SAĞLIK - 12 Mayıs 2022 Perşembe 13:34

’’Beslenme alışkanlıklarınız alerji tedavinizi etkileyebiliyor’’

A
A
A
’’Beslenme alışkanlıklarınız alerji tedavinizi etkileyebiliyor’’

İç Hastalıkları Uzm.

İç Hastalıkları Uzm. Dr. Pınar Sarıyıldız, ’’Günümüzde bir takım bağırsak kaynaklı olmayan hastalıklar, bozulmuş bağırsak bariyer işlevi ve artmış bağırsak geçirgenliği ile ilişkili olarak tanımlanmaktadır. Alerjik hastalıklar da bunların içindedir. Bu sebeple bağırsak geçirgenliğini artıran gıdalardan uzak sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olmak alerji tedavilerinde değerlendirilmesi gereken önemli noktalardan birisidir’’ dedi.



Soğuk geçen kış günleri havaların ısınması ile kendini ılık bahar havasına bıraktı. Bazı kişilerde doğanın uyanması ile allerjik şikayetler de bu mevsimde başlıyor. Doğa kendini büyütmek ve geliştirmek ister iken, polenler rüzgarın etkisiyle kilometrelerce yol kat ederek şehirlerdeki evlere ulaşabiliyor. Bahar alerjileri çeşitli klinik şikayetler ile kendini gösterebilir. En sık karşılaşılan tablo ‘Saman Nezlesi’ olarak bilinir. Medicana Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Pınar Sarıyıldız, burun tıkanıklığı, hapşırma, burun ve geniz akıntısı, gözlerde sulanma ve yaşarmalar, öksürük gibi belirtilerin saman nezlesine işaret ettiğini belirtti.



’’Polen mevsiminde şikayetlerde artma normaldir’’


Polen mevsiminde şikayetlerin arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Pınar Sarıyıldız, ’’Allerjik bronşit yani astım hastalarında da polen mevsiminde şikayetlerde artma gelişmesi olağandır. Bu tablo öksürük, hırıltı ve nefeste daralma gibi şikayetler ile karşımıza çıkabilir. Her iki klinik durumda şikayetler Covid-19 dahil diğer viral enfeksiyonlarda da karşımıza çıkabilir. Alerjiler bir enfeksiyon hastalığı olmadığı için bu kişilerde yüksek ateş, üşüme, titreme, kırgınlık, halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları, göğüs ve sırt ağrısı gibi viremiye bağlı semptomlara rastlamayız. Klinikte sık rastlanan diğer bir tablo ise kaşıntı, kızarma ve deride gelişen kabarıklıklar şeklinde ortaya çıkan cilt reaksiyonlarıdır’’ şeklinde konuştu.



Alerjiyi tetikleyen etkenlerden uzak durma önerileri


Dr. Sarıyıldız, alerji tetikleyen etkenlerden uzak durulmasın için yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: ’’Evinizde polen filtresi olan klima cihazı kullanmak. Evinizde iken veya arabanız ile seyahat ederken camları gerekli olmadıkça açmamak, aracınızın klima filtrelerinin düzenli kontrolünü yaptırmak. Şikayetlerinizi arttırıyor ise evinizde tüylü evcil hayvan bulundurmamak ve bitki yetiştirmemek. Evinizde toz ve polenleri barındırma ihtimali yüksek olduğu için halı, kilim, tüylü yastık veya minder kullanmamak. Polenlerin yoğun olduğu gün saatlerinde gerekli olmadıkça dışarı çıkmamak; eğer dışarı çıkmanız gerekiyor ise maske kullanmak ve evinize döndüğünüzde duş almak. Sigara kullanmamak ve sigara dumanından uzak durmak. Ev ve iş ortamlarında kuru hava varsa hava nemlendirici cihazlar kullanmak ilk tedbirlerdir.’’



’’Allerjik tablonun tetiklediği şikayetleri yatıştırmak mümkün olabilir’’


Dr. Sarıyıldız, sözlerine şöyle devam etti: ’’Allerjiyi tetikleyen şikayetleri yatıştırılması; antihistaminik ilaçların kullanımı, burun ve göz şikayetleri olan hastalarda allerjik burun spreyi ve göz damlalarının kullanılması, cilt şikayetlerini yatıştıran kortizonlu kremler kullanmak, astımı olan hastalarda önerilen tıbbi cihazların kullanılması ile mümkün olabilir. İnce bağırsaklar vücudumuzun en büyük emilim yüzeyidir. Hücrelerdeki parmaksı çıkıntılar emilim yüzey alanını 100-120 metrekareye çıkarmaktadır. Bu büyük emilim yüzeyi tek bir hücre katmanı kalınlığındadır. Teorik olarak bağırsaklarımız vücudun içinde bulunmasına rağmen, burası bir bariyer olarak kabul edilmektedir ve bu epitelin iç bölgesini vücudumuzun içi olarak algılamaktadır. Yüksek yüzey alanı incecik bir bariyer olarak dizayn edildiği için aslında burası bedenimizin en büyük travmaya açık alanıdır. Dolayısıyla ince bağırsak dokusunun altında bağışıklık sisteminin büyük bir bölümü her an göreve hazır bir şekilde bekliyor.’’



