YEREL HABERLER - 09 Kasım 2013 Cumartesi 18:35

Bakan Fatma Şahin “sadece Erkeklerin Olduğu Masada Kadınlar Adına Karar Verilen Bir Sistem Sürdürülemez”

A
A
A
Bakan Fatma Şahin “sadece Erkeklerin Olduğu Masada Kadınlar Adına Karar Verilen Bir Sistem Sürdürülemez”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Sadece erkeklerin olduğu masada kadınlar adına karar verilen bir sistem sürdürülemez" dedi.
Marmara Belediyeler Birliği tarafından "Yerel Yönetimler Temel Eğitim Programı"nın kapanışı, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Törene; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Bakan Fatma Şahin, kendilerine, “Bunlar kadınları eve hapsetmeye çalışıyor” denildiğini hatırlatarak, “Hiçbir şey tesadüf değil, hiçbir başarı kendiliğinden doğmuyor. Hamdolsun artık kadın kolu başkanlarımız geliyor ve ana kademelerin eksik olduğu kadın kolu başkanlarımızın orada tam bir şekilde oturduğu, soru-cevap kısmında kendi şehri, alanıyla ilgili mücadele ettiği bir süreçten geçerek bu günlere geldik. Şimdi böyle bir genel başkana aynı 90’lı yıllarda yapılmaya çalışıldığı gibi proje üretemeyen, iş çıkaramayan ve iktidarın yolunu kakafoniyle, korku siyasetiyle, vesayet siyasetiyle oluşacağını zannedenler, bu Anadolu’nun dokusunu ve insan yapısını bilmeyenler hala korku siyasetiyle, 'işte bunlar kadını eve hapsetmeye çalışıyor' diyor. Böyle bir şey olabilir mi? Şu manzaralar, şu değişim, kadının özne olarak alana girdiği, müdahale ettiği, mücadele ettiği bir alanın, bir liderin takımının bu hale gelmesinde, bu sosyolojik değişimde, muhafazakar kesimin kadını özne olarak aldığı bir süreci yaşamasında bu ne kadar büyük bir haksızlıktır, bu ne kadar kabul edilebilir? Dolayısıyla aslında biz bu mücadeleyi, bu önyargıları kırmak, bu korku siyasetinden nemalanmaya çalışanlara karşı, ‘bir dakika, biz buradayız’ diyerek yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
Sadece erkeklerin olduğu bir masada kadınlar adına karar verilen bir sistemin sürdürülemez olduğunu söyleyen Bakan Şahin, şöyle konuştu:
“Baktığınız zaman demokratikleşme kesintileri, darbeler, muhtıralar, 28 Şubatlar, ikna odaları bunların hepsi kadının potansiyelini kullanamama, kadını karar alma mekanizmasına taşıyamama hep elimizi çok zayıflattı. Artık biz kadının, çocuğun yaşam kalitesini yükseltme adına yerindeliği, sivilleşmeyi güçlendiriyoruz, yetkileri, kaynakları arttırıyoruz. İşte tam da orada kadının karar alma mekanizmasında çok yoğun bir şekilde var olması gerekiyor. Tamamen erkeklerin olduğu masada kadınlar adına karar verilen bir sistem sürdürülemez, kabul edilemez ve bunun burada ilerlemesi mümkün değil. O yüzden mutlaka karar alma mekanizmasında kadın bakış açısını, kadın duygusal zekasını o masaya koymamız gerekiyor. Damdan düşenleri o masaya oturtturmamız gerekiyor. Şehirlerin aydınlatılmasından tutun, otobüs duraklarının aralıklarına kadar, eğer kadın gece yola çıkıyorsa, işten dönüyorsa o otobüs duraklarının aralığı, şehrin aydınlanması, kadın bebek arabasıyla şehri dolaşacaksa kaldırımların yapısı o bebek arabalarına uygun mu, değil mi? Tabi erkeklerin bunu özümsemesi çok önemli, empati çok önemli. Ama bu bir süreç. Beraber oturup, beraber karar alıp ve ikisinin birbirine bakış açısını olgunlaştırması gerekiyor.”
Sertifika törenine katılan kadınlara ümitsizliğe düşmeden, mermerin suyu aşındırması gibi süreklilik göstermeleri gerektiğinin altını çizen Bakan Şahin şunları söyledi:
“Baktığımızda hepimizin bir başarı hikayesi, tecrübesi, damdan düşmeleri var. Ama bu mücadeleyi vermezsek bu salonlara gelemeyiz, bu salonlara gelemezsek bu rakamları düzeltemeyiz. Bu rakamları düzeltemezsek, geleceğimizi, hedeflerimizi inşa edemeyiz. Bunların hepsi birbirinden çok önemli ve kıymetli. Bu işte yılmak yok, usanmak yok, ümitsizliğe düşmek yok. Büyük bir cesaretle, aynen mermer su hesabı. Mermerin suyu aşındırmasının gücü süreklilik. Suyun gücü mermeri nasıl aşındırıyorsa, biz burada sürekli bu hareketi yaparak bu sürecin başarılmasında etkin rol oynayacağız.”
Bakan Fatma Şahin daha sonra programa katılan adaylara sertifikalarını takdim etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Egeli Kadın Girişimciler 15 Mayıs’ta Kuşadası’nda buluşuyor Ege bölgesinde bulunan kadın girişimciler, Kuşadası Ticaret Odası organizasyonunda 15 Mayıs 2024 tarihinde Kuşadası’nda buluşuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Ege Bölgesinin Kadın Girişimcilerini Kuşadası’nda ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını dile getirdi ve kadınların ekonomik hayatta aktif olmalarını her zaman desteklediklerini belirterek “Odamız Yönetiminde ve Meclisimizde kadın yöneticilerimizle birlikte çalışıyoruz. 15 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz bu organizasyonumuzun da bölgedeki iş kadınlarına fayda sağlayacağını düşünüyorum” Dedi. Akdoğan; aynı zamanda Aslı Şafak ve Adviye Bergemann gibi iki önemli ismin konuşmacı olarak katılacağı programda, sektörel yuvarlak masa görüşmeleri olacağını da söyledi. Turizm, sağlık, yeme-içme sektörü, taşımacılık, emlak, el sanatları gibi pek çok sektörde bir araya gelecek olan kadınların, bölgesel olarak tanışma ve network ağlarını geliştirme fırsatı bulabilecekleri “Egeli Kadın Girişimciler Buluşuyor” konulu etkinliğe, bölgede iş hayatında aktif olan tüm kadınları davet etti. Kuşadası Ticaret Odası organizasyonunda gerçekleşecek olan programda, sektörel toplantılar kısmında katılımcı sayısı sınırlı olduğundan 9 Mayıs 2024 tarihi, mesai bitimine kadar Kuşadası Ticaret Odası ile irtibata geçilmesi gerekiyor.