GENEL - 18 Aralık 2012 Salı 17:36

``DERDİMİZ, DEОERİMİZ, DENİZİMİZ: MARMARA`` SEMPOZYUMU

A
A
A
``DERDİMİZ, DEОERİMİZ, DENİZİMİZ: MARMARA`` SEMPOZYUMU

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ``Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara`` konulu çevre sempozyumunda Marmara Denizi`nin mevcut durumu ele alındı.
Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ``Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara`` Çevre Sempozyumu Kadir Has üniversitesi Haliç Kampüsü`nde gerçekleşti. Sempozyuma Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, belediyelere bağlı su ve kanalizasyon müdürlükleri ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen, moderatörlüğünü Orta Doğu Teknik üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeys`in yaptığı birinci oturumda; İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-deniz ve Kıyı Yönetim Dairesi Başkanı Murat Turan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Havza Yönetimi Planlama ve Daire Başkanlığı Havza Yönetim Şube Müdürü Saliha Değirmencioğlu Marmara Denizi ile ilgili verileri değerlendirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-deniz ve Kıyı Yönetim Dairesi Başkanı Murat Turan, yaptığı konuşmada, ``26 tanesi lisanslandırılmış atık tesisi olmak üzere, 118 kıyı tesisinde yenileme atık hizmeti sunulmakta. Bu güzel bir rakam. Bu aynı zamanda Marmara Denizi`ndeki gemi trafiğinin ve denizcilik faaliyetlerinin ne kadar yoğun olduğunun bir göstergesidir. Gemi atık takip sistemi oluşturmuş bulunuyoruz. Bu sistemle gemilerden atılan atıkların alınmasından bertarafına kadar geçen süreyi işliyor`` dedi.
``EVSEL ATIKLAR, HASTALIK YAPICI BAKTERİLERE YOL AÇIYOR``
İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Prof. Dr. Gülşen Altuğ, denizlerdeki biyolojik verileri değerlendirdi. ``Tüm dünyada atık sular denizlere boşaltılır`` diyen Altuğ, ``Yapılan şekle göre ortam ya korunur ya da zarar verilir. Özellikle son 10 yılda hastalık yapıcı bakteriler ortaya çıkıyor. Marmara Denizi Akdeniz ve Karadeniz arasında önemli bir su yolu. Bir bölgenin kirlilik sayısını öğrenmemiz için toplam bakteri oranını bilmemiz gerekir`` diye konuştu.
Altuğ, çok sayıda evsel atıkların Marmara Denizi`nde hastalık yapıcı bakterilere neden olduğunun altını çizdi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Havza Yönetimi Planlama ve Daire Başkanlığı Havza Yönetim Şube Müdürü Saliha Değirmencioğlu da, bakanlık olarak yürüttükleri Havza Koruma Eylem Planları`ndan söz etti. ``Türkiye`de 25 nehir havzası bulunmaktadır`` diyen Değirmencioğlu, ``Su kaynaklarının kalitesinin korunması ve geliştirilmesi kapsamında havza planlamaları geliştirmektedir. Havza başında kirliliğin önüne geçmek için takibini yapmakla sorumludur. Bakanlık koordinasyonluğu çerçevesinde su kanunları üzerinde çalışılmaktadır. Atıksu arıtma tesisi olan 47 il bulunmaktadır. Marmara Havza Koruma eylem planı Aralık 2010`da tamamlanmıştır`` şeklinde konuştu.
``TÜRK BAYRAKLI GEMİ, DÜNYANIN HER YERİNDEN İZLENİYOR``
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İç Sular Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Okay Kılıç, yaptığı sunumda denizlerin güvenliği ve meydana gelen deniz kazalarında yaşanan çevresel sorunlara değindi. Kılıç, ``Deniz güvenliği her geçen gün artıyor. Bütün denizlerimizde güvenliği sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Gemileri uydudan izlemek üzere takip sistemleri geliştirdik. Türk bayraklı gemileri dünyanın nesrinde olurlarsa olsunlar izliyoruz. Yılda 50 bin gemi geçişi yapılıyor. Bu sistemle gemi ve limanların daha güvenli olmaları için çalışmalar yürütüyoruz. Pilot olarak seçilen İzmit Körfez`de petrol kirliliğini radarlarla göreceğiz. Amaç deniz trafiğini kontrol altına almak. Deniz kazalarını ne kadar aza indirirsek, deniz kirliliğini de o ölçüde aza indiririz`` dedi.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeys ise, ``Tuna Nehri`nin etkisi gittikçe azalıyor. Tuna Nehri`ne sınırı olan ülkeler bir araya gelerek, kirliliği nasıl temizleyebiliriz diye bir komisyon oluşturdular. Çok ciddi çalışmalar yapıyorlar`` diye konuştu.
Bu sempozyuma 3 aydır hazırlandıklarını ifade eden Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya da, ``İstedik ki bakanlıklar, belediyeler, üniversiteler, akademisyenler de bu işin içerisine girsin`` diye konuştu.
Çetinkaya, sempozyum çerçevesinde bir kitap hazırlatarak üniversitelere ve belediyelere vereceklerini söyledi.
Sempozyumun 2`nci oturumunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Cevat Yaman, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Necmi Kahraman, Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bahattin Kuşoğlu, İstanbul Teknik üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İzzet Öztürk de birer sunum yaptı.
Sempozyum, 18 Aralık Salı gününe kadar Kadir Has Üniversitesi Haliç Kampüsü`nde devam edecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun 450 binden fazla şahsın GBT kontrolü yapıldı, 512 aranan şahıs yakalandı Samsun Emniyet Müdürlüğü ekipleri geçen Nisan ayında 450 binden fazla şahsın GBT kontrolünü yaptı, 512 aranan şahsı yakaladı. Denetimlerde 32 bin 633 araca işlem yapıldı, bin 798 araç trafikten men edildi. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 01-30 Nisan 2024 tarihleri arasında uygulama ve denetimler gerçekleştirildi. Uygulama ve denetimlerde toplam 450 bin 203 şahsın GBT kontrolü yapıldı. Yapılan kontroller ile operasyonel çalışmalar sonucu toplam 512 aranan şahıs yakalandı. 134 bin 353 araç kontrol edilerek 32 bin 633 araç ve sürücüsüne işlem yapıldı, bin 798 araç trafikten men edildi. 99 adet ruhsatsız tabanca-37 adet kurusıkı tabanca, 59 adet av tüfeği-3 bin 720 adet çeşitli çaplarda fişek, 457 adet kesici alet, 1 kilo 597 gram metamfetamin-29 gram kokain, 1 kilo 446 gram sentetik kannabinoid (bonzai)-76 gram skunk, 1 kilo 370 gram esrar-123 bin 515 adet sentetik ecza, 693 adet ecstasy hap-0,45 gram eroin, 21 kök kenevir, 541 litre etil alkol, 1 adet sigara sarma makinesi, 200 paket sigara, 54 adet elektronik sigara, 3,5 litre kaçak içki, 84 bin 800 adet boş makaron, 5 bin 580 adet dolu makaron, 111 adet tarihi eser sikke, 1 adet gümrük kaçağı oto,28 adet APP plaka, 4 bin 631 adet emtia ele geçirildi. Terör örgütüne üye olmak suçundan 13 şahsa işlem yapıldı. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünce “insan ticareti, göçmen kaçakçılığı ve fuhuş” suçlarına ilişkin çalışmalar kapsamında toplam 9 şahıs yakalandı, ayrıca ülkede yasal kalış süresi sona eren/ülkeye yasa dışı yollardan giren toplam 77 yabancı uyruklu şahıs yakalanarak GÖKSEM’e teslim edildi. Bu şahıslardan 58 şahıs, GGM sevk/doğrudan sınır dışı edildi. Merkez ve dış ilçelerde lise öğrencilerine yönelik bilgilendirme ve önleme faaliyetleri kapsamında 22 okulda bin 351 öğrenciye “Gençlik ve Güvenli Gelecek” konulu konferans düzenlendi. Ayrıca eğitim faaliyetleri kapsamında araç sürücüleri ve yayaların trafik kurallarına uymalarının sağlanması, trafik kuralları konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla araç sürücüsü ve yolcuları olmak üzere 5 bin 572 kişiye trafik eğitimi verildi.