YEREL HABERLER - 22 Ocak 2014 Çarşamba 11:01

Dask'ın Ödeme Gücü 11 Milyar Tl'yi Aştı

A
A
A
Dask'ın Ödeme Gücü 11 Milyar Tl'yi Aştı

DASK'A 235 MİLYON EURO REASÜRANS DESTEĞİ
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), olası bir hasar yapıcı depreme karşı devletin de desteğini arkasına alarak reasürans korumasını artırdı. Büyük depremlerdeki hasar ödemelerinin 235 milyon eurosunu reasürans programı kapsamında devlet karşılayacak.
DASK’ın bir depremde toplam hasar ödeme gücünün, reasürans koruması, afet bonosu ve kendi öz kaynakları ile birlikte 11 milyar TL’yi aştığını belirten DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı şöyle konuştu; "Zorunlu deprem sigortası poliçe sayısı son dönemde çok hızlı bir şekilde arttı. DASK da sigortalılık oranındaki yükselmeyle paralel olarak artan yükümlülüklerini karşılayabilmek için 2014 yılı programında piyasalardan daha fazla reasürans koruması istedi. Uluslararası piyasalardan sağlanan reasürans korumasını bir önceki yıla göre yüzde 32 oranında artırmış olmakla birlikte, istenen en üst güvenlik seviyesini sağlamak için Devletin sınırlı oranda desteğini de talep ettik. Risk transferi ve koruma programında kaynak çeşitlendirmesi ve kalitesi bizim için öncelikli bir hedef. Afet Sigortaları Kanunu’nun 8. maddesine istinaden kurumumuza Devlet tarafından sağlanan hasar fazlası reasürans desteği bu açıdan oldukça önemlidir. Ayrıca DASK ve zorunlu deprem sigortasına verilen önemin de bir göstergesidir".
Afet Sigortaları Kanununun yürürlüğe girdiği 18 Ağustos 2012 tarihinden sonra zorunlu deprem sigortası poliçelerinde yaşanan yüksek artış sebebi ile kapasite ihtiyacının bir yılda 1 milyar Avro arttığını belirten Yazıcı, "Devlet tarafından sağlanan reasürans desteğinin getirdiği güven sayesinde, uluslararası piyasalardan ilave kapasitenin uygun şartlarla sağlanması mümkün olmuştur. Dünyanın sayılı büyük programları arasında yer alan 2014 yılı reasürans programımızın başarıyla oluşturulmasında ve tamamlanmasında bu destek önemli faktörlerden biri oldu” dedi.
Benzer desteklerin Japonya, Tayvan ve Yeni Zelanda gibi deprem ülkelerinde de sağlandığını ifade eden Yazıcı, "Hazine tarafından sağlanan 235 Milyon Avro reasürans desteği, olağan koşullarda nakdi para transferini içermemektedir. Bu destek, ülkemizde meydana gelebilecek büyük bir deprem durumunda, DASK’ın hasar ödemeleri 800 milyon Avro’yu aşarsa devreye girecek ve bu tutarın üzerindeki ödemelere diğer reasürans şirketleri ile birlikte Devlet yüzde 10 oranında iştirak edecek. Devletin toplam sorumluluğu hiçbir şekilde 235 Milyon Avro’yu aşmayacak. Bu destek karşılığında DASK da Devlet Hazine’sine reasürans şirketlerine ödediği fiyattan ödeme gerçekleştirecek" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Öldürüp gömmüşlerdi, adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2’si tutuklandı, 6’sı serbest kaldı Sakarya’da 20 gündür kayıp olarak aranan ve ağaçlık alanda toprağa gömülü halde bulunan şahsın ölümüne ilişkin adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2’si tutuklanırken, 3’ü adli kontrolle 3’ü savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Alınan bilgiye göre, 11 Nisan gününden sonra kendisinden haber alınamayan yabancı uyruklu Mohammed Azeez Mahdi Mahdi için yakınları kayıp başvurusunda bulundu. Hususa ilişkin inceleme başlatan polis ekipleri, kayıp şahsın bağlantılı olduğu kişilerin ifadelerine başvurdu. Tutarsız ifadeler üzerine sorgularını genişleten ekipler, şahsın öldürülüp Erenler ilçesi Hürriyet Mahallesi’nde ağaçlık alana gömüldüğü bilgisine ulaştı. Bölgede çalışma yapan ekipler, kadavra köpeklerinin yardımıyla Mahdi’nin cesedini buldu. Olay yerine yapılan incelemenin ardından polis ekiplerince Mahdi ile bağlantılı 8 Türk vatandaşını gözaltına alındığı, yabancı uyruklu bir kişinin ise arandığı öğrenildi. Film sahnesi değil tasarlanmış cinayet Mohammed Azeez Mahdi Mahdi’nin yabancı uyrukluları ücret karşılığında taksi minvalinde taşımacılık yaptığı öğrenildi. Çalışmalarını genişleten polis ekipleri, Mohammed Azeez Mahdi Mahdi’nin ölümüne ilişkin detayları ortaya çıkardı. Mahdi’nin kumar mevzusundan kaynaklı alacak verecek meselesi bulunduğu ve alacaklıların öldürülen şahsın taksisine müşteri gibi binerek kafasına sıktıkları öğrenildi. Evli ve 3 çocuk babası Mahdi’yi öldüren şüpheliler, daha önceden kiraladıkları atölye tarzı işyerinin arkasındaki ağaçlık alana götürerek gömdüğü ve şahsın aracını satmaya çalışırken yakalandıkları ortaya çıktı. 2 tutuklama Olaya ilişkin gözaltına alınan şüphelilerden iş yerinin sahibi H.B. (43), Y.Ö. (28), U.A. (40), E.K. (30), Ö.C. (43), K.B. (16), E.S. (21) ve S.T. (30) emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Bahse konu olan olaya ilişkin bir yabancı uyruklu şahsın ise arama çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Hakim karşısına çıkan şüphelilerden H.B. (43) ve E.S. (21) ’Kasten adam öldürme’ suçundan tutuklanırken U.A. (40), E.K. (30), ve Ö.C. (43) adli kontrolle K.B. (16), Y.Ö. (28) ile S.T. (30) savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.