POLİTİKA - 20 Ocak 2012 Cuma 14:51

BAKAN EROĞLU: "HALİÇ GİBİ ERGENE`Yİ DE KURTARACAĞIZ"

A
A
A
BAKAN EROĞLU: "HALİÇ GİBİ ERGENE`Yİ DE KURTARACAĞIZ"

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nı açıklayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Haliç’i kurtardığımız gibi Ergene’yi de kurtarmak bizim için büyük gurur vesilesi olacak" dedi.
Bakan Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nı açıklamak üzere Üsküdar’da bulunan DSİ 14. Bölge Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Edirne Valisi Gökhan Sözer ve Kırklareli Valisi Mustafa Yaman da katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Veysel Eroğlu, "Aslında atıksu arıtma tesislerinin inşası, işletilmesi, kanalizasyon sistemlerinin inşası ve işletilmesi hatta içme suyu tesisler, şebeke belediyeler kanununa göre ve çevre kanuna göre belediyelerin ukdesindedir. Yani belediyelerin
asli vazifesidir, asli görevidir. Ancak maalesef Ergene Havzası’nda daha doğrusu Trakya’nın tamamında maalesef belediyeler bu atıksu arıtma tesislerini inşa etmemişlerdir. Ayrıca bazı sanayi tesisleri, organize sanayi tesisleri atıksu arıtma tesislerini inşa etmesine rağmen bazıları inşa etmemiş, hatta bazıları da ıslah organize sanayi bölgeleri olmadığı için maalesef onlar da ya kısmen atıksularını arıtarak Ergene Nehri’ne veriyorlar veya bazıları da hiç arıtma yapmadan Ergene Nehri’ne vermekteler.
Dolayısıyla Ergene Nehri hakikaten kirlenmiştir" diye konuştu.
Geçtiğimiz yıl Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla bölgenin ıslahı için bir eylem planı hazırladıklarını belirten Bakan Veysel Eroğlu, bunun Türkiye’de yapılmış çok geniş kapsamlı bir eylem planı olduğunu vurguladı. Eroğlu, şunları söyledi;
"Benim de ihtisas alanım olduğu için burada örnek bir çalışma yapalım, yani sadece atıksu arıtma tesisi inşası değil, oradaki su kaynakları, barajlar, göletler, içme suyu temin tesisleri, dere ıslahları, erozyon kontrolü, aşırı gübre kullanımından gelen kirlenme gibi katı atık bertaraf tesisleri gibi bütün bunların tamamını dikkate alarak bir havza için alınması gereken bütün tedbirleri aldık ve bunu ilmi şekilde masaya yatırdık. Neticede bu eylem planını hazırladık."
"Haliç’i kurtardığımız gibi Ergene’yi de kurtarmak bizim için büyük bir gurur vesilesi olacak" diyen Eroğlu, sanayileşmeden önce Ergene Nehri’nde 2,5 metreküp/saniye bir debi varken, şuan da nehirde atıksularla beraber debinin 10 metreküp/saniyeye çıktığını söyledi. Eroğlu, "Bunun manası nehrin normal debisi 2,5 metreküp/saniye ama bunun 3 katı kadar takriben atıksu, böylece nehir debisi 4 katına, 2,5 yerine 10 metreküp/saniyeye çıkmış oluyor. Hedefimiz Ergene Nehri’nde kısa vade de, 3 yılda bazı
parametreler 3. sınıf kaliteye sonra 5 yılda 2. sınıf kaliteye sonra uzun vade de bütün parametrelerde 2. sınıf su kalitesine getireceğiz" dedi.
Bakan Eroğlu, sadece Ergene Nehri değil havzanın tamamını dikkate alarak, çok geniş kapsamlı ve yaklaşık 2 milyar ila 2,5 milyar TL’ye mal olacak çok büyük bir eylem planı hazırladıklarını söyledi. Dere yataklarının temizlendiğini ve büyük ölçüde bittiğini anlatan Eroğlu, şöyle devam etti;
"İkinci husus da, peki atıksu arıtma tesislerini belediye yapmıyor. Yapacağımız şey onlara ceza kesmektir. Zaten çevre kanununda her bir nüfusa göre atıksu arıtma tesisi inşa etmeyen belediyeler ve bunlarla ilgili belediye başkanları olmak üzere yetkililerin hapis cezasına kadar cezaları var. Bunların nüfusa göre belli süreleri var. Bir kısmının da geçen sene Mayıs ayında süreleri doldu. Peki, bu çözüm mü? Değil. Bu maksatla biz 1053 sayılı kanunda Başbakanımızın talimatıyla değişiklik yaptık.
Biliyorsunuz 1053 sayılı kanun nüfusu 100 binden büyük şehirlerin içme suyu teminine dair kanundur. Bu kanunda değişiklik yaparak nüfusun 100 binden büyük olması kriterini kaldırdık. Arkasından bir de ana kolektör ve acil olan bölgelerde atıksu arıtma tesislerini de DSİ’nin kurmasına imkan tanıdık. Böylece kanun değişti. Böylece hükümetimiz belediyelere büyük bir imkan sağladı. Demek ki ikinci eylem belediye atıksu arıtma tesislerini DSİ inşa ediyor. Şuan da projeler başladı. İnşallah bu yıl temel atacağız.
Üçüncü husus ıslah organize sanayi bölgeleri kuruluyor. Geçen sene sayın başbakanımızın talimatıyla ıslah sanayi bölgeleri kurulmasına dair kanun teklif edildi. O çerçevede şu anda bu konuda çalışmalar devam ediyor."
Sanayi için ileri atıksu arıtma tesisleri kurulduğunu belirten Bakan Veysel Eroğlu, "Ayrıca bir de sanayiler için şöyle bir çalışma başlattık; tabi su bedava olunca sanayici suyu çekiyor istediği kadar ve netice de kirletip Ergene Nehri’ne boşaltıyor. Artık bundan sonra buna müsaade etmeyeceğiz. Sayaç takıyoruz ve ona göre belli bir ücret alacağız. Bunun şu faydası var artık su bedava değil, neticede suyu nasıl tasarruflu kullanabilirim, suyu nasıl geri kazanabilirim ve ya az su kullanan az su
kirleticisi olan dönüşümleri nasıl temin edebilir diye sanayicilerimizin kafa yorması gerekiyor. Sanayicilerinde görevleri kendi atıksularını toplayıp arıtmakla mükellef. Ama burada bazı sanayiciler atıksu arıtma tesislerinden sorumlu kim? Serbest ve ya endüstri bölgelerinde bölge müdürlükleri, organize sanayi bölgelerinde organize sanayisi yönetimi, küçük sanayi bölgelerinde kooperatif başkanları doğrudan sorumlu. Yapmadıkları takdirde çevre kanunu gereği para ve hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirler"
şeklinde konuştu.
Bakan Eroğlu, 2012 ve 2103’ün Trakya’da yatırımlarda hamle yılı olacağını da vurgulayarak, Ergene’yi kurtarmak için yaklaşık olarak 2 milyar TL’lik bir yatırım yapacaklarını söyledi. Bu projenin sadece nehri kurtarmakla kalmayacağını, aynı zamanda çiftçiler için de çok büyük bir gelir artışı sağlayacağını anlatan Eroğlu, "3,5-4 yıl içerisinde bu yatırımlar bitince, hedefe ulaşılacağına inanıyoruz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir