EKONOMİ - 03 Mayıs 2021 Pazartesi 10:29

"Döner sektörü 20 milyar liraya ulaştı"

A
A
A
"Döner sektörü 20 milyar liraya ulaştı"

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan, döner sektörünün yıllık 20 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştığını ifade etti.

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan, döner sektörünün yıllık 20 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştığını ifade etti. Mercan, "Pandemiden dolayı sektöre girmeyi düşünen yatırımcılardan franchising bedeli alınmaması büyük avantaj sağladı. Küçük işletmelerden oluşan döner sektörü şimdi kurumsal zincirlere dönüşüyor" dedi.



Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED), döner sektöründe çalışmalarına devam ediyor. UDOFED’in gerçekleştirdiği sektörün iyileştirilme çalışmaları meyvesini vermeye başladığını söyleyen UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan, döner sektörünün yıllık 20 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştığını ifade etti. Mercan, "Pandemiden dolayı sektöre girmeyi düşünen yatırımcılardan Franchising bedeli alınmaması büyük avantaj sağladı. Küçük işletmelerden oluşan döner sektörü şimdi kurumsal zincirlere dönüşüyor" diye konuştu.



Mercan son gelişmelerle ilgili olarak şunları ifade etti: "Franchising sistemi ile büyümesini sürdüren döner sektörünün yıllık 20 milyar liralık büyüklüğe ulaştığını tahmin ediyoruz. Türkiye’nin önde gelen fast food yiyeceklerinden biri olan döner, 2021’de de büyümeye devam ediyor. Yeni sektöre girmeye hazırlanan kurumsal markalarla daha da büyüyeceğini görüyoruz. Türkiye’de döner sektörüne talebin yoğun olması sebebiyle hem franchising verenin hem de franchising alanın ilgisini çekiyor. Pandemiden dolayı sektöre girmeyi düşünen yatırımcılar franchising bedellerini almayıp yatırımcıya avantaj sağlıyor. Yeme içme alışkanlıklarımızın değiştiği bu dönemde kiralarında düşük seyretmesi yatırımcıların elini güçlendirip fırsat olarak görülmektedir. Bir döner işletmesinin kurulumu maliyet olarak 300 bin TL ile 450 bin TL arası değişmektedir. Döner sektöründe yapılan bu yatırımın yatırımcıya geri dönüşü yaklaşık iki yıl içinde gerçekleşiyor. Böylesine kazanımı yüksek olan bir sektörde franchising veren markalar yatırımcısına yer seçiminden proje desteği, tanıtım, pazarlama, finans ve personel temini alanında da ciddi destekler veriyor. Sektörümüz hizmet sektörü olduğundan dolayı esnaf mantığıyla İşletilen işletmeler müşteri memnuniyetini üst seviyelerde tuttuğundan kazanımların da haklı olarak işletmeciye döndüğü yapılan araştırmalarımızda görülmektedir. Müşteri memnuniyeti marka odaklı çalışmak lazım. Bu iki önemli unsuru dikkate aldığımızda hem gıda güvenliğine hizmet etmiş oluruz hem de hijyen kurallarına uymuş oluruz. Federasyonumuzun sektöre yapmış olduğu iyileştirme çalışmaların meyvesini vermeye başladığını görmek bizi sektörümüz adına çok mutlu ediyor. Bu da toplumumuzun sağlıklı ve güvenilir ürüne ulaşmasını sağlıyor".



"Tescillenen markalar sahaya indi"


