YEREL HABERLER - 13 Şubat 2014 Perşembe 11:42

14 Şubat Öncesi Nikah Memurlarına Eğitim

A
A
A
14 Şubat Öncesi Nikah Memurlarına Eğitim

14 Şubat Sevgililer Günü öncesi Marmara Belediyeler Birliği, evlenen çiftleri boşanmalar konusunda uyarmak ve mutlu evliliğin sırlarını anlatmak için nikah memurlarına eğitim verdi. İletişim Uzmanı Canten Kaya tarafından gerçekleştirilen seminerde, boşanmaların daha çok ilk 5 yıl içerisinde gerçekleştiği, boşanmaya neden olan sorunun da çiftlerin birbirini olduğu gibi kabul etmemekten kaynaklandığı belirtildi.
Marmara Belediyeler Birliği, her yıl artan boşanmaların önüne geçmek için 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde nikah memurlarını eğitime aldı. İletişim Uzmanı Canten Kaya’nın sunumuyla gerçekleştirilen “Nikâh Memurunun İletişimi ve Boşanmaların Önüne Nasıl Geçilir” eğitiminde nikah esnasında binlerce aileye ulaşan nikah memurlarının evlenen çiftleri boşanmaya götüren konularda nasıl uyarabilecekleri anlatıldı. Eğitimde, Muammer Karaca Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Karaosmanoğlu öncülüğünde Beyoğlu Belediyesi tiyatro oyuncularının temsili nikâh merasimi de gerçekleştirdi.
Seminerin amacının nikah sırasında memurların çiftleri küçük bilgilerle uyararak, boşanmaların önüne geçmek için gerçekleştirildiğini ifade eden Canten Kaya, “Nikah memuru arkadaşlarımız insanları mutlu bir şekilde evlendiriyorlar ve o vazifelerini en iyi şekilde yapıyorlar. Ama bakıyoruz ki, büyük bir coşku ile evlenen insanlar, ‘seni seviyorum’ diyen insanlar ‘Allah bir daha yüzünü göstermesin’ noktasına geliyor. Bu noktada evlendirdiğimiz insanlara aynı zamanda boşanma potansiyellerinin de olduğunu fark ettirmek istedik” diye konuştu.
“KÜÇÜCÜK BİLGİLERLE KURTULABİLECEK BİNLERCE EVLİLİKLER VAR”
“Küçücük bilgilerle kurtulabilecek binlerce evlilikler var” diyen Kaya, boşanmaların bir kısmının çiftlerin ailelerinden kaynaklandığını belirterek, “Anne babalar yüzünden de evliliklerde sıkıntı var. Gençler, ‘ben onunla evleniyorum, anne babasıyla evlenmiyorum ki’ diyor. Ama Türkiye’de yapılan çalışmalar şunu gösteriyor. Anne babayı yok sayıyorsanız, anne babalarına saygısızlık yapıyorsanız eşinizi de kaybediyorsunuz” şeklinde konuştu.
Kadınların güzel sözler duymak istediğini belirten Kaya, “Kadınların sevildiğini bilme ihtiyacı var. Erkekler saygı, kadınlar sevgi bekliyor. Bu noktada beklentilerini görmediği zaman evlilikler yürümüyor. Kadınlar kulağıyla sevildiğini duymak istiyor. Erkekler zaten seviyorum ne gereği var diye düşünüyor” dedi.
Canten Kaya, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde özellikle erkeklere eşlerine güzel sözler söylemesi konusunda tavsiyede bulundu.
“BOŞANMALAR İLK 5 YIL İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞİYOR”
İki farklı karakterin bir arada yaşamasının zor olduğunu ifade eden Kaya, evliliğin ilk yıllarında çiftlerin birbirini olduğu gibi kabul ederek, uyumu sağlamaları gerektiğini söyledi. Kaya, “Kadının ve erkeğin kendi ailesinden getirdiği kalıplar var. Farklı kalıplarımız bir arada yaşamaya başladığı zaman sorun oluyor. Mutlu olan çiftlere baktığımız zaman yüzde 84’ü eşlerini olduğu gibi kabul ediyor. Boşanmaların en yoğun olduğu yıllar ilk 2 yıldan başlıyor, 5 yıl içinde gerçekleşiyor. Çünkü o uyum sürecinde kaynaklanıyor” dedi.
Canten Kaya, çiftlere her türlü sorunlarını anne babalarına taşımaması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.
“NİKÂH MEMURLARI ULVİ BİR GÖREV İFA EDİYOR”
