YEREL HABERLER - 20 Mayıs 2014 Salı 13:13

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi "türkiye Bunlardan Ders Çıkaracaktır"

A
A
A
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi "türkiye Bunlardan Ders Çıkaracaktır"

(GÖRÜNTÜLÜ)
Türkiye Yatırım Zirvesi'nde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, önemli açıklamalarda bulundu. Zeybekçi, Soma'da yaşanan ve 301 kişinin hayatını kaybettiği maden kazasıyla ilgili "Türkiye, bunlardan ders çıkaracaktır. Türkiye, bütün bu olumsuzlukları iyi soruşturacaktır. Bunlarla ilgili bundan sonra aynı hataya düşmeyecek şekilde Türkiye yeniden madencilik sektörünü dizayn edecektir" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi İstanbul'daki programı kapsamında Türkiye Yatırım Zirvesi'ne katıldı. Açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekçi, "Soma'da madende yaşamını kaybeden işçilerin ailelerini ziyaret ettik. Bir tane kahraman maden mühendisi kardeşimiz, madenden çıktıktan sonra, 3 defa daha içeri girip arkadaşlarını kurtardıktan sonra 4. girişinde madende kalarak şehit olan kardeşimizdi. Onun cenazesine katıldık Denizli'de. Türkiye, bunlardan ders çıkaracaktır. Türkiye, bütün bu olumsuzlukları iyi soruşturacaktır. Bunlarla ilgili bundan sonra aynı hataya düşmeyecek şekilde Türkiye yeniden madencilik sektörünü dizayn edecektir. Bir daha aynı hataya düşmemek üzere hükumetimiz gerekli tedbirleri alacaktır. Ayrıca tabi ki bu kazalar sebebiyle oluşan bütün kazalar da hükumetimiz tarafından gerek ailelere gerek ise şehit olanların yakınlarına veya da yaralananlara, eşini kaybedenlere bu tarz yaklaşımlarla onların zararları da minimize edilmeye çalışılacaktır" dedi.
Zeybekçi, Türkiye'deki enflasyon rakamına dikkat çekerek "Bazı uluslararası kurum ve kuruluşlar, Türkiye’de enflasyonun yüksekliğinden bahsediyor. Ekonomi bakanı olarak size enflasyonun iyi bir şey olduğunu söylemeyeceğim. Enflasyon tabi ki iyi bir şey değildir. Ama enflasyon bir sonuçtur. Türkiye’de şu anda yaşanan enflasyon bir talep enflasyonu değildir. Türkiye’de maliyet enflasyonu var. 2013 yılında son 50 yılın en düşük enflasyonunu yakaladık. Ama Mayıs ayından itibaren Türkiye’de başlayan bir huzursuzluktan dolayı, yaratılmaya çalışılan o rahatsız tavırdan dolayı Türkiye’de maalesef ekonomik olmayan, spekülatif bir ortamdan kaynaklanan bir maliyet enflasyonu yaşadık" diye konuştu.
Döviz kurundan kaynaklanan enflasyon etkisinin Mayıs itibariyle bittiğini söyleyen Nihat Zeybekçi, "Artık Mayıs’tan itibaren kurlardan kaynaklı hiçbir enflasyon rakamı oranı bizim enflasyon rakamımızın üzerinde gelmeyecektir. Türkiye olarak şu anda bizim enflasyon rakamımızın üzerinde maliyet enflasyonumuzu etkileyen rakam faizlerden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de 27-28 Ocak itibariyle Merkez Bankası’nın kurdaki aşırı oynaklığı engellemek üzere yapmış olduğu o faiz artırımının arkasından gelen dalgalarla Türkiye’de üretime Türkiye’de maliyetlere bir faiz katkısı olmuştur. Onun için şu anda önümüzdeki dönemle ilgili Türkiye’de faizlerin gelecek enflasyon beklentisi doğrultusunda, ki piyasa bunu bu yönde aşağı doğru çekiyor, faizlerin aşağı doğru gitmesiyle enflasyonun 2014 sonu itibariyle yüzde 7 seviyesine ve orta vade de 2015-2016 döneminde de yüzde 5 seviyelerine doğru çekeceğimize inanıyoruz" diye konuştu.
