POLİTİKA - 14 Şubat 2013 Perşembe 12:40

BAKAN YAZICI: ``CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI`NI HİÇBİR ZAMAN KAPATMADIK``

A
A
A
BAKAN YAZICI: ``CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI`NI HİÇBİR ZAMAN KAPATMADIK``

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bombalı saldırının yaşandığı Cilvegözü Sınır Kapısı`nın hiçbir zaman kapatılmadığını belirterek, ana muhalefetin ``˜kapı kapalıydı, araç nasıl girdi?` şeklindeki eleştirilerinin dayanaksız olduğunu söyledi.
Bakan Hayati Yazıcı, Çırağan Sarayı`nda katıldığı programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bombalı saldırının yaşandığı Cilvegözü Sınır Kapısı ile ilgili bir soru üzerine Yazıcı, ``Sabahleyin bölge müdürümle tekrar görüştüm. Cilvegözü`nde gümrük hizmetlerini daha önce planladığımız çerçevede bazı kısıtlamalar getirmiştik. Cilvegözü`nün karşı kapısı olan Babel Hava Gümrük Kapısı, Suriye`de Özgür Suriye Ordusu denilen kesimin yönetiminde. Onlarla görüşmeler yapılıyor. Onlar da hazır olduklarını ifade etmeleri halinde, karşı kapıda giriş çıkışların sağlanmasının temin edilmesi halinde bombalamadan önce olduğu gibi oradaki aktivite devam edecek. Biz hazır durumdayız, görüşmeler devam ediyor`` diye konuştu.
Cilvegözü Sınır Kapısı`nın hiçbir zaman kapatılmadığını dile getiren Bakan Yazıcı, ``Bizim kapı açık ama biz yol verdiğimiz zaman karşıya da çıkış olması lazım. Orada sınırlı ölçüde faaliyetler yürütülüyor. Biz hiçbir zaman kapıyı kapatmadık. Ana muhalefet partisi genel başkanı ``˜Kapı kapalıydı, nasıl oldu?` diye bir soru yöneltiyor. Biz Suriye ile olan kapılarımızın hiçbirini kapamış değiliz`` dedi.
Suriye`de yaşanan iç karmaşa nedeniyle güvenlik önlemleri çerçevesinde sınır kapılarındaki giriş çıkışı yeni bir düzene bağladıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, ``Bu kapsamda Cilvegözü Gümrük Kapısı var. Cilvegözü Gümrük Kapısı`ndan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çıkışı, Türkiye plakalı araçlarının çıkışıyla alakalı gümrük hizmeti vermiyoruz, bunları durdurduk. Ama Suriye`den Türkiye`ye gelecek Suriye plakalı araçlar, Suriye vatandaşları ve üçüncü dünya ülkesi vatandaşların Türkiye`ye girişi de pasaport, kimlik kontrolleri yapmak suretiyle gümrük hizmetlerini sürdürüyoruz. Bu hiçbir zaman kesintiye uğramadı. Dolayısıyla ``˜Kapı kapalıydı, araç nasıl girdi?` şeklindeki soru bu anlamda dayanaksız bir soru haline geliyor. Gümrük işlemleri rutin olarak bu çerçevede sürdürülüyor. Beklentimiz inşallah Babel Hava Gümrük Kapısı`nda, Türkiye`de ticareti o arada bölgede sürdürmeye imkan sağlayacak şekilde giriş çıkışlar sağlanır`` şeklinde konuştu.
Bakan Yazıcı, bir basın mensubunun, ``Ekstra bir önlem alınacak mı?`` sorusu üzerine ise sınır kapısında önlemlerin olduğunu belirterek, ``Zaten önlemler var. Kapılar herkesin istediği gibi girdiği, çıktığı, boş bırakılmış bir alan değil. Böyle bir şey yok ortada. Oradan giren çıkan bütün işlemler kayıt altındadır. Nitekim patlamayı yaptığı söylenen kişilerden bir tanesi de pasaportunu göstermek suretiyle Türkiye`ye giriş yapmış ve işlemler böylece sürdürülmüştür`` şeklinde karşılık verdi. Yazıcı şunları söyledi:
