GENEL - 14 Eylül 2018 Cuma 15:42

Osman Öztürk: “Türkiye’de çocukların yüzde 22’si okulda güvende hissetmiyor”

A
A
A
Osman Öztürk: “Türkiye’de çocukların yüzde 22’si okulda güvende hissetmiyor”

Öğrencilerin okulun her yerinde güvenli ve özgürce zaman geçirmeleri için öncelikle okul güvenliğinin sağlanmasının şart olduğunu kaydeden Bahçeşehir Üniversitesi Özel Güvenlik ve Koruma Programı Genel Koordinatörü, CSG Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, yalnızca bir güvenlik görevlisi ile okul güvenliğinin sağlanamayacağını vurgulayarak,” 2017 yılında yaptığımız araştırmaya göre çocukların yüzde 22’si kendisini okulda güvende hissetmiyor” dedi.

Öğrencilerin okulun her yerinde güvenli ve özgürce zaman geçirmeleri için öncelikle okul güvenliğinin sağlanmasının şart olduğunu kaydeden Bahçeşehir Üniversitesi Özel Güvenlik ve Koruma Programı Genel Koordinatörü, CSG Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, yalnızca bir güvenlik görevlisi ile okul güvenliğinin sağlanamayacağını vurgulayarak,” 2017 yılında yaptığımız araştırmaya göre çocukların yüzde 22’si kendisini okulda güvende hissetmiyor” dedi.


“CSG Güvenli Okul Projesi” kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Güvenli Okul Çalıştayı Programı” gerçekleştirildi. Akademisyenin birçok farklı başlıkta okul güvenliğini analiz ettiği çalıştayda, CSG City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, “Güvenli Okul, Güvenli Gelecek”, BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr. Murat Dündar, “Fiziki ve Mimari Güvenliği Etkileyen Sorunlar ve Çözüm Önerileri” ve Bahçeşehir Koleji Okulöncesi ve İlkokul Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hale Güneş ise, “Değerler Eğitimi ve Rehberlik Çalışmalarının Önemi” konularına açıklık getirdi.


Osman Öztürk’ün moderatörlüğünü üstlendiği çalıştayda, okulların mimari ve fiziki güvenliği, okul iklimi, servis güvenliği, acil durum yönetimi, sağlık güvenliği, okul giriş ve çıkışlarında yaşanan sorunlar ve okulun iç yapısında yaşanan sorunlara değinildi.


“Çocuklar kendilerini okulda güvende hissetmiyor”


Güvenli okul ortamının öncelikli olarak okulların fiziksel, psikolojik ve sosyal güvenliğinin sağlanması ile kazandırılabileceğini söyleyen Öztürk, “Bu konuyla ilgili tüm paydaşların bilinçlendirilmesi sağlanmalı. Türkiye’de okulların öğretmenlere göre yüzde 62’sinde, öğrencilere göre ise yüzde 74’ünde şiddet olayları yaşanıyor. 2017 yılında yaptığımız araştırmalarda çocukların yüzde 22’si kendisini okulda güvende hissetmiyor. Servislerde öğrencilerin yüzde 25’i kendisini güvende hissetmiyor. Bununla birlikte okul önlerindeki trafik sorunları ve okullarda yaşanan akran zorbalığı çok yaygın. Nitekim yaptığımız araştırmada öğrencilerin yüzde 38’i akran zorbalığından şikâyetçi. Birçok parametrede yaptığımız araştırmalarda da gördüğümüz üzere okul güvenliği açısında öncelikli olarak servis güvenliği sorunları, okul ve çevresindeki sorunlar, şiddet ve taciz ön plana çıkıyor. Bu sorunlar sadece okullardaki bir güvenlik görevlisi ile önlenemez. Bu sorunların giderilmesi için okulun mimari ve fiziki güvenliğinin sağlanması, okul iklimin barışçıl ve özgür eğitim ortamına göre yapılandırılması, okulların giriş ve çıkış güvenliğinin sağlanması, içeride nöbetçi öğretmen uygulamaları, şiddetin var olma ihtimalinin olduğu ortamlarda daha çok duyarlı olunması ve dışarıda uzman güvenlik görevlilerinin bulunması gerekiyor. Aileden başlayan ve okul yoluna giden tüm aşamalarda güvenliğin daha interdisipliner bir bakışla inşa edilmesi şart” diye konuştu.