Zeybekçi, 2014 yılının ilk 3 ayında cari açığın geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 31 düştüğünü hatırlatarak "Bizim hükumet olarak 2014 yılı hedefimiz 50 milyar dolardır. Şu anda ilk çeyrekteki rakamımız 11 milyar dolar. Dolayısıyla 50 milyar doların altında bir yere doğru cari açığımızı çok rahatlıkla çekeceğimizi ve yüzde olarak rakamımız da beklentilerin çok daha üzerinde cari açığımızın daraldığını da önümüzdeki dönemde göreceğiz" ifadelerini kullandı.
Gerek ürün standartları gerek rekabet şartları gerekse bütün kurum ve enstitüler ile Avrupa Birliği’ne uyum sağlanması anlamında Türkiye'nin ‘Gümrük Birliği Anlaşması’ndan çok büyük avantajlar sağladığını vurgulayan Bakan Zeybekçi, "Ama şu anda geldiğimiz noktada Avrupa Birliği’nin 3. Ülkelerle yapmış olduğu serbest ticaret anlaşmalarından Türkiye olarak artık rahatsız olmaya başladık" dedi.
Zeybekçi şöyle devam etti: "Avrupa Birliği, 3. bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması yaptığında 3. ülke Avrupa Birliği’ne girmekle ilgili elde ettiği tüm avantajları Türkiye’ye de otomatik olarak girerek elde ederken Türkiye, o 3. ülkeye hiçbir şekilde hiçbir hak elde edemiyor. Otomatik olarak Türkiye bu hakkı elde etti demiyor. İşte bunu rahatsızlığımızdan dolayı biz şu anda Avrupa Birliği’nin ABD ile sürdürmekte olduğu TTIP anlaşmasından dolayı endişelerimiz var. Avrupa Birliği ile ABD’nin böyle bir anlaşma yapması, bu anlaşmayı yaptığında Türkiye ekonomi olarak Amerika’nın Türkiye üzerinde elde edeceği bu otomatik haklardan dolayı rahatsızlık yaşayabilir diye şu anda ABD ile Avrupa Birliği ile TTIP anlaşmasında otomatik olarak taraf olması yönünde görüşmelere başladı. Olumlu yönde devam ediyoruz."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri MHP’li Özdemir: “Biz vatan sevmenin de hizmetin de ustası, sizse Türkiye hasımlarının yoldaşısınız” Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, tekrar edilecek olan Pınarbaşı seçimleri ile ilgili yaptığı açıklamada, ”Biz vatan sevmenin de, hizmetin de ustası, sizse Türkiye hasımlarının yoldaşısınız” dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Özdemir, sosyal medya hesabından tekrar edilecek olan Pınarbaşı seçimleri ile ilgili açıklama yaptı. Özdemir açıklamasında, “Keşke Pınarbaşı’nda hemşehrilerimizin oyları çalınmasaydı da seçimler yenilenmeseydi. Ne var ki MHP olarak hemşehrilerimizin verdiği kararın arkasında durup, hakkın yerini bulması için yaptığımız hukuk mücadelesinde başarılı olmamız belli ki birilerinin zoruna gitmiş. Ve şimdi kutuplaşma siyaseti diyorlar. PKK, DHKP-C, FETÖ gibi tüm Türkiye hasımlarıyla kol kola giren sizsiniz. Sizin bunca ihanet içeren eylemleriniz ve Türkiye hasımlarıyla kol kola giren davranışlarınız karşısında elbet ki bizler vatanı, bayrağı, ezanı ve milletimizin birlik ve beraberliğini sonuna kadar savunacağız. Mesele hizmete gelince Pınarbaşı’na barajlar yapan biziz, doğalgazı getiren biziz, gençlerimize çağın şartlarına uygun spor imkanları sunan biziz, altyapı imkanlarını ileri seviyeye ulaştıran biziz, çiftçimizi her türlü olanaklarla destekleyerek yalnız bırakmayan biziz. Biz vatan sevmenin de, hizmetin de ustasıyız. Sizse Türkiye hasımlarının yoldaşı. Aramızdaki fark bu kadar açık ve net. Hazımzsızlığınızın temel sebebi de bu. Pınarbaşılı hemşehrilerimiz sizi de, bizi de çok iyi tanıyor. Merak etmeyin az kaldı, 2 Haziran’da boyunuzun ölçüsünü Pınarbaşılı hemşehrilerimizden alacaksınız” dedi.