GENEL - 30 Ekim 2020 Cuma 12:44

Kasım’da kültür-sanat aşkı başkadır

A
A
A
Kasım’da kültür-sanat aşkı başkadır

Her ay geniş bir yelpazede birbirinden farklı etkinlikler düzenleyen Ataşehir Belediyesi, Kasım ayında konserler, çocuk tiyatroları, seminerler, söyleşiler ve daha birçok etkinlik hazırlayarak kültür ve sanatı Ataşehirlilerin ayağına getirmeye devam ediyor.

Her ay geniş bir yelpazede birbirinden farklı etkinlikler düzenleyen Ataşehir Belediyesi, Kasım ayında konserler, çocuk tiyatroları, seminerler, söyleşiler ve daha birçok etkinlik hazırlayarak kültür ve sanatı Ataşehirlilerin ayağına getirmeye devam ediyor.


Ataşehir Belediyesi Kasım ayında da tüm etkinliklerini pandemi nedeniyle E-Kültür Merkezi üzerinden düzenliyor. E-Kültür Merkezi sayesinde Ataşehirliler tüm etkinlikleri, belediyenin kültür merkezlerine gitmeden evlerinde kalarak güven içinde izleyebiliyorlar.


Kasım ayından itibaren, konserler dışında kalan tüm etkinlikleri podcast olarak Spotify’dan dinlemek mümkün olacak. Ataşehir Belediyesi’nin podcastlerine Spotify’ın “Ataşehir Kültür” sayfasından veya https://link.tospotify.com/FVws1UFcQab linkini tıklayarak ulaşabilirsiniz.


10 Kasım’da Atatürk anılacak


Kasım ayı kültür sanat etkinliklerinin ilki, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anılacağı “Tarih Okulu” programıyla başlıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı’nın konuk olacağı programda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1911-1919 tarihleri arasında yaptığı çalışmalar ışığında elde ettiği bulgular değerlendiriliyor. Tarihçi Olgay Söyler’in moderatörlüğünde gerçekleşecek programda ayrıca Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dış basında yer alan ilk fotoğrafları ve haberleri de irdeleniyor. Program 10 Kasım’da Youtube ve Radyo Ataşehir’den yayınlanacak.


Pandemi döneminde ruh sağlığı


Konuklarıyla hayata dair keyifli söyleşilerine devam eden Özgür Okuryazar’ın Kasım ayı konuğu Uzman Psikolog ve Öğretim Görevlisi Özden Öz Uslu. Özgür Okuryazar, konuğu Özden Öz Uslu ile mart ayından bu yana ülkemizi de etkisi altına alan salgının ruh sağlığımıza etkisi üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor. 17 Kasım’da Youtube’dan yayınlanacak programın tekrarı 20 Kasım’da Radyo Ataşehir’de olacak.


Marcus Graf ile Sanat Tarihi


Prof. Dr. Marcus Graf, seminerler serisinde, başlangıcından günümüze kadar sanat tarihini tartışmaya devam ediyor. Kasım ayındaki seminerde, Prof. Dr. Marcus Graf, milattan önce 5. ve 1. yüzyıllar arasında Eski Yunan sanatında yer alan idealizm ve ideal estetik konseptini ele alıyor. Graf, sanat eserlerinin güzellik ve antik din bağlamında analiz edilmesinin yanı sıra, mitoloji ve sanat felsefesi konularına da değiniyor. Prof. Dr. Marcus Graf’ın programı 11 Kasım saat 10.00’da Youtube, 12 Kasım’da ise Radyo Ataşehir ve Spotify’da yayınlanacak.


Sanatçı sohbetleri


“Sanatçı Sohbetleri”nde bu ay Öykü Demirci, sanatçıların nasıl düşündüğü ve çalıştığını ortaya koyuyor. Çağdaş sanatçılarla yapılan söyleşiler, günümüz estetiği ve sanat kavramları hakkında fikir veriyor. Sanatçı ve akademisyen Fırat Engin’le sanatçının yaşamı, sanatında odaklandığı konu ve kavramlar ile yapıtlarının estetiğini tartışıyor, sanatçının yer aldığı “Maske/Çağrışımlar” ve “Parla” sergileri üzerine sohbet ediyor. Program 13 Kasım saat 10.00’da Youtube’dan, 16 Kasım saat 10.30’da ise Radyo Ataşehir’den takip edilebilir.


“Müze Sohbetleri”nde “Bir Platform Olarak Müzenin Toplumdaki Yeri” tartışılıyor. Sanat yazarı Hatice Utkan Özden, müzelerin nasıl çalıştığını, müze sahipleri, direktörleri ve yöneticileriyle birlikte ele alıyor, müzenin sosyal ve kültürel rollerinin yanı sıra sanat ortamındaki işlevlerini tartışıyor. Hatice Utkan Özden, Pera Müzesi Süreli Sergiler Yöneticisi, Begüm Akkoyunlu Ersöz ile platform olarak müze konusunu tartışıyor. Bu keyifli sohbet 15 Kasım saat 10.00’da Youtube’dan izlenebilir, 18 Kasım’da ise Radyo Ataşehir’den dinlenebilir.


Çağdaş sanat buluşmaları


“Çağdaş Sanat Buluşmaları”nda bu ay Ceylan Kayhan, “EK Eleştirel Kültür Dergisi” yönetmeni Ali Şimşek ile modernizmden postmodernizme uzanan bir sürecin baskın eğilimlerine odaklanıyor. İroni, camp, pastiş, kitsch, sinizmkinizm gibi 90 sonrası güncel çağdaş sanatın günümüzdeki etkileri üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştiriyorlar. Tarihi bir belge niteliğinde olacak program 16 Kasım saat 10.00’da Youtube’dan, 19 Kasım saat 10.30’da ise Radyo Ataşehir’den dinlenebilir.


Melike Bayık, galeri sahipleri ve yöneticileriyle galeri yönetimi, koleksiyon geliştirme ve sanat ekonomisi hakkında konuşmalarına kasım ayında da devam ediyor. 90’ların sonunda İstanbul’da kurulan Pi Artworks, Türkiye’nin önemli ve köklü galerilerinden birisi olarak uluslararası ölçekte farklı sanatçılarla çalışıyor. Melike Bayık, Pi Artworks’ün Direktörü Eda Derala ile Türkiye’de kurulup neredeyse çeyrek yüzyılı tamamlayan galerinin uluslararası sanat ortamındaki varlığını, sürekliliği ve sanat piyasasındaki dinamiklerini tartışıyor. Program 20 Kasım’da Youtube, 22 Kasım’da Radyo Ataşehir’de.


Ataşehir’in Sesleri ve Anadolu’dan Sesler


“Ataşehir’in Sesleri” programının Kasım ayı konuğu Türk Halk Müziği Sanatçısı Müslüm Eke oluyor. Müslüm Eke ile yapılan söyleşi ve yorumuyla hayat bulan birbirinden güzel türkülerin yer alacağı program 12 Kasım saat 10.00’da Youtube, 17 Kasım saat 10.30’da ise Radyo Ataşehir’den takip edilebilir.


Ataşehir’in çok kültürlü dokusundan yola çıkarak bu ay başlanılan yeni programla, yöresel sesler Kasım ayından itibaren ilçe sakinleriyle buluşacak. Anadolu’nun pek çok bölgesinden gelerek Ataşehir’i İstanbul’daki yurtları haline getiren Ataşehirlilerin, yöresel ezgilerini tanıtmak için her ay farklı bir bölgeden sanatçı sahne alacak. Kasım ayı programında Giresunlu ses sanatçısı Mehmet Meşe birbirinden güzel ezgilere kattığı değerli yorumuyla sizlerle oluyor. Mehmet Meşe’nin konuk olduğu program 27 Kasım’da Youtube’dan, 28 Kasım’da Radyo Ataşehir’den yayınlanacak.


Haydi çocuklar tiyatroya!


Ataşehir Belediyesi, çocukların yoğun ilgi gösterdiği çocuk tiyatrolarına da kasım ayı programında yer veriyor. Bu ayki çocuk oyunları “Müzisyen Sinek Sivrito” ile “Ötmeyi Bilmeyen Horoz”. Yeditepe Tiyatro Ekibi tarafından sergilenen “Müzisyen Sinek Sivrito” 29 Kasım saat 10.00’da Youtube’dan yayınlanacak. Tiyatro Komika tarafından sahnelenen “Ötmeyi Bilmeyen Horoz” ise 22 Kasım saat 10.00’da Youtube’da çocuklarla buluşacak.


Radyo Tiyatrosu: “Kerem ile Aslı”


Ataşehir Belediyesi’nin Musullu Süleyman ile Ekim ayında başladığı “Radyo Tiyatrosu” programı Behçet Necatigil’in uyarladığı “Kerem ile Aslı” oyunuyla devam ediyor. Kerem ile Aslı’nın destansı aşk hikâyesinin anlatıldığı oyun Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu tarafından hazırlanıyor. Radyo Tiyatrosu’nun ilk bölümü 23 Kasım, ikinci bölümü ise 24 Kasım saat 10.30’da Radyo Ataşehir’den dinlenebilecek.


Edebiyat sohbetleri


“Edebiyat Akşamları” programında, 21. yüzyıl edebiyatının en önemli yazarlarından Haruki Murakami’nin son romanı “Dans Dans Dans” ele alınıyor. Akademisyen ve çevirmen-yazar Prof. Dr. Ali Volkan Erdemir’in konuk olacağı programın moderatörlüğünü Edebiyat Araştırmacısı Ayşe Görkem Kozanoğlu üstleniyor. Programın yayın tarihi; 24 Kasım Youtube, 26 Kasım Radyo Ataşehir.


“Yazarlar Çocuklarla Buluşuyor” programına bu ay çocuk edebiyatının önemli temsilcilerinden İrem Uşar, son kitabı “Eksik Dünya Baltı” ile konuk oluyor. Gazeteci-yazar Kadir İncesu ve İrem Uşar’ın çocuk edebiyatı üzerine gerçekleştireceği bu keyifli sohbet 18 Kasım’da Youtube, 21 Kasım’da Radyo Ataşehir’den yayınlanacak.


Pandemi sürecinde başlanılan “Umut Şiirleri” programının bu ayki konuğu ise Şair Metin Celâl. Programa 14 Kasım’da Youtube 15 Kasım’da Radyo Ataşehir’den erişilebilecek.


Sinema seminerleri


Kasım ayında iki değerli sinema yazarı Kerem Akça ve Rıza Oylum ile sinema seminerleri başlıyor. Sinema eleştirmeni ve yazarı Kerem Akça ile Kasım’da başlayıp Aralık’ta da devam edecek akımları ele alan bir seminer dizisi düzenleniyor. Akça’yla 1913’te “Praglı Öğrenci”yle başlayan ’Alman Dışavurumculuğu’ ile 1929 tarihli "Endülüs Köpeği" ile bilinen ’Gerçeküstücülük’ü konuşuluyor. Youtube’dan yayınlanacak programın yayın tarihi 19 Kasım.


Sinema yazarı ve öğretim görevlisi Rıza Oylum ile de Kasım ve Aralık aylarında Dünya Sineması üzerine dört programlık etkileyici bir seminer programı başlıyor. Sovyetlerden günümüze Rus Sineması ve İran Sineması üzerine konuşulacak bu programın yayın tarihi de 21 Kasım.


Fellini 100 yaşında


Kasım ayında sinema söyleşilerinde; İtalyan Sineması’nın dâhi yönetmenlerinden Federico Fellini doğumunun 100. yılında bir söyleşi programı ile anılıyor. Yazar Hakan Bıçakcı ile “Altyazı Sinema Dergisi” editörü Fırat Yücel, Fellini üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirecekler.


“Sinema Konuşmaları” programı 23 Kasım saat 10.00’da Youtube, 25 Kasım’da ise Radyo Ataşehir’de olacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Başı kesilerek su kanalına atılan cesedin kimliği belli oldu Kastamonu’da öldürüldükten sonra başı kesilerek su kanalına atılan cesedin 3 gündür kayıp olarak aranan inşaat ustasına ait olduğu kesinleşti. Kızının sosyal medyadaki paylaşımı ise yürekleri burktu. Olay, önceki gün Merkez ilçesine bağlı Dere köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, terk edilmiş bir araç bulan vatandaşlar, durumdan şüphelenerek ihbarda bulundu. İhbar üzerine köye gelen Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, terk edilmiş halde bulunan aracın yakınında su kanalının altına atılmış halde başı kesilmiş bir ceset buldu. Jandarma ekipleri Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde başlatılan soruşturma çerçevesinde olayla ilgili Ş.K., N.K. ve E.Ö.’yü gözaltına aldı. Cumhuriyet savcısı ve olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesinin ardından ceset, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Cesedin baş kısmı ise henüz bulunamadı. Bulunan cesedin kimliği tespit edildi Öte yandan, bulunan cesedin 3 gündür kayıp olarak aranan inşaat ustası Adem Yeşilgil’e ait olduğu ortaya çıktı. 3 gündür kendisinden haber alınamadığı öğrenilen Yeşilgil’in cesedi ailesi tarafından teşhis edildi. Yeşilgil’in cenazesinin, yaşadığı Kastamonu’nun Araç ilçesi İğdir köyünde helallik alınmasının ardından, bugün ikindi namazına müteakiben memleketi Sinop’un Durağan ilçesi Alpuğan Köyünde toprağa verileceği öğrenildi. Kızının paylaşımı yürek burktu Adem Yeşilgil’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ise yürek burktu. Kızı Hayriye Yeşilgil Doğan, babasının ölüm haberini duyurduğu sosyal medya paylaşımında, “Babam, babam kaç gündür biz senin yolunu bunun için mi bekledik. Babam bu kadar kolay mı, bizi bıraktın da gittin babam” ifadelerine yer verdi.
Muğla Muğla İl Müftülüğü’nden eğitim semineri Muğla İl Müftülüğü, gençlik çalışmalarını ve manevi danışmanlık hizmetlerini geliştirmek amacıyla "Gençlik Koordinatörleri ve Manevi Danışmanlar Eğitim Semineri" düzenledi. Seminer, Muğla İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Seminer, Kur’an tilaveti ile başladı ve açılış konuşmasını Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı yaptı. Çapçı, gençlik koordinatörleri ve manevi danışmanların, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gençlerle köprü kurulmasında önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak katılımcılara teşekkür etti. Birlik ve beraberlik içinde gençlere yönelik yapılan çalışmaların değerini vurgulayan Çapçı, GSB Yurtları ve Gençlik Merkezleri’nde milli ve manevi eğitimlerin verildiğini belirtti. Seminerde, Gençlik Hizmetlerinden Sorumlu İl Müftü Yardımcısı Erkan Saral, İl Gençlik Koordinatörü Cüneyt Çakır, Uluslararası Gençlik Merkezi Müdürü Dr. Oktay Tavas ve diğer konuşmacılar kendi alanlarıyla ilgili sunumlar gerçekleştirdi. Seminer, gençlik ve manevi danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve koordinasyonun sağlanması adına önemli bir adım olarak değerlendirildi. Katılımcılar, bilgi ve deneyimlerini paylaşarak gençlerin daha sağlıklı bir gelecek için desteklenmesine yönelik çalışmalarda işbirliği ve dayanışma içinde olacaklarını ifade etti. Programın sonunda, katılımcılar arasında toplu fotoğraf çekimi yapılarak etkinlik sona erdi. Eğitime, Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı başta olmak üzere İl Müftü Yardımcıları Erkan Saral ve Sema Özbakış, Uluslararası Gençlik Merkezi Müdürü Dr. Oktay Tavas, eğitimciler, gençlik koordinatörleri ve manevi danışmanlar katıldı.
Siirt Siirt Pervari balı hastalıklara şifa oluyor Siirt’te doğanın zengin florasından beslenen arıların ürettiği bal, hastalıklara karşı şifa kaynağı oluyor. Türkiye’nin en kaliteli balları arasında yer alan Siirt Pervari balı, tadı ve kokusu ile ön plana çıkıyor. Pervari ilçesinin zengin doğasında beslenen arıların ürettiği balın, kalp ve sindirim sistemi başta olmak üzere göz, mide, tansiyon ve damar hastalıklarına iyi geldiği belirtildi. Pervari balının günümüzdeki hastalıkların şifası olduğunu belirten bal üreticisi Cemal Tomris; günümüzde elden düşmeyen akıllı telefonlar ile yorulan gözlere balın iyi geldiğini belirtti. Tomris; "Balımız insan beyni ve sindirim sistemine iyi gelerek mideyi ferahlatıyor. Akıllı telefonlar çıktıktan sonra insanoğlu gözlerini yormaktadır. Bu noktada balı tüketmenizi tavsiye ederiz, çünkü bal göze kuvvet verir. Aynı şekilde beynimizde yorulmaktadır. Bu noktada da yine bal şifa olarak imdadınıza yetişir. Bağırsak tembelliğinde balı ılık suyla birlikte şerbet halinde içtiğiniz vakit bunun şifasını da göreceksiniz. Mide için ferahlık göz için kuvvet verir. Göz yorgunluğu için muazzam bir şifa kaynağıdır" dedi. "Hakiki bal dondurularak test edilebilir" Tomris, balın hakiki olup olmadığının dondurularak test edilebileceğini belirterek, "Doğal süzme balı donduğu zaman böyle tereyağı gibi olur. Orijinal ballar da donar, kalitesiz ballar da donar, ama donma şekli farklıdır. Orijinal ballar krem şeklinde tereyağı gibi olur ve cam gibi parlak bir yüzey oluşturur. Gerek kara kovan petekli, gerek ise süzme balın kilogram fiyatı 800 TL’dir’’ diye konuştu.