“Okullarda güvenli ortam için değerler eğitimi çok önemli”


Güvenli okul çalıştayında rehberlik hizmetleri ve değerler eğitimi başlıklarını ele alan Bahçeşehir Koleji Okulöncesi ve İlkokul Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hale Güneş, “Okullarda güvenli bir ortam oluşturabilmek için en önemli koşul aslında okulda ki rehberlik çalışmalarıdır. Çocukların güvenli, barışçıl ve destekleyici bir okul ikliminde olmaları çok önemli. Okullarda ki şiddeti azaltmanın en önemli yolu; çocukların okulunu, arkadaşlarını kendisine ait hissetmesidir. Doğru bağlanmayı hisseden çocuklar; sıkıntılarını, dertlerini, problemlerini öğretmenlerinden destek alarak aşabiliyor. Okullarda ki bu güvenli ortamı sağlarken değerler eğitimi çok önemli. Çocukların; sevgi, saygı, barış hoşgörü gibi kavramları içselleştirmeleri ve bunlarla yoğrularak o okul ikliminde şiddetten arınarak barışçıl bir ortam olmasını istiyoruz. Biz bununla ilgili dört kitaptan oluşan, değerler eğitimi serisi hazırladık. Serimizde ki amacımız; anaokulundan itibaren çocukların bu değerleri içselleştirebilmesi için çeşitli etkinlikler hazırlamak. Bununla ilgili de anaokul düzeyinden itibaren çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanı sıra ailenin de çocuğunu doğru yönlendirmesi ve çocuğun yalnızken kendini nasıl koruyacağını küçük yaşlardan itibaren öğretmesi gerekiyor. Burada önemli bir nokta da çocuğun kendini koruma konusunda da öz denetim becerilerini kazanmış olmasıdır. Bunun için de anaokulundan, küçük yaşlardan itibaren çocuğun bu yönde bir eğitim alıyor olması lazım. Çocuk bedenini nasıl koruyacağını, istemediği şeyler karşısında nasıl hayır diyeceğini bilmeli.” ifadelerinde bulundu.


“Okul güvenliğinde uygun mimari şart”


Okul güvenliğini fiziki ve mimari yapısına göre ele alan Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Murat Dündar ise, “Güvenlik kararlar silsilesinden oluşan bir bütündür. Bunun içeresinde fiziki ve mimari güvenlik, okul güvenliğinde en önemli etkenlerdendir. Okul tasarlarken eğitim-öğretim faaliyetini daha iyi kılabilecek onu destekleyebilecek mekânlar oluşturmayı hedefleriz. Mekânın büyüklüğü, mekânda tercih edilmiş olan renk ve malzemeler okulun içerisindeki eğitim faaliyetlerini daha iyi gerçekleştirmek için tasarlanır. Nitekim eğitim faaliyeti gerçekleştirilirken güvenli bir biçimde olması esas alınır. Okullar için standartlar yönergeleri vardır. Bu yönergelerde bir binanın okul olabilmesi için merdiven, koridor genişlikleri, tavan yükseklikleri, pencere oranları ve içerisinde yer alması gereken birimlere kadar standartlar belirlenmiştir” dedi.


“Uygun okul yerleri belirlenirken riskler tespit edilmeli”


Okul olarak yapılmış yerin gerçekten okul olmaya elverişli olup, olmadığının en başından belirlenmesi gerektiğini söyleyen Dündar, “İçinde yaşadığımız şehirlerin kontrolsüz büyümesi nedeniyle her boşluk artık bir şekilde değerlendirilmek zorunda kalıyor. Bir yerin okul için uygun çevre olabilmesi, öğrencilerin ulaşım kolaylığına bağlı. Toplu taşıma araçlarıyla ya da yaya olarak okula erişimin önemi büyük. Okul çevresinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise okul yapılacak yerin çevresinde herhangi bir yanıcı patlayıcı üretim yapan tesislerin olmaması gerektiğidir. Diğer hususlar ise; okul yapılacak alanın uygun büyüklükte olması gerekiyor. Aynı zamanda kompleksin çeşitli işlevleri barındırabilmesi için yeterli yapılaşmaya elverişli olmalı, çevresel faktörler bir bütün olarak ele alınmalı ve riskler en başından tespit edilmelidir. Nitekim okulların projelendirme safhası da önem arz ediyor. Yeni proje sürecinde riskler tespit edilerek, tüm paydaşların talep ve hedeflerinin belirlendiği ihtiyaç programları oluşturulup, projeye dükülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.
Bursa “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen “Mahzen-32” operasyonunda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 kişi, kıskıvrak yakalandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlardan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları tespit edildi. Bunun yani sıra Bursa’ya il dışından getirdikleri yaşları 17 ile 25 arasında tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin iş yerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri öğrenildi. Sıkı takibin ardından çete çökertildi Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak-verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin iş yerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan polis, çeteyi çökertti. Operasyonlarda çetenin elebaşını Hakkı Saral’ın da arasında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 şüpheli yapılan operasyon ile kıskıvrak yakalandı. Operasyonlar sonucu 10 iş yeri ile 34 evde yapılan aramalarda 16 adet tabanca, 56 milyon 434 bin TL değerinde 53 adet çek ve senet, bin 272 adet farklı çaplarda fişek, 430 bin 400 TL nakit para, 123 bin 800 dolar, 20 bin 800 euro ve 2 tane lüks araç ele geçirildi. İnegöl’de çetenin faaliyetlerini başlatan kişinin ise 41 yaşındaki iş kadını D.T. olduğu öğrenildi. Çetenin elebaşının da aralarında bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece 27 şüphelinin tamamı tutuklanıp cezaevine gönderildi.