GÜNDEM - 11 Mart 2025 Salı 10:31

Ataşehir’de şehir denetimine yapay zeka dokunuşu: ’Zabıta360’ yollara çıktı

A
A
A
Ataşehir’de şehir denetimine yapay zeka dokunuşu: ’Zabıta360’ yollara çıktı

Ataşehir Belediyesi, vatandaşların yaşam kalitesini artırmak ve şehrin sürdürülebilir gelişimini desteklemek amacıyla "Akıllı Belediyecilik" sloganıyla hayata geçirdiği yeni uygulamaların lansmanında; Zabıta360, AtaGöz, Sanal Asistan ve Akıllı Atık Toplama Sistemi uygulamalarını tanıttı.


Gelişen teknolojiler birçok alanda hayatı kolaylaştıran çözümler sunarken belediyecilik faaliyetlerine de hızla entegre oluyor. Sloganını ’Akıllı Belediyecilik’ olarak değiştirerek yoluna devam eden Ataşehir Belediyesi ise bu kapsamda ortaya koyduğu ürünlerle dikkat çekiyor. Belediye hizmetlerini daha hızlı ve etkin kılmak için çalışmalarını yoğunlaştıran Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel ve ekibi, yeni nesil teknolojileri kademeli olarak uygulamalarına adapte etmek için harekete geçti. Yapılan tespitler, sahadan alınan geri dönüşler ve zaman-tasarruf dengesi gibi çok sayıda başlık gözetilerek yapılan çalışmalar sonrası ortaya geleceğin kent yönetimleri için de ilham olacak dört ürün çıktı. İnal Aydınoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen ’Belediyecilikte Akıllı Dönüşüm’ isimli lansmanda; Zabıta360, AtaGöz, Sanal Asistan ve Akıllı Atık Toplama Sistemi tanıtıldı.



En fazla ilgiyi ’Zabıta 360’ gördü


Katılımcıların en fazla ilgi gösterdiği ürün ise Zabıta360 oldu. Elektrikli araç üzerine monte edilen yapay zeka ve görüntü işleme teknolojileriyle donanımlı kamera ve yönlendirme ekranı ile hareket eden Zabıta360, hava kalitesi ile nem ve sıcaklık oranını ölçümleyen, şehirdeki gürültü kirliliğini de lokasyon bazlı tespit eden cihaz ile de raporlama yapabiliyor. Yapay zekâ destekli görüntü işleme teknolojisiyle kendisinden talep edilen verileri hareket ettiği rotalarda sahadan toplayarak tek merkezde birleştirip anlık raporlar üreten yenilikçi şehir denetim sistemi "Zabıta 360", ilçenin dört bir yanından gelen verileri gerçek zamanlı analiz ederek, tespit edilen durumları otomatik olarak ilgili birimlere yönlendiriyor. Böylece hem süreçler hızlanıyor hem de kaynaklar daha verimli kullanılıyor.



AtaGöz, belediyenin havadan gören gözü olacak


Zabıta 360’ın yanı sıra yenilikçi bir çalışmaya daha imza atan Ataşehir Belediyesi, drone ve görüntü işleme teknolojilerini bir araya getiren "AtaGöz" uygulamasını da tanıttı. Bu uygulamayla, yüksek çözünürlüklü kameralarla toplanan veriler, görüntü işleme ve yapay zekâ desteğiyle otomatik olarak analiz edilip hızlıca raporlanacak. Böylelikle günler veya haftalar sürebilecek denetimler bir güne, hatta birkaç saate sığabilecek.



’Sanal Asistan’ iletişim kanallarını hızlandıracak


Geleceğin belediyecilik uygulamalarına ilişkin projelerini bu alanda örnek teşkil edecek şekilde hayata geçiren Ataşehir Belediyesi, vatandaşların belediyeyle olan iletişimlerinin hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleşebilmesi için de "Sanal Asistan" uygulamasını devreye alıyor. Bu uygulamayla; bilgi alma, talep-şikâyet iletme veya işlem yapma gibi çeşitli amaçlarla belediyeyi telefonla arayan vatandaşları, insan ses ve zekasını simüle eden bir sohbet robotu karşılayacak.



Akıllı Atık Toplama Sistemi ile verimli rota ve yüzde 50 tasarruf


Ataşehir Belediyesi’nin çevre dostu ve verimli atık yönetimi sağlamak amacıyla devreye aldığı "Akıllı Atık Toplama Sistemi" sayesinde ise atık toplama maliyetlerinde yüzde 50 oranında bir azalma sağlanıyor. İlçe çapında 400’den fazla çöp konteynerine entegre edilen sistem atık yoğunluklarını izlemek için kolayca monte edilebilen sensörler aracılığıyla çalışıyor ve bulut platformu ile entegre olarak, şehirdeki atık toplama süreçlerini daha verimli hale getiriyor. Bu yenilikçi teknoloji sayesinde, Ataşehir Belediyesi’nin temizlik ekipleri, trafikte harcadıkları zamanı önemli ölçüde azaltarak daha hızlı ve etkili hizmet sunabiliyorlar.



"Biz akıllı belediyeciliği çok önemsiyoruz"


Tanıtım programında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, "Zabıta360, vatandaşların yaşam kalitesini artıracak daha rahat bir ortamda yaşayabilmelerini sağlayacak. Çünkü sensörlerle sürekli sahadan veri topluyoruz, sorunu tespit ediyoruz ve çözüm üretiyoruz. Türkiye’de yakıcı bir ekonomik kriz var, kaynakların doğru kullanılmasına inanılmaz bir katkı sağlıyor. Çöp araçlarımız boş değil dolu konteynırlara giderek yakıt tasarrufu sağlıyorlar. Sadece ekonomik anlamda bir tasarruf sağlamıyor aynı zamanda karbon düşürdüğü için çevreye de inanılmaz bir katkı sağlıyor. Diğer taraftan belediyecilikte teknolojik araçları kullandıkça verdiğiniz hizmetin kalitesi artıyor, hizmetin kalitesi arttıkça vatandaşlar daha mutlu oluyorlar. Çünkü sordukları sorulara cevap bulabiliyorlar. Bu anlamda biz akıllı belediyeciliği çok önemsiyoruz. Ama akıllı belediyeciliği sadece teknolojiye sıkıştırmıyoruz, biz ortak akılla yönetim diyoruz. Her adımını akıllıca planlama diyoruz tabii ki teknolojiyi kullanmak diyoruz. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük miraslarından biri akıl ve bilim, aklı da en iyi şekilde kullanalım istiyoruz" dedi.



