- 14 Şubat 2013 Perşembe 11:37

BÖBREОİNİ SATMAK İSTEYENLERİN SAYISI ORGAN BAОIŞÇILARINI GEÇTİ

A
A
A
BÖBREОİNİ SATMAK İSTEYENLERİN SAYISI ORGAN BAОIŞÇILARINI GEÇTİ

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, böbreğini satmak isteyenlerin sayısının, organ bağışçılarınınkini geçtiğini belirterek, bilinçli bağış için son derece sistemli çalışmalar yürüttüklerini, ancak organlarını satmak için başvuranların sayısını düşüremediklerini söyledi.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, organlarını satmak için başvuranların sayısının organ bağışlamak isteyenleri geçtiğini, bilinçli bağış için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Erk, ``Organ bağışı konusunda son derece sistemli çalışmalar yürüterek bir bilinç yaratmayı hedeflesek de, organlarını satmak için başvuranların sayısını düşüremiyoruz. Son günlerde TV kanallarında yayınlamaya başlayan ve organ bağışına dikkat çeken ``˜Beni Bağışlayın` adlı kamu spotu, organ bağışı konusunda başvuruları arttırdı. Ancak yine de neredeyse her gün gelen ``˜Böbreklerimi Satmak İstiyorum` başvurularını azaltmadı`` dedi.
Ülkemizde organ naklinin iki şekilde yapılmasının yasal, diğer yolların suç olduğunu ifade eden Erk, ``Birinci yol, canlı vericiden 4. dereceye kadar kan bağı olan akrabalar arasında yapılan bağış ile akraba dışı ancak Sağlık Bakanlığı etik kurulları tarafından onaylanmış kişiler arasında yapılan bağıştır. İkinci yol, beyin ölümü gerçekleşmiş kadavradan yapılan bağışla yapılan nakildir. Bu yolların dışında organ nakli ve organ ticareti yapılması kesinlikle yasaktır ve suçtur" şeklinde konuştu.
``BÖBREKLERİNİZİ SATIP PARA KAZANMA HAYALİ KURARKEN, HAYATINIZI RİSKE ATMIŞ VE SUÇ İŞLEMİŞ OLUYORSUNUZ``
Böbreğini satmak isteyen kimselerin ulaştıkları ilk noktanın Türk Böbrek Vakfı olduğunu ifade eden Erk, Türkiye`de organ nakillerinde en büyük sorunun kadavradan çok az nakil yapılması olduğunu söyledi. Erk, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında, sadece Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan organ nakil merkezlerinde, belirli yasal ve tıbbi şartların sağlanması halinde organ nakli yapılabilir. Yapılan organ nakillerine ilişkin her türlü veri düzenli olarak Sağlık Bakanlığı`na bildirilmek zorundadır ve tüm işlemler bakanlık tarafından denetlenmektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlanmamış yerlerde yapılan her türlü tıbbi müdahaleler, suç ve insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturur. Size yasadışı yolları önererek sahte vaatler sunan kişiler dolandırıcıdır. Siz, bir böbreğinizi verip karşılığında para kazanıp borçlarınızı kapatma ve ailenize destek olma hayali kurarken, hayatınızı riske atmış ve suç işlemiş oluyorsunuz.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.