SAĞLIK - 04 Mart 2021 Perşembe 09:44

Kulak temizliği sonrası tıkanıklık normal değil

A
A
A
Kulak temizliği sonrası tıkanıklık normal değil

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, kulak tıkanıklıklarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Çelik, kulak temizliği sonrası, tıkanıklık olmasının normal olmadığını belirterek, “Bu tür durumlarda mutlaka bir hekime başvurun” dedi ve işitme sağlığının korunması için beş kritik tavsiye verdi.


Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çelik, Kulak ve İşitme Sağlığı Günü nedeniyle yaptığı açıklamada önemli bilgiler aktardı. Kulakların, dünyayla iletişimimizi sağlayan zamana ve mekâna adaptasyonunda önemli rol oynayan bir organımız olduğunu hatırlatan Çelik, “Kulak sağlığı, sadece dış kulak yolu ile ilgili olmayıp, orta kulak ve iç kulak işitme yollarındaki yapıların korunması ile ilgilidir. Kulak sağlığı, kulağın fonksiyonlarının korunmasını ve düzenli şekilde yapılmasını da mümkün kılmaktadır. Kulak aslında, vücutta çok yer kaplayan bir organ olmamasına rağmen, çok önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Konuşma, işitme ve denge ile ilgili hayati görevleri bulunmaktadır. Kulak sağlığının korunamaması durumunda, çocuklarda konuşmada gerileme, kekemelik, yetişkinlerde çınlama, işitme kayıpları ve denge problemleri başlıca görülen hastalıklardır. En basitinden dış kulak yolunda ‘buşon’ dediğimiz kulak kirinin varlığı, hastaların hayatlarını olumsuz etkilemektedir” dedi.


Çelik, işitme yollarındaki herhangi bir patolojinin işitme kaybına yol açabildiğini belirterek, “Dış mekândaki ses olarak adlandırdığımız enerji, kulak kepçesi, dış kulak yolu, orta kulak, iç kulak ve santral işitme yollarını takip ederek beyinde ses enerjinin algılanmasını ve işitmenin oluşmasını sağlar. Kulak kepçesinden beyine kadar olan alanlardaki patolojiler işitme kaybıyla sonuçlanabilmektedir. Dış kulak yolunda buşon varlığı, kulak zarının yırtık olması, orta kulak kemikçiklerinin hasar görmüş olması, iç kulak patolojileri, yaşlılık, akustik nörinom gibi beyin sapını tutan tümöral kitleler işitme kaybına neden olmaktadır” bilgisini aktardı.



“Tedavi için cerrahi müdahale şart değil”


İşitme kayıplarında tedavinin, nedene göre değiştiğini söyleyen Çelik, tedavi yöntemleri hakkında şu ifadeleri kullandı: “Dış kulak yolunda tıkayıcı buşon varlığında basit bir temizleme işlemi işitme kaybını tedavi ederken, kulak zarında yırtık olması, orta kulak kemikçiklerini etkileyen defektler, orta kulakta kireçlenme olması, ileri derecede sensörinöral işitme kaybı olması durumunda koklear implant gibi cerrahi prosedürler uygulanabilmektedir. Ancak, her işitme kaybının tedavisi cerrahi uygun olmamaktadır. İşitme cihazları, ameliyata uygun olmayan hastalarımız için hayat kurtarıcı olabilmektedir. İşitme cihazlarının günlük hayatta kullanılması, yaşam kalitesini önemli derecede artırmaktadır. İşitme cihazları ile işitme kaybı tedavi edilmemektedir. İşitme cihazları, sesin amplifikasyonunu sağlayarak ses iç kulağa daha yüksek şiddette iletilmesini sağlamaktadır.


İşitme, hayatın içinde olmayı mekân ve zamana uyumun en önemli parçalarındandır. İşitmeyen hasta kendini zamandan ve mekândan soyutlamaktadır. İşitme kaybı ve tedavisiz bırakılması, insan hayatını olumsuz etkilemektedir. Özellikle çocuklarda doğuştan kaynaklanan işitme kayıplarında tedavi edilmemesi, çocuğun toplumdan soyutlanmasına neden olmaktadır. İşitme çocuklarda konuşma, kognitif gelişim ve okul başarısından oldukça etkilidir” şeklinde konuştu.



Beş kritik tavsiye


Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çelik, kulak sağlığını korumanın önemine vurgu yaparak 5 kritik tavsiyede bulundu: Kulak tıkanıklığı ve kaşıntısı durumunda kulak çöpü ile kulağı karıştırmamak, yüksek ses ile televizyon, radyo, müzik dinlememek, uzun süreli kulaklık takmamak, uzun süreli telefon konuşmaları yapmamak, banyodan sonra dış kulak yoluna herhangi bir yabancı cisim sokmamak yapılabilecek basit koruma yöntemleridir.



“Tıkanıklık deyip geçmeyin”


Kulakla ilgili bir rahatsızlık ya da tıkanıklık hissedildiğinde, mutlaka kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğinin altını çizen Çelik, “Özellikle tıkanıklıklarda, kulak temizliği sonrası, kulağın böyle bir alışkanlık yapacağı inancı tamamen yanlıştır. Kulak temizliği periyodik olarak değil, ihtiyaç halinde yapılmalıdır. Ancak kulak sağlığının korunması için altı ayda bir rutin bir KBB muayenesini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas’ta kurbanlık fiyatları belirlendi Sivas Ticaret Borsası tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve fiyatları açıklandı. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas’ta bulunan besicilerle ve kombina sahipleriyle bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Karakaya, kurban fiyatlarının belirlendiğini söyleyerek, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilimizdeki besici ve üreticilerle yaptığımız toplantı sonucu, tosun canlı kilogram fiyatı 280 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 TL, dişi Koyun 250 TL, erkek koyun ise 280 TL’den satılacak. Kombinalardaki kesim ücretleri ise büyükbaş için 5 bin TL, küçükbaş için bin 500 TL, söküm ücreti 3bin TL, Paylama ücreti 2 bin TL, et çekim ücreti ise 15 TL olarak belirlenmiştir” dedi. “Küpesi olmayan hayvanlar alınmamalı” Karakaya, Kurban Bayramı öncesinde hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususların altını çizerek, “Hemşerilerimiz Sivas Belediyesi ve İlçe Belediyelerimiz tarafından kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabilirler. Hayvan kesimlerini ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya Belediyelerimizce belirlenen geçici kesim yerleri ile besi çiftliklerini tercih edebilirler. Hemşerilerimizden küpesi olmayan hayvanları almamalarını konusunda dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum. Veteriner Sağlık Raporu olmayan, çok zayıf olan, Gebe veya yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, Salya akıntısı bulunan, Uzuvları eksik olan hayvanlar satın alınmamalı. Et çekiminde ise ilimizde bu sene daha sıkı tedbirler alınacaktır. Vatandaşlarımız et çekimlerini, Kurban Bayramı’nda ortaya çıkan seyyar olarak tabir ettiğimiz kişilere değil, hijyen kurallarına her zaman itina gösteren kasaplarda yaptırmalarını önemle rica ediyorum” açıklamalarında bulundu.