GENEL - 06 Mart 2012 Salı 12:53

DEMİR AİLESİ, DÜNYA KALP HASTALIKLARI GENETİK ÇALIŞMALARINA KAYNAK OLACAK

A
A
A
DEMİR AİLESİ, DÜNYA KALP HASTALIKLARI GENETİK ÇALIŞMALARINA KAYNAK OLACAK

Halk arasında şah damarında genişleme ve balonlaşma olarak bilinen ve ailesel olarak çok sık görülen bir hastalık olmayan aort anevrizması, Erzurumlu Demir ailesinde 10 kardeşte de görüldü. Dünya tıp literatüründe başka bir örneği olmayan bu durum, dünya kalp hastalıkları genetik çalışmalarına kaynak olacak.
Genellikle belirti vermeden sinsice ortaya çıkan aort anevrizması, Demir ailesinden bir kişinin nefes darlığı şikayetiyle Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurmasıyla ortaya çıktı. Dr. Altuğ Tunçer, diğer aile bireylerini de taramadan geçirmek istediğini belirterek, ailenin tüm bireylerini hastaneye çağırdı. Bir kısmı İstanbul’da, bir kısmı Erzurum’da yaşayan 10 kardeş, tüm tetkiklerin yapılması için hastaneye geldi. Yapılan incelemeler sonunda 10 kardeşin tamamında aort
anevrizması olduğu ve kardeşlerden 7’sinin ameliyat sınırında olduğu tespit edildi. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Uzman Dr. Altuğ Tunçer, Doç. Dr. Mesut Şişmanoğlu ve Dr. Özgür Aslan’ın takip ettiği ailenin iki üyesine, aynı anda hem aort anevrizması ameliyatı hem de bypass operasyonu yapıldı.
Dr. Altuğ Tunçer, "Damarlardaki genişlemenin çapı 5 santime gelince hasta ameliyat sınırına gelmiş olur. Ameliyat olmazlarsa büyük olasılıkla damar yırtılarak hastalar hayatını kaybeder" dedi. Dünya literatüründe benzer bir vaka olmadığını belirten Dr. Tunçer, "Türkiye’de de Erzurumlu 10 kardeşin hepsinde de aort damarı genişlemiş olarak bulunuyor. Şu anda 7 tanesi ameliyat sınırında. Bu dünya literatüründe bir ilk. Bu anlamda yapılacak genetik çalışmalar için de model bir aile olduğuna dikkat çekiyor"
diye konuştu.
Tunçer, geçmiş dönemlerde aile taraması yapılmazken, son yıllarda bütün hastalarına aile taraması yaptığını belirterek, birkaç aile yakaladıklarını ancak bu kadar yaygın tutulum ilk defa gördüklerini söyledi.
Aort anevrizması; normalde çapı en fazla 3.5 santim olan kalpten çıkan aortanın genişlemesi durumu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da Simav-Abide Devlet Yolu projesinde ihale aşaması tamamlandı Kütahya ve bölge ulaşımı açısından büyük önem taşıyan Simav-Abide Devlet Yolu projesinde önemli bir aşama geride bırakıldı. Projenin 15 kilometrelik bölünmüş yol etabına ilişkin ihale gerçekleştirildi ve süreç sözleşme imzalama aşamasına geldi. Uzun süredir takip edilen proje kapsamında, Kasım ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile, Şubat ayında ise Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde sürecin hızlandırılması için girişimlerde bulunuldu. Proje; 5 hemzemin kavşak, 1 köprü ve yaklaşık 2 milyon 200 bin metreküp kazı ve dolgu çalışmasını kapsayan kapsamlı bir altyapı yatırımı olarak planlandı. Yetkililer, sürecin başından itibaren yapılan görüşmeler, saha takipleri ve kamuoyu bilgilendirmeleriyle projenin her aşamasının yakından izlendiğini vurguladı. Daha önce çeşitli programlarda ihale sürecinin tamamlanmasının ardından gelişmelerin paylaşılacağı ifade edilirken, gelinen noktada projenin somut bir aşamaya ulaştığı belirtildi. AK Parti Kütahya İl Başkanı Ceyda Çetin Erenler ve AK Parti Kütahya milletvekilleri Adil Biçer, İsmail Çağlar Bayırcı ve Mehmet Demir, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ettiler. Simav-Abide Devlet Yolu’nun tamamlanmasıyla birlikte Kütahya’nın Simav, Pazarlar ve Şaphane ilçeleri başta olmak üzere bölge ulaşımının daha güvenli ve konforlu hale gelmesi hedefleniyor.