Mercan, "2020 yılının son yarısında döner sektöründe faaliyet göstermek isteyen kurumsal zincir mağazalar için yatırım yapmak isteyen girişimcilerin 4 bin 850 adet marka başvurusu olduğunu daha önce söylemiştik. Şimdi tescille sonuçlanan markalarımızı sahada görmek bizleri mutlu ediyor. Geleneksel dönerimize sahip çıkmak çoğunluğu büfelerden ibaret olan döner sektörünün sanayileşmesi kurumsal bir zemine oturması küresel marka olma sürecini de hızlandırmış olacaktır. Uluslararası Döner Federasyonu olarak döner sektörümüz sanayileşirken döner ustalarımıza da uluslararası ölçekte mesleki yeterlilik belgesi kazandırma çalışmalarımızda sonuca yaklaştı. Döner sektöründe hizmet veren döner ustalarımız nitelikli personellerden oluşup müşteri memnuniyetini sağlayacağı gibi kaliteli haksız rekabetten kurtulup haklı bir rekabet ortamında daha iyi kaliteli hizmet verme noktasında yarışan bir sektör olacaktır. Nitelikli personellerinden sanayisinden kurumsal altyapısından ve güçlü ekonomisi ile geleneksel dönerimiz bir dünya markası olma sürecinde güç kazanacaktır" ifadelerini kullandı.



"Federasyondan eğitim ve destek garantisi"


Mercan, sözlerini şöyle tamamladı: "Federasyonumuzun bilhassa çok önemsemiş olduğu döner satış noktalarıyla döner üretim noktalarını birbirinden ayırma süreci kırsal kalkınmaya çok ciddi hizmet vereceği gibi gerek istihdam gerek ekonomik açıdan da ülkemize ciddi kazanım sağlayacaktır. Bu anlamda döner sektörüne büfe ve restoran işletmeciliğine girmeyi düşünen yatırımcılarımız artık eğitimlerini alabilecek muhatap federasyonları olduğunu bilmelerini istiyorum. Üretim kısmında yer alacak sanayici arkadaşlarımızın gerek iç piyasada gerekse dış piyasada pazarı olan bir sektöre yatırım yapacaklarını bilmelerini İsteyerek tüm sanayicilerimizi bu sektöre, geleneksel dönerimize yatırım yapmalarını önemle davet ediyorum".

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da üretici kadınlara 60 bin çilek fidesi dağıtıldı Burdur’da “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde 10 kadın çiftçiye 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Burdur Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan, yüzde yüz İl Özel İdaresi hibe destekli “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne üye 10 kadın çiftçiye 1‘er dekar alanda yetiştirilmek üzere 6 biner adet olmak üzere toplam 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Kemer ilçe merkezinde düzenlenen programda Vali Türker Öksüz, Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz ve İzzet Akbulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav tarafından konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalar sonrası Vali Öksüz ve protokol üyeleri tarafından kadın girişimcilere temsili çilek fidesi takdim edildi. Programda konuşan Vali Öksüz, “Bugün bu güzel ilçede, güzel günde hep birlikte bir üretim sürecinin küçükte olsa bir adımını atacağız. Öncelikle Kadınlar Üretiyor, Özel İdare Destekliyor çilek üretimi projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz burada tarımı, hayvancılığı desteklemek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Burdur hakikaten tarımı ile hayvancılığı ile öne çıkmış bir şehir. Bu konuda da belli bir noktaya gelmiş. Ama biz tarımda, bitkisel üretimde üretim çeşitliliğini de sağlamak adına ve toplum kalkınmasının başlangıcı olan üretimi destekleme adına bu projeyi ortaya koyduk. Geçen hafta zeytincilik projesi ile başlamıştık. Çeşitli ilçelerimizde zeytincilik projesi ile birlikte zeytin üretimi ve daha sonra da zeytine dayalı bir sanayinin kurulması için bir adım attık. 7 bin civarında zeytini toprakla buluşturmuş olduk. Burada da 60 bin çilek üretimi ile inşallah bir başlangıcı yapacağız. Kadınlarımızdan oluşturulan Asarcık kooperatifinin zaten bir üretimi var. Ben de bunu çok memnuniyetle öğrendiğimi ifade etmek istiyorum. El emeği göz nuru ürünlerini zaten satıyorlar, üretiyorlar. Onların bu üretiminden dolayı onları tebrik ediyor ve kutluyoruz. Bir araya gelmeleri kooperatif adı altında o dayanışmayı göstermelerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Biz de kooperatifimizin bu güzel emeğine bir katkı göstermek istiyoruz. Onları inşallah çilek üretimi ile destekleyeceğiz” dedi. Program sonrası Vali Öksüz, beraberindeki heyetle birlikte ilk çilek fidelerinin toprağa dikimini gerçekleştirdi.