``Orada hiç güvenlik yok anlamına gelmez. Orada öyle bir olay yaşadık. Ara bir bölge var. Ara bölgenin güvenlik hizmetlerini yürüten jandarmadır. Ama gümrüklü sahada gümrük muhafaza ekipleri yürütüyor. Oraya takviyeli bir araç gönderdik. Bomba konusunda uzmanlaşmış eğitimli köpeğimiz var iki tane, belki birini de oraya kaydırırız.``
Bir basın mensubunun, ``Bu önlemler daha önce alınamaz mıydı?`` sorusu üzerine ise Yazıcı, ``Daha önce önlem alınmamıştı, şimdi alınıyor diye bir şey yok. Siz önlemler alırsınız, faaliyetlerinizi sürdürürsünüz ama onu aşan bir eylem olursa önlemlerinizi yükseltirsiniz`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TESK Genel Başkanı Palandöken: “Evliliklerin 500 milyar liralık ekonomi oluşturması bekleniyor” Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken düğün sezonunun başlamasıyla birlikte evliliklerin ekonomiye olan yansımasını değerlendirdi. Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten Palandöken, ortalama düşün yapmanın maliyetini anlattı. Beyaz eşyadan oturma grubuna, düğün salonundan ziynet eşyalarına kadar yapılan harcamaların 500 bin liradan başladığını kaydeden Palandöken, "Döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma imkanlarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu. “Geçtiğimiz yıl düğünler piyasaya 300 milyar lira katkı sağladı” Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.
Bursa Tarihi Gölyazı’da 100 yıllık balık mezadı Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı köyünde yapılan balık mezadı 100 yıldır aynı yerde düzenleniyor. Uluabat Gölü’nde yakalanan balıklar mezatta en çok parayı verenin oluyor. Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı köyünde her sabah 12.00’de başlayan balık mezadında renkli görüntüler yaşanıyor. Uluabat Gölü’nde balıkçıların tuttuğu taze balıklar 100 yıldır aynı yere dökülerek açık artırmada satılıyor. Yakalanan balıklar sırasıyla yere dökülerek mezatta satışa sunuluyor. Herkesin katılabildiği açık artırmada en yüksek fiyatı veren balıkların sahibi oluyor. Tüccarlar yeni yakalanan balıkları almak için birbirleriyle yarışıyor. Keyifli anların yaşandığı açık artırma her gün aynı saatinde tekrarlanıyor. Her vatandaşın tuttuğu balığı kooperatifin müzayedesinden geçirmesi söyleyen Kooperatif üyesi Hüseyin Aydın, "Su Ürünleri Kooperatifi 1966 yılında kuruldu. 1986 yılına kadar kerevit vardı. Hastalıklar geldi kerevitler öldü. Kerevitler ölünce hepimiz balığa yöneldik. Her vatandaş tutmuş olduğu balığı kooperatifin müzayedesinden geçirmek zorunda. Rüzgar olduğu zaman balıkçılar avlanamıyor. Şu anda sazan balığı yasak diğer balıklar serbest. Günde bazen 1 ton, bazen ise 100 kilo çıkıyor. Balık piyasası da aynı olmaz. Az olduğu zaman daha pahalı, bol olduğu zaman biraz daha uygun olur. Böyle bir düzenimiz var. Müzayede dedelerimizden kalma. Daha önceden kooperatif yoktu balıklar muhtarlık nezdinde satılıyordu. Muhtarlığa rüsum kesiliyordu geri kalanı balıkçıya veriliyor” dedi. Bu sene balık fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Hasan Dikmeoğlu, “Doğduğumdan beri balıkçıyım. Şimdi de esnaflık yapıyorum. Balığı köyde ve pazarda satıyorum. Turna, sazan, İsrail balığı ve arada yayın balığı çıkıyor. Uluabat Gölü’nde çok güzel balıklarımız var. Turnalar bu yıl ortalama 200 TL’den satılıyor” şeklinde konuştu.