POLİTİKA - 17 Temmuz 2018 Salı 17:59

Prof. Dr. Faruk Şen: “CHP dış politika üretmekte zayıf kalıyor”

A
A
A
Prof. Dr. Faruk Şen: “CHP dış politika üretmekte zayıf kalıyor”

Prof.

Prof. Dr. Faruk Şen, CHP’nin dış politika üretmekte zayıf kaldığını belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin nasıl bir dış politika izleyeceği belli değil. Bu açıdan CHP’nin dış politikayı daha başka ellere teslim etmesi lazım” dedi.



Prof. Dr. Faruk Şen, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) dış politika, AB politikası, Dünya Türkleri politikası, ekonomi politikası ve sosyal adalet politikası gibi konularda duruşunu belli etmesi gerektiğini savundu.


CHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında referandum ve seçimlerde 9 kere ciddi mağlubiyete uğradığını kaydeden Prof. Dr. Şen, “Deniz Baykal’dan yüzde 27 ile devir alınan CHP, son olarak yüzde 22’lere kadar düştü. Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimler CHP için çok önemli. Yeni bir anlayış, yeni bir kadro, yeni bir politika ile ortaya çıkmak lazım. CHP’nin genel olarak seçimlerde ortaya koyamadığı 5 ana başlık var. Bunlara yönelik politika oluşturulması şart” dedi.



“Cumhuriyet Halk Partisi’nin nasıl bir dış politika izleyeceği belli değil”


CHP’nin dış politika üretmekte zayıf kaldığını iddia eden Şen, CHP’nin dış politikayı başka ellere teslim etmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin nasıl bir dış politika izleyeceği belli değil. Her genel kurulda 2 Dış İşleri Mensubu partiye giriyor. MKYK’da yer alıyor fakat genel bir tanımdır, büyük elçiler her zaman devletten ve hükümetten devamlı direktif aldıklarından kendi başlarına politika üretmek için güçlük çekerler. Bu açıdan CHP’nin dış politikayı daha başka ellere teslim etmesi lazım. Şuanda CHP’de eksik olan ABD konusunda neler yapılacak Ortadoğu’ya nasıl yaklaşılacak. Türk Cumhuriyetleri’ne yaklaşım ve BRİCS ülkeleriyle ilişkiler nasıl olacak. Bunun ciddi bir şekilde oluşturulması lazım” ifadelerini kullandı.



“Türkiye bu politikanın dışında kalamaz”


Partinin AB ve Dünya Türkleri politikasında ne yapacağını ortaya koymasının şart olduğunu söyleyen Prof. Dr. Faruk Şen, “Türkiye’nin dış politikasında ayrıca yer alması gereken bir konuda AB ile olan ilişkilerimizdir. 510 milyonluk AB, şuanda Latin Amerika’ya, Afrika’ya ve Asya Ülkeleri’ne yönelik her geçen gün yeni politikalar oluşturmaktadır. Türkiye bu politikanın dışında kalamaz. Ciddi olarak AB’den ne istiyoruz. İlişkilerimiz nasıl olacak bunlara bir el atması lazımdır. Dünyada Türk için AKP’nin çok ciddi bir şekilde ele aldığı ve başarılı olduğu bir konuda yurt dışında yaşayan insanlarımıza yönelik olan politikadır. 7,1 milyon insanını yurt dışında yaşatan Türkiye, bu insanlara yönelik ciddi politika oluşturma aşamasındadır. CHP’nin de bu konuda nerelerde ne yapacağını ortaya koyması şarttır” açıklamasında bulundu.



“İstihdama ağırlık vermek CHP’nin politikaları içinde yer almalıdır”


Türkiye’nin ekonomi açısından bakıldığında sorunlu bir dönemde olduğunu kaydeden Faruk Şen, şu şöyle konuştu:


“Türkiye ekonomisi sorunlu bir döneme girmiştir. Ülkede ki 800 milyar dolar civarındaki gayri safi hasılatın yüzde 50’sini türk halkının yüzde 1’i alırken, diğer yarısını da yüzde 99 paylaşmaktadır. Bu açıdan Türkiye’de 800 bin kişilik kitle çok zengin bir konumdadır. Son zamanlarda kendini güvende bulmayarak bunların içinde yurt dışına gidenler de artmaktadır. Cari açığı azaltmak için hem Türkiye’de ki üretimi arttırmak, hem de iç tüketimde gereksiz malları getirmeyerek kısıtlama gibi politikaları oluşturmak, istihdama ağırlık vermek CHP’nin politikaları içinde yer almalıdır.”



“CHP’nin yeni politikalar oluşturması şarttır”


CHP’de kasaba politikacılığı yapmayan iyi bir lidere ihtiyaç duyulduğunu ileri süren Prof. Dr. Faruk Şen, “Türkiye’de çalışan nüfus içinde üretim dalında çalışanlar her geçen gün azalmaktadır. Bunların arttırılması büyük ölçüde gereklidir. Bunlar yapılmadığı takdirde Türkiye’de insanların konumu her geçen gün daha da kötüleşmektedir. Bu gelişmelere karşı Türkiye CHP’nin yeni politikalar oluşturması şarttır. Ancak bu konularda kafa yoran kadrolar olduğu zaman bilgi alan ve kasaba politikacılığı yapmayan kişiler yönetime ağırlık veren bir lider CHP’yi tekrar iyi bir şekilde umut haline getirebilir. Bunlar yapılmadığı takdirde CHP’nin ana muhalefette kalması bile sorun olabilir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Öldürüp gömmüşlerdi, adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2’si tutuklandı, 6’sı serbest kaldı Sakarya’da 20 gündür kayıp olarak aranan ve ağaçlık alanda toprağa gömülü halde bulunan şahsın ölümüne ilişkin adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2’si tutuklanırken, 3’ü adli kontrolle 3’ü savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Alınan bilgiye göre, 11 Nisan gününden sonra kendisinden haber alınamayan yabancı uyruklu Mohammed Azeez Mahdi Mahdi için yakınları kayıp başvurusunda bulundu. Hususa ilişkin inceleme başlatan polis ekipleri, kayıp şahsın bağlantılı olduğu kişilerin ifadelerine başvurdu. Tutarsız ifadeler üzerine sorgularını genişleten ekipler, şahsın öldürülüp Erenler ilçesi Hürriyet Mahallesi’nde ağaçlık alana gömüldüğü bilgisine ulaştı. Bölgede çalışma yapan ekipler, kadavra köpeklerinin yardımıyla Mahdi’nin cesedini buldu. Olay yerine yapılan incelemenin ardından polis ekiplerince Mahdi ile bağlantılı 8 Türk vatandaşını gözaltına alındığı, yabancı uyruklu bir kişinin ise arandığı öğrenildi. Film sahnesi değil tasarlanmış cinayet Mohammed Azeez Mahdi Mahdi’nin yabancı uyrukluları ücret karşılığında taksi minvalinde taşımacılık yaptığı öğrenildi. Çalışmalarını genişleten polis ekipleri, Mohammed Azeez Mahdi Mahdi’nin ölümüne ilişkin detayları ortaya çıkardı. Mahdi’nin kumar mevzusundan kaynaklı alacak verecek meselesi bulunduğu ve alacaklıların öldürülen şahsın taksisine müşteri gibi binerek kafasına sıktıkları öğrenildi. Evli ve 3 çocuk babası Mahdi’yi öldüren şüpheliler, daha önceden kiraladıkları atölye tarzı işyerinin arkasındaki ağaçlık alana götürerek gömdüğü ve şahsın aracını satmaya çalışırken yakalandıkları ortaya çıktı. 2 tutuklama Olaya ilişkin gözaltına alınan şüphelilerden iş yerinin sahibi H.B. (43), Y.Ö. (28), U.A. (40), E.K. (30), Ö.C. (43), K.B. (16), E.S. (21) ve S.T. (30) emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Bahse konu olan olaya ilişkin bir yabancı uyruklu şahsın ise arama çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Hakim karşısına çıkan şüphelilerden H.B. (43) ve E.S. (21) ’Kasten adam öldürme’ suçundan tutuklanırken U.A. (40), E.K. (30), ve Ö.C. (43) adli kontrolle K.B. (16), Y.Ö. (28) ile S.T. (30) savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
Ankara Ticaret Bakanlığı: "İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu" Türkiye, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları ve insani yardımları engellemesi üzerine, İsrail’le tüm ihracat ve ithalat işlemlerini durdurma kararı aldı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bilindiği gibi, İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırıları neticesinde bugüne kadar 15 bini çocuk, 35 binden fazla Filistinli sivil hayatını kaybetmiş, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşı ise yaralanmıştır. Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır. Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur. Bununla birlikte, İsrail’in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir” denildi. Açıklamada, “Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir” ifadeleri yer aldı.