Bağırsak sağlığına dikkat çeken Dr. Sarıyıldız, ’’Bedenimizin devamlılığı adına ihtiyacımız olan besin ve sıvı emilimini sağlamak için seçici bir bağırsak geçirgenliği gereklidir. Günümüzde bir takım bağırsak kaynaklı olmayan hastalıklar, bozulmuş bağırsak bariyer işlevi ve artmış bağırsak geçirgenliği ile ilişkili olarak tanımlanmaktadır. Allerjik hastalıklar da bunların içindedir. Bu sebeple bağırsak geçirgenliğini artıran gıdalardan uzak sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olmak allerji tedavilerinde değerlendirilmesi gereken önemli noktalardan birisidir’’ diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Karabük’te afetlere hazırlık toplantısı yapıldı Karabük İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu ve Hidro Meteorolojik Afetlere Hazırlık Koordinasyon Toplantısı, Vali Mustafa Yavuz’un başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda, afetlere etkin ve süratli bir şekilde müdahale edebilmek amacıyla oluşturulan Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında afet ve acil durum hazırlıkları ele alındı. Toplantıda; muhtemel afet ve acil durumlara karşı planlama süreci, aşamaları, hizmet gruplarının sorumlulukları, ana çözüm ortağı ile destek çözüm ortağı kuruluşların görevleri, afet ve acil durum sonrasında yürütülecek işlemler ve yapılacak eğitim çalışmaları konusunda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü görevlileri tarafından sunum yapıldı. Kurumların imkan, kabiliyet ve hazırlık çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunulan toplantıda Vali Yavuz, afet öncesi hazırlık ve risk azaltma çalışmalarının çok önemli olduğunu, tüm kurumların öncelikle kapasite ve eksikliklerini belirleyerek hazırlıklarını tamamlamaları gerektiğini kaydetti. Toplantıya, Vali Yavuz’un yanı sıra; Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, İl Jandarma Komutan Vekili Ercan Özkan, Bölge Müdürleri, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay ile daire amirleri ve diğer yetkililer de katıldı.
Kars Kars’ta üniversite öğrencileri İsrail zulmüne karşı eylem başlattı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversitelerde Filistin için yapılan eylemlere Kars’ta üniversitesi öğrencilerinden destek geldi. Kampus içerisinde çadır kuran öğrenciler, burada Gazze dayanışması için nöbet tutacaklarını açıkladı. Üniversite öğrencileri adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Öğrencileri Temsilcisi Muhammed İkbal Gül, “İsrail’in kanlı terör eylemlerinin başladığı ilk günden beri tüm dünyada Siyonist rejimin işlediği vahşetlere karşı halk kitlelerinin katıldığı gösterilerle insani tepkiler ortaya konulmuştur. Son olarak ABD’de bulunan seçkin üniversitelerde öğrenci ve akademisyenler Gazze’de 200 günü aşkın süredir devam eden İsrail soykırımına karşı onurlu bir direniş başlatmıştır. ABD’de bulunan üniveristelerde başlayan ve ‘Kampus İntifadası’ olarak ifade edilen eylemler, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan seçkin üniversitelere de yayılarak küresel bir tepki haline dönüşmüştür” dedi. Gül, “Bizlerde burada bu onurlu tepkiye desteğimizi ilan ediyoruz. İsrail tarafından Gazze’de yapılan sistemli soykırıma karşı durmak adına insanlığın sesi olarak demokratik tepkilerini ortaya koyan öğrenci ve akademisyenleri selamlıyor ve üniversite öğrenci ve akademisyenleri olarak kendileri ile dayanışma içerisinde olduğumuzu ilan ediyoruz” diye konuştu. Üniversite öğrencileri yapılan basın açıklamasının ardından kampus içerisinde kurulan çadırlarda nöbet tutmaya başladı. Öğrenciler hafta sonu da İsrail’e teki yürüyüşü gerçekleştirecek.
Samsun 450 binden fazla şahsın GBT kontrolü yapıldı, 512 aranan şahıs yakalandı Samsun Emniyet Müdürlüğü ekipleri geçen Nisan ayında 450 binden fazla şahsın GBT kontrolünü yaptı, 512 aranan şahsı yakaladı. Denetimlerde 32 bin 633 araca işlem yapıldı, bin 798 araç trafikten men edildi. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 01-30 Nisan 2024 tarihleri arasında uygulama ve denetimler gerçekleştirildi. Uygulama ve denetimlerde toplam 450 bin 203 şahsın GBT kontrolü yapıldı. Yapılan kontroller ile operasyonel çalışmalar sonucu toplam 512 aranan şahıs yakalandı. 134 bin 353 araç kontrol edilerek 32 bin 633 araç ve sürücüsüne işlem yapıldı, bin 798 araç trafikten men edildi. 99 adet ruhsatsız tabanca-37 adet kurusıkı tabanca, 59 adet av tüfeği-3 bin 720 adet çeşitli çaplarda fişek, 457 adet kesici alet, 1 kilo 597 gram metamfetamin-29 gram kokain, 1 kilo 446 gram sentetik kannabinoid (bonzai)-76 gram skunk, 1 kilo 370 gram esrar-123 bin 515 adet sentetik ecza, 693 adet ecstasy hap-0,45 gram eroin, 21 kök kenevir, 541 litre etil alkol, 1 adet sigara sarma makinesi, 200 paket sigara, 54 adet elektronik sigara, 3,5 litre kaçak içki, 84 bin 800 adet boş makaron, 5 bin 580 adet dolu makaron, 111 adet tarihi eser sikke, 1 adet gümrük kaçağı oto,28 adet APP plaka, 4 bin 631 adet emtia ele geçirildi. Terör örgütüne üye olmak suçundan 13 şahsa işlem yapıldı. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünce “insan ticareti, göçmen kaçakçılığı ve fuhuş” suçlarına ilişkin çalışmalar kapsamında toplam 9 şahıs yakalandı, ayrıca ülkede yasal kalış süresi sona eren/ülkeye yasa dışı yollardan giren toplam 77 yabancı uyruklu şahıs yakalanarak GÖKSEM’e teslim edildi. Bu şahıslardan 58 şahıs, GGM sevk/doğrudan sınır dışı edildi. Merkez ve dış ilçelerde lise öğrencilerine yönelik bilgilendirme ve önleme faaliyetleri kapsamında 22 okulda bin 351 öğrenciye “Gençlik ve Güvenli Gelecek” konulu konferans düzenlendi. Ayrıca eğitim faaliyetleri kapsamında araç sürücüleri ve yayaların trafik kurallarına uymalarının sağlanması, trafik kuralları konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla araç sürücüsü ve yolcuları olmak üzere 5 bin 572 kişiye trafik eğitimi verildi.