YEREL HABERLER - 13 Şubat 2014 Perşembe 14:35

Bakan Işık “görünmez Yapının Devleti Ele Geçirme Teşebbüsüne Müsaade Edemeyiz”

A
A
A
Bakan Işık “görünmez Yapının Devleti Ele Geçirme Teşebbüsüne Müsaade Edemeyiz”

“BUGÜN TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİK İSTİKRARINA YÖNELİK RİSKLER ARTTIĞI ZAMAN BUNDAN EN FAZLA ETKİLENECEK OLAN KOBİ’LERDİR”
“DEVLETİ YÖNETMEK Mİ İSTİYORSUN, KUR SİYASİ PARTİNİ, ÇIK MİLLETİN KAŞSISINA, ALT YETKİNİ O ZAMAN EMNİYETTE KİMİ GENEL MÜDÜR YAPMA K İSTİYORSAN YAP, HSYK’DA KİMİ BAŞKAN YAPMAK İSTİYORSAN YAP. AMA BUNU DEVLETİN KURUMLARINI ELE GEÇİREREK YAPMA HAKKIN YOK”
“EĞER GÖRÜNMEZ YAPILAR BU ÜLKEDE HAKİMİYET KURARSA KİMİN NE YAPACAĞI BELLİ OLMAZ. ONDAN SONRA AMİRİNDEN DEĞİL, ABİSİNDEN TALİMAT ALAN BİR VERGİ MÜFETTİŞİ BİR KOBİ’YE İNCELEMEYE GİTTİKTEN SONRA O KOBİ’NİN KİMYASI BOZULUR”
MURAT HOROZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin demokratik istikrarına yönelik riskler arttığı zaman bundan en fazla KOBİ’lerin etkileneceğini belirterek, “Görünmez yapının devleti ele geçirme teşebbüsüne müsaade edemeyiz” dedi.
Bakan Fikri Işık, Dedeman Otel’de düzenlenen “KOBİ Zirvesi”ne katıldı. Zirvede konuşan Bakan Işık, “Havada oksijenin azalmasından en fazla etkilenecek olan KOBİ’lerimizdir. Bugün Türkiye’nin demokratik istikrarına yönelik riskler arttığı zaman bundan en fazla etkilenecek olan KOBİ’lerdir. Siyaset zemininde partiler birbirleriyle rekabet eder. Sonuçta hakem millettir. AK Parti’yi beğenmez milletimiz değiştirebilir, bir başka partiyi getirebilir, onu beğenmez bir başkasını getirebilir. Çok partili hayata geçtiğimiz günden beri bugüne kadar pek çok iktidar değişmiştir. Ama aslolan sandıkta değişmesidir. Görünmez bir yapının devleti ele geçirme teşebbüsüne müsaade edemeyiz. Devleti yönetmek mi istiyorsun, kur siyasi partini, çık milletin kaşsısına, alt yetkini o zaman emniyette kimi genel müdür yapma k istiyorsan yap, HSYK’da kimi başkan yapmak istiyorsan yap. Ama bunu devletin kurumlarını ele geçirerek yapma hakkın yok. Buna hiçbir devlet müsaade edemez, hele hele 4-5 bin yıllık devlet geleneğine sahip bu millet hiç müsaade etmez” dedi.
Ülkenin en önemli önceliğinin yolsuzlukla mücadele olduğunu vurgulayan Bakan Işık, şunları söyledi:
“Kimse kusura bakmasın 11 yıllık iktidarın 10,5 yılında yolsuzlukla ilgili bir tek yayın yapmayan bir medya grubu son 6 ayda ‘Türkiye yolsuzluğa battı’ derse buna kimse inanmaz. Elbette bu ülkenin en önemli önceliği, sadece bugün için değil, dün de, bugün de, yarın da yolsuzlukla mücadeledir, yolsuzlukla mücadele olacaktır. Bizim inancımız kim milletin malına haksızca el uzatıyorsa onun eli kırılsın. Buna hiç tereddüdümüz yok. Ama yolsuzluk perdesi altında bu ülkede siyasete ve ülkenin istikrarına birileri kumpas kurmak isterse ona sadece siyasi iktidar karşı çıkmamalı, ona ülkede demokrasiden yana olan herkes karşı çıkmalı. Eğer görünmez yapılar bu ülkede hakimiyet kurarsa kimin ne yapacağı belli olmaz. Ondan sonra amirinden değil, abisinden talimat alan bir vergi müfettişi bir KOBİ’ye incelemeye gittikten sonra o KOBİ’nin kimyası bozulur. O açıdan siyasi istikrarı da, demokratik istikrarı da hem Türkiye için, hem KOBİ’lerimiz için olmazsa olmaz görüyoruz. Biz bir siyasi partiyiz, halkın oyuyla geldik, 3 dönemdir de halkın oyuyla iktidardayız. 2 aydan az bir süre kala yerel seçim var. Arkasından sadece Cumhuriyet tarihinde değil, Türk tarihinde ilk defa cumhurbaşkanımızı halk seçecek. Belki 1 yıl sonra da bir genel seçimde parlamento yenilenecek.”
“GÖRÜNMEZ YAPILARIN YAPTIĞI YANLIŞI KİM SORGULAYACAK?”
“Eğer biz yanlış yaparsak bunun hesabını veririz, hesap sorma mekanizması var” diyen Bakan Işık, “Görünmez yapıların yaptığı yanlışı kim sorgulayacak?” diye sordu. Işık, “Bu noktada özellikle demokrasiye yönelik risklerde ‘olsun canım biz Tayyip Erdoğan’dan kurtulalım da ne olursa olsun’ anlayışı doğru bir anlayış olmaz. Siyaset devlete, demokrasiye yönelik risklerde birlikte hareket etmeli ama siyasi mücadelesini demokrasi ve hukuk kuralları içerisinde kendi arasında vermeli. Biz özellikle siyasi istikrarı önemsiyoruz. Siyasi istikrara yönelik risklerin üzerine kararlılıkla gidiyoruz” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, KOBİ’lerle ilgili yapılan değişikliklere de değinerek, “Herhangi bir girişimcimiz bir teknolojik ürün geliştirdi ama bunu üretmek için kaynağa sahip değil. Bu girişimcimizin veya işletmemizin küçük ölçekli, orta ölçekli veya büyük ölçekli olmasına bağlı olarak küçük ölçekli bir işletmeye 5 milyon liraya kadar makine teçhizat desteği veriyoruz. 5 milyon lira bir KOBİ için önemli bir rakam. Hibe olarak veriyoruz bunu. Bu miktar yeterli olmadığında diyoruz ki ‘gel sen kredi kullan, senin kredi faizinin tamamını bakanlık olarak biz karşılayalım. ‘Yani kredi faizinin de tamamını karşılıyoruz. En önemli sorun işletme giderleri. Git kardeşim kendine uygun yer kirala, hemen başla. Kira bedelinin yüzde 75’ine kadarını 1 yıl süreyle biz karşılayacağız. Kullanacağın enerji bedelinin yüzde 75’ine kadar 1 yıl biz karşılayacağız. Personelinin sigorta priminin yüzde 75’ine kadar biz karşılayacağız, ayrıca bir Ar-Ge personelinin asgari ücretin brüt miktarı kadar ki tutarını 2023 yılına kadar biz karşılayacağız. Daha ne yapalım. Bu sene buna 100 milyon liraya yakın da kaynak ayırdık, proje bekliyoruz. İstiyoruz ki KOBİ’lerimiz bunu kullansın. Çok ciddi bir potansiyelimiz var” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.