POLİTİKA - 09 Şubat 2012 Perşembe 13:45

BAKAN ŞAHİN "DÜNYA ENGELLİLER RAPORU" TANITIM TOPLANTISINA KATILDI

A
A
A
BAKAN ŞAHİN "DÜNYA ENGELLİLER RAPORU" TANITIM TOPLANTISINA KATILDI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Bütün engelli kadrolarının boş olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili olarak Nisan ayında sınav yapacağız ve Haziran ayında bütün engelli kadrolarını doldurmak istiyoruz" dedi.
Hilton Otel’de gerçekleştirilen Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan "Dünya Engelliler Raporu" Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katıldığı toplantıda tanıtıldı. Toplantıya Bakan Şahin’in yanı sıra Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Maria Cristina da hazır bulundu. Toplantıda konuşma yapan Raiser, "Engellilerin sağlık eğitim ve istihdam ihtiyaçlarını karşılamak genel bir gerekliliktir ve kalkınma konusudur" dedi.
Daha sonra Dünya Bankası’ndan Alexandra Posarac ve Dünya Sağlık Örgütü’nden Tom Shakespeare, engelliler raporunu tanıttı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin yaptığı konuşmada, "Sorun analizlerini iyi yerine koyup ve doğru çözümleri yakalayabilmekti. Bugün bu salonda ülkemizin bu konudaki geldiği zihinsel dönüşümü gösteriyor. Yola çıkarken sürdürülebilir büyümeyi sağlamamız gerektiğine toplumsal huzur ve barışın sürdürülebilir büyümeden geçtiğine, sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilmemiz için de kalkınmanın özü birey olduğunu 74 milyonun herkesin bütün kapasitesini kullanarak kalkınabilme hamlemizi ve
stratejilerimizi koymamız gerektiğine inandık. Yalnızca kalkınma modelimizin güçlü ve sağlıklı erkekler üzerine koyduğumuz bir modelin hiçbir hedefi bize ulaştıramayacağını, 74 milyon herkesin birinci sınıf vatandaş olduğunu, herkesin bütün kapasitesini kullandığı bir modelin bizim için gerçek bir kalkınma modeli olduğuna inandık" dedi.
Hukuki ve zihinsel devrimin çok önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Şahin, "10 yıl içerisinde gördüğümüz en büyük eksikliklerden bir tanesi engellinin topluma kazandırılması, engelsizlerdeki zihinsel dönüşümüdür. 74 milyonun bu sorunu kucaklayarak empati ile bu sorunu görmesi gerekir. Devletin bakışı en önemli başlıktır. Hukuki ve zihinsel devrim, bu konuda çok önemli. 10 yıl öncesine kadar engelli evinden çıkamıyor istihdama katılım sağlayamıyordu. Biz hukuki temellerle birlikte eğitimde fırsat
eşitliğine önem verdik. Engelliler, ’ben sistemin içinde çalışmak istiyorum istihdamın içinde olmalıyım’ dedi. Bizde işçilerde 3 kat kamuda 4 kat alım sağladık. Ama kadroların hala boş olduğunu biliyoruz. Engellilerin eğitim sağlık ve istihdam konusunda bütün engelleri aşmak için çalışıyoruz. Sivil toplum örgütleriyle yani damdan düşenlerle bir araya gelmeliyiz" diye konuştu.
Bakan Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yardımlaşmaya 10 kat bütçe ayırdıklarını ifade ederek, "Avrupa’daki ekonomik krizde ülkeler sosyal alanda bütçeyi azaltıyor. Fakat biz bunun tam tersini savunuyoruz. Eğer bunu bütçeye azaltırsanız sorunlar daha da büyür. 2012’de yeni stratejik planımızda engellilerin artık caddeye çıkmasını sağlamak insanca yaşamak için önündeki engelleri kaldırması için her şeyi yapacağız" dedi.
Her engellinin kendi içerisinde sınava gireceğine dikkat çeken Bakan Şahin, Haziran ayında bütün engelli kadrolarını dolduracaklarını söyledi. Şahin, "Engellilerin istihdama katılmasında daha önce bedensel engelliler işitme engelliler ve daha birçok engelli aynı sınava giriyor. Aynı zaman diliminde sınavı bitirmek zorundaydı. Bu yüzden de bireysel engelli arkadaşlarımız daha hızlı sınavı yapıyordu. Biz bunu değiştirdik artık her engelli kendi içerisinde sınava girecek. Bütün engelli kadroları boş
olduğunu biliyoruz bununla ilgili olarak nisan ayında sınav yapacağız ve haziran ayında bütün engelli kadrolarını doldurmak istiyoruz. Kura çekiminde diğer eğitim kurumundan mezun olanlara da sınavla istihdam sağlayacağız. Şu anda tüm raporlara Türkiye için iyi diyorlar fakat biz en iyi olmalıyız. Türkiye engellisini kadınını görmeli, yaşlısını görmeli. Devlet insan merkezi olacak ki ileri demokrasinin yolu buradan geçsin" şeklinde konuştu.
Toplantı sonrasında basın mensuplarının "İstihdamla ilgili olarak kamuya ne kadar personel alınacak?" sorusuna Bakan Şahin, "Bu konuda çok başarılı olan belediye başkanlarımız da var. Kendi ilçesini kendi mahallesini kendi ilini bu konuda yapılandırma gayretinde olanlar da var. Biz şu anda bakanlık olarak bunu çıkardık. Daha zayıf olanların güçlenmesi için bakanlık olarak her türlü desteği veriyoruz. Artık bundan sonraki süreç de yapanla yapmayanın ayırt edildiği bir denetim sistemini de hayata
geçiriyoruz. Yasanın gereğini yapmalarını uygulayıcılardan takip ediyoruz. Zamanı çok iyi kullanmadılar çok yavaş hareket ettiler. Hiç olmazsa bu 5 ayı çok hızlı hareket ederek kullanabilirler. Şu anda 20 bine yakın boş kadro var. Hem özel de hem kamu da hepsini dolduracak bir planlama yapıyoruz. Haziran ayında da sizinle paylaşacağım" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in mart ayındaki not artışının ardından bir kredi notu artışı da Standard & Poor’s’tan geldi. S&P, Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü ise "pozitif" olarak korudu. S&P Global raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork, beklentiler doğrultusunda yapılan kredi notu artışının kararlılıkla uygulanan ekonomi programının bir sonucu olduğuna vurgu yaptı. Dr. Erkan Kork, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomi yönetimi büyük bir emek veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in nasıl bir özveri gösterdiğine iş dünyası olarak şahitlik ediyoruz. Yapılan kredi notu artışları Türkiye’nin potansiyelinin çok altında olsa da yabancı ilgisinin arttığı bu dönemde önem arz ediyor. Enflasyonla mücadele ederken, büyümeyi de başarabilen bir ekonomi var. Daha fazla sermaye girişi için gerekli rasyonel zemine sahip bir Türkiye var. Bu not artışları yılın ikinci yarısından itibaren bambaşka bir tabloyla karşılaşacağımızın işaret fişekleridir. Enflasyonun gerilemesiyle özellikle sonbaharın Türkiye için not artışlarının olduğu bir mevsim olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. ”Yatırımcının Türkiye’ye ilgisi artarak devam edecek" Kararın hem portföy hem de uluslararası doğrudan yatırımları olumlu etkileyeceğini belirten Dr. Erkan Kork, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomi yönetiminin rasyonel adımları, öngörülebilir politikalar ve enflasyonun düşeceğine ilişkin beklentiler yabancı yatırımcı tarafından satın alındı. Yapılan not artışlarının yanı sıra Türkiye’nin, Dünya Bankası gibi dev kuruluşlarla yürüttüğü milyar dolarlık finansman anlaşmaları, haziran ayında gri listeden çıkılacak olması ve temel göstergelerde iyileşmenin devam etmesi ekonomiye olan güveni perçinleyecek. Türkiye, geçen yıl doğrudan yabancı yatırım projelerinde İspanya’yı geride bırakarak Almanya’nın ardından Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldı. Ülkemizin önü açık ve daha gidecek çok yolumuz var. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyorum."
Manisa Soma’da yaşayan Ordulular hayatını kaybeden madenciler anısına fidan dikti Manisa’nın Soma ilçesindeki Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri ve üyeleri, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden Ordulu madencilerin anısına dernek bahçelerine fidan dikti. 13 Mayıs 2014 yılında Soma’da meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının acısı hala yüreklerdeki tazeliğini koruyor. Soma ilçesindeki Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri ve üyeleri de faciada hayatını kaybeden Ordulu madencilerin isimlerini yaşatmak için dernek bahçelerine fidan dikimi gerçekleştirdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada, madende hayatını kaybeden 301 şehide rahmet ve yakınlarına başsağlığı dilendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hayatını kaybeden 301 şehit madencimizin arasında bulunan Hüseyin Avkaş, Ferhat Avkaş, Sadettin Yılmaz, İsa Sadan ve ilçemizdeki başka madende hayatını kaybeden Salih Ayber’in hatıralarını burada yaşatmak hem de onların ailelerini onurlandırmak için böyle bir çalışma yaptık. Maden şehitliğine giderek hayatını kaybetmiş madenciler için dualar ettik. Diktiğimiz fidanlara da onların adının olduğu plakaları korkuluklarına çakarak isimlerinin ve hatıralarının yaşamasını istiyoruz. Emeği geçen yöneticilerimiz ve üyelerimizden Allah razı olsun. Hayatını kaybeden tüm madencilerimizin ruhları şad olsun”