EKONOMİ - 09 Şubat 2019 Cumartesi 10:41

Sevgililer rahat ‘Gül’ecek

A
A
A
Sevgililer rahat ‘Gül’ecek

Sevgiliye hediye edilecek en özel hediyelerden olan gülün fiyatı cep yakmayacak.

Sevgiliye hediye edilecek en özel hediyelerden olan gülün fiyatı cep yakmayacak. Dövizdeki yükseliş büyük oranı ithal edilen gülün fiyatına sınırlı bir artış getirdi ancak bu makul seviyede tutuldu. Sevgililer Günü’nde kaliteli tek bir gülün fiyatını 20 TL olacak. Ancak fiyatlar düşük kalitede 10, lüks kalitede de 30 liraya kadar değişebiliyor.



Türkiye’de son günlerde bazı ürünlerde yaşanan fiyat artışları gündemi meşgul ediyorken, araya bir de 14 Şubat Sevgililer Günü girdi. Her yaştan sevgililer, bu günde birbirlerine küçük hediye ve jestlerle mutlu etmeyi planlarken sevindirici haber Türkiye Çiçekçiler Birliği’nden geldi. Birliğin başkanı İsmail Başaran, dövizde yaşanan artış ve Antalya’da üretim seralarını vuran hortuma rağmen, aşkın sembolü olarak görülen gülün fiyatının makul seviyede tutulduğunu açıkladı.



Tüm Türkiye’deki çiçekçilerin Sevgililer Günü için hazırlıklarını tamamladığı aktaran İsmail Başaran vatandaşa ‘Siparişlerinizi son güne bırakmayın’ uyarısında bulundu. Başaran ayrıca çiçek mağazaların yaşatılması açısından da siparişlerin sokak ve cadde üzerindeki noktalardan verilmesi konusunda vatandaşlara seslendi. Başaran, "Çiçekçi mağazalarımız Sevgililer Günü için hazır, ürünler tedarik edildi. Ürün kalitesi kendine göre ayrım gösteriyor. Siparişlerin toplanma dönemleriyle birlikte 14 Şubat itibariyle dağıtım başlayacak" dedi.



Kaliteli gülün perakende satış fiyatı 20 TL


Başaran, Kalitesi ve boyutuna göre fiyatı değişen gül hakkında “Kaliteli bir gülün boyutu ve kafa yapısı büyük olmalı. Uzun boylu olan gül daha pahalı, suya konulduğu zamanda daha uzun süre kalma olasılığı oluyor. Gönderdiğimiz yerde 15 güne kadar dayanma süresi oluşuyor. Bu kaliteli bir gül fiyatı en az 20 TL ama bundan küçüklerde fiyat aşağı doğru iniyor” dedi.



Başaran, perakende hizmet veren bayilerin ürünlerine çok fazla zam yapmadığını söyleyerek. Toptancılarında karlarından feragat ettiğini kaydetti.



Orta kalite gül buketi en az 100 lira


İçerisinde 10 adet orta kalitedeki güllerle oluşturulan bir buketin mağaza fiyatı 100 lira olarak karşımıza çıkıyor. Fiyatın kaliteye göre 150 lira olacağını ekleyen Başaran, buket yapımında süs için kullanılan bitkilerinde maliyetini fiyata eklemediklerini sadece gül bedelleri üzerinde ücret belirlediklerini aktardı.



