EKONOMİ - 19 Kasım 2020 Perşembe 15:04

KKTC’nin yerli otomobili ’Günsel’ İstanbul’da

A
A
A
KKTC’nin yerli otomobili ’Günsel’ İstanbul’da

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yerli elektrikli otomobili Günsel, İstanbul’da görücüye çıktı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yerli elektrikli otomobili Günsel, İstanbul’da görücüye çıktı.



KKTC’nin yerli otomobil markası Günsel, MÜSİAD Expo 2020 fuarı kapsamında İstanbul geldi. B9 ve J9 modeli ile fuarda yer alan elektrikli araçlar, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Yüzde 100 elektrikli araç, 350 kilometre menzile sahip. 0’dan 100 kilometreye 8 saniyede ulaşabilen aracın motoru yaklaşık 187 beygir gücünde.



Araçlar hakkında Günsel Yönetim Kurulu Üyesi Yalvaç Akgün bilgiler verdi. Akgün, ’’Aracımızı KKTC’de ürettik, şimdide Anavatan ile buluşturmak dolayı mutlu ve gururluyuz. Aracımızı 20 Şubat tarihinde Kıbrıs’ta tanıttık, ardından ilk geldiğimiz yer burası oldu. B9 modellerimiz prototip aşamasında. Bu modeli ilk aşamada seri üretime taşımak istiyoruz. J9 modelimiz ise şuan maket aşamasında. O modelimiz için ilk etapta prototipe ardından seri üretime geçmek istiyoruz. Araçlarımız yüzde 100 elektrikli. 350 kilometre menzili var. 140 kilowattlık motorumuz var, buda yaklaşık 187 beygire denk geliyor. 0’dan 100 kilometreye 8 saniyede ulaşabiliyoruz. Benzer spor tarzdaki araçlarla yarışabilecek hızlanmaya sahip. Şimdiden testler için yollara çıkmaya başladık. KKTC’de ilk grup testlerimizi yaptık. Yaklaşık bin kişi aracı test etti, güzel geri dönüşler aldık. Gelen geri dönüşleri üzerine katarak seri üretime dahil etmeye çalışıyoruz’’ dedi.



"2025 yılında 30 bin adete ulaşmayı hedefliyoruz"


Akgün sözlerini şöyle tamamladı: ’’Fiyatlandırma konusu en çok zorlandığımız sorulardan biri, bu durum üretim adetlerimizle bağlantılı. Bu aşamada da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umuyoruz ki önümüzdeki sene araçların satışa sunulmasıyla paralel olarak açıklamalarımızı yapacağız. Araçlarımız Lefkoşa’daki fabrikamızda üretiyoruz. 15 bin metre kapalı tesise sahibiz. İlk etapta araç sayımız 13’e çıkacak. Ardından beta serimiz üretilecek. 2025 yılında 30 bin adete ulaşmayı hedefliyoruz’’.



Öte yandan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay KKTC yerli otomobilinin standını ziyaret ederek bilgi aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantepli Halıcıları Senegal Türkiye Büyükelçisi Sağman makamında ağırladı Ticaret Bakanlığının desteği ile Batı Afrika ülkesi Senegal’de pazar arayışlarını sürdüren Gaziantepli halı ihracatçıları Türkiye Büyükelçiliğinde ağırlandı. Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Nur Sağman Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan’dan gerçekleştirilen görüşmeler ve Pazar araştırmaları hakkında bilgi alarak, “Türkiye’den gelecek bütün sektörlerimiz için burada elimizden gelenleri yapmaya hazırız. İş adamlarımızı ve ihracatçılarımızı bekliyoruz” dedi. Gaziantepli halıcıları Türkiye Senegal Büyükelçiliğinde ağırlayan Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Nur Sağman Afrika’nın Türkiye’de ki bütün sektörler açısından önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çekerek Senegal’e gelerek halı ihracatını arttırmayı hedefleyen halı sektör temsilcilerini kutladı. Zeynal Abidin Kaplan başkanlığında ki heyetle bir toplantı gerçekleştiren Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Nur Sağman büyük elçilik olarak sadece halı sektör temsilcilerinin değil Türkiye’den gelecek bütün sektör temsilcilerinin Senegal pazarında gelişmesi için gerekli bilgilendirme ve desteği vereceklerini sözlerine ekledi. GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan’da heyeti makamında kabul eden Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Nur Sağman’a teşekkür ederek Senegal’de ki çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Kaplan yaptığı değerlendirmede “Türkiye’nin farklı ülkelerle ilişkilerinin gelişmesi ve karşılıklı ticaret hacminin artmasında elbette bu ülkelerde bulunan Türk Büyükelçiliklerinin önemli rolü vardır. 54 ülkeden oluşan Afrika’yla Türkiye’nin çok önemli tarihi bağları vardır, gönül bağı vardır. İnanıyorum ki Afrika’da görev yapan gerek büyükelçilerimiz gerekse Ticaret Bakanlığımızın temsilcilerinin bu ilişkilerin gelişmesinde önemli rolü olacaktır. Moritanya ve Senegal’de büyükelçiliklerimizin çok büyük desteğini gördük. Her iki ülkede de değerli büyük elçilerimiz bizleri en iyi şekilde karşıladı ve sorunlarımızın çözümü için büyük çabalar gösterdi. Gerek Moritanya Büyükelçimiz Prof. Dr. Burhan Köroğlu gerekse Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Nur Sağman’a ve büyükelçilik çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Ankara Kimlik dolandırıcılığı gerçeği trafik cezasından ortaya çıktı Ankara’da yaşayan Rümeysa Sivri Nalbat, hiç gitmediği Bitlis’ten gelen trafik cezası hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara’da ikamet eden ev hanımı Rümeysa Sivri Nalbat’a 34 BEM 307 plakalı otomobilden Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) cezası geldi. Nalbat’ın girişimleri neticesinde aracın kiralık olduğu ortaya çıktı. Adını haritalardan bilen, hayatı boyunca hiç Bitlis’e gitmeyen ve kullanmadığı araç ile kendisine trafik cezası gelmesini şaşkınlıkla karşılayan Nalbat, ceza ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Hayatından hiç Bitlis’e gitmediğini ve araç kiralamadığını söyleyen Rümeysa Sivri Nalbat, "19 Nisan Cuma günü evimize bir ceza geldi. Bitlis’te Güroymak’ta bir ceza yediğim yazıyordu. Cezayı araştırdığımızda benim kimliğim adına bir araç kiralandığı ortaya çıktı. Hayatımda Bitlis’e gitmedim ve böyle bir araç kiralamadım. Onun için de bugün gelip bir suç duyurusunda bulunduk. Benim TC kimlik numaramdan ve ismim adresim yazıyordu. Bitlis’te bir araç kiraladığım yazıyordu. Ceza makbuzuna baktığımızda ceza 9 Mart’ta gelmiş görünüyor ve 9 Mart’ta ben evimdeydim. Ayrıca ben kimliğimi hiçbir zaman kaybetmedim. Kimliğim her zaman yanımdaydı. Hayatımda hiçbir zaman Bitlis’e gitmedim" dedi. Eşi Enes Nalbat ise, eşinin adına gelen ceza hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade ederek, sahte kimliğin herhangi bir olaya karışmadan bu olaydan kurtulmak istediklerini belirtti.