EKONOMİ - 17 Ekim 2012 Çarşamba 17:51

TÜRK TELEKOM İLK 9 AYDA 1,7 MİLYAR TL YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİ

A
A
A
TÜRK TELEKOM İLK 9 AYDA  1,7 MİLYAR TL YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİ

Türkiye`nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri grubu Türk Telekom, 2012 3. çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı.
2012 yılı 3. çeyrek finansal döneminde Türk Telekom Grubu yatırıma hız kesmeden devam etti. Yılın ilk 9 ayında gerçekleştirilen konsolide yatırım tutarı 1,7 milyar TL`ye ulaştı. 81 ilde sürdürülen fiber dönüşüm çalışmaları sonucu 1,5 milyonu aşkın hane fiber kapsamına alındı. Grubun gelirleri 2012 yılı 3. çeyrek finansal döneminde, 2011 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 6 artarak 3,2 milyar TL`ye ulaştı.
Türk Telekom Grubu CEO`su Hakam Kanafani Türk Telekom`un 2012 3. Çeyrek sonuçlarına dair şu değerlendirmelerde bulundu:
``Yılın üçüncü çeyreğinde Türk Telekom Grubu güçlü finansal ve operasyonel performans göstermeye devam etti. Grup gelirleri yıldan yıla yüzde 6 büyüyerek 3,2 milyar TL`ye ulaştı ve FAVÖK marjı yüzde 40 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıla kıyasla daha düşük finansal harcamalarla desteklenerek 3. çeyrekte net kâr yıldan yıla yüzde 77 artışla 636 milyon TL`ye yükseldi. Türk Telekom Grubu yatırımlarına devam etti ve yatırımlar ilk dokuz ayda 1,7 milyar TL`ye ulaştı.
Sabit ses tarafında PSTN hatlarına değer katmak için çalışmalarımıza devam ettik. Ev sigortası programı ile birlikte, belli başlı restoranlar ve perakendecilerle kampanyalar yürüttük. Yakın zaman önce, yeni bireysel müşterilerimiz için her yöne bedava dakikalar içeren kampanyaları lanse ettik; bu kampanyalar sabit ses tarafında müşterilerimizin değişik ihtiyaçlarına göre sunduğumuz katma değeri gösterdi.
Sabit geniş bantta data tüketimi ve hızının artması yönünde belirgin eğilim sürerken toplam müşteri sayısı 7 milyona ulaştı. TTNET`in sınırsız data planı müşterileri toplam müşteri tabanının yüzde 71`ini oluşturdu. Üçüncü çeyrekte Türk Telekom ve TTNET eve/binaya kadar fiber şebekesine yatırım yaparak 1,5 milyon haneye ulaştı. TTNET`in çoklu ürün paketi teklifleri Tivibu Ev IPTV hizmetiyle devam etti. Dizüstü bilgisayar ve tablet PC teklifleri ile 2 veya 3 yıllık data planı sözleşmelerini içeren son cihaz kampanyamız mevcut ve potansiyel müşterilerimiz arasında heyecan yarattı. Bu kampanyaların internet kullanımına uygun cihaz penetrasyonunu daha da artırmasını bekliyoruz.
Mobil tarafta 3. Çeyrekte daha yüksek kârlılıkla güçlü büyümemizi sürdürmeye devam ettik. Mobil gelirlerimiz yıldan yıla yüzde 11 artarak 910 milyon TL`ye yükseldi ve FAVÖK marjı yüzde 14 olarak gerçekleşti. Net müşteri kazanımı 206 bin olurken toplam müşteri sayısı 13,2 milyona çıktı. Avea müşterilerin kendi paketlerini ses, data, SMS ve telefon alternatif planlarını seçerek tek bir sabit fiyat üzerinden tasarlayabileceği yenilikçi tarifelerine devam etti. Tek başına data gelirleri (SMS ve Katma Değerli Hizmetler hariç) rekor büyümeyle yıldan yıla yüzde 64 arttı. Data gelirleri geçen yılki yüzde 8`e kıyasla, bu yılın 3. Çeyreğinde toplam servis gelirlerinin yüzde 12`sini oluşturdu.
Ticari segment müşterileri için, Türk Telekom, TTNET ve Avea`nın ortak teklifi ``BİZ`` rekabet gücümüzü artıran eşsiz avantajlara sahip teklifler içeriyor. ``BİZ`` mobil, sabit, internet ve bulut hizmetlerini en ileri teknolojik çözümler ve makul fiyatlarla sunuyor.
