GENEL - 12 Nisan 2021 Pazartesi 13:32

Başakşehirli kadın sanatçılardan altın değerinde tezhip sergisi

A
A
A
Başakşehirli kadın sanatçılardan altın değerinde tezhip sergisi

Başakşehir Belediyesi 11 ayın sultanı Ramazan öncesinde, Başakşehirli sanatçıların el emeği göz nurundan oluşan “Osmanlı’dan Yansımalar” adlı tezhip sergisini sanatseverlerin ziyaretine açtı.

Başakşehir Belediyesi 11 ayın sultanı Ramazan öncesinde, Başakşehirli sanatçıların el emeği göz nurundan oluşan “Osmanlı’dan Yansımalar” adlı tezhip sergisini sanatseverlerin ziyaretine açtı.


Başakşehir Belediyesi tarafından Büşra Keleş yönetiminde, Başakşehirli 30 kadın tezhip sanatçısının el emeği göz nuru çalışmalarından hazırlanan “Osmanlı’dan Yansımalar” adlı sergi, Başakşehir Millet Kıraathanesi’nde ziyarete açıldı. 12-25 Nisan tarihleri arasında açık olacak serginin açılışını Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu yaptı. Osmanlı’dan Yansımalar Tezhip Sergisi’ne sanatseverler de yoğun ilgi gösterdi. Geçmiş ve gelecek arasında köprü kurmak için birçok çalışmaya imza atan Başakşehir Belediyesi, geleneksel tezhip sanatımızın en seçkin örneklerini sanatseverlerin beğenisine sundu. Başkan Kartoğlu’na Rahmetli Hattat Necmettin Okyay tezhip çalışması hediye edildi.


“Eserlerin birçoğu Fatih ve Beyazıt döneminden esinlenerek yapılmış eserlerdir”


Bütün sanatseverleri tezhip sanatlarının güzel eserlerini görmeye davet ettiğini söyleyen Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Osmanlıdan yansımalar tezhip sanatının bugün sergisini açtık. 30 değerli hocamızın eserlerini bugün vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Başakşehir Millet Kıraathanesi’ne bütün vatandaşlarımızı davet edip tezhip sanatlarının güzel eserlerini görmeye davet ediyoruz. Buradaki eserlerin birçoğu Fatih ve Beyazıt döneminden esinlenerek yapılmış eserlerdir. Bu mekan gençlerimizin çok kullandığı bir mekan. Gençlerimiz, ’köklü tarihimizden esinlenelim, gerekli dersleri alalım ve geleceğimize öyle hazırlanalım’ mesajını veriyoruz” dedi.


“Altınla işlenmesi ve renklendirilmesiyle hayal dünyasına aktarılan sanattır”


İnsanın hayal dünyasından dökülen her şeyin kağıda aktarıldığını anlatan tezhip sanatçısı Büşra Keleş, “Yaklaşık 6-7 senedir 30’un üzerinde ekiple tezhip ve sanatsal çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar arkadaşlarımızın hem eğitim hayatlarına hem de sosyal ve psikolojik hayatlarına da olumlu etki ediyor. Manevi dünyamızın tezahüründe aynı zamanda kadınlarımızın bir şeyler üretip sanatsal faaliyetleri ortaya çıkararak üretim aşamalarına geçmesi de çok ciddi bir etken. Tezhip çalışması insanın iç ve hayal dünyasından dökülen her şeyin kağıda aktarmasıdır. Aynı zamanda onu altınla işlemesi ve renklendirmesiyle hayal dünyasına aktarılmasıdır. Bütün eserlerimizde görüldüğü gibi bir eserimizde İstanbul yazılı polar çalışmamız var” ifadelerinde bulundu.


Sergide, Fatih Sultan Mehmet Han ve Sultan ikinci Beyazıt dönemini yansıtan tezhip ve Ali Üsküdari çiçeklerinin röprodüksiyonundan oluşan ve tamamında 12 ila 24 arasında çeşitli ayarlarda altın kullanılan 40 eser yer alıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da görev yapan öğretmen kazada hayatını kaybetti Erzincan TOBB Binali Yıldırım Kız İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden Dücane Muhammed Sadık, memleketi Elazığ’da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, kaza dün Elazığ- Diyarbakır karayolunun 23’üncü kilometresinde meydana geldi. Diyarbakır’dan Elazığ’a psikolojik rahatsızlığı bulunan hastayı getiren C.D. idaresindeki 21 ABT 378 plakalı ambulans ile Dücane Muhammed Sadık idaresindeki 24 EC 290 plakalı hafif ticari araç çarpıştı. Kazada 1’i ağır 2’si polis, 2’si sağlık personeli olmak üzere toplamda 6 kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Erzincan TOBB Binali Yıldırım Kız İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden Dücane Muhammed Sadık, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Arapça dersi öğretmeni Dücane Muhammed Sadık’ın ölüm haberi Erzincan TOBB Binali Yıldırım Kız İmam Hatip Lisesini yasa boğdu. Okulun sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunularak, “Okulumuz bugün çok eksik, çok sessiz, çok üzgün. Değerli Arapça öğretmenimiz Dücane Muhammed Sadık kardeşimiz, elim bir trafik kazası sonucu Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Hocamıza Allah’tan rahmet diliyoruz, mekanı cennet olsun. Biz hocamızdan razıydık, Allah da ondan razı olsun. Dualarınızı hocamızdan eksik etmeyin.” ifadelerine yer verildi. Öte yandan, Dücane Muhammed Sadık bugün öğlen namazına müteakip Elazığ Merkez Camisinde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.
Van Van’da yaşanan balık ölümlerinin nedeni araştırılıyor Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri, Özalp ve Saray ilçesinde bulunan göletlerdeki balık ölümlerine ilişkin çalışma başlattı. Özalp ilçesinde bulunan Yumruklu ve Saray ilçesindeki Beyarslan (Çeçen) göletlerinde balık ölümlerinin olduğu ihbarı üzerine ekipler harekete geçti. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri tarafından bölgeye gidilerek yerinde incelemeler yapıldı. Yapılan ilk incelemelerde göletlerin çevresinde ölmüş sazan balıklarının iskeletlerinin olduğu görüldü. Yumruklu ve Beyarslan (Çeçen) göletlerinde yerinde yapılan analizlerde (PH, çözünmüş oksijen, sıcaklık, iletkenlik, tuzluluk) herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Ayrıca göletlerde su numunesi alınarak incelenmek üzere Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada; yerinde ölçülen parametre (PH, Ç.O., sıcaklık, tuzluluk, E.İ.) değerleri sazangiller için uygun olduğu, kışın göletlerin yüzeyinin buzla kaplı olmasından dolayı havayla temasının kesildiği ve göletlere kış aylarında su girişi olmadığından dolayı göletlerin içerisinde su sirkülasyonu meydana gelmediği, bu nedenle sazan balıklarının çözünmüş oksijen yetersizliğinden ölmüş olabileceği, ancak kesin ölüm nedeninin enstitüde yapılacak diğer su analiz sonuçlarından sonra belli olacağı belirtildi. Ayrıca ekipler, laboratuvar sonuçları belli oluncaya kadar göletteki balıkların tüketilmemesi ve hayvanlara gölet suyunun içirilmemesi uyarısında da bulundu.