EKONOMİ - 20 Eylül 2018 Perşembe 12:33

BEDAŞ, iki bölgede G3-PLC teknolojisini uygulamaya aldı

A
A
A
BEDAŞ, iki bölgede G3-PLC teknolojisini uygulamaya aldı

BEDAŞ, CALLIA projesi kapsamında akıllı sayaçların uzaktan okunmasına olanak sağlayan G3-PLC teknolojisini iki pilot bölgede uygulamaya başladı.

BEDAŞ, CALLIA projesi kapsamında akıllı sayaçların uzaktan okunmasına olanak sağlayan G3-PLC teknolojisini iki pilot bölgede uygulamaya başladı. BEDAŞ söz konusu teknolojiyi, Alman devolo AG firması iş birliği ile hayata geçirdi.



İstanbul Avrupa Yakası’nda hizmeti veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), Alman devolo AG iş birliği ile akıllı sayaç iletişiminde G3-PLC teknolojisini test etmeye başladı. BEDAŞ ve devolo AG’nin birlikte yürüttüğü projenin test çalışmaları kapsamında G3-PLC teknolojisi saha deneyinin kurulumu yapıldı. Dağıtım ve iletim şebekesinin kısıtlarına göre enerji üretim ve tüketiminin dağıtım bölgeleri arasında dengelenmesini sağlayacak olan CALLIA projesi kapsamında yürütülen çalışmanın test sonuçları, yüksek okuma oranlarına sahip.



Yeni bir gelişmiş ölçümleme altyapısı (AMI) sisteminin planlanması, uygulanması ve gösterimine dair çalışmalar yapmayı hedefleyen G3-PLC teknolojisi, öncelikli olarak Kumburgaz ve Bakırköy pilot bölgelerinde uygulamaya alındı. Söz konusu teknoloji, BEDAŞ’ın sorumlu olduğu bölgenin geneline entegre edildiği takdirde enerji maliyetinde azalma, tüketici bilgilerine daha sağlıklı ulaşma, kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtım hizmetini destekleme gibi avantajlar sağlayacak. Akıllı sayaçların uzaktan okunması ve şebeke kontrol merkezine bağlanmasının amaçlandığı proje sonunda 150-500 kHz frekans aralığındaki G3-PLC teknolojisi ile yeni bir IP tabanlı veri aktarımına imkân sağlanacak.



İstanbul’da 3 bin 573 kilometrekarelik bir alana elektrik dağıtım hizmeti verdiklerini söyleyen BEDAŞ proje yöneticileri, "PLC teknolojilerinin İstanbul’daki akıllı şebekenin ayrılmaz bir parçası olacağını düşünüyoruz. Yaptığımız saha deneyinin sonuçları, G3-PLC teknolojisini, uzaktan sayaç okuma alanındaki alternatifler arasında öne çıkarıyor” açıklamasında bulundu.



G3-PLC’nin PLC teknolojileri içinde uzmanlığını kanıtladığını belirten devolo AG Stratejik Konumlama ve Yenilik Yöneticisi Dr. Anıl Mengi, “Bu teknoloji, uzak mesafelerde bile tekrarlayıcı kullanmadan devreler arasında sabit ve güvenilir bağlantı kurabiliyor. İletişim için altyapı olarak düşük voltaj düzeyinde ana şebeke kaynağını kullanan G3-PLC’nin entegre edilmesi de oldukça düşük maliyetle gerçekleşiyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Son yağışlar Akgöl’ü tekrar canlandırdı Van’ın Özalp ilçesinde 407 hektar alanı kaplayan ve "kuş cenneti" olarak adlandırılan Akgöl, karların erimesi ve son yağışların etkisiyle tekrar canlanarak yaban kuşlarına tekrar ev sahipliği yapmaya başladı. Son 4 yıldır ülke genelinde yaşanan kuraklık, birçok göl ve barajlar kurumaya neden olurken, bu göllerden biri de Van’ın Özalp ilçesinde yer alan ve onlarca kuşa ev sahipliği yapan Akgöl idi. Geçtiğimin yaz mevsimlerinin yağışsız ve kurak geçişi sebebiyle kuruyan Akgöl, karların erimesi ve son yağışların etkisiyle tekrar canlandı. İlçeye 20 kilometre uzaklıkta yer alan ve yazın aşırı buharlaşma nedeniyle çorak araziye dönüşen 407 hektar yüzölçümüne sahip göl, suyla dolarak tekrar göçmen kuşların konaklama ve üreme alanı oldu. Konuyla ilgili bilgi veren Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzası sulak alan yönünden ülkenin en önemli bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Ülkemizde bulunan sulak alanların beşte biri Van Gölü havzasında bulunduğu ifade eden Prof. Dr. Lokman Aslan, “Sulak alanla tabiatın rahimleridir, canlılığın devamıdır. Ne kadar sulak alan olursa orada biyoçeşitlilikte boldur. 2019 yılında bu tarafa küresel ısınmanın etkisi ve iklimin kurak geçmesine bağlı olarak birçok sulak kurumak üzereydi ve yok olmak üzereydi. Kuruyan göllerinde başında ise Özalp ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Akgöl geliyor. Akgöl kapalı bir havzaya sahip. Sadece kar suları ile kar sularından oluşan derelerden beslenen ve derinliği 4 metreyi geçmeyen 2 bin 300 rakımlı bir yerde bulan ve tabiata, ekosisteme ve çevresine hayat veren bir göl. İsmini de suyunun beyaz görünmesinde alıyor. Son 20 yılın en yağışlı Mart ayını yaşadık. Yağan karın erimesi ve yağmurlarla birlikte Akgöl eski günlerindeki canlılığına kavuşmak üzere. Koruma alanı olarak ilan edilen Akgöl bu sene sulak alanıyla beraber birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapacak.