EKONOMİ - 29 Temmuz 2025 Salı 11:05

Alpine A290 Türkiye’de satışa sunuldu

A
A
A
Alpine A290 Türkiye’de satışa sunuldu

Avrupa’da Yılın Otomobili seçilen Alpine A290, Türkiye’de satışa sunuldu. Alpine’in tamamen elektrikli Dream Garage serisinin ilk modeli olan A290, 220 HP’ye varan motor gücüne ve 52 kWsa bataryaya sahip.



Avrupa’da Yılın Otomobili seçilen Alpine A290, satışa sunuldu. GT ve GTS versiyonlarıyla Türkiye yollarına çıkan Alpine A290, Alpine ruhunu yarış pistlerinden şehrin sokaklarına taşıyan ve daha geniş kitlelere ulaştıran önemli bir model olarak konumlanıyor.


Model hakkında değerlendirmede bulunan MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, "Motor sporları tarihine adını yazdıran Alpine A110’un ardından, tamamen elektrikli Alpine A290’ı da Türkiye’ye kazandırdığımız için çok mutluyuz. A290; Alpine ruhunu şehrin caddelerinde yaşamak isteyen kullanıcılar için tasarlandı. Motor sporlarına atıfta bulunmak üzere özel olarak tasarlanmış olan donanımsal ve tasarımsal birçok özelliği, A290’ı standart bir otomobil yapmaktan uzaklaştırarak dinamik ve heyecan verici bir deneyim haline getiriyor" dedi.



Modelin özellikleri hakkında şu bilgiler verildi:


Hem kompakt hem sportif


AmpR Small platformu üzerinde geliştirilen model, 4 metreden kısa olan kompakt bir şehir otomobili olmasına rağmen, sahip olduğu gövde oranlarıyla kaslı bir hot-hatch görünümü sergiliyor. Ralli otomobillerini anımsatan X desenli farları, geniş çamurluklar ve onları vurgulayan gövde rengi kenarlara sahip yan marşpiyeller, alüminyum veya belirli versiyonlarda standart olarak mat mavi tavan çizgileri ve ince düşünülmüş diğer birçok detay; A290’ın dış tasarımına güçlü bir ifade kazandırıyor. Ön kısımda Alpine yazısı yer alırken; özel spor tamponda tipik bir kar tanesi motifi bulunuyor. Ayrıca elektrikli menzili en üst düzeye çıkaracak aerodinamik faktörler, A290’a özenle entegre edilmiş durumda.


Model, yeni Alpine Mavi de dâhil olmak üzere dört gövde rengi içeriyor. Ayrıca yıldız siyah, sedef beyaz ve saten mineral gri renklerinde de sunuluyor.


İç tasarım


5 koltuklu ve 5 kapılı model, 326 litrelik bir bagaja sahip. Kokpit, deep mavi renk seçeneğiyle Alpine dünyasına özgü sportif bir görünüm sergiliyor. Nappa deri ile kaplı üç kollu spor direksiyon simidinin solunda bulunan ve şarj için rejenerasyon seviyesini ayarlayan RCH butonu, sağında bulunan çeşitli sürüş modları ve kırmızı OV sollama butonu; Formula 1 dünyasından ilham alan özelliklerle A290’ı farklı bir boyuta taşıyor. Direksiyon; sürüş yardımcıları, telefon, sesli asistan ve gösterge ekranı modu kontrollerine ek olarak özel bir ses kumandası modülü de içeriyor.


10,1 inç Alpine Portal multimedya ekranı ve fiziksel klima kontrolleri; sürücünün gözlerini yoldan ayırmadan kontrol edebilmesini sağlayacak ergonomiyle tasarlandı. Çevre dostu malzemelerden üretilen döşemeler, sürdürülebilirliğe olan bağlılığı yansıtıyor. GTS versiyonunda koltuklar, ön konsol ve kapı panelleri deep mavi ve eevee gri renk nappa deri ile kaplandı. Deri koltuk başlıklarına Alpine kabartması, koltuk sırtlığının ortasına ise A290 logosu işlendi.


Performans ve verimlilik


Model, standart olarak 380 kilometreye kadar WLTP menzili sağlayan 52 kWsa batarya ile sunuluyor. A290’ın 100 kW DC hızlı şarj sistemi ile batarya, yüzde 15’ten yüzde 80 şarja 30 dakikada ulaşabilirken, 15 dakika şarj ile de 150 km’ye kadar WLTP menzil sağlıyor. AC şarj noktasında ise entegre 11 kW şarj cihazı ile yüzde 10’dan yüzde 80’e 3 saat 20 dakika şarj etmek yeterli oluyor. Şarj cihazı, V2L (araçtan cihaza) işlevine olanak sağlayan çift yönlü kullanım özelliğini de içeriyor.


Segmentinin en iyi performans seviyesine sahip otomobillerden biri olan model, sahip olduğu 220 HP’ye kadar güç, 300 Nm tork ve 1.479 kg ağırlığı ile 0-100 km/s hızlanmasını sadece 6,4 saniyede gerçekleştiriyor. 10,2 metre dönüş çapı ile günlük kullanım kolaylığı sağlıyor.


Modelin motoru GT versiyonunda 180 HP, GTS versiyonunda ise 220 HP olmak üzere iki farklı güç seviyesine sahip. Kademeli hızlanma pedalı tepkisi, elektromotorunun yüksek güç ve tork seviyelerine rağmen A290’ı kontrolü kolay bir spor otomobile dönüşmesini sağlamak için ayarlandı. Ayrıca çekiş gücünü en üst düzeye çıkarmak amacıyla gelişmiş tork yönetim sistemi ‘Alpine Torque Technology’ geliştirildi.


Alpine ekipleri, elektrikli bir otomobil olduğu için doğal motor sesi barındırmayan A290 için farklı frekans ve yoğunluklarda iki farklı ‘Alpine Sürüş Sesi’ oluşturdu. İlk ses olan Alternatif Ses, günlük kullanım için tasarlanan hafif, sportif bir ton sunuyor. İkinci ses olan Alpine Sesi ise A290’a uygun sportif ses deseni ile sürüş aşamalarını yapılandırmaya yardımcı oluyor. Sesler, A290 için özel olarak tasarlanan Devialet ses sistemi aracılığıyla yayılıyor.


Modelin 26 adede varan sürüş destek sistemi (ADAS); geri manevrada otomatik acil durum freni, acil durum şerit düzeltmesi, güvenli yolcu çıkışı ve sürücünün dikkatini izleme özelliklerini de içeriyor.



Alpine A290 Türkiye’de satışa sunuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.
İstanbul Vaclav Cerny: "Goller attığım için mutluyum ama önemli olan takımın kazanması" Fenerbahçe karşısında attığı 2 golle Beşiktaş’a galibiyeti getiren Vaclav Cerny, kendisinin gol atmasından ziyade takımın kazanmasının daha önemli olduğunu belirtti. Ziraat Türkiye Kupası C Grubu ilk maçında Beşiktaş, deplasmanda karşılaştığı Fenerbahçe’yi 2-1 mağlup etti. Siyah-beyazlıların gollerini kaydeden Vaclav Cerny, mücadelenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "Yılı bu şekilde bitirdiğimiz için çok mutluyuz" Çok önemli bir maçı kazandıklarına değinerek sözlerine başlayan Çekyalı futbolcu, "Kazanmayı çok istedik ve sonucunda da maçı kazanan taraf olduk. Yılı bu şekilde bitirdiğimiz için çok mutluyuz. Önümüzdeki sene de bu şekilde devam etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. "2 gol attığım için mutluyum" Cerny, 2 gol attığı için mutlu olduğunu da belirterek, "Ama daha çok mutlu olduğum şey galip gelmemiz. Önemli olan galibiyetti. En önemlisi de bu. Tehlikeli olmayı, gol katkısı vermeyi, gol atmayı, asist yapmayı zaten insanlar benden bekliyor. Benden beklenen bu. Ben bu sorumluluğu seviyorum. Bunun karşılığını verebilmiş olmayı da seviyorum" şeklinde konuştu. "Hızlı bir dinlenme sürecine gireceğiz, toparlanacağız" Ligin ikinci yarısı için hedeflerini hangi yönde belirlediklerinin sorulması üzerine başarılı futbolcu, "Bunu konuşmak için şu an henüz erken. Hızlı bir dinlenme sürecine gireceğiz, toparlanacağız. Önümüzdeki sene sezonun geri kalanında her maçı kazanmak istiyoruz ki hedefimiz de zaten bu olmalı. Her maçı kazanırsak şu anki durumdan daha iyi durumda olacağız" diye konuştu.