Çiftlerin boşanması konusunda nikah memurlarına da sorumluluk düştüğünü ifade eden Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Ulvi bir görev ifa eden nikâh memurlarının, nikâh esnasında aileleri ve gençleri uyaracak bilgiler vermelerini sağlamak istiyoruz. Bu çalışmayla boşanmaların hızla arttığı ülkemizde nikâh memuru olan arkadaşlarımıza da sorumluluk yüklüyoruz. Nikâh memurlarımız, anne ve babaların gençlere destek olmasının ne kadar önemli olduğunu her nikâhta anlatmalarını sağlamak istiyoruz” dedi.
Temsili nikah töreninde nikah memuru olan Muammer Karaca Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Karaosmanoğlu, “Her ailede zaman zaman tatsızlıklar olabilir. Bunlar tuzu biberi olmalı” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fenerbahçe 5 yıl sonra Final Four’da Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, THY Euroleague play-off serisi beşinci maçında Fransız ekibi Monaco’yu 80-79 yenerek seride durumu 3-2’ye getirdi. Sarı-lacivertliler, 5 yıl sonra Final Four’a katılma başarısı gösterdi. THY Euroleague play-off serisi beşinci maçında Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, deplasmanda Fransız temsilcisi Monaco ile karşı karşıya geldi. Karşılaşmanın ilk yarısını Monaco 40-35 önde tamamlarken, normal süre 70-70’lik skorla tamamlanarak uzamalara gidildi. Sarı-lacivertliler parkeden 80-79 galip ayrılarak adını Final Four’a yazdırdı. Avrupa basketbolunun son yıllarda en önemli takımlarından olan Fenerbahçe, 2015-2019 yılları arasında üst üste 5 kez kaldığı Final Four’da 2017 yılında şampiyonluk yaşadı. Sarı-lacivertliler bu süreçte 3 kez de final oynadı. Fenerbahçe bugün aldığı Dörtlü Final biletiyle 5 yıl sonra bu başarıyı tekrarladı. Euroleague Dörtlü Finali, Almanya’nın başkenti Berlin’de 24-26 Mayıs’ta Mercedes-Benz Arena’da düzenlenecek. Jasikevicius üst üste 4. kez Aralık 2023’te takımın başına geçen Sarunas Jasikevicius, sarı-lacivertlilerin bu başarısında önemli pay sahibi oldu. Sporculuk kariyerinde birçok başarıya sahip olan Litvanyalı koç, antrenörlük kariyerinde de üst üste 4. kez Dörtlü Final’de mücadele edecek. Son 3 sezonda Barcelona ile birer kez, ikincilik, üçüncülük ve dördüncülük yaşayan Jasikevicius, bir kez de Zalgiris Kaunas takımıyla turnuvayı üçüncü tamamladı.
Kocaeli Elektrik direğine çarpan otomobil ikiye bölündü: 1 ölü, 1 yaralı Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde önce yol kenarında yürüyen yayaya, ardından beton elektrik direğine çarpan otomobil ikiye bölündü. Feci kazada metrelerce savrulup yere çakılan yaya hayatını kaybederken, sürücü de yaralandı. Kaza, Sepetlipınar Mahallesi D-130 karayolu geçişi Yalova istikametinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, S.T. idaresindeki 41 ST 138 plakalı Honda marka otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde kontrolden çıkarak önce yol kenarında yürüyen yayaya, sonra beton elektrik direğine çarptı. Çarpmanın şiddetiyle otomobil ortadan ikiye bölündü. Yaya metrelerce savrulup yere çakılırken, otomobilin bölünen arka kısmı da iş yerine çarptı. Kazayı gören vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulundu. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan S.T., ambulansla Gölcük Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde yayanın ise hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmalarının ardından yayanın cansız bedeni otopsi için morga götürüldü. Feci kaza kamerada Öte yandan, iş yerinin güvenlik kamerası tarafından kaza anı saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde yayanın otomobilin çarpmasıyla metrelerce savrulup yere çakıldığı, otomobilin ise beton direğe çarpıp ikiye bölündüğü görülüyor.