EKONOMİ - 18 Nisan 2022 Pazartesi 10:09

Türkiye savunma sanayi hedef büyüttü

A
A
A
Türkiye savunma sanayi hedef büyüttü

Türkiye savunma sanayi vites yükseltti.

Türkiye savunma sanayi vites yükseltti. Geçen yıl 3 milyar 224 milyon dolar ihracat gerçekleştiren savunma sanayi, bu yıl 4 milyar doların üzerinde ihracat hedefliyor.



SAHA EXPO Fuarı, 25 -28 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenecek. Bünyesinde savunma, havacılık ve uzay teknolojileri sanayinde yer alan 721 firma ve 22 üniversitenin yer aldığı SAHA İstanbul Sanayi kümelenmesi, Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olmaya hazırlanıyor. Türk savunma sanayisinden dünya markaları çıkarmak için SAHA MBA programını başlatan SAHA İstanbul; savunma, havacılık ve uzay teknolojileri alanındaki firmaların endüstriyel yetkinlik düzeylerini yukarı çekmeyi, ihracatını geliştirmeyi, yeni teknolojiler ve projeler geliştirmesine destek olmayı hedefliyor.



Savunma, havacılık ve uzay teknolojileri sektörlerinin 2021 yılının değerlendirildiği basın toplantısında konuşan SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, "Avrupa Kümeler Birliği’nde şu anda Airbus’tan sonra ikinci büyük kümeyiz ama makas çok kapandı. Çok hızlı bir büyüme trendimiz var. Birkaç ay sonra SAHA İstanbul Kümemiz, Airbus’ın Toulouse’daki "AerospaceValley"in de üzerinde bir büyüklüğe ulaşacak ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olacak. Şu anda 721 Firma, 22 Üniversite olarak üyemiz var. 46 Firmanın da süreci devam ediyor" dedi.



Türkiye’de savunma sanayinin çok hızlı bir büyüme trendi içinde olduğunun altını çizen İlhami Keleş, “Savunma sanayi geçen yıl 3 milyar 224 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Hedef, bu yıl 4 milyar doların üzerine çıkmak. SAHA İstanbul olarak; savunma, havacılık ve uzay teknolojileri alanındaki firmaların endüstriyel yetkinlik düzeylerini yukarı çekmek, ihracatını geliştirmek, yeni teknolojiler ve projeler geliştirmesine destek olmak, SAHA Akademi ve bünyesinde ki SAHA MBA programıyla sektörü yönetim, hedefler ve insan kaynakları anlamında dünya markası olmaya hazırlamak gibi gayretlerimiz var” şeklinde konuştu.



"Rusya-Ukrayna savaşı, ülkelerin öz güçlerinin ve öz savunma yeteneklerinin her şeyin önünde olduğunu gösterdi"


Dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için firmaların yeteneklerini birleştirerek; yeni yetenekler, konsorsiyumlar ve benzeri yapılarla bu sinerjiyi oluşturduklarını ifade eden Keleş, "Türkiye için savunma, havacılık ve uzay alanında dünya rekabetinde yer almak çok önemli bir konuma geldi. Rusya-Ukrayna savaşı, ülkelerin öz güçlerinin ve öz savunma yeteneklerinin her şeyin önünde olduğunu gösterdi. Olay sadece insansız hava araçları da değil. Mühimmat teknolojileri, elektronik harp, benzeri endüstriyel yeteneklerin kara araçlarına yansıması, deniz platformları, uzay araştırmaları ki Bakanımız da açıkladı, yakında uzaya insan göndermeye başlayacağız" diye konuştu.



"Artık yüksek teknoloji yetmiyor, bunları yerli kaynaklarla üretebilir hale gelmek gerekiyor"


SAHA İstanbul’un, yerli üretimin gelişmesi için çok kapsamlı destekler verdiğini anlatan Keleş, “Savunma sanayisi, sivil havacılık ve uzay, yüksek teknoloji gerektiriyor. Bunları büyük oranda yerli malzemelerle üretebilir hale geldiğiniz zaman sivil teknolojileri de çok hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırabiliyorsunuz. Savunma Sanayi Başkanlığının 700’ün üzerinde projesi var. Savunma sanayisinin yıllık ciroları 11 milyar doların üzerinde. Bunların ihracata yansıması geçen yıl 3 milyar 224 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın 2022 için çok rahat 4 milyar doların üzerine çıkacağını düşünüyoruz. Bu çok hızlı bir şekilde artacak. Platform satmaya başladık. Platform sattığınız zaman onun altındaki mühimmatlar, alt sistemler birer ihracat kalemi haline geliyor" dedi.



SAHA İstanbul bünyesinde hazırlık düzeyi 5, 6 seviyesine gelmiş, prototipleri ortaya çıkmış projelerin yatırım almasıyla ilgili bir “SAHA Girişim” altyapısı oluşturduklarını anlatan Keleş, "Firmaların insan kaynağı geliştirme süreçlerinde meslek içi eğitimlerde, yüksek teknoloji eğitimleri de SAHA Akademi altında verilmeye başlandı. Firmaların, üniversitelerin laboratuvar ve akademik altyapılarından faydalanmasını sağlamak üzere gayretlerimiz sürüyor. Ayrıca, komitelerimizin altında ülkenin dışa bağlı olduğu konularda projeler oluşturuluyor" şeklinde konuştu.



Keleş, "SAHA Akademi, SAHA’da yer alan firmaların teknik yönden insan kaynağı ihtiyacını takviye etmek, geliştirmek üzere kurduğumuz bir akademi. Burada bu işin Amiral gemisi SAHA MBA. Bizim üyelerimizin tamamı sanayicidir ve bu sanayicilerin yüzde 89’u da KOBİ. Biz şunu gördük, bizim ülkemizdeki sanayi firmalarının yüzde 96,5’u ikinci kuşakta batıyorlar. Üçüncü kuşağı göremiyorlar, torunları göremiyorlar. Bu ülke için çok önemli bir problem çünkü bir firmayı kuruyor, geliştiriyor ve bir yerlere getiriyor. O firma battığı zaman o ülkenin o firmaya yaptığı bütün yatırımlar, insan kaynağının emeği, orada oluşan know-how, orada oluşan müşteri stokları çöp oluyor. Öyle olunca da uzun soluklu firmalar üretemediğimiz için dünya markası çıkartamıyoruz" dedi.



Keleş, SAHA İstanbul tarafından uygulamaya geçirilen SAHA MBA programı hakkında da şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin bir dünya markası eğitimi çıkarmak üzere yola çıktık. Bu nedenle, bu eğitimi TÜBİTAK iş birliği ile hayata geçirdik. Harward, Stanford gibi 15 tane Üniversitenin MBA programlarını inceledik ve onlara eş yoğunlukta bir program hazırladık. Bir yıl süren bir eğitim bu ve 2 dönem eğitimi tamamladık, mezunları verdik. Programın hedefi 2026’da SAHA MBA’i dünyanın en prestijli ilk 10 programından birisi yapmak. Bu derslerin yanı sıra, katılımcılara aldıkları derslerin tatbikini yaptırıyoruz. SAHA MBA’e, ikinci kuşak yöneticiler, patronlar, üst düzey yöneticiler katılıyor. 6’şarlı 5 Firma kurduruyoruz. Önce durum çalışması yapılıyor 3 hafta. Durum çalışmasından sonra simülasyona sokuluyor. Simülasyona girdikten sonra bu 5 firma birbirleriyle rekabet ediyorlar, kararlar veriyorlar ve kararlarının sonuçlarına göre büyüyorlar, gelişiyorlar veya batıyorlar. Gerçekte firma çok kar edecekse orada da ediyor, batacaksa orada da batıyor".



"SAHA EXPO’da bu yıl Metaverse’de olacak"


Keleş; “Bu yıl SAHA EXPO fiziki fuar dışında “Metaverse” olarak da yapılacak. Dünyanın her yerinden ziyaretçiler kendi avatarı ile fuarı ziyaret edecek, gezecek. Katılımcılar kendi avatarlarıyla yer alabilecek. Fuara gelemeyenler Metaverse ile fuara dünyanın her yerinden katılabilecek. Fiziki fuara katılanlar ücretsiz girebilecek” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Başsavcı Ali Yeldan’dan, Mihriban Yılmaz’ın ailesine taziye ziyareti İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, geçtiğimiz aralık ayında öldürülen Mihriban Yılmaz’ın (25) Bornova ilçesinde yaşayan ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Ziyarete, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü ile Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddet Suçları Soruşturma Bürosundan sorumlu Başsavcı Vekili Çağlar Ertaş, müdürlük bünyesinde görev yapan psikolog ve pedagoglar da eşlik etti. İzmir Adliyesi Mescidi imamı tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirilerek dua edildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, acılı aileyle yakından ilgilenerek başsağlığı dileklerini iletti; bu zor günlerinde yalnız olmadıklarını vurguladı. Devletin tüm imkânlarıyla ailenin yanında olduğunu ifade eden Yeldan, sürecin titizlikle yürütüldüğünü ve adaletin eksiksiz şekilde tecelli etmesi için gerekli tüm adımların kararlılıkla atıldığını belirtti. Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için sürecin hassasiyetle takip edildiğini ifade eden Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, sorumluların adalet önünde hesap vermesi adına çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü kaydetti. Ziyarette, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü uzmanlarınca aileye psikososyal destek sürecine ilişkin bilgilendirme yapılırken, ailenin her aşamada yanında olunacağı mesajı da paylaşıldı. Olayın geçmişi Kan donduran olay, 29 Aralık 2025’te Bornova ilçesi Ümit Mahallesi’nde meydana geldi. Ailesiyle oturan Mihriban Yılmaz, iddiaya göre akşam saatlerinde evden çıkıp yakınlarında yaşayan akrabalarının yanına gitti. Bu tarihten sonra kendisinden haber alamayan ailesi, kayıp başvurusunda bulundu. Güvenlik kameralarını inceleyen ve teknik takip yapan ekipler, cinayet zanlısı F.İ. (26) ile birlikte yardım ve yataklık şüphesi bulunan 4 kişiyi gözaltına aldı. Zanlının yer göstermesiyle talihsiz kızın cansız bedeni Pınarbaşı mevkisindeki ormanlık alanda gömülü halde bulundu. F.İ., Yılmaz’ı boğarak öldürdüğünü ve cesedini ormana gömdüğünü itiraf etti. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden F.İ. tutuklandı, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İstanbul Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’ya ilahi sürprizi Sosyal medyada seslendirdiği ilahilerle tanınan Celal Karatüre, Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan etkinlikleri tanıtım toplantısında Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’ya ilahi sürprizi yaptı. Karatüre’nin, sosyal medyada geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan "Kabe’de Hacılar Hu Der Allah" ilahisini seslendirmesi renkli anlar yaşattı. Başkan Göksu ise, "Sürpriz oldu bizim için, hoş geldiniz" ifadelerini kullandı. Esenler Belediyesi "Ramazan Rahmettir" temasıyla hayata geçireceği projeleri, Esenler Dayanışma ve İyileştirme Merkezi binasında düzenlenen tanıtım toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. İlçenin sosyal dayanışma merkezi konumunda gerçekleştirilen programda, Ramazan ayı boyunca yapılacak etkinlikler ve sosyal destek çalışmaları detaylı şekilde paylaşıldı. Programda Celal Karatüre’nin seslendirdiği ilahiyle Ramazan coşkusu yaşanırken, katılımcılar etkinliklerin ilçede oluşturacağı manevi atmosferin önemine vurgu yaptı. Celal Karatüre, Başkan Göksu’ya ilahi sürprizi de yaptı. Karatüre, sosyal medyada geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan "Kabe’de Hacılar Hu Der Allah" ilahisini seslendirdi. Başkan Göksu ise, "Sürpriz oldu bizim için hoş geldiniz" dedi. "Gazze’de 10 bin kişilik iftar" Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kaldığını belirterek, "Ramazan-ı Şerif ayının başlamasına çok az bir zaman dilimi kaldı. ‘Ben iftarımı nasıl yapacağım?’ sorusunu soran hiç kimse kalmayacak. Ramazan’ın ruhunu şehrin her bir köşesinde inşallah birlikte yaşayacağız. Sokakları süsledik, her tarafı aydınlattık. Çünkü Ramazan aydınlıktır, Ramazan aydınlık yüzüyle gelir. Esenler’de toplam 150 bin iftar vereceğiz. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde 120 bin bardak çorbayı Çorba Çeşmelerimizle dağıtacağız. Gazze’de de iftarımız var. Geçen sene yedi aşevinde iftar vermiştik, bu sene de Allah nasip ederse 10 bin kişilik iftar vereceğiz. Gazze’deki iftarımızın Ramazan’ın bereketiyle kardeşlerimize manevi destek olmasını diliyoruz. Ramazan aynı zamanda yeryüzündeki insanların birliğine ve direnişine vesile olacaktır" dedi. Ramazan ayı boyunca Dörtyol Meydanı’nda kurulacak ana sahne, otağ alanı ve çocuk etkinlik alanlarıyla ilçede kapsamlı bir etkinlik takvimi uygulanacak. Hemşehri dernek programları, sohbetler, sanat konserleri, Kur’an-ı Kerim tilavetleri ve bilgi yarışmaları Ramazan akşamlarına renk katacak. "10 Bin Hatim 100 Bin Dua" programı kapsamında ise Kadir Gecesi’nde toplu dualar edilecek. Sosyal destek çalışmaları çerçevesinde 130 bini aşkın iftar menüsü vatandaşlara ulaştırılacak; Alo İftar, Eve Teslim İftar, Askıda İftar ve Çorba Çeşmeleri uygulamalarıyla Ramazan’ın bereketi paylaşılacak. Ayrıca 120 bin alışveriş kartı, 7 bin gıda kumanyası, çölyak ve çocuk gıda paketleri ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak, bin 500 çocuğa bayramlık giyim desteği sağlanacak.
Kayseri KTO Başkanı Gülsoy’dan "Ramazan Ayı" mesajı Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, Ramazan-ı Şerif dolayısıyla yayımladığı mesajında; bu mübarek ayın alışveriş heyecanıyla ticarete, yardımlaşma ruhuyla da toplumsal dayanışmaya büyük katkılar sunduğunu vurguladı. Gülsoy, "Ramazan ayı bir nizam, intizam ve sabır mektebidir" dedi. On bir ayın sultanı Ramazan ayına erişmenin huzurunu paylaşan KTO Başkanı Ömer Gülsoy, mesajında Ramazan’ın çok yönlü etkilerine dikkat çekerek Ramazan’ın sadece manevi bir iklim değil, aynı zamanda hayatın her alanına dokunan bir disiplin süreci olduğunu belirtti. "Ticaret Hayatımıza Olumlu Katkılar Sunuyor" Ramazan ayının ekonomik ve sosyal dinamikleri hareketlendirdiğini ifade eden Başkan Gülsoy; "Ramazan ayı, geleneksel zenginliğiyle kültür hayatımıza, oluşturduğu alışveriş heyecanıyla ticaret hayatımıza ve insani ilişkiler özelinde gündelik yaşantımıza çok kıymetli katkılar sunmaktadır. Bu ay, kalplerin her türlü kir ve pastan arındırıldığı, manevi bir cilalanma dönemidir." şeklinde konuştu. "Ramazan Bir Sabır ve Disiplin Mektebidir" Oruç ibadetinin kişisel gelişim ve toplumsal bilinç üzerindeki etkisine değinen Gülsoy; "Ramazan ayı ve oruç; nizamdır, intizamdır. İnsanın kendi kendini disipline ettiği, iç dünyasını gözden geçirdiği bir sabır mektebidir. Bu mektep, tok olanlara açın halinden anlamayı öğretir; iftar ve sahur vakitleriyle zamanı yönetmeyi, teravih namazlarıyla da birlik ve beraberlik bilincini yerleştirir." dedi. Mesajında Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmiş olmasının önemine vurgu yapan Başkan Gülsoy; "Yüce kitabımız, insanlığın önüne değerlerle örülü yepyeni bir ufuk açmış, kurtuluşa giden yolu göstermiştir. İçinde ’Bin aydan daha hayırlı’ olan Kadir Gecesi’ni barındıran bu kutlu zaman dilimi, bu yüzden çok özel ve yücedir." ifadelerini kullandı. "Zorda Olan Kardeşlerimiz İçin İnşirah Kapısı Olsun" Başkan Gülsoy mesajının sonunda "Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş olan bu mübarek ayın, darda olan tüm din kardeşlerimiz için bir inşirah kapısı olmasını diliyorum. Cenab-ı Hak tutacağımız oruçları ve hayırlarımızı kabul eylesin. Bu duygularla başta Kayserili hemşehrilerimiz olmak üzere tüm İslam âleminin Ramazan ayını yürekten kutluyorum." ifadelerine yer verdi.
Ordu Başkan Güler: "Ordu’muza muhteşem bir eser kazandırıyoruz" Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Altınordu Atatürk Rıhtımı’nda yapılan uzatma çalışmasının tamamlanması ile şehre güzel bir eser kazandırılacağını söyledi. 1960’lı yıllardan bu yana yolcu ve yük taşımacılığında aktif olarak kullanılan, 2017 yılında kapatıldıktan sonra şehir turizmine hizmet vermeye başlayan rıhtım, yeniden deniz turizmine kazandırılıyor. Başkan Güler’in girişimleriyle başlatılan proje kapsamında kazık çakma ve tabliye yerleştirme çalışmaları ise aralıksız sürüyor. "Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor" Rıhtımda devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Güler, son durum hakkında yetkililerden bilgi aldı. Çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Güler, "Çalışmalarımız tüm hızlıyla devam ediyor. Buradaki çalışmalarımızı inşallah bir an önce bitireceğiz. Denizin bittiği noktadan 40 metre derine kazıklarımız çakılıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Ordu’muz muhteşem bir eseri kazanmış olacak" dedi. 140 metre uzatılacak, 410 metreye ulaşacak Ordu Büyükşehir Belediyesince yürütülen proje kapsamında rıhtım 140 metre uzatılarak toplam 410 metre uzunluğa çıkarılacak. Böylece özellikle kruvaziyer turizmi açısından Ordu önemli bir merkez haline gelecek. Proje çerçevesinde ayrıca 3 bin 900 metrekarelik rıhtım alanı oluşturulacak, 2 adet yat ve yolcu teknesi iskelesi yapılacak ve modern bir yolcu kabul merkezi inşa edilecek.
Niğde Niğde’de Ramazan bereketi mahalle sofralarında yaşanacak Niğde Belediyesi, Ramazan ayının manevi iklimini, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu şehrin her köşesine taşımaya hazırlanıyor. Her yıl geleneksel hale gelen "Gönül Sofraları" ve teravih sonrası "Muhabbet Çadırı" buluşmaları, 2026 yılında da dolu dolu bir takvimle tüm Niğdelileri aynı sofrada buluşturacak. Ramazan ayının coşkusu, 24 Şubat 2026 Salı günü Nar Sosyal Tesisi’nde kurulacak ilk gönül sofrası ile başlayacak. İftarın ardından program, Aşağıkayabaşı Mahallesi’ndeki Hatipoğlu Camii’nde kurulacak Muhabbet Çadırı ile devam edecek. Vatandaşlar, teravih namazı sonrası ikramlar ve samimi sohbetler eşliğinde bir araya gelecek. Başkan Özdemir: "Gönüllerimiz bir, soframız bereketli olsun" Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, tüm hemşehrilerini programlara davet ederek şunları söyledi:"Ramazan ayı, paylaşmanın ve kardeşliğin en üst seviyeye çıktığı mübarek bir zamandır. Şehrimizin her mahallesinde kuracağımız sofralarla, sadece yemeğimizi değil, sevgimizi ve kardeşliğimizi de paylaşıyoruz. Muhabbet çadırlarımızda teravih sonrası hemşehrilerimizle bir araya gelerek taleplerini dinlemek, onlarla omuz omuza olmak bizim için en büyük mutluluk. Tüm halkımızı bu manevi iklimi birlikte solumaya davet ediyorum." Çocuklar için geleneksel eğlenceler İftar programları sadece yemekle sınırlı kalmayacak. İftar yemeği öncesi ve sonrasında çocuklar için düzenlenecek Hacivat-Karagöz gösterileri ve çeşitli yarışmalarla Ramazan gelenekleri yaşatılacak. Ramazan’ın bereketini paylaşmak adına düzenlenen iftar yemekleri, belirlenen tarihlerde şu tesis ve salonlarda gerçekleştirilecek; 24 Şubat Salı: Nar Mahallesi, Nar Sosyal Tesisi. 26 Şubat Perşembe: Şehitler Mahallesi, Forever Düğün Salonu. 6 Mart Cuma: Şahsüleyman Mahallesi, Mavi Köşk Düğün Salonu. 12 Mart Perşembe: İlhanlı Mahallesi, Alyans Düğün Salonu. İftarın ardından teravih namazı sonrası vatandaşların ikramlar eşliğinde bir araya geleceği Muhabbet Çadırları, şu cami ve mahallelerde kurulacak: 24 Şubat Salı: Aşağıkayabaşı Mahallesi, Hatipoğlu Camii. 3 Mart Salı: Efendibey Mahallesi, Muradiye Camii. 10 Mart Salı: İnönü Mahallesi, Çifte Minareli Camii. 17 Mart Salı: Sarıköprü Mahallesi, Ulu Camii.