EKONOMİ - 23 Mayıs 2018 Çarşamba 15:57

Bakan Zeybekci: "İlgili kurumlar sorumluluklarını yerine getirmeli"

A
A
A
Bakan Zeybekci: "İlgili kurumlar sorumluluklarını yerine getirmeli"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Para politikalarıyla yönlendirilmesi gereken bir alan.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Para politikalarıyla yönlendirilmesi gereken bir alan. Para politikaları ile ilgili TL’nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız da var. Bu tedbirleri alacak yetki ve sorumlulukları da var. Kurumlarımızın elinde yetkileri var. Yetkisi olanların yetkilerini kullanırken kendi sorumluluk alanları içinde kullanmalarının gerekliliğine inanıyorum" dedi.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci NTV canlı yayınında kur ve enflasyon ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Zeybekci, kurlardaki yukarı yönlü harekete ilişkin ilgili kurumlara vakit kaybetmeden sorumluluklarını yerine getirmeleri yönünde çağrıda bulundu. Zeybekci, "Türk lirasının değer kaybını bir reel makroekonomik nedene bağlamak mümkün değil. Bu yüzden spekülatif diyoruz. Para politikalarıyla yönlendirilmesi gereken bir alan. Para politikaları ile ilgili TL’nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız da var. Bu tedbirleri alacak yetki ve sorumlulukları da var. Kurumlarımızın elinde yetkileri var. Yetkisi olanların yetkilerini kullanırken kendi sorumluluk alanları içinde kullanmalarının gerekliliğine inanıyorum. Bunun da geciktirilmesinin Türk sanayisine, büyümesine makroekonomik performanslara faydası olmadığına inanıyorum. Dövizdeki artışın maliyetini Türk reel sektörüne ödetmemek lazım. İlgili kurumlar Cumhurbaşkanı ya da Başbakan’ı konuya dahil etmeden sorumluluklarının gereğini yapmalı. Spekülatif değer kaybına müsaade etmeyeceğimizi göstermemiz lazım" dedi.



"Kalıcı hasar henüz oluşmadı"


Bakan Zeybekci, "Şu anda kurun seviyesi anormal, kalıcı hasar henüz oluşmadı. Ekonomide ilk etkisi, enflasyonu yukarı çekmesi, faizlerin orta vadede kalıcı yukarı gitmesi riskleri olabilir. Henüz o noktaya gelinmedi" şeklinde konuştu.



"Bir iki çeyrek içinde tek haneli rakamı pek olası görmüyorum"


Para politikalarıyla ilgili uygulamada hızlı bir şekilde gereğinin yapılacağına inandığını belirten Zeybekci, "Bu yapılırsa enflasyonla ilgili büyük bir değişiklik olmaz diye düşünüyorum. Maalesef yakın bir iki çeyrek içinde tek haneli rakamı pek olası görmüyorum" ifadelerini kullandı.



"İran’la ticaretimizi yapmaya devam edeceğiz"


Zeybekci, ABD-İran ilişkilerinin dünya ticaretine etkisiyle ilgili olarak ise şunları kaydetti: "Bu kararı bölge ticareti anlamında olumlu bulmuyorum. ABD burada yalnız kaldı. İran bizim için kardeş ülke, komşu ülke. Ticaret hacmimiz de son derece yüksek. İran’la ticaretimizi yapmaya devam edeceğiz. Kısıtlanan alanlarla ilgili dikkatimizi maksimum seviyede tutacağız."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Kredi ve Yurtlar Spor Oyunları” Erkekler Futbol Bölge Şampiyonası Ağrı’da başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün geleneksel spor turnuvaları bu yıl on üç farklı branşta “Kredi ve Yurtlar Spor Oyunları” adı altında düzenleniyor. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen geleneksel spor turnuvaları “Kredi ve Yurtlar Spor Oyunları” Erkekler Futbol Bölge Şampiyonası Ağrı’da başladı. Merkez Vali Lütfi Yiyenoğlu Şehir Stadyumunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan organizasyona, 8 şehirden yaklaşık 180 sporcu, antrenör, ve idareci katılıyor. Ev sahibi Ağrı’nın yanı sıra Sivas, Bingöl, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Iğdır ve Malatya illerini temsil edecek takımlar Futbol Grup Şampiyonasında final bileti alabilmek için mücadele edecek. Grup maçları sonunda birinci olan takım Tekirdağ’da yapılacak Türkiye Finallerine katılım hakkı elde edecek. Gençlik ve Spor İl Müdürü Fedai Din açılış konuşmasında, Gençlerimizin sporu sevmesi ve spora teşvik edilmesi bizim için çok önemli. Bu tür karşılaşmaların, hem sporcularımızın gelişimine katkıda bulunuyor, hem de keyifli vakit geçirmelerini sağladığını belirten İl Müdürü Din, müsabakalara katılan tüm takım ve sporculara başarılar diledi. Açılış seremonisine; Gençlik ve Spor İl Müdürü Fedai Din, Spor Hizmetleri Müdürü Cemil budak, Yurt İdari İşler Şube Müdürü Gökmen Aslankılıç, Spor Şube Müdürü Turan Tunç, sporcular antrenörler ve idareciler katıldı. Organizasyon, 4 Mayıs Cumartesi günü sona erecek.