Başaran her kesimin çiçeğe ulaşabilmesi açısından fiyatları makul bir seviyede tuttuklarını geçen seneye göre yüzde 20 gibi zam oluştuğunu kaydetti. Başaran perakende mağazalarında bu artışı uygulamadıklarının altını çizdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul EURO 2024: Polonya: 1 - Hollanda: 2 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) D Grubu’nda Hollanda ilk maçında Polonya’yı 2-1 mağlup etti. Almanya’da düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ilk haftasında D Grubu’nda Polonya ile Hollanda, Hamburg şehrinde yer alan Volksparkstadion Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Portekizli Artur Soares Dias’ın düdük çaldığı maçta Polonya 16. dakikada golü buldu. Sağ taraftan Zielinski’nin kullandığı kornerde ön direkte Adam Buksa’nın yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Verbruggen’in solundan ağlara gitti. Golün şokunu kısa sürede atlatan Hollanda 29. dakikada Gakpo’nun golü ile eşitliği yakaladı. Savunmanın hatasında araya giren Ake, pasını Gakpo’ya çıkardı. Gakpo, ceza yayı gerisinden yaptığı vuruşta savunmada Salamon’a da çarpan top ağlara gitti. İlk yarı 1-1’lik eşitlikle sona erdi. 83. dakikada ceza sahasına yapılan ortada Wout Weghorst topu filelere yollayarak Portakalları 2-1 öne geçirdi. Bu gol aynı zamanda maçın da skoru oldu. Öte yandan sezonu Antalyaspor’da geçiren Polonyalı futbolcu Adam Buksa, mücadelenin 16. dakikasında müsabakanın ilk golünü kaydetti. Mücadeleye 11’de başlayan Buksa, 90 dakika sahada kaldı. Fenerbahçeli orta saha oyuncusu Sebastian Szymanski de mücadeleye 11’de başlarken, 46. dakikada yerini Jakub Moder’e bıraktı. Başakşehir’in 28 yaşındaki Polonyalı santrforu Krzysztof Piatek ise forma şansı bulamadı.
Samsun Kardiyoloji uzmanından uyarı: "Kurban Bayramı’nda yeni kesilen eti bekletmeden tüketmeyin" Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların eti hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” dedi. Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Uzm. Dr. Mustafa Yaşan, Kurban Bayramı’nda yeni kesilen etin bekletmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Uzm. Dr. Yaşan, “Kurban Bayramı’nda kurulan sofralardaki yemeklerin çoğunun et ve şerbetli tatlılardan oluşması özellikle hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp ve şeker hastalıklarının tetikleyicisi olabilir. Bu yüzden bu hastalıklara sahip kişilerin bayramda önerilere daha dikkatli uyması gerekiyor. Kolesterol insanlar için vazgeçilmez bir moleküldür. Çünkü hücre zarında akışkanlığın sağlanması, kararlılık, bütünlük ve geçirgenlik gibi yapısal fonksiyonları düzenlemektedir” diye konuştu. “Kan kolesterol düzeyi belli bir limitte tutulmalı” Kolesterolün bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de katkı sağladığına değinen Uzm. Dr. Yaşan, “İhtiyacımız olan kolesterolün yüzde 60’ı vücutta sentezlenirken (yaklaşık 700 mg/gün) geri kalanı vücuda diyetle birlikte alınır. Kan kolesterol düzeylerinin yüksek oluşu ateroskleroz ve kalp hastalıkları başta olmak üzere çağımız insanının önemli sağlık problemlerinden biri haline gelmektedir. Bu yüzden kan kolesterol düzeyini belirli bir limitte tutmak veya dengelemek, birçok hastalığın ortaya çıkmasının önüne geçmektedir” şeklinde konuştu. “Kolesterol problemi olanlar haftada 350-500 gram et tüketebilir” Diyetten alınan kolesterolün en önemli kaynağının kırmızı et olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Kırmızı et ve sağlık etkileri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Detaylı araştırmalar porsiyon kontrolüne dikkat edildiği takdirde kırmızı et tüketiminin şeker hastalığı ile kalp ve damar hastalıkları üzerinde bilinen bir etkisi olmadığını gösteriyor. Kırmızı etin asıl zararı içerdiği kolesterolden değil, trimetilamin N-oksit gibi diğer maddeler nedeniyle oluşur. Yağsız dana eti, görünen yağları temizlenip, pişirme şekline dikkat edilmek koşuluyla kolesterol problemi ve kalp hastalığı olanlarda da haftada 350-500 gram arası tüketilebilir. Etleri yağda kızartmak yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri seçilmelidir” açıklamasında bulundu. “Yeni kesilen kurban etini hemen tüketmeyin” Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların kurban etini hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” ifadelerini kullandı.