KÜLTÜR SANAT - 09 Haziran 2023 Cuma 17:14

Fatih’te “Şarkiyat Çalışmalarında Mümtaz Bir Alim: Prof. Ahmed Ateş” isimli panel düzenlendi

A
A
A
Fatih’te “Şarkiyat Çalışmalarında Mümtaz Bir Alim: Prof. Ahmed Ateş” isimli panel düzenlendi

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hafız-ı Şirazi İran Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle “Şarkiyat Çalışmalarında Mümtaz Bir Alim: Prof.

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hafız-ı Şirazi İran Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle “Şarkiyat Çalışmalarında Mümtaz Bir Alim: Prof. Ahmed Ateş” başlıklı panel düzenledi.


IRCICA Genel Direktörlük Salonu’nda gerçekleştirilen ilk oturumda, açılış konuşmalarının ardından panel için hazırlanan “Öğrencilerinin Gözünden Prof. Ahmed Ateş” filmi gösterildi. Prof. Ateş’in aile hayatından bahsedildikten sonra IRCICA’ da bulunan Ahmed Ateş Koleksiyonu ele alındı. Prof. Ahmed Ateş’in fotoğraflarından ve kitaplarından oluşan serginin de yer aldığı etkinliğin devamında Prof. Ateş’in Arap, Fars ve Türk filolojilerine ve genel olarak Şarkiyat çalışmalarına katkılarını ele alan tebliğler sunuldu. Panel, değerlendirme oturumuyla son buldu.



"Bugün Prof. Ahmed Ateş’i anmak üzere toplandık"


IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç anma programı hakkında, "Bugün burada Türkiye’de Şarkiyat geleneğinin önemlisi simalarından bir tanesi Prof. Ahmed Ateş’i anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Böyle bir geleneğimiz var. Şarkiyat geleneğinde olsun, Türkoloji, İranoloji ve Arapoloji alanlarında emek vermiş, değerli üstatlarımızı anmak üzere toplantılar düzenliyoruz. Bugün Prof. Ahmed Ateş’i anmak üzere toplandık. Kendisi çok kısa yaşadı. 50 yaşına varmadan vefat etti. Yapmış olduğu çalışmalarıyla, tahkikli olarak neşretmiş olduğu Arapça ve Farsça metinlerle bu sahada çok önemli hizmetleri olan bir hocamız, Allah rahmet eylesin. Burada onun öğrencilerinden bazı insanları dinledik. Öğrencilerinin öğrencilerine dinledik ve aile mensupları da aramızda bulunuyorlar. Ahmed Ateş’in metrukatı, kitapları, kütüphanesi ve evrakları bizim kütüphanemize 1986 yılında alınmış. Şu anda IRCICA Kütüphanesinde bulunuyor. Onlar da bir araya getirilerek, derlenerek inşallah ileride bir Ahmet ateş biyografisi de yayınlarız" ifadelerini kullandı.



"Şarkiyat alanında yapmış olduğu çalışmaların tamamı yorumculara göre asırlara bedel çalışmalardır"


Şarkiyat alimlerinden Prof. Ahmed Ateş’in torunu olan Prof. Dr. Ahmet Emre Ateş, "3 nesildir akademi dünyasında var olan bir ailenin temsilcisiyim. Tarihi yarımada olan Suriçiliyiz. IRCICA bünyesinde bugün dedem Prof. Ahmed Ateş’i anma toplantısı ve paneli gerçekleştirildi. Bu yüzden ailecek çok mutluyuz. Şarkiyat alanında yapmış olduğu çalışmaların tamamı yorumculara göre asırlara bedel çalışmalardır. Bu çalışmaların tekrar tekrar kendi öğrencileri değil, öğrencilerinin öğrencileri tarafından hatta o öğrenciler tarafından da anılıyor olması, çalışılıyor olması bizi çok mutlu ediyor açıkçası" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.