KÜLTÜR SANAT - 23 Kasım 2021 Salı 16:21

İş Sanat’ın Aralık ayı programı başlıyor

A
A
A
İş Sanat’ın Aralık ayı programı başlıyor

İş Sanat’ın konserleri Aralık ayında Bulutsuzluk Özlemi’nin “Sözlerimi Geri Alamam” adını verdiği konser ile başlayacak.

İş Sanat’ın konserleri Aralık ayında Bulutsuzluk Özlemi’nin “Sözlerimi Geri Alamam” adını verdiği konser ile başlayacak.



İş Sanat’ın Aralık ayı programı başlıyor. Opera dünyasının yıldız isimleri, İş Sanat’ın Yeni Yıl konserine konuk oluyor. Ünlü Rus soprano Olga Peretyatko ve tenor Mert Süngü’nün sahne alacağı, Murat Cem Orhan yönetimindeki Gedik Filarmoni Orkestrası ile yeni yıl konseri bu sezonun konserli arasında yer alıyor. Maximum Uniq Hall’da gerçekleşen konserlerin yanı sıra çevrimiçi sezonunu da video paylaşım platformu kanalından sürdüren kültür merkezi, bu ayki dinletilerinde Âşık Veysel “Uzun İnce Bir Yoldayım” başlıklı şiir dinletisini 27 Aralık Pazartesi akşamı seyircisine sunacak.



Türk rock müziğinin mihenk taşlarından Bulutsuzluk Özlemi, Symphonista Oda Orkestrası ile 10 Aralık Cuma akşamı saat 20.30’da izleyicisi ile buluşacak. Bulutsuzluk Özlemi, “Sözlerimi Geri Alamam” ismini verdiği bu konserde 30 yılı aşkın süredir bir ağızdan söylenen şarkılarının yeni düzenlemelerini sahneye taşıyacak. Sözlerimi Geri Alamam, Yaşamaya Mecbursun, Tepedeki Çimenlik, Yine Düştük Yollara gibi şarkılarıyla nesilden nesile ulaşmayı başaran grubun bu konseriyle izleyiciyle buluşuyor. Konser ayrıca 16 Aralık Perşembe saat 20.30’da kültür merkezinin video paylaşım platformu kanalında ilk gösterimini yapacak.



Önemli solistlerinden biri olan soprano Olga Peretyatko ve sürdürdüğü kariyeri ile Türkiye’yi yurtdışında temsil eden tenor Mert Süngü İş Sanat Yeni Yıl Konserinde bir araya gelecek. Solistlere orkestra şefi Murat Cem Orhan yönetimindeki Gedik Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Johann Strauss valslerinin yanı sıra ünlü opera aryalarının da seslendirileceği konser, 29 Aralık Çarşamba saat 20.30’da gerçekleşecek.



Ankara Barok Solistleri


Klasik müzik enstrümanlarının yanı sıra viyola da gamba, lavta, klavsen gibi antik döneme ait enstrümanları da çalan Ankara Barok Solistleri, barok döneme ait eserleri seslendirmek üzere kültür merkezinin video paylaşım platformu kanalında izleyicilerle bir araya gelecek. Çekimleri Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde gerçekleşen konser 8 Aralık Çarşamba saat 20.30’da ilk gösterimini yapacak. Konser, sezon boyunca ücretsiz olarak erişime açık olacak.



"Uzun ince bir yoldayım” başlıklı Aşık Veysel dinletisinde şiirler türkülerle buluşuyor


Âşık geleneğinin son temsilcilerinden Âşık Veysel, “Uzun İnce Bir Yoldayım” başlıklı şiir dinletisiyle Aralık ayında kültür merkezinde anılıyor. Atilla Birkiye’nin metinlerini düzenlediği, Mehmet Birkiye’nin sahneye uyarladığı dinletinin müzik yönetmenliğini Serdar Yalçın üstleniyor. Metin Belgin, Bülent Emin Yarar ve Hakan Gerçek’in şiirleri seslendireceği dinletide Cengiz Özkan ozanın türkülerini seslendirecek. Dinleti, 27 Aralık Pazartesi saat 20.30’da ilk gösterimini yapacak.



Çocuklar için yeni bir dizi “masamda tiyatro var”


Tiyatro oyuncusu Yiğit Sertdemir’in yazıp yönettiği dizide Ceyda Akel (İnci) ve Şirin Keskin İndere (Cancan) rol aldı. Maske ve kukla tasarımını Candan Seda Balaban’ın yaptığı, Masamda Tiyatro Var’ın ilk bölümü, 5 Aralık Pazar saat 15.00’te kültür merkezinin video paylaşım platformu kanalında küçük sanatseverler ile buluşacak.



Beril Anılanmert’in ‘Seyir Defteri’ sergisi


İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, 22. sezonuna seramik sanatçısı Beril Anılanmert’in “Seyir Defteri” başlıklı sergisi ile başladı. Farklı tekniklerdeki seramik eserleri ile tanınan Beril Anılanmert’in “Seyir Defteri” başlıklı sergisi ile 22. sezonuna başlayan Sanat Galerisi’nde sanatçının önceki yıllarda açtığı pek çok sergiden örneklerin yanı sıra son dönemde ürettiği yeni eserleri de yer alıyor. 8 Ocak 2022 tarihine kadar açık kalacak sergide seramik formlar, pentür karakterindeki karolar, enstalasyonlar, kâğıt üzerine karışık malzeme ile yapılmış desenler ve resimler sanatseverlerle buluşuyor.



Pandemi koşulları nedeniyle konserler yüzde 50 kapasiteyle satışa sunuluyor. Konserlere katılmak için seyircilerin aşı kartlarını veya son 48 saat içinde yapılmış PCR testlerini görevlilere ibraz etmeleri gerekiyor. Satışa sunulan konserler için İş Kuleleri Salonu’ndaki ana gişenin yanı sıra salonun ana gişesi de hizmet veriyor. Biletler Maximum Kart sahiplerine yüzde 10 indirimle satışa sunulacak olup, öğrenci biletleri ise 20 TL’den satıldığı belirtiliyor.



Aralık Ayı / Seyircili Konserler


10 Aralık Cuma, 20.30


“Sözlerimi Geri Alamam”


Bulutsuzluk Özlemi


Symphonista Oda Orkestrası


29 Aralık Çarşamba, 20.30


Yeni Yıl Konseri


Gedik Filarmoni Orkestrası


Murat Cem Orhan şef


Olga Peretyatko soprano


Mert Süngü tenor


Aralık Ayı / Çevrim içi Etkinlikler


5 Aralık Pazar, 15.00


19 Aralık Pazar, 15.00


Masamda Tiyatro Var


Yazar-Yönetmen: Yiğit Sertdemir


Maske-Kukla Tasarımı-Üretimi: Candan Seda Balaban


8 Aralık Çarşamba, 20.30


Ankara Barok Solistleri


16 Aralık Perşembe, 20.30


“Sözlerimi Geri Alamam”


Bulutsuzluk Özlemi


Symphonista Oda Orkestrası


27 Aralık Pazartesi, 20.30


“Uzun İnce Bir Yoldayım”


Âşık Veysel Şiir Dinletisi


Metni Hazırlayan: Atilla Birkiye


Sahneye Uyarlayan: Mehmet Birkiye


Müzik Yönetmeni: Serdar Yalçın


Şiirleri Seslendirenler: Metin Belgin, Bülent Emin Yarar, Hakan Gerçek


Bağlama: Cengiz Özkan


4 Ocak Salı, 20.30


Yeni Yıl Konseri


Gedik Filarmoni Orkestrası


Murat Cem Orhan şef


Olga Peretyatko soprano


Mert Süngü tenor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Simit fiyat tarifesinde Ticaret Bakanlığı’nın onayı zorunlu hale getirildi Tacir ve sanayiciler tarafından üretilen mal ve hizmetlerin azami fiyat tarifelerinin düzenlenmesi hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre simit fiyatlarına ilişkin olumlu görüşü Ticaret Bakanlığı verirse fiyatlarda artış yapılabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliğinin ayrıntıları şöyle: “Tarifeler, yönetim kurulunun teklifi ve meclisin onayıyla yürürlüğe girer. Tarifelerin tespitinde ilgili meslek komitesinin görüşü alınır. Meslek komitesi en geç onbeş gün içinde görüşünü bildirmek zorundadır. Ancak, simit ile 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğe ilişkin tarifenin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu; onbeş gün içinde Ticaret İl Müdürü ve Tarım ve Orman İl Müdürü ile esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşan heyetin değerlendirmesini alır. Heyetin değerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüşü de dikkate alınarak yönetim kurulunca oluşturulan ekmek tarifesine ilişkin teklif, Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünün alınmasından sonra yapılacak ilk toplantıda meclisin onayına sunulur. Ancak, Bakanlık tarafından olumsuz görüş bildirilmesi durumunda, heyetin toplanmasına gerek olmaksızın gerekçeleri ile birlikte yönetim kurulunca hazırlanan yeni tarife talebi, yeniden Bakanlığın görüşü alındıktan sonra meclisin onayına sunulur.”
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”