İstanbul Ertan Torunoğulları: "Beşiktaş maçını kazanacağız inşallah" Fenerbahçe Futbol Şube Sorumlusu Ertan Torunoğulları, Süper Lig’in 28. haftasında pazar günü oynayacakları Beşiktaş derbisini kazanacaklarına inandığını söyledi. Bu yıl 72.’si düzenlenen Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri, yapılan törenle sahiplerini buldu. Tören öncesinde Fenerbahçe Futbol Şube Sorumlusu Ertan Torunoğulları ve Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Taner Sönmezer, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. A Milli Takım’ın Dünya Kupası bileti alması ile ilgili konuşan Torunoğulları, "Milli takım gerçekten ülkemizi sevince boğdu 24 seneden sonra. Çok güzel iki maçın da yani... Burada hani bazı eleştiriler oluyor; ‘İşte futbol kötü oynandı’ falan ama bu tür maçlarda sonuç önemli. Milli takımımızdan, oradaki bütün emeği geçen herkesten gurur duyuyoruz. Ben inanıyorum ki milli takımımız Dünya Kupası’nda da çok iyi bir derece yapacaktır" dedi. "Beşiktaş maçını kazanacağız inşallah" Süper Lig’de hafta sonu oynayacakları Beşiktaş derbisini kazanmak istediklerini aktaran Ertan Torunoğulları, "Şimdi Beşiktaş-Fenerbahçe maçları çok zevkli maçlar oluyor ve skoru bol maçlar oluyor. Bizim de şu anda milli takımdan bütün oyuncu arkadaşlarımız döndüler, eksiğimiz yok. Alvarez hariç sakat oyuncularımız da takımla birlikte çalışmaya başladılar. Ben inanıyorum çok zevkli, futbolseverlerin izleyeceği zevkli bir maç olacak. Sonuçta da biz kazanırız inşallah" ifadelerini kullandı. Milan Skriniar’ın sakatlık durumu ile ilgili soruyu yanıtlayan Torunoğulları, "Tamamen iyileşti, takımla da çalışmalara başladı. Yani bir Alvarez hariç diğer bütün arkadaşlarımız takımla birlikte çalışıyor. Alvarez’in iki haftayı bulur yani takımla birlikte çalışması" diye konuştu. Taner Sönmezer: "Milli takım hepimizi çok gururlandırdı" Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Taner Sönmezer de A Milli Takım ile ilgili, "Milli takım hepimizi çok gururlandırdı, çok mutlu olduk 24 yıl aradan sonra. Bir de tabii bizim kendi oyuncumuzun son golü atması, bizi turnuvaya götürmesi çok keyifli oldu. Dünya Kupası’nda bir kere o gruptan inşallah çok rahat çıkarız diye düşünüyorum. Umudumuz, federasyon başkanımızın da dediği gibi, hepimizin gönülden inandığımız gibi; final oynamak. Bizim çocuklarımızda bu potansiyel var. İnşallah final oynarız, o derecelere geliriz. Türk milleti olarak da hepimiz gururlanır, mutlu oluruz" diye konuştu. Beşiktaş derbisini kazanmak istediklerini aktaran Sönmezer, "İnşallah güzel bir hafta sonu olur. Milli takımın getirdiği gurur ve onur ve keyifle çok güzel bir hafta sonu olur. Güzel, centilmence, güzel yönetilen, hakem hatalarının olmadığı, sadece futbolun sahada konuşulduğu maçlar olur. Ve neticede de Fenerbahçe olarak biz kazanıp seyircimize bir coşku yaşatırız" cümlelerine yer verdi.
İstanbul Abdullah Avcı: "A Milli Takım’ı canıgönülden destekleyeceğiz" Teknik Direktör Abdullah Avcı, 24 yıl sonra Dünya Kupası’na katılacak olan A Milli Futbol Takımı’nı canıgönülden destekleyeceklerini dile getirdi. Bu yıl 72’si düzenlenen Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri, yapılan törenle sahiplerini buldu. Törene katılan Teknik Direktör Abdullah Avcı, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Avcı, "Milliyet tabii bu konuda bizim çocukluğumuzdan beri takip ettiğimiz, yakından devamlı içinde olduğumuz ve iki defa da kısmet oldu burada "Yılın Teknik Direktörü" ödülünü almak. Sporcuların hepsini bu tür ödüller aynı zamanda içindeki rekabeti daha iyi hale getiriyor. Bütün sporcuları her sene verdikleri emeklerden dolayı tebrik ediyorum. Yani alanını da almayanını da tebrik ediyorum. Bol şans ve başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı. "A Milli Takım’ı canıgönülden destekleyeceğiz" A Milli Futbol Takımı’nın 24 yıl sonra Dünya Kupası’na katılması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Abdullah Avcı, "Valla harika bir duygu. Tebrik ediyorum teknik heyeti, futbolcuları. Bunu başından beri destekleyen bir teknik adamdım. Çok özel işler, iyi işler yapıyorlar. İstikrarlı bir turnuva ülkesi olmak istiyorduk. Şimdi baktığında Avrupa Şampiyonası var, çeyrek final var içinde. Şimdi Dünya Kupası’nın içindeyiz. Onlara orada başarılar, canıgönülden destekleyeceğiz. Biz şu anda çok istikrarlı bir şekilde başarılı gidiyoruz. Oynadığımız oyunları daha iyi hale getirebilmek, önemli olan bu. Biz turnuva takımı olmak için uğraşıyorduk ama son iki turnuvada varız. Devamlı turnuvalarda olursak, ileriye dönük çok önemli işler yaparız diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı.