EKONOMİ - 15 Mart 2012 Perşembe 10:23

HANEHALKI İŞGÜCÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI

A
A
A
HANEHALKI İŞGÜCÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması 2011 Aralık Ayı Dönemi sonuçlarını açıkladı. İşsizlik oranı yüzde 9,8 ile tek hanede kaldı.
Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 353 bin kişi azalarak 2 milyon 576 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı ise 1,6 puanlık azalış ile yüzde 9,8 seviyesinde gerçekleşti. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 2 puanlık azalışla yüzde 11,5, kırsal yerlerde ise 0,7 puanlık azalışla yüzde 6,5 oldu.
TUİK verilerine göre Aralık 2011 döneminde kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 193 bin kişi arttı. 2011 yılı Aralık döneminde, Türkiye’de kurumsal olmayan nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 218 bin kişilik bir artış ile 72 milyon 925 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 1 milyon 193 bin kişi artarak 54 milyon 122 bin kişiye ulaştı.
2011 yılı Aralık döneminde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,1 puanlık artışla yüzde 48,5 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,1 puanlık artışla yüzde 70,4, kadınlarda ise 0,2 puanlık artışla yüzde 27,4 oldu.
2011 yılı Aralık döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 13 bin kişi artarak 23 milyon 678 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 16 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 997 bin kişi arttı.
Aralık 2011 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 23,6’sı tarım, yüzde 19,8’i sanayi, yüzde 6,4’ü inşaat, yüzde 50,1’i ise hizmetler sektöründe gerçekleşti. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında inşaat sektörünün istihdam edilenler içindeki payının herhangi bir değişim göstermediği, hizmetler sektörünün payının 1,6 puan arttığı, buna karşılık tarım sektörünün payının 1 puan, sanayi sektörünün payının ise 0,7 puan azaldığı görüldü.
Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, önceki yılın aynı dönemine göre 2,8 puanlık azalışla yüzde 39,2 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı yüzde 83,8’den yüzde 83,4’e, tarım dışı sektörlerde yüzde 28,3’ten yüzde 25,5’e düştü.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Engelli gençlerin askerlik sevincine ortak oldular Engelliler Haftası dolayısıyla Trabzon’da 17. Tugay Komutanlığı Şehit Üsteğmen H. Erdal Kurtoğlu Kışlası’nda engelli bireyler için temsili askerlik töreni düzenlendi. Programa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, Trabzon İl Emniyet Müdür Yardımcısı Nuh Tezcan, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, davetliler ve asker aileleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende engelli bireyler, askeri üniforma giyerek temsili olarak temel askerlik eğitimi aldı ve daha sonra yemin ederek asker olma sevincini yaşadı. Engelli bireyler adına yaş kütüğüne dönem plaketini çakan Mustafa Saka, “Her Türk genci gibi, bizler için de çok önemli bir günde kışladayız. Daha önce giyme şansını bulamadığımız bu şerefli üniformayı giyerek bize devletimiz ve şanlı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sağladığı temsili askerlik uygulaması sayesinde askerlik yeminimizi yaptık. Bize ve ailemize bu gururu yaşattıkları için, devletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize teşekkür ediyoruz. Bu uygulamanın süresi bir gün olsa da bizim ve ailemizin taşıyacağı bu gurur, bir ömür boyu sürecek” dedi. Garnizon Komutanı ve 17. Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Cemil Uzuner ise törende yaptığı konuşmada, “Özel tertip mensubu kahraman Mehmetçikler, bugün vatani görevini yapmak üzere birliğimize katılarak yurdumuzun dört bir köşesinden gelen arkadaşlarımızla aynı amaç uğrunda buluşmuştur. Bugün burada ant içtikten sonra onlar da Türkiye Cumhuriyeti’nin, Atatürk ilke ve inkılaplarının yılmaz bekçileri olarak Türk Silahlı Kuvvetleri saflarına katıldılar. Biz bu katılımla daha da güçlendik” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından yemin eden engelli bireylere takdir belgeleri ve hediyeleri takdim edilirken, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, engelli gençlerle yakından ilgilenerek onlarla fotoğraf çektirdi.
Kastamonu Öğrenciler kağıttan uçaklarla yarıştı Kastamonu’nun Daday ilçesinde ilkokul ve ortaokul öğrencileri, üniversite öğrencileri ile kağıttan uçaklar yaparak yarıştı. Kastamonu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Engin Kanbur tarafından Havacılık Yönetimi Bölümünde yürütülmekte olan “Sosyal Sorumluluk Kampanyaları” dersi çerçevesinde, 4. sınıf öğrencileri, ilk ve ortaokul öğrencilerine havacılık temalı çeşitli etkinler düzenlemeye devam ediyor. Havacılık Yönetimi 4. sınıf öğrencisi Umut Kaan Özen ve havacılık kulübü öğrencilerinin yürütücülüğündeki sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde, Daday’da bulunan Miralay Halit Bey İlkokulu ve Atatürk Ortaokulu’nda eğitim gören öğrencilerle etkinlik yapıldı. Proje kapsamında öğrencilerle birlikte kağıttan uçaklar yapılarak en uzağa uçurma yarışması düzenlendi. Ardından maket uçaklar eşliğinde temel havacılık ve uçak bilgileri öğrencilerle paylaşıldı. Öğrenciler uçak simülasyonu ile hem eğlendi hem de bilgi sahibi oldu. Öğrenciler gün boyunca çeşitli etkinliklerle eğlendi. Etkinliğe Daday İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Şirin ve okul müdürleri de katıldı. Kastamonu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Engin Kanbur, etkinliklerin düzenlenmesinde özverili çalışmalarından dolayı proje yürütücülerine ve Havacılık Yönetimi 4. sınıf öğrencilerine teşekkür etti.
Amasya SGK Amasya İl Müdürü Şenel: “Türkiye’nin yüzde 99,3’ü genel sağlık sigortası kapsamında” Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Amasya İl Müdürü Nurcan Yurt Şenel, 2002 yılında yüzde 70 olan Genel Sağlık Sigortasının kapsamının bugün yüzde 99,3’e ulaşmış durumda olduğunu açıkladı. 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamasında 2016 yılında yapılan düzenlenme ile Genel Sağlık Sigortası priminin tek kaleme indirildiğini hatırlatan Nurcan Yurt Şenel, “Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı 2024 yılı için 600,08 TL’dir. Bu kişiler aylık olarak ödeyebilecekleri bu cüzi tutarla hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları eşleri, çocukları ile anne ve babaları sağlık güvencesine sahip olmasalar bile GSS kapsamında olup sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkına sahip oluyorlar. 2002’de yüzde 70 olan Genel Sağlık Sigortasının kapsamı bugün yüzde 99,3’e ulaşmış durumda” diye konuştu. Türkiye’nin kadar güçlü olduğunu korona virüs salgını döneminde tüm dünyaya gösterdiğine işaret eden il müdürü Şenel, “Ülkemiz, bu sıkıntılı günlerde sağlam temeller üzerine inşa edilen Genel Sağlık Sigortası sistemimiz sayesinde tüm dünyaya örnek oldu” şeklinde konuştu. Sosyal Güvenlik Reformu’nun hayata geçmesi ile birlikte atılan önemli adımlardan bir tanesinin de kayıtlı istihdamın özendirilmesi ile bu bilincin arttırılmasına yönelik çalışmaların önem kazanması olduğunu vurgulayan Şenel, “Cezanın yerini teşvikin, denetimin yerini rehberliğin aldığı bir anlayışı hayata geçirmeye çalıştık ve bilinçlendirme, farkındalık, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik verdik. Kayıt dışı istihdamın genişlemesi, bir taraftan çalışanların güvencesiz kalmasına yol açarken, diğer taraftan da kayıtlı istihdam aleyhinde haksız rekabete yol açmaktadır. Hafta kapsamında kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda çalışmalarımıza değinerek toplumun tüm kesimlerinde sigortalı çalışmaya destek verilmesi konusunda farkındalık sağlamak istiyoruz. Verdiğimiz hizmetlerin iyileştirmesi, prim teşviki uygulamaları, veri paylaşımına dayalı çapraz denetimler, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları, yenilikçi uygulamalarımız ve tabii ki kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu alanlarda hayata geçirdiğimiz projeler kayıt dışı istihdamın düşürülmesine önemli katkı sunmaktadır” ifadelerini kullandı.