Türk Telekom Grubu olarak Türkiye telekom pazarındaki lider konumumuzu sürdürmek için yakınsama stratejimiz ve grup sinerjilerine odaklanıyoruz. Yakın zamanda yönetim ekibimize yeni üyeler kattık. Bu değişikliklerle müşterilerimizin dinamik ihtiyaçlarına odaklanan enerjik bir lider ekip oluşturmayı hedefliyoruz. Yönetim ekibimizin her zaman müşterilerimizi merkeze alarak stratejimizi başarıyla uygulayacağına inanıyoruz.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uçağın düştüğü gören vatandaşlar, o anları anlattı Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad’ı taşıyan uçağın düşmesin ardından vatandaşlar o anları anlattı. Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ı taşıyan 9H-DFJ kuyruk numaralı Falcon 50 tipi uçağın Haymana ilçesi Kesikkavak köyü yakınlarında düşmesi sonrası köylüler gördüklerini anlattı. Evinde istirahat ettiği sırada bir patlama sesi geldiğini ifade eden vatandaş, "İkinci patlama sesi gelince herkes sokağa döküldü. Biri trafo patlamış dedi. Sonradan uçağın düştüğünü durduk. Zaten parçaları hep görünüyordu. Sonra Jandarma ekipleri gelince bizleri oradan çıkarttılar. Oradan sağ çıkma ihtimalleri yok, kötü bir patlama oldu. Herkese geçmiş olsun" dedi. Gazi Özgür’se saat 20.00-21.00 sıralarında yüksek bir patlama sesi duyduğunu ifade ederek, "Bir de yoğun bir sis ve hafif bir yağmur vardı. Patlamanın neticesini bilemediğimizden dolayı anlık haberler yayılmaya başladı. Haberler yayılmaya başlayınca arabaya bindim. Bölgede Jandarma ekipleri dronlarla arama yapıyorlardı. Deprem oluyor ve depremden önce gelen patlama sesi gibi bir ses geldi. Kalıntıları ilk gençler görünce Jandarmaya haber vermişler. Jandarma da olay yerine geldi ve herkesi uzaklaştırdı. Uçağın enkazı bulundu" diye konuştu. Olayı anlatan Gökhan Tekin ise, "Otelde teknik servis olarak çalışıyorum. Bir patlama sesi duydum. Otelde doğalgaz patlaması oldu diye bizim otelin ismini verdiler. Bizim otelde öyle bir patlama olmadı. Sonra uçak düştüğünü söylediler. Uçak parçaları vardı, ceset vardı jandarma sokmadı bizi oraya. Ses büyüktü, deprem oldu ya da bomba patladı sandık ama sonradan uçağın düştüğünü öğrendik" şeklinde konuştu.
Ankara İletişin Başkanı Duran’dan düşen uçakla ilgili açıklama İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Libya Genelkurmay Başkanını taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İletişim Başkanı Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirdiğini belirterek, "23 Aralık 2025 günü Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan bir özel jet, 20:17’de Esenboğa havalimanından kalktıktan sonra 20:33’te hava kontrol merkezine elektrik arızasından kaynaklı acil durum bildirmiş ve acil iniş talebinde bulunmuştur. Uçak hava kontrol merkezi tarafından tekrar Esenboğa havalimanına yönlendirilmiş ve havalimanında gerekli önlemler alınmaya başlamıştır. Acil iniş için alçalmaya başlayan uçak 20:36’da radar ekranından kaybolmuş ve sonrasında irtibat kurulamamıştır" ifadelerine yer verdi. Olay yerinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ve sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Duran, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı ekiplerce başlatılan arama faaliyetleri sonucunda düştüğü anlaşılan uçağa ait enkaza ulaşılmış olup, ilgili tüm kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreçte başta basın-yayın kuruluşlarımız olmak üzere kamuoyumuzun sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesi; bunun haricinde sosyal medyadaki teyitsiz bilgi, spekülasyon ve komplo teorilerini dikkate almaması, dezenformasyon girişimlerine prim verilmemesi adına oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.