıra ağız ve diş sağlığını da ciddi anlamda önemsiyor. Kış aylarında yeterince dikkat edilmeyen ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik kaygılar yaz mevsimi yaklaştıkça daha da artıyor. Dişlerinde çarpıklık ve düzensizlik olan birçok kişi yaza daha güzel dişler ve estetik bir gülüşle merhaba demek için ortodonti tedavilerine başlıyor. Bu noktada en çok talep gören uygulama görünmez diş teli oluyor. Lingual ortodontide kişiye özel olarak hazırlanan ve dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılan ortodontik aygıt ve tellerle diş pozisyonları düzeltiliyor ve teller ön yüzeyden görünmediğinden dolayı estetik olarak sizlere avantaj sağlıyor. Lingual teknik kapsamında dişlerin ön yüzü yerine arka yüzüne takılan braket ve teller, klasik tedavilerle aynı olumlu özelliklere sahip oluyor’’ dedi.



’’Görünmeyen diş telleri ile özgürce gülümsemek mümkün’’


Dr. Caniklioğlu, sağlıklı, bakımlı dişlerin yanı sıra estetik ve güzel bir gülüşe sahip kişilerin sosyal yaşamlarında daha mutlu, özgüvenlerinin daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Dr. Caniklioğlu, çapraşık dişlerin oluşturduğu olumsuz durumları hoş olmayan dış görünüş, ağız kokusu, plak oluşumu, diş eti hastalıkları, obezite ve konuşma bozuklukları olarak sıraladı. Dr. Canikloğlu, çapraşık diş probleminin özel eğitim almış ortodontistler tarafından uygulanan lingual ortodonti yöntemi ile başarılı bir şekilde tedavi edildiğini, dişlerin arka yüzlerine takılan küçük braketlerin estetik görünümü bozmadığı gibi özgürce gülümsemek isteyen tüm yetişkinler için etkili tekniklerden biri olarak öne çıktığını vurguladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Yörükler bu şenlikte buluşacak Aydın’ın Yenipazar ilçesinde Yörük Şenliği düzenlenecek. Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertuğrul Ateş, 14. Karaçakal Yörük Şenliği için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve tüm vatandaşları şenliğe davet ettiklerini belirtti. Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı kırsal Karaçakal Mahallesi’nde 2006 yılından bu yana gerçekleştirilen Karaçakal Yörük Şenliği’nin 14.’sü önümüzdeki Pazar günü bir kez daha Yörükleri uluşmasına sahne olacak. Birbirinden renkli ve eğlenceli etkinliklerin yer salacağı şenlik için tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertuğrul Ateş, üst düzey protokolün de ilgi gösterdiği şenliğe tüm vatandaşları davet etti. Aydın’da açılan ilk Yörük Derneği ve yapılan ilk Yörük Şenliği” Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertuğrul Ateş: “Derneğimiz ilk şenliğini 2006 yılında şehir dışında yaşayan akrabaların ve en genç neslin kendi kültürünü kendi alanında yaşaması için köyümüzün çadır hayatındaki yerleşkelerinden biri olan Toplak Tepesi’nde başlayan Yörük Şenliği’miz her yıl Mayıs ayının ilk pazarı olacak şekilde düzenli olarak yapılmaya başlandı. 2020-2023 yılları arasında pandemi ve deprem sebebi ile yapılamadı. Aydın’da ilk açılan Yörük Derneği ve ilk yapılan Yörük Şenliği’dir. Daha önceki yıllarda 2 kere Çevre Orman Bakanı Veysel Eroğlu şenliğimize katılmıştır. 2008 yılında etkinliğin yasal statüde olabilmesi için dernek kurarak kurumsal bir kimlik kazanmıştır” “Sonraki nesillere kalıcı hatıralar bırakmak” Derneklerinin asıl amacının sonraki nesillere kalıcı hatıralar bırakmak olduğunu ifade eden Başkan Ateş: “Bu amaçla okuma yazmayı kendi imkanları ile öğrenmiş Murat Ekiz amcamızın 2 şiir kitabının basılmasına öncülük etmiş, şu an yerel bir gazetede yazılar yazan dernek kurucularından ve köyümüzün okuyan neslinden Nevzat Arslan’ın köyün hatıralarından oluşan bir kitabının çıkarılmasına yardımcı olmuştur. Şu an 2. kitap baskı aşamasındadır.” Başkan Ateş, şenliğe herkesi davet etti. Tüm vatandaşları şenliğe davet eden Başkan Ateş: "Şenliğimiz 5 Mayıs Pazar günü sabah saatlerinde yemek ikramı ve mevlit programı ile başlayacak öğleyin resmi program ve kültürel etkinliklerle devam edip sanatçıların sahne performansları ile son bulacaktır. Şenliğimize katılan vatandaşlar akşam üzeri ormanlık alanda bahar pikniği yapmakta, güzel bir Pazar günü geçirmek istemektedirler. Bayram havasında geçeceğini düşündüğümüz 14. Karaçakal Yörük Şenliğimize tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz” dedi.
Mersin Üreme öncesi carettaların yuva yaptığı sahili öğrenciler temizledi Akdeniz’in simgesi caretta carettaların yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkmaya başlayacak olması nedeniyle Mersin’in Erdemli ilçesinde öğrenciler, üreme alanlarını temizledi. Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ile yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) en önemli üretim merkezleri arasında Mersin’de yer alıyor. Mayıs ayından itibaren Temmuz’a kadar anaç kaplumbağalar tarafından yumurtaların bırakılacak olması nedeniyle her yıl olduğu gibi bu sene de belirli aralıklarla sahillerde temizlik yapılıyor. Bu çerçevede Arpaçbahsiş Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri de her yıl yaklaşık 300 kaplumbağanın yumurta bıraktığı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 3 kilometrelik sahilinde temizlik çalışması gerçekleştirdi. Daha çok odun parçaları ve plastik atıklarla karşılaşan öğrenciler, tek tek onları topladı. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanında olduklarını belirten öğretmenlerden Serdar Kuş, "Türkiye’de bu yumurtlama alanlarının çok az sayıda olduğunu biliyoruz. Alata sahili de carettalar için geniş bir alan. Bizler de öğrencilerimizle beraber buraya gelerek temizlik yapmak istedik. Çünkü carettalar hassas hayvanlar, atıkların onlara engel olacağını düşündük" dedi. Temmuz ayından itibaren de yavruların yumurtadan çıkacağına dikkat çeken Kuş, alanın temiz kalmasının önemine değindi. Arkadaşlarıyla birlikte temizlik çalışmasına katılanlardan lise son sınıf öğrenicisi Ayşenur Başkurt ise deniz kaplumbağalarının bu bölgeye yumurtalarını bırakarak yeni bir neslin devamını sağladığını kaydetti. Öğrencilerden ise Melih Buğra Özçelik de, "Deniz kaplumbağaları için çok önemli bir yer alan Alata Sahili’ni temizliyoruz. Daha önce bu bölgeyi gezmiştik, bir katkımız olsun diye tekrar geldik. Dal parçaları, plastik atıklar o hayvanları çok zora sokuyor" diye konuştu.