Ataşehir’de şehir denetimine yapay zeka dokunuşu: ’Zabıta360’ yollara çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Terme Belediyesi’nin araç filosu güçleniyor Samsun Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’un müjdesini verdiği yaklaşık 15 milyon TL değerindeki dev primer kırıcı bugün itibarıyla ilçeye ulaştı. Son 20 günde filoya katılan ağır iş makineleriyle birlikte toplam yatırım tutarı 40 milyon TL’yi aşarken, Başkan Kul, "Söz verdiğimiz gibi; Terme’nin hizmet gücünü devasa bir noktaya taşıdık" dedi. Terme Belediyesi, "kendi kendine yeten belediye" vizyonu doğrultusunda araç parkuruna tarihinin en büyük yatırımlarından birini yapmaya devam ediyor. Üç gün önce envantere katılan paletli ekskavatör ve loderin ardından, serinin en kritik parçası olan ve yaklaşık 15 Milyon TL değerindeki dev primer kırıcı (konkasör ünitesi) bugün Terme’ye ulaşarak hizmet binası önünde yerini aldı. "Terme’nin öz malı halkın hizmetinde" Teslim alınan dev iş makinesinin başında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Şenol Kul, Terme’nin artık dışa bağımlı kalmadan kendi üretimini yapacağını belirterek; "Üç gün önce ekskavatör ve loderimizi getirmiştik. Bugün ise yaklaşık 15 Milyon TL bedelli devasa primer kırıcımızı teslim aldık. Bu makine, konkasör tesislerimizin kalbi olacak. Artık malzememizi kendimiz üretecek, yolumuzu kendi imkanlarımızla çok daha hızlı ve düşük maliyetle yapacağız. Bu makineler şahısların değil, Terme halkının öz malıdır" diye konuştu. "40 milyonluk yatırım zinciri tamamlandı" Nisan ayı itibarı ile filoya dahil edilen araç sayısının 20’yi geçtiğini vurgulayan Başkan Kul, toplam yatırım hacmine dikkat çekerek; "Primer kırıcımızın da gelmesiyle birlikte son dönemdeki makine yatırımlarımızın tutarı yaklaşık 40 Milyon TL’ye ulaştı. 2026 model hibe ekskavatörümüzden arazözümüze, otobüslerimizden dev iş makinelerimize kadar Terme artık devasa bir hizmet gücüne sahip. Tasarruf odaklı yönetim anlayışımızla hem zamandan kazanıyor hem de belediye bütçemizi koruyoruz" şeklinde konuştu. "Bahane değil hizmet üretiyoruz" Başkan Kul, Terme’nin şantiye belediyeciliğinde yeni bir döneme girdiğini belirterek "Biz mazeretlerin arkasına sığınmıyoruz. ‘İmkân yok’ demiyor, imkân oluşturuyoruz. Bu dev makineler Terme’nin sokaklarında, mahallelerinde kalıcı çözümler üretmek için gece gündüz çalışacak. Şehrimizin geleceğine yapılan bu yatırımlar tüm hemşehrilerimize hayırlı ve uğurlu olsun. Terme her geçen gün daha da güçlenmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.
Eskişehir Patlama sesleri gelen gecekondu bahçesinde çıkan yangın yan binaya sıçradı Eskişehir’de bir gecekondunun bahçesinden gelen patlama seslerinin ardından çıkan yangın yan binaya sıçradı. Alevler, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Olay, Hayriye Mahallesi Ulutaş Sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bahse konu sokak üzerindeki bir gecekondu bahçesinden gelen patlama seslerinin ardından yangın çıktı. Büyüyen yangın gecekondunun yanına bulunan binaya da sıçradı. Paniğe kapılan vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Ekipler yangının sıçradığı binayı boşaltıp, sokağa giriş çıkışı engelleyerek güvenlik tedbirlerini aldı. İtfaiye ekiplerinin çalışmasıyla yangın söndürüldü. Ayrıca alevlerin sıçradığı binada yaşayan M.G. dumandan etkilenerek hastaneye kaldırıldı. Şahsın sağlığının iyi olduğu belirlendi. Yangını söndürme çalışmalarına polis de dahil oldu Öte yandan olay yerinde bulunan bir polis memurunun da alevlere müdahale ettiği görüldü. Yoğun dumanın içerisinde kalarak itfaiye hortumlarını yönlendiren ve tahliye çalışmalarına destek veren polis, facianın büyümesini engelledi. "Yangın nedeniyle dairemin aralığa bakan camları ve pimapenleri zarar gördü" Metin Karpuz isimli vatandaş, "Yangın alt katlarda, muhtemelen garajda veya yan taraftaki hurdacıda başladı. Bahçedeki ağaç çok eski olduğu için alevler adeta bir baca gibi yukarıya, çatıya kadar ulaştı. Ben yanan yerin hemen üzerindeki dördüncü katta oturuyorum. Yangın nedeniyle dairemin aralığa bakan camları zarar gördü" dedi.
Mersin Silifke’de sezonun ilk üzümü hasat edildi, kilosu 600 TL’den ihraç edildi Mersin’in Silifke ilçesinde sezonun ilk örtü altı üzüm hasadı gerçekleştirildi. Atakent Mahallesi’nde üretici Mustafa Sak’a ait 6 dönümlük seradan toplanan Yalova incisi cinsi üzümler, kilosu 600 liradan Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi. Silifke’de yılın ilk üzüm hasadı Atakent Mahallesi’nde yapıldı. Örtü altında yetiştirilen üzümlerin kesimine başlanırken üretici Mustafa Sak, sezonun bereketli geçmesini temenni etti. Hasat sırasında açıklamalarda bulunan Sak, "Silifke’de üzümde ilk hasadı gerçekleştirdik. Hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum" dedi. 6 dönümlük serasında üretim yaptığını belirten Sak, yaklaşık 17 ton rekolte beklediklerini ifade ederek, "Örtü altı üzüm yetiştiriciliği yapıyorum. Bu yıl 6 dönümden 17 ton ürün bekliyoruz. Türkiye’de ilk hasat burada yapılıyor. Ürünlerimiz iç piyasanın yanı sıra Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Fiyatlardan memnunuz" diye konuştu. Ziraat Mühendisi Deniz Gürbüz ise turfanda üzüm üretiminde Mersin’in önemli bir merkez olduğunu belirterek, "Turfanda üzüm denildiğinde Silifke, Erdemli ve Mezitli ilçeleri öne çıkıyor. Önceleri küçük alanlarda yapılan üretim, bugün Mersin genelinde yaklaşık 2 bin 500 dönüme ulaştı. Yıllık üretim ise 8-10 bin ton civarında. Ürünler Rusya başta olmak üzere Arap ülkeleri ve kısmen Avrupa’ya ihraç ediliyor" dedi. Gürbüz, fiyatlara da değinerek, iç piyasada üreticiden 300-350 TL’ye çıkan üzümün tüketiciye 500-600 TL arasında ulaştığını, ihracatta ise kilogram fiyatının 600 TL’ye kadar çıktığını kaydetti. Öte yandan Silifke’de üzüm üretiminin özellikle Uzuncaburç Mahallesi ile Göksu Vadisi’ndeki Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak, Evkafçiftliği, Gündüzler ve Kepez mahallelerinde yoğun olarak yapıldığı bildirildi.