EKONOMİ - 20 Eylül 2018 Perşembe 12:45

Bakan Yardımcısı Büyükdede: ’’Tarım, orman ve sanayi alanları için 3 bakanlık ortak çalışma yapıyor’’

A
A
A
Bakan Yardımcısı Büyükdede: ’’Tarım, orman ve sanayi alanları için 3 bakanlık ortak çalışma yapıyor’’

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede; tarım, orman ve sanayi alanları için 3 bakanlığın ortak çalışma yaptığını belirtirken, yapmayı hedeflediğim en önemli konulardan bir tanesini imaj çalışması olduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede; tarım, orman ve sanayi alanları için 3 bakanlığın ortak çalışma yaptığını belirtirken, yapmayı hedeflediğim en önemli konulardan bir tanesini imaj çalışması olduğunu söyledi.



Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede tarım ve sanayini ilişkisini değerlendirirken yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.



’’Tarım, orman ve sanayi alanları için 3 bakanlık ortak çalışma yapıyor’’


Konferansın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, ’’Bu dönem bir güzellik oldu. Hem Tarım ve Orman Bakanlığımızın yetkileri hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yetkilileri hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ekibimizle ortak çalışmalar yapmaya başladık. Özellikle bakan yardımcılarını bu konularda görevlendirdiler. Şahsen sanayi bölgelerinden, sanayi bölgeleri üretilmesinden, bölgeler üretilirken tarım alanlarıyla olan münasebetlerinden, orman alanlarıyla ilgili münasebetlerimizden sorumlu hale geldik. Dolayısıyla 3 bakanlık kendi arasında çok yakın temasta. Ortak sanayi bölgesinde izlenebilecek yöntemleri, orman alanlarının korunmasını, tarım alanlarının korunması ve yeterince sanayi alanlarının üretilmesi bir çalışmanın içine girdik’’ dedi.



’’Yapmayı hedeflediğim en önemli konulardan bir tanesi imaj çalışması’’


Yapmayı hedeflediği en önemli konulardan bir tanesinin imaj çalışması olduğunu vurgulayan Büyükdede, ’’En büyük sanayi alanlarından bir tanesi 100 milyon metrekareyle İstanbul. 5 bin 300 kilometrekare alandayız. İstanbul’da sanayi alanlarının toplamı yüzde 1,8. Bunun yüzde 0,3 kadarını dışarıya çıkarmaya çalışıyoruz. Yüzde 1,5’lara inecek. Tekirdağ çok büyüdü diyoruz binde 5. Yani alanın içerisindeki payı, bir tarım alanlarıyla bir orman alanlarıyla mukayese edilmeyecek kadar komik alanlardayız. Konya’ya gidiyorsunuz binde 5, binde 5 bile değil. Koskoca Konya. Bir bakıyorsunuz Bursa’ya binde 5-6. Dolayısıyla sanayi bölgeleri bakımından kendisi kadar büyümesi lazım. Sanayiden gelmiş biri olarak tarımın, sanayi bölgelerinin doğru yapılanmasını, gereksiz tabuların ortadan kaldırılmasını, yeni alanlar üretilmesini sağlamak gibi bir görevimiz var. Tarımı iyileştirmemiz gerekiyor, küçücük Hollanda küçükcük tarım alanını bizden fazla büyütüyorsa bizim teknolojik açıdan problemli olduğumuz anlamına gelir. Onun üzerine gitmemiz gerekiyor. Zeytin zeytin diyoruz, bir bakıyoruz İspanya bizim 10 misli üretim yapıyor. Tarım bakanımızla bu konuyu değerlendirmiştik. O da ’’Ağaçlarımızdan gelen problemimiz var. İspanya’da daha topak ağaç yapıyorlar ve zeytinleri makine ile topluyorlar. Bizim zeytinimiz de problemimiz var. Belki yapıyı değiştirmeye ihtiyacımız var. Nasıl büyük bir sektör olduğunu incelememiz gerekiyor’’ şeklinde konuştu.



’’Büyük projeler gelmeye başladı, bunun da Türkiye’nin geleceğine olan güveni gösterdiğine inanıyorum’’


Sanayi için bakanlığa gelen alan taleplerini dile getiren Büyükdede, ’’Biz, hem tarımı koruyarak, tarımı ve tarım makinelerini iyileştirerek daha verimli yaparak, hem de nitelikli sanayi bölgeleri üretmemiz ihtiyacını karşılamamız gerekiyor. Bence Türkiye şu anda bir ölçek büyütüyor. Hakikaten bakıyoruz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gelen sektör taleplerine artık böyle 10 bin metrekareler, 5 bin metrekareler gibi konular gelmiyor. 10 milyon metrekareyle geliyor, bana 5 milyon metrekare yer verin diye geliyorlar. Büyük projeler gelmeye başladı. Bunun da Türkiye’nin geleceğine olan güveni gösterdiğine inanıyorum’’ diye konuştu.



’’Gelen projeler 20-25 milyon metrekare taleple gelmeye başladı’’


Büyük dede sözlerini şöyle sonlandırdı: ’’Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndaki duruma baktığımızda farklı bir göz var. Türkiye’den beklenti, yatırım talepleri, taleplerin boyutları düşündüğümden çok daha büyük. Gelen projeler 20-25 milyon metrekare taleple gelmeye başladı. İstanbul’un içerisinden dışarıya çıkarmaya çalıştığımızda, 3 bin metrekare, 4 bin metrekarelerdeyse dışarıya ise 30 bin metrekare ile çıkmak istiyorlar. Bunların boyut büyüterek dünya firmaları olmaya doğru gidişleri var. Biz o çerçevede çok iyi dengeler kurmamız gerekiyor. Hem tarımla hem de ormanla kurmamız lazım. Şimdi Orman ve Tarım Bakanlığı ile bu konuda ciddi bir çalışma var. 3 bakanlığın birlikte çalışacağı ama bu cari açıkların minimize edilmesini sağlayacak öneri paketlerinin getirilmesi dönemini yaşıyoruz. Bu da bize hem tarım bakımından yeni yükümlülükler getiriyor. Bir taraftan da sanayicinin, sanayi alanları ihtiyacını cevap vermemiz gerekiyor. Onların liman ihtiyaçlarına cevap vermemiz gerekiyor. Birçok sektör büyük bir atılım içerisinde’’.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İş Enerji, iki yeni rüzgâr enerji santraliyle kapasitesini 1000 MW’a çıkardı İş Bankası’nın yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren iştiraki İş Enerji, Göktekin Enerji’nin sahibi olduğu Metafor RES ile Yakaağzı RES’e ilişkin hisselerin tamamını devralarak kurulu gücünü 1000 MW’a çıkardı. İki şirket, ilgili santrallere ilişkin ek kapasite tahsisi ve proje geliştirme gibi süreçlerde iş birliğine devam edecek. İş Bankası’nın sürdürülebilirlik yaklaşımının bir yansıması olarak 2022 yılının Ağustos ayında kurulan İş Enerji, yenilenebilir enerji alanındaki kurulu gücünü artırmaya devam ediyor. İş Enerji Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kayahan Karadaş ile Göktekin Enerji Genel Müdürü Abdullah Göktekin arasında imzalanan anlaşmayla Bingöl’de bulunan 49,7 MW’lık Metafor Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) ve Ağrı’da bulunan 33,6 MW’lık Yakaağzı RES, İş Enerji bünyesine dahil oldu. Bu alımla birlikte toplam kurulu gücünü 1000 MW’a çıkaran şirket, santrallere ilişkin ek kapasite tahsisi, proje geliştirme ve belirli işlerde müteahhitlik hizmetlerinin sağlanması konularında Göktekin Enerji ile iş birliği yapacak. “2025 sonunda 2000 MW hedefimize bir adım daha yaklaştık” Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İş Enerji Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kayahan Karadaş, Göktekin Enerji ile devir ve sonrasındaki iş birliğine ilişkin anlaşmayı üç ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırdıklarını belirterek, zor coğrafyalarda dahi olsa ülkemizin kalkınması ve gelişmesi yönünde adım atmaktan çekinmeyeceklerini dile getirdi. Bingöl ve Ağrı illerinde yer alan santrallere yapılacak ilave yatırımlar ile birlikte bölge istihdamına da katkı sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Kayahan Karadaş, “Bu iki yeni RES’in de portföyümüze katılmasıyla birlikte şimdiden 1000 MW’a ulaştık. Böylece 2025 yılsonu itibarıyla 2000 MW’lık kurulu güce ulaşarak Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinden biri olma hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk” diye konuştu. Göktekin Enerji Genel Müdürü Abdullah Göktekin ise yenilenebilir enerji alanında yapılan bu iş birliğini gelecekteki başarıların bir temeli olarak gördüğünü ifade ederken, İş Enerji ile tesis edilen iş birlikteliğinin her iki firma ve sektör için hayırlı olmasını diledi.
Manisa Turgutlu’da Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği renkli görüntülere sahne oldu Turgutlu Belediyesi ve YAŞAMDER iş birliğiyle bu yıl 5. kez düzenlenen Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği birbirinden güzel etkinliklerle gerçekleşti. Şenlikte; yüzlerce tohum, geleceğe taşınmak üzere el değiştirdi. Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılmasının yanı sıra bu konuda farkındalık oluşturmak amacı ile çalışmalarını aralıksız sürdüren Turgutlu Belediyesi, YAŞAMDER ortaklığıyla düzenlediği Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği bu yıl da büyük ilgi gördü. Irlamaz Dinlenme Alanı’nda düzenlenen Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde yerel tohum çeşitleri, alanı dolduran vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı. Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde, tohum takasının yanı sıra çocuk dans gösterileri, konserler, çocuklar için yarışmalar ve skeçler gibi birçok farklı etkinlik vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Şenliğe, Turgutlulular ve şehir dışından çok fazla katılımcı ilgi gösterdi. “Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras yerli tohumdur” Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde konuşma yapan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Biz, dört bir yanında tarımsal faaliyet yapılan ülkemizin yine bereketli topraklarına sahip Gediz Havzası’na, muhteşem bir coğrafyaya sahibiz. Çok verimli topraklarımız, nehirlerimiz, göllerimiz var. Bizim bunlara ve tohumlarımıza artık sahip çıkmamız gerekiyor. Bizim çok bereketli, ürün çeşitliliği bol tarım arazilerimiz varken ve en önemlisi buradan ekonomik kazanç sağlamanın çabasında olan çalışkan çiftçimiz varken; bizler elimizi taşın altına koymalıyız. O açıdan yerel yönetimler olarak bizim hedefimiz tarım kenti Manisa’dan, zengin topraklara sahip Turgutlu’da yerel tohumların yok olmasının önüne geçmek. Çok geç olmadan çiftçiyi destekleyerek üretimi artırmamız gerek. Kendi ata tohumlarımızı yaşatarak gelecek nesillere sağlıklı gıdalar bırakmamız gerek. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras yerli tohumdur. Bu hedef doğrultusunda temiz, lezzetli, besleyici tarım ürünleri üreterek çiftçimizin ve tüketicilerimizin refahını arttırmayı istiyoruz” dedi.