SAĞLIK - 09 Mayıs 2022 Pazartesi 10:36

Yeme bozukluklarına dikkat

A
A
A
Yeme bozukluklarına dikkat

Ciddi bir sağlık sorunu olan yeme bozukluğu, yaşamın fiziksel, psikolojik ve sosyal yönlerini etkileyebiliyor.

Ciddi bir sağlık sorunu olan yeme bozukluğu, yaşamın fiziksel, psikolojik ve sosyal yönlerini etkileyebiliyor. Yemek bozuklukları, tedavi edilmezlerse ölümcül olabiliyorlar.


İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Raziye Dut, yeme bozukluklarının genellikle ergenlik veya genç yetişkinlik döneminde geliştiğini belirterek, "Anoreksiya ve bulimia kadınlarda daha sık görülür ancak her yaşta ortaya çıkabilir veya herhangi bir cinsiyeti etkileyebilir" dedi.


Doç. Dr. Dut, yeme bozukluklarının en yaygın türleri arasında bulimia nervoza, anoreksiya nervoza, tıkınırcasına yeme bozukluğu, kaçıngan kısıtlayıcı gıda alımı bozukluğu, pika (besin olarak kabul edilmeyen gıdaların yenmesi, kağıt, peçete..vb) ve çiğneme bozukluğu dahil olmak üzere diğer belirtilen yeme ve beslenme bozuklukları yer aldığını belirterek, "Yeme bozukluklarının belirtileri yeme bozukluğunun türüne göre değişiklik gösterebilir. Her kişi semptomları farklı deneyimleyebilir, ancak yeme bozukluklarının duygusal, fiziksel belirtileri hakkında dikkatli olunmalıdır. Yeme bozukluğu düşündüren davranış belirtileri, vücut ağırlığı, kalori, yiyecek, karbonhidratlar, yağ gramları, diyet ile meşgul olma, bazı yiyecekleri yemeyi reddetme, öğün atlamak veya düzenli öğünlerde küçük porsiyonlar yemek, geçici diyetler veya yiyeceklerle ilgili herhangi bir yeni meşguliyet veya uygulama, arkadaşlardan ve aktivitelerden çekilme, vücut şekli ve boyutu ile aşırı endişe, aşırı ruh hali değişimleri, sık diyettir" dedi.


Dut, yeme bozukluğunun fiziksel belirtilerini de, fark edilebilir kilo dalgalanmaları, adet düzensizlikleri, konsantrasyon bozukluğu, halsizlik/bayılma, sindirim sistemi problemleri, uyku bozuklukları, aşırı fiziksel aktivite, cilt kuruluğu olarak sıraladı.


Dut, şunları kaydetti: "Genetik, sağlıksız diyet teknikleri veya özellikle kızlarda hormonal değişiklikler dâhil olmak üzere ergenlerde yeme bozukluklarının nedenlerine çeşitli faktörler katkıda bulunabilir. Psikolojik etkiler de yeme bozukluğunun gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Reklam ve medya, bir kişinin vücudunun “nasıl” görünmesi gerektiği konusunda karışık mesajlar iletir. Yeme bozuklukları ayrıca diğer akıl hastalıklarının yanı sıra depresyon ve anksiyete ile de bağlantılıdır. Aslında, yeme bozukluğu olan kişilerin yaklaşık yüzde 50’si aynı zamanda duygu-durum bozukluklarından da muzdariptir. Ergenlik çağındaki çocuğunuzda yeme bozukluklarının belirtilerini veya nedenlerini fark ederseniz, ergenler için kapsamlı yeme bozukluğu tedavisi sunan bir kliniğe başvurun".

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Mustafa Varank, Ankara’da gençlerle kokoreççide sahur yaptı TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, kokoreççide gençlerle sahur yaptı. Atatürk Orman Çiftliği’nde düzenlenen programda Varank, gençlere ekmek arası köfte ve kokoreç ikram etti. Etkinlikte vatandaşlarla sohbet eden ve fotoğraf çektiren Varank, gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Zaman zaman sosyal medyadan çağırılar yaptığını dile getiren Varank, "Özellikle gençlerle sahur yapmak için farklı mekanlara davet ediyorum. Bursa’da sahurlarımızı yapıyorduk. Ankara’da tabi ki Atatürk Orman Çiftliğinde daha öncede yaptığımız sahurlardan birine çağırımızı yaptık. Vatandaşlarımızı davet ettik. Onlarda sağ olsunlar bizi kırmadılar. Bu gece onlarla beraber sahurumuzu yapacağız. İnşallah beraberce bayrama kavuşmuş olacağız" dedi. "Kokoreç ile sahur olur mu?" diye kendisine sorular yöneltildiğini aktaran Varank, "Burada mekanın sahibi arkadaşımız var. O yıllardır burada bu mekanın sahibi. Ankaralılar gerçekten burayı hem iftarda hem de sahurda gelip deneyimliyorlar. İnşallah çok güzel bir şekilde sahurumuzu yapacağız." ifadelerini kullandı. Gazze’ye ilişkin soruya Varank, "Ramazan ayında zulüm altında yaşayan kardeşlerimiz var. İnşallah Rabbim bu ramazanla beraber tüm mazlum kardeşlerimizin de ferahını ereceğine bizlere nasip eder. İnşallah birlik ve beraberlik anlayışı tüm bölgeye, dünyaya yayılır" açıklamalarında bulundu. Varank, CHP’nin bazı firmalara yönelik boykot çağrılarına ilişkin ise, "Türk markalarına tavır takınılması kabul edilebilir bir şey değil. Bir siyasi partinin, Türkiye’nin yerli ve milli markalarıyla uğraşarak nasıl bir netice elde edeceğini gerçekten anlayamıyorum. Ama milletimiz feraset sahibidir. Bu boykot çağrılarının ne manaya geldiğini bizim milletimiz gayet iyi değerlendirir ve buna göre hareket eder. Önümüzdeki günlerde bu işin nasıl ters döneceğini de görmüş olacağız